Ο Άγιος Γεώργιος το χωριό μας και τα παραμύθια Our Village Agios Georgios and the Folktales


            Χτισμένος αμφιθεατρικά ανάμεσα σε δυο ράχες, σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων και σε απόσταση 21χλμ από το Βόλο βρίσκεται το χωριό μας ο «Μεγάλος» Αϊ Γιώργης του Πηλίου, ένα από τα παλιότερα κεφαλοχώρια του βουνού των Κενταύρων. Ένα χωριό που με τους οικισμούς του (Κάτω Γατζέα, Άνω Γατζέα, Αγία Τριάδα κλπ) καταλαμβάνει όλη την έκταση από το βουνό μέχρι την θάλασσα.
             Η παράδοση αναφέρει ότι η  εύρεση της εικόνας του στρατηλάτη αγίου από δύο βοσκούς, τον 16ο αιώνα, αποτέλεσε την αιτία οικοδόμησης της ομώνυμης εκκλησίας και στη συνέχεια του χωριού μας.
           Το φυσικό περιβάλλον του χαρακτηρίζεται από εξαιρετική βλάστηση καθώς βρίσκεται ανάμεσα σε οξιές, μηλιές, καστανιές, κερασιές, ελιές και πλατάνια ενώ υπάρχουν και πολλά τρεχούμενα νερά.
           Τα καλοσυντηρημένα καλντερίμια, οι λιθόκτιστες συντηρημένες κρήνες και τα πηλιορείτικα και νεοκλασικά αρχοντικά συνθέτουν ένα όμορφο τοπίο που συμπληρώνεται από την άπλετη θέα στον Παγασητικό κόλπο.  Ενδιαφέρουσες τοποθεσίες για περίπατο όπως οι θέσεις "Ράχη" και "Κρεμμύδα", το ξωκλήσι του Άη Λιά, παλιές εκκλησίες του Αγίου Αθανασίου  (1795) της Κοίμησης Θεοτόκου (1744), τα Μοναστήρια: των Ταξιαρχών (1309), του Μέγα Σωτήρα, της Αγίας Τριάδος στην ομώνυμη συνοικία. Ακόμα υπάρχουν πεζοπορικές προτάσεις για τέσσερα σηματοδοτημένα μονοπάτια  και με το καταφύγιο στο βουνό του στο δάσος «Οξιάς», καθώς και το Εκκλησιαστικό Μουσείο, το Δημοτικό  Εικαστικό Μουσείο του γλύπτη Νικόλα, το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου  στην Άνω Γατζέα,το υπαίθριο Θέατρο «Αλώνι»,  είναι μέσα στις προτάσεις του χωριού για κάθε ενδιαφερόμενο φίλο φυσιολάτρη, περιηγητή, επισκέπτη.

            Σ’ αυτόν τον όμορφο τόπο βρήκαν μέρος να φωλιάσουν οι ιστορίες, οι μύθοι και τα λαϊκά παραμύθια. Τα παραμύθια που έφυγαν απ’ την αγκάλη των γιαγιάδων και των παππούδων του χτες και γίνονται προφορικό υλικό που κουβαλάνε με σεβασμό και μεράκι οι αφηγητές του σήμερα. Λόγια των ανθρώπων, από τις άκρες του κόσμου και τα βαθύτερα της ανθρώπινης ψυχής, για να ψυχαγωγούμαστε αλλά και να συμβουλευόμαστε, λόγια σοφίας και αλήθειας κρυμμένα κάτω από μεγάλα ψέματα για να φτάσουν σε όλους, μικρούς και μεγάλους.
           Μύθοι των λαών και των τόπων, λαϊκά παραμύθια και ιστορίες που γίνονται ταξίδια και καράβια μαζί, από τότε που όλα τα φανταστικά και τα απίθανα μπορούσαν να συμβούν, για να φωτίσουμε το σήμερα και ν’ ανοίξουμε δρόμους στο αύριο. Εργαστήρια στην τέχνη της αφήγησης για ανήσυχα πνεύματα, αφηγήσεις για μικρούς αναζητητές και ενήλικες ονειροπόλους για όλους όσους αγαπούν τα λόγια που είναι τα παιδιά πολλών ανθρώπων.
           Οι γωνιές του Άη Γιώργη του Πηλίου και της Άνω Γατζέας περιμένουν φιλόξενα να καλωσορίσουν ιστορίες, αφηγητές και κοινό σ’ αυτό το συναπάντημα στο έμπα του Αυγούστου που συνδιοργανώνουν με μεράκι ο Πολιτιστικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος «Κένταυρος» και ο φορέας ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου