Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Ο Κένταυρος ετοιμάζεται για το 6ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου


 

Για εννιά ολόκληρες ημέρες  εκδηλώσεων (30/7-7/8) μέσα  στο φιλόξενο και ατμοσφαιρικό τοπίο του  Αγίου Γεωργίου Νηλείας και την ευρύτερη  περιοχή του Άνω Γατζέα, Κάτω Γατζέα  και Αγία Τριάδα, δρομολογούνται οι προετοιμασίες της έκτης συνεχόμενης  διοργάνωσης  (από το 2011)με την επωνυμία «Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη». Διοργανωτές η ομώνυμη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, ο Πολιτιστικός -Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και η ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ με την υποστήριξη και συμμετοχή σημαντικών δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.

Το συγκεκριμένο φεστιβάλ αφήγησης αποτελεί μια πρόταση πολιτισμού που συμβάλλει στην ενίσχυση και τον ποιοτικό εμπλουτισμό του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος στην περιοχή του Πηλίου και της Μαγνησίας ευρύτερα, με θεσμικό χαρακτήρα. Η σταθερή παρουσία του φεστιβάλ  χρονικά, η διάρκειά του, το εύρος και η ποικιλία των εκδηλώσεων, η σοβαρότητα της διοργάνωσης, η συμμετοχή σημαντικών φορέων και η εμπλοκή των επιχειρήσεων εστίασης και φιλοξενίας ολόκληρου του χωριού μα και της ευρύτερης περιοχής, λειτουργούν υποστηρικτικά στην εικόνα του φεστιβάλ.
Η προφορική λογοτεχνία του λαού βρήκε  το δικό της τόπο να απαγκιάσει και  να ενδυναμώσει μέσα από τον κόσμο της αφήγησης  για όλες τις ηλικίες  σε χώρους που δημιουργούν μια θαυμαστή ατμοφαιρικότητα αναδεικνύοντας τον Άγιο Γεώργιο μια γέφυρα-τόπο έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό με όχημα τον πολιτισμό.
Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει γνωστούς  αφηγητές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σημαντικά ονόματα καθηγητών  του πανεπιστημιακού χώρου και μελετητών του λαϊκού παραμυθιού, εκπροσώπους της  εκκλησιαστικής κοινότητας, προβολές ταινιών σχετικές με την αφήγηση και καλλιτέχνες-επαγγελματίες που εκθέτουν δημιουργίες τους με αφορμή τα παραμύθια και τους μύθους.

Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από  εργαστήρια, παραμυθιακές διαδρομές με τον Μουντζούρη και μια πλημμύρα ιστοριών από φυσικά πρόσωπα, ομάδες αφήγησης αλλά και μέλη Λέσχης Αφήγησης που θα κατακλύσουν μουσεία, αυλόγυρους εκκλησιών, φιλόξενες αυλές ξενώνων, σταθμούς  τραίνων, μοναστηριακούς χώρους, καλντερίμια, παλιά σχολεία και παντοπωλεία.   Η είσοδος είναι όπως πάντα ελεύθερη στις αφηγήσεις και το Θερινό Σχολείο Παραμυθιών, ενώ το εισιτήριο για τη διαδρομή του Μουντζούρη ("Η Μέρα των Παραμυθιών στο Τραίνο")  προβλέπεται μειωμένο, τα δε εργαστήρια θα έχουν μια μικρή συμμετοχή και θα δίδονται βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Εκπρόσωποι των διοργανωτών με αφορμή την συμβολή τους στην υπηρεσία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς  και τα ελληνικά φεστιβάλ αφήγησης είναι προσκεκλημένοι του επερχόμενου και φημισμένου Φεστιβάλ Αφήγησης Beyond the Border της Ουαλίας (1-3 Ιουλίου)όπου θα μιλήσουν για την εμπειρία τους και θα προβούν σε σημαντικές συναντήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν στην εξέλιξη των προετοιμασιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου