Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Επιμορφωτική Ημερίδα για εκπαιδευτικούς: Η αφήγηση λαϊκών παραμυθιών ως παιδαγωγικό εργαλείο Τρίτη 5/3

Στο πλαίσιο των επιμορφωτικών δράσεων του 1ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής για το σχολικό έτος 2023- 2024, και κατόπιν έγκρισης της Ολομέλειας (Πράξη 4 η /21-02-2024), διοργανώθηκε επιμορφωτική ημερίδα με θέμα: "Η αφήγηση λαϊκών παραμυθιών ως παιδαγωγικό εργαλείο" που απευθυνόταν στους εκπαιδευτικούς των Γ και Δ τάξεων των Σχολικών Μονάδων 6ης Θέσης Σ.Ε. Α΄ Αθήνας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 05/03/2024 και ώρα 8.30-14.00, στο 129ο Δ.Σ. Αθηνών (Προμπονά, 44, Αθήνα). Κεντρικός εισηγητής της ημερίδας που χωριζόταν σε δύο μέρη ήταν ο επιστημονικός εκπρόσωπος της ΑΜΚΕ "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη", εκπαιδευτικός και προφορικός αφηγητής, Υπ Δρ ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ Δημήτρης Β. Προύσαλης, σύμφωνα με το πρόγραμμα που προτάθηκε. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να έχουν επιλέξει και να έχουν μαζί τους ένα λαϊκό παραμύθι προκειμένου να επιχειρήσουν να το επεξεργαστούν προφορικά σύμφωνα με τις κατάλληλες πρώτες οδηγίες. 

Στο Α΄μέρος που είχε διάρκεια δύο ωρών (9.00-11.00 π.μ.) αναπτύχθηκε το θέμα:\

«Να σου πω μια ιστορία: Η αφήγηση των λαϊκών μύθων ως παιδαγωγικό εργαλείο. Από τις κοινωνίες του χτες στις σχολικές αίθουσες του σήμερα» 

Στο Β' μέρος που διήρκεσε από στο διάστημα 11.30-13.30  αναπτύχθηκε το θέμα: 

«Από το στόμα στο χαρτί κι απ’ το χαρτί στο στόμα. Εισαγωγή στην πρακτική αφηγηματική προσέγγιση του λαϊκού παραμυθιού»

Υπεύθυνη της συνάντησης ήταν η Σ.Ε. Π.Ε. της 6ης θέσης Άννα Πρίντεζη.

Στο τέλος της συνάντησης μοιράστηκε ενδεικτική βιβλιογραφία που αφορούσε την προφορική αφήγηση και επιλεγμένες συλλογές παραμυθιών.

Η συνεργασία του Δημήτρη Β. Προύσαλη με τους κατά περιοχές Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου, δρομολογώντας τη διοργάνωση ημερίδων ή σεμιναρίων επιμορφωτικού χαρακτήρα για τη γνωριμία ενός πλατιού ή εξιδεικευμένου κοινού με τον κόσμο, τη  λειτουργία και την αξιακή χρήση της προφορικής αφήγησης από τη δεξαμενή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, εντάσσεται στη δρομολόγηση και πραγμάτωση των στόχων που θέτει  το καταστατικό του άνω αναφερόμενου φορέα. 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου