Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Τέσσερεις Λέσχες γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης: 20 Μαρτίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (World Storytelling Day) που ξεκίνησε ως εθνική γιορτή για τα παραμύθια και τους αφηγητές τους το 1990-1991 στη Σουηδία, γρήγορα απλώθηκε σε όλες τις ηπείρους του κόσμου, δημιουργώντας μια άυλη "αλυσίδα" κοινών θεματικών επικεντρώσεων από ένα πλήθος διαφορετικών φορέων και οργανισμών είτε ατομικών πρωτοβουλιών είτε συλλογικής απεύθυνσης.

Στην Ελλάδα και στην Κύπρο τα τελευταία δώδεκα τουλάχιστον χρόνια, από το 2012 και έπειτα, πραγματοποιούνται λογής λογής γιορταστικές εκδηλώσεις, ενταγμένες στον όμορο κοινό βηματισμό που γνωρίζει διεθνή απήχηση, οργανωμένες άλλοτε ανήμερα του Εορτασμού ή ετεροχρονισμένα εξυπηρετώντας λογής λογής αναγκαιότητες ή προτεραιότητες αντιμειμενικές.

Η "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη", βασιζόμενη στις καταστατικές της αρχές συμμέτεχει και υποστηρίζει ενεργά και με ζέση τη λειτουργία Λεσχών Αφήγησης ανά την Ελλάδα, στην κατεύθυνση της προώθησης, υποστήριξης, διάδοσης της προφορικής αφήγησης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στον φετινό για το 2024 εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης τέσσερεις λέσχες ανά την Ελλάδα παίρνουν μέρος στις εκδηλώσεις που έχουν ως επίκεντρο τις ιστορίες και τους αφηγητές τους:

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Στο Βόλο

Η Λέσχη Αφήγησης Βόλου συμμετέχει για πρώτη φορά στη γιορτή, καλώντας όλους τους φίλους της αφήγησης στο κέντρο πολιτισμού "Θεατρίνη", Πλάτωνος 20, στο Βόλο, το απόγευμα και ώρα 19.00. Συνδέει τη μηνιαία της συνάντηση του Μαρτίου με την εν λόγω Ημέρα δημιουργώντας έναν μικρό αφηγηματικό μαραθώνιο από τους/τις:

Μάρω Αισώπου, Μαρία Μπούχλη, Αγγελική Θάνου, Λεωνίδα Χριστοδουλίδη, Μαρία Ζαχαριά, Νίκο Σοφιάδη, Κατερίνα Θεοδώρου, Δημήτρη Παταβάλη, Χρόνη Μουστάκα, Μαρία Καραγιάννη, Μαίρη Κοτρώτσου, Δεσποινα Βαράκη, Θωμαΐς Ντέμκα, Κυριάκο Παπαγεωργίου, Νίκο Βαραλή.

Οι αφηγήσεις θα είναι σύντομες, αφήνοντας δηλαδή τις ιστορίες να μιλήσουν.

Στη Θεσσαλονίκη

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024


Η Λέσχη Αφήγησης Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της μηνιαίας αφηγηματικής της συνάντησης, μεταφέρει το αντάμωμά της από τη φιλόξενη Δημοτική Βιβλιοθήκη, εκτός των "τειχών" της πόλης, στο Σπιτάκι του Φύλακα της Αλυκής, στο Αγγελοχώρι του Δήμου Θερμαϊκού, όπου κάθε μήνα φιλοξενούνται εκδηλώσεις του οικείου δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου Αγγελοχωρίου.


Στα Χανιά

Το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024


Η νεόκοπη αλλά πολύ δραστήρια και με άποψη Λέσχη Αφήγησης Χανίων, αφήνει για τον Μάρτιο το φιλόξρνο χώρο του Comixadiko και μεταφέρει το αφηγηματικό της αντάμωμα στο χώρο στο Μεγάλο Αρσενάλι για δυο εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο όνομα της Παγκόσμιας Ημέρας σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων.

Το πρωί 11.00-13.00 με μια ομιλία προσέγγιση της εικονοποίησης των παραμυθιιών μέσω της μορφής κόμικ και το νωρίς μετά το απόγευμα με δίωρης διάρκειας συνολικές αφηγήσεις 19.00-20.30
για ακροατήριο από 8+ και εφηβικό και ενήλικους φίλους των παραμυθιακών αφηγήσεων.

Στην Αθήνα

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024


Η Λέσχη Αφήγησης Αθήνας "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία" συμμετέχει στον διεθνή εορτασμό, μεταφέροντας τις εκδηλώσεις στην προγραμματισμένη συνάντηση της τελευταίας Τετάρτης του μήνα που για τον Μάρτιο είναι η 27η ημέρα του.

Για δύο ώρες (19.30-21.30) στον πάντα φιλόξενο χώρο του Βιβλιοπωλείου-Cafe FREE THINKING ZONE οι φίλοι και οι φίλες των προφορικών αφηγήσεων θα ακούσουν ιστορίες της λαϊκής παράδοσης.

Χρόνια πολλά
με πολλές ιστορίες και αφηγηματικά ανταμώματα
για να χτίζονται γέφυρες!

Με την υποστήριξη της











 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου