Θερινό Σχολείο Παραμυθιών 2018 Summer School of Folktales
Το λαϊκό παραμύθι αποτέλεσε από πολύ νωρίς αντικείμενο μελέτης των παραμυθολόγων στις διαδρομές της λαογραφικής-ανθρωπολογικής επιστήμης σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η παρούσα πρόταση-δραστηριότητα εντάσσεται στη λογική του εμπλουτισμού των εκδηλώσεων «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη». Στοχεύει στο να φωτίσει πλευρές από τον κόσμο του λαϊκού παραμυθιού και της αφήγησής του μέσω θεωρητικών διαλέξεων και επιστημονικών προσεγγίσεων από πανεπιστημιακούς και μελετητές του είδους οι οποίοι έχουν συμβάλλει μέσα από την μακρόχρονη σχέση τους με το αντικείμενο να αναδειχθεί η σημαντικότητα του υλικού. Οι διαλέξεις απευθύνονται σε ενήλικο κοινό που αγαπά τα λαϊκά παραμύθια και η είσοδος είναι ελεύθερη.


2018 

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018


«Αίνιγμα κι αινιγματικές ρήσεις στο λαϊκό παραμύθι»
Άννα Αγγελοπούλου                                                                    

Ανθρωπολόγος και Ψυχαναλύτρια                                                                                                                              
 Πανεπιστήμιο Paris III, Sorbonne Nouvelle

  «Λαϊκές αστείες ιστορίες»
Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος 
Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 "Παλιές ευτράπελες αϊγιωργίτικες ιστορίες"
Κώστας Λιάπης
Συγγραφέας, λαογράφος, ερευνητής
"Το λαϊκό παραμύθι ως μέσο για την ανάπτυξη  δεξιοτήτων ζωής"
Δημήτρης Β. Προύσαλης
Εκπ/κός, αφηγητής, Υπ. Διδάκτωρ Λαογραφίας ΕΚΠΑ, επιστημονικός εκπρόσωπος της Μη Κερδοσκοπικής  Εταιρείας «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη»
Οι εισηγητές και εισηγήτριες 
του Θερινού Σχολείου Παραμυθιών 2018
Άννα Αγγελοπούλου
Είναι ψυχαναλύτρια και Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο ΑΠΘ και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Παρίσι, στους τομείς της Γλωσσολογίας (DESS:  Linguistique Appliquée, Université Paris Dauphine (Sorbonne Nouvelle, 1981) και των Κοινωνικών Επιστημών (DEA στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Section VI, Paris, 1976, με θέμα «Η γυναίκα και το παιδί στην οθωμανική αυτοκρατορία («La femme et l'enfant dans l'empire ottoman»), και Doctorat d’Anthropologie Sociale στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Paris, 1988). Η διδακτορική της διατριβή είχε θέμα τη μαγική γέννηση και το πεπρωμένο του ήρωα στα ελληνικά παραμύθια («La naissance merveilleuse et le destin du héros dans le conte grec»). 

Από το 1989 ανέλαβε  (μαζί με την Αίγλη Μπρούσκου και αργότερα με τις Μ. Καπλάνογλου και Ε. Κατρινάκη) την επεξεργασία του ανέκδοτου αρχείου/Καταλόγου των ελληνικών παραμυθιών του Γ.Α.Μέγα και τον συντονισμό της συντακτικής ομάδας που ολοκλήρωσε σε τέσσερις φάσεις (και πέντε τόμους) τη δημοσίευση του Καταλόγου των Ελληνικών Μαγικών Παραμυθιών από το ΙΑΕΝ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (1994, 1999, 2004, 2007).

Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις (Γιορτή Παραμυθιών Κέας), ραδιοφωνικές εκπομπές αφιερωμένες στο λαϊκό παραμύθι, και είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ομάδας Έρευνας των Προφορικών Αφηγήσεων (ERGON/GRENO, European Research Group for Oral Narratives).

Έχει μεταφράσει, επιμεληθεί και εκδώσει συλλογές ελληνικών παραμυθιών (Οι παραμυθοκόρες - Τα αλληλοβόρα [Εστία] και  Σαρακατσάνικα παραμύθια [Άγρα]) στα ελληνικά και τα γαλλικά καθώς και τα ισπανοεβραϊκά βαλκανικά παραμύθια της συλλογής της Cynthia Crews [Απόπειρα].

Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε πολλά επιστημονικά περιοδικά.

Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος
Ο Β. Δ. Αναγνωστόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, γεννήθηκε το 1941 στον ΄Αγιο Γεώργιο Δομοκού, σπούδασε με υποτροφία Κλασική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Γερμανία. Υπηρέτησε επί 42 χρόνια ως φιλόλογος στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση: στο Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς Ιωαννίνων (1966-1971), στην ιδιωτική Εκπαίδευση (1971-1975), στη Σχολή Νηπιαγωγών Καρδίτσας (1976-1989) και Καθηγητής της νεοελληνικής λογοτεχνίας (με έμφαση στην Παιδική) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, από το 1989 έως το 2008, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Έχει κατευθύνει τη δράση του σε εκπαιδευτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα. Ασχολείται με την κριτική του βιβλίου, ιδιαίτερα με την έρευνα και τη μελέτη της παιδικής λογοτεχνίας, καθώς και με τη λαϊκή παράδοση και γλώσσα. Έχει διατελέσει Μέλος και Πρόεδρος πολλών σωματείων. Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, το πανεπιστήμιο της Padova και από πολλούς άλλους φορείς και συλλόγους. Το έργο του περιλαμβάνει βιβλία της ειδικότητάς του (πάνω από 60) για τη γλώσσα, την ποίηση, την παιδική/ νεανική λογοτεχνία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την κριτική του βιβλίου, τη λαϊκή παράδοση, το παραμύθι, βιβλία για παιδιά, ανθολόγια κ.ά.

Κώστας Λιάπης
Ο Κώστας Ν. Λιάπης γεννήθηκε στον "μεγάλο" Αϊ - Γιώργη του Πηλίου. Σπούδασε στην Παιδαγωγικής Ακαδημία της Λάρισας κι εργάστηκε μέχρι τη συνταξιοδότησή του σε πολλά σχολεία της Μαγνησίας. Ασχολείται με τα γράμματα (στην πλατιά έννοια του όρου) από το 1955, με πρώτο βήμα τη βολιώτικη εφημερίδα Η Θεσσαλία, όπου είχε δημοσιεύσει χιλιάδες μικρά και μεγάλα κείμενα, που εκτείνονται από το χώρο του δημοσιογραφικού ρεπορτάζ ως τις περιοχές της λαογραφίας, της ιστορίας, της γλωσσολογίας και της λογοτεχνίας. Κείμενά του, όμως, από τους ίδιους αυτούς χώρους δημοσιεύονται χρόνια τώρα και σε πολλές άλλες εφημερίδες και κυρίως περιοδικά πολιτιστικής καλλιέργειας απ' όλη σχεδόν τη χώρα. Συνεργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και με τον Κρατικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Βόλου, όπου κι έχει πραγματοποιήσει πάνω από 500 παιδαγωγικές, ιστορικές και λαογραφικές εκπομπές. Στο ενεργητικό του καταγράφεται επίσης η συγγραφή 15 βιβλίων (ανάμεσα στα οποία και το πολυδιαβασμένο "Ώρες του Πηλίου"), και 15 ανατύπων με θέματα από την ιστορία, τη λαογραφία, τη λογοτεχνία και τη γλωσσολογία και επίκεντρο κυρίως το αγαπημένο του Πήλιο. Για μελέτες του έχει βραβευτεί σε πολλούς πανελλήνιους και πανθεσσαλικούς διαγωνισμούς, ενώ για το έργο του "Το γλωσσικό ιδίωμα του Πηλίου" έχει τιμηθεί με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και της Γλωσσικής Εταιρείας της Ακαδημίας Αθηνών. Τέλος είναι μέλος διαφόρων πνευματικών ιδρυμάτων και σωματείων όπως η Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, η Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία, η Ένωση Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού, η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, κ.ά


Δημήτρης Β. Προύσαλης

Σπούδασε παιδαγωγικά, βιβλιοθηκονομία και μετεκπαιδεύτηκε στην ειδική αγωγή. Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα (Master) στην κατεύθυνση «Λαογραφία και Πολιτισμός του ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ Αθηνών και είναι  Υπ. Διδάκτωρ Λαογραφίας του ίδιου Τμήματος, Από το 1999 ασχολείται με τη μελέτη, έρευνα και καταγραφή του λαϊκού παραμυθιού. Από το 2003 κουβαλάει με σεβασμό και μοιράζεται, σε αφηγήσεις με ενηλίκους και παιδιά, λαϊκά παραμύθια απ’ τις προφορικές παραδόσεις των λαών, για όλα αυτά που ισορροπούν ανάμεσα στα ψέματα των παραμυθιών και τις αλήθειες της ζωής. Έχει αφηγηθεί σε διεθνή και ελλαδικά φεστιβάλ, σε βιβλιοθήκες, σχολεία, καφενεία, χώρους εκ-παίδευσης, θέατρα μουσεία, θεραπευτικές δομές, φυλακές. Έχει εκδώσει δέκατρία βιβλία (ΑΠΟΠΕΙΡΑ, Α/συνέχεια,  Εύμαρος, Μολύβιος Νιάου) με παραμυθολογικό περιεχόμενο κι ένα παιδικής λογοτεχνίας (ΑΡΜΟΣ). Έχει εισηγηθεί σε διεθνή συνέδρια και συμπόσια με λαογραφική, ανθρωπολογική, παιδαγωγική και φιλολογική κατεύθυνση για τη δυναμική του παραμυθιού και τη σημαντικότητα της αφήγησης στην εκπαίδευση, τη θεραπεία και τον πολιτισμό. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια & Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη»  από το 2011 με τη συνεργασία τοπικών φορέων, και του Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα...μια πόλη παραμύθια» από το 2014 με τη συνεργασία του ΟΠΑΝΔΑ, που εμπνέεται από, και αφιερώνεται στην Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης. Είναι ιδρυτικό μέλος της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Παραμύθια και  Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» και του Σωματείου για την προώθηση της Φιλαναγνωσίας «Διαβάζοντας μεγαλώνω» καθώς και τακτικό μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας.2017

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017


«H μεταμορφωμένη νύφη. Από τη νεράιδα στη χελώνα»

Άννα Αγγελοπούλου                                                                    

Ανθρωπολόγος και Ψυχαναλύτρια                                                                                                                              
 Πανεπιστήμιο Paris III, Sorbonne Nouvelle

«Από τον μύθο και τη μυθολογία στο σύγχρονο παραμύθι και τη λογοτεχνία»                            (Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου "Η ασπίδα του Περσέα")
Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος 
Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
«Αποτιμώντας τη συμβολή του Αριστοφάνη Χουρδάκη (1932-2017) στη μελέτη των λαϊκών παραμυθιών της Κρήτης. Μια πρώτη επισκόπηση του δημοσιευμέ-νου έργου του 1994-2015»

Δημήτρης Β. Προύσαλης
Εκπ/κός, αφηγητής, επιστημονικός εκπρόσωπος της Μη Κερδοσκοπικής  Εταιρείας «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη»

......................................................................................................................... 

2016

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016 (775)
Τίτλοι εισηγήσεων


-Άννα Αγγελοπούλου (Ανθρωπολόγος και Ψυχαναλύτρια,

 Πανεπιστήμιο Paris III, Sorbonne Nouvelle):

"Μύθοι της πρώτης γυναίκας"

-Γ. Κατσαδώρος, Επίκουρος Καθ. Λαογραφίας Παν/μίου Αιγαίου
                                     
-Αργυρώ Περράκη, Εκπαιδευτικός Α/θμιας Εκπαίδευσης, Μ.Δ.Ε: Επιστήμες της Αγωγής-Εκπαίδευση με χρήση Νέων Τεχνολογιών:

«Η αφήγηση στη σύγχρονη εποχή: μια ‘διαφορετική’ συνάντηση του ανθρώπου με τον προφορικό λόγο». 
-Εμμανουέλλα Κατρινάκη (Διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας):
"Οι θνητές, οι νεράιδες και τα αλλαγμένα παιδιά. Εικόνες της μητρότητας στους θρύλους και τα παραμύθια"


-Δημήτρης Β. Προύσαλης, εκπ/κός, αφηγητής, επιστημονικός εκπρόσωπος της Μη Κερδοσκοπικής  Εταιρείας «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη»:                     «Από τους λαϊκούς αφηγητές του χτες στους νεοαφηγητές του σήμερα: Όρια συνάντησης και διαφορών»


                          Οι εισηγητές και εισηγήτριες 
του Θερινού Σχολείου Παραμυθιών
Άννα Αγγελοπούλου
Είναι ψυχαναλύτρια και Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο ΑΠΘ και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Παρίσι, στους τομείς της Γλωσσολογίας (DESS:  Linguistique Appliquée, Université Paris Dauphine (Sorbonne Nouvelle, 1981) και των Κοινωνικών Επιστημών (DEA στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Section VI, Paris, 1976, με θέμα «Η γυναίκα και το παιδί στην οθωμανική αυτοκρατορία («La femme et l'enfant dans l'empire ottoman»), και Doctorat d’Anthropologie Sociale στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Paris, 1988). Η διδακτορική της διατριβή είχε θέμα τη μαγική γέννηση και το πεπρωμένο του ήρωα στα ελληνικά παραμύθια («La naissance merveilleuse et le destin du héros dans le conte grec»). 


Από το 1989 ανέλαβε  (μαζί με την Αίγλη Μπρούσκου και αργότερα με τις Μ. Καπλάνογλου και Ε. Κατρινάκη) την επεξεργασία του ανέκδοτου αρχείου/Καταλόγου των ελληνικών παραμυθιών του Γ.Α.Μέγα και τον συντονισμό της συντακτικής ομάδας που ολοκλήρωσε σε τέσσερις φάσεις (και πέντε τόμους) τη δημοσίευση του Καταλόγου των Ελληνικών Μαγικών Παραμυθιών από το ΙΑΕΝ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (1994, 1999, 2004, 2007).


Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις (Γιορτή Παραμυθιών Κέας), ραδιοφωνικές εκπομπές αφιερωμένες στο λαϊκό παραμύθι, και είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ομάδας Έρευνας των Προφορικών Αφηγήσεων (ERGON/GRENO, European Research Group for Oral Narratives).


Έχει μεταφράσει, επιμεληθεί και εκδώσει συλλογές ελληνικών παραμυθιών (Οι παραμυθοκόρες - Τα αλληλοβόρα [Εστία] και  Σαρακατσάνικα παραμύθια [Άγρα]) στα ελληνικά και τα γαλλικά καθώς και τα ισπανοεβραϊκά βαλκανικά παραμύθια της συλλογής της Cynthia Crews [Απόπειρα].


Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε πολλά επιστημονικά περιοδικά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΣΑΔΩΡΟΣ

Διδάσκει λαογραφία ως επίκουρος καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται κυρίως γύρω από τη λαϊκή λογοτεχνία, την αξιοποίηση του λαϊκού πολιτισμού στην εκπαίδευση και την κυκλοφορία του στα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις λαογραφικού και παιδαγωγικού περιεχομένου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά.


Εμμανουέλλα 
Κατρινάκη  • Η Εμμανουέλα Κατρινάκη γεννήθηκε τo 1968 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ανθρωπολογία στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, στο Παρίσι, με υποτροφία του ΙΚΥ. Ειδικεύτηκε στη μελέτη των παραμυθιών της προφορικής παράδοσης και το 2004 υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή, με θέμα τον κανιβαλισμό στα ελληνικά μαγικά παραμύθια. Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε το 2008 από την Φινλανδική Ακαδημία Επιστημών στη σειρά Folklore Fellows Communications. 
  • Από το 1995 εργάστηκε σε ερευνητικό πρόγραμμα του Ιστορικού Αρχείου Ελληνικής Νεολαίας (ΙΑΕΝ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με στόχο τη μελέτη, επεξεργασία και δημοσίευση του Καταλόγου Ελληνικών Παραμυθιών του Γ. Μέγα, που κατέληξε στην έκδοση 5 τόμων ελληνικών λαϊκών παραμυθιών, σχολιασμένων και καταταγμένων σύμφωνα με το διεθνές σύστημα ταξινόμησης Aarne/Thompson/Uther. Επιτομή αυτού του έργου εκδόθηκε στα αγγλικά από τη σειρά Folklore Fellows Communications (2012, nr. 303).
  • Συνεργάζεται με την Εγκυκλοπαίδεια του Παραμυθιού της Ακαδημίας Επιστημών του Göttingen (Enzyklopädie des Märchens), έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνή περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους και έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
  • Είναι μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Εθνολογίας, της International Society for Folk Narrative Research και του European Research Group for Oral Narratives.
  • Έχει διδάξει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και έχει εργαστεί ως μεταφράστρια, επιμελήτρια βιβλίων και καθηγήτρια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από το 2011 είναι επιστημονική Υπεύθυνη του Εργαστηρίου Μελέτης της Παιδικής Ηλικίας (Αθήνα).
Δημήτρης Β. Προύσαλης


Σπούδασε παιδαγωγικά, βιβλιοθηκονομία και μετεκπαιδεύτηκε στην ειδική αγωγή. Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα (Master) στην κατεύθυνση «Λαογραφία και Πολιτισμός του ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ Αθηνών. Από το 1999 ασχολείται με τη μελέτη, έρευνα και καταγραφή του λαϊκού παραμυθιού. Από το 2003 κουβαλάει με σεβασμό και μοιράζεται, σε αφηγήσεις με ενηλίκους και παιδιά, λαϊκά παραμύθια απ’ τις προφορικές παραδόσεις των λαών, για όλα αυτά που ισορροπούν ανάμεσα στα ψέματα των παραμυθιών και τις αλήθειες της ζωής. Έχει αφηγηθεί σε διεθνή και ελλαδικά φεστιβάλ, σε βιβλιοθήκες, σχολεία, καφενεία, χώρους εκ-παίδευσης, θέατρα μουσεία, θεραπευτικές δομές, φυλακές. Έχει εκδώσει δέκα βιβλία (ΑΠΟΠΕΙΡΑ, Α/συνέχεια, Μολύβιος Νιάου) με παραμυθολογικό περιεχόμενο κι ένα παιδικής λογοτεχνίας (ΑΡΜΟΣ). Έχει εισηγηθεί σε διεθνή συνέδρια και συμπόσια με λαογραφική, ανθρωπολογική, παιδαγωγική και φιλολογική κατεύθυνση για τη δυναμική του παραμυθιού και τη σημαντικότητα της αφήγησης στην εκπαίδευση, τη θεραπεία και τον πολιτισμό. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια & Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη»  από το 2011 με τη συνεργασία τοπικών φορέων, και του Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα...μια πόλη παραμύθια» από το 2014 με τη συνεργασία του ΟΠΑΝΔΑ, που εμπνέεται από, και αφιερώνεται στην Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης. Είναι ιδρυτικό μέλος της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Παραμύθια και  Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» και του Σωματείου για την προώθηση της Φιλαναγνωσίας «Διαβάζοντας μεγαλώνω» καθώς και τακτικό μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας.


 


2015
Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Οι εισηγητές και εισηγήτριες 
του Θερινού Σχολείου Παραμυθιών
Άννα Αγγελοπούλου
Είναι ψυχαναλύτρια και Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο ΑΠΘ και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Παρίσι, στους τομείς της Γλωσσολογίας (DESS:  Linguistique Appliquée, Université Paris Dauphine (Sorbonne Nouvelle, 1981) και των Κοινωνικών Επιστημών (DEA στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Section VI, Paris, 1976, με θέμα «Η γυναίκα και το παιδί στην οθωμανική αυτοκρατορία («La femme et l'enfant dans l'empire ottoman»), και Doctorat d’Anthropologie Sociale στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Paris, 1988). Η διδακτορική της διατριβή είχε θέμα τη μαγική γέννηση και το πεπρωμένο του ήρωα στα ελληνικά παραμύθια («La naissance merveilleuse et le destin du héros dans le conte grec»). 

Από το 1989 ανέλαβε  (μαζί με την Αίγλη Μπρούσκου και αργότερα με τις Μ. Καπλάνογλου και Ε. Κατρινάκη) την επεξεργασία του ανέκδοτου αρχείου/Καταλόγου των ελληνικών παραμυθιών του Γ.Α.Μέγα και τον συντονισμό της συντακτικής ομάδας που ολοκλήρωσε σε τέσσερις φάσεις (και πέντε τόμους) τη δημοσίευση του Καταλόγου των Ελληνικών Μαγικών Παραμυθιών από το ΙΑΕΝ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (1994, 1999, 2004, 2007).

Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις (Γιορτή Παραμυθιών Κέας), ραδιοφωνικές εκπομπές αφιερωμένες στο λαϊκό παραμύθι, και είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ομάδας Έρευνας των Προφορικών Αφηγήσεων (ERGON/GRENO, European Research Group for Oral Narratives).

Έχει μεταφράσει, επιμεληθεί και εκδώσει συλλογές ελληνικών παραμυθιών (Οι παραμυθοκόρες - Τα αλληλοβόρα [Εστία] και  Σαρακατσάνικα παραμύθια [Άγρα]) στα ελληνικά και τα γαλλικά καθώς και τα ισπανοεβραϊκά βαλκανικά παραμύθια της συλλογής της Cynthia Crews [Απόπειρα].

Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε πολλά επιστημονικά περιοδικά.


Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος
Ο Β. Δ. Αναγνωστόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, γεννήθηκε το 1941 στον ΄Αγιο Γεώργιο Δομοκού, σπούδασε με υποτροφία Κλασική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Γερμανία. Υπηρέτησε επί 42 χρόνια ως φιλόλογος στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση: στο Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς Ιωαννίνων (1966-1971), στην ιδιωτική Εκπαίδευση (1971-1975), στη Σχολή Νηπιαγωγών Καρδίτσας (1976-1989) και Καθηγητής της νεοελληνικής λογοτεχνίας (με έμφαση στην Παιδική) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, από το 1989 έως το 2008, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Έχει κατευθύνει τη δράση του σε εκπαιδευτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα. Ασχολείται με την κριτική του βιβλίου, ιδιαίτερα με την έρευνα και τη μελέτη της παιδικής λογοτεχνίας, καθώς και με τη λαϊκή παράδοση και γλώσσα. Έχει διατελέσει Μέλος και Πρόεδρος πολλών σωματείων. Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, το πανεπιστήμιο της Padova και από πολλούς άλλους φορείς και συλλόγους. Το έργο του περιλαμβάνει βιβλία της ειδικότητάς του (πάνω από 60) για τη γλώσσα, την ποίηση, την παιδική/ νεανική λογοτεχνία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την κριτική του βιβλίου, τη λαϊκή παράδοση, το παραμύθι, βιβλία για παιδιά, ανθολόγια κ.ά.
Απόστολος Παπαθανασίου
Ο Απόστολος Δ. Παπαθανασίου είναι Βολιώτης στην καταγωγή δικηγόρος του Βόλου που διετέλεσε και δήμαρχος του Βόλου. Από πολλών ετών ασχολείται με την έρευνα και μελέτη της μεσαιωνικής ιστορίας της Θεσσαλίας και ειδικότερα της Μαγνησίας. Έχει λάβει μέρος, ως εισηγητής, σε πολλά επιστημονικά Συνέδρια, Ημερίδες και Συμπόσια Ιστορίας. Πολλά από τα έργα του (μελέτες, εισηγήσεις, άρθρα και ειδικές μονογραφίες) έχουν περιληφθεί και δημοσιευθεί σε πρακτικά επιστημονικών Συνεδρίων Ιστορίας, σε επιστημονικά περιοδικά ιστορικής ύλης, στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο και έχουν κυκλοφορήσει και σε αυτοτελείς εκδόσεις βιβλίων μονογραφιών και ανατύπων.
     Το 1989, δημοσίευσε το βιβλίο Οι Μελισσηνοί της Δημητριάδος κτήτορες Ι. Μoνών (εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, σ. 147), το έτος 1995, το βιβλίο Η Βυζαντινή Δημητριάδα, 431 - 1204 (εκδόσεις Όμηρος, σ. 390), το 1998, το βιβλίο Η Μαγνησία και το Πήλιο στον ύστερο Μεσαίωνα, 1204 - 1423 (έκδοση Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και Κοινότητας Μακρινίτσας Πηλίου, σ. 580), το 2002, το βιβλίο Το Πήλιο δεύτερο Άγιον Όρος της Ελλάδος στα βυζαντινά χρόνια (έκδοση Κοινότητας Μακρινίτσας, σ. 130), το 2004 συμμετείχε στην Επετειακή Συλλογική Έκδοση του Υπουργείου Πολιτισμού (Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων) με θέμα Η ιστορία της ευρύτερης περιφέρειας του Βόλου και του Πηλίου κατά τη μεσαιωνική περίοδο (330 μ.Χ. - 1204 μ.Χ.), το 2006 το βιβλίο Το χρονικό του Αγίου Λαυρεντίου (έκδοση επετειακή μεγάλου μεγέθους από το Εθνικό Τυπογραφείο, Αθήνα, σ. 180) και το 2011 το βιβλίο Το Χρονικό των Τρικέρων, Βόλος, σ. 60 και το έτος 2012 το βιβλίο Θεσσαλία, Στερεά, Αιγαίο (1204-1423), με υπότιτλο Σελίδες από την Φραγκοκρατούμενη Θεσσαλία, τη Στερεά και το Αιγαίο στον ύστερο Μεσαίωνα, Θεσσαλονίκη (εκδοτικός οίκος Α. Σταμούλη), σ. 570.
     Τα βιβλία αυτά, πρωτότυπα από πλευράς διαπραγματευόμενης ιστορικής ύλης για την Μαγνησία των Μέσων Χρόνων, κρίθηκαν από καθηγητές ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων κλπ. πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ιστορικούς ερευνητές και βυζαντινολόγους (Έλληνες και ξένους), ως αξιόλογη συμβολή στην έρευνα της μεσαιωνικής ιστορίας της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της Μαγνησίας και απέσπασαν τις ευμενέστερες κρίσεις των ειδικών. Εκτός από τα δημοσιευθέντα βιβλία του, τα οποία διαπραγματεύονται θέματα μεσαιωνικής, καθαρά, ιστορικής ύλης, έχει δημοσιεύσει και σειρά μελετών και εισηγήσεων ιστορικονομικού περιεχομένου, που αναφέρονται στο δημόσιο και ιδιωτικό Δίκαιο, τα έθιμα και τους θεσμούς, οι οποίοι ίσχυσαν κατά την περίοδο των Μέσων Χρόνων στη Θεσσαλία. Επίσης, έχει δημοσιεύσει και σειρά μελετών σε θέματα θεσσαλικής ιστορίας των νεότερων χρόνων, τα οποία αναφέρονται και αφορούν στην επαναστατική περίοδο 1821 - 1828 και τα επαναστατικά κινήματα, που έλαβαν χώρα στη Θεσσαλία και στη Μαγνησία το 1854 και το 1878 για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού.
     Για τις μέχρι σήμερα ερευνητικές του ιστορικές συγγραφές, δημοσιεύματα, εισηγήσεις σε συνέδρια και εκδόσεις των έργων του, ο Απόστολος Δ. Παπαθανασίου τιμήθηκε με την απονομή διακρίσεων και βραβείων από επιστημονικούς φορείς και πολιτιστικούς Συλλόγους της Μαγνησίας σε ειδικές δημόσιες τιμητικές εκδηλώσεις,
Κώστας Λιάπης
Ο Κώστας Ν. Λιάπης γεννήθηκε στον "μεγάλο" Αϊ - Γιώργη του Πηλίου. Σπούδασε στην Παιδαγωγικής Ακαδημία της Λάρισας κι εργάστηκε μέχρι τη συνταξιοδότησή του σε πολλά σχολεία της Μαγνησίας. Ασχολείται με τα γράμματα (στην πλατιά έννοια του όρου) από το 1955, με πρώτο βήμα τη βολιώτικη εφημερίδα Η Θεσσαλία, όπου έχει δημοσιεύσει μέχρι σήμερα χιλιάδες μικρά και μεγάλα κείμενα, που εκτείνονται από το χώρο του δημοσιογραφικού ρεπορτάζ ως τις περιοχές της λαογραφίας, της ιστορίας, της γλωσσολογίας και της λογοτεχνίας. Κείμενά του, όμως, από τους ίδιους αυτούς χώρους δημοσιεύονται χρόνια τώρα και σε πολλές άλλες εφημερίδες και κυρίως περιοδικά πολιτιστικής καλλιέργειας απ' όλη σχεδόν τη χώρα. Συνεργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και με τον Κρατικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Βόλου, όπου κι έχει πραγματοποιήσει πάνω από 500 παιδαγωγικές, ιστορικές και λαογραφικές εκπομπές. Στο ενεργητικό του καταγράφεται επίσης η συγγραφή 15 βιβλίων (ανάμεσα στα οποία και το πολυδιαβασμένο "Ώρες του Πηλίου"), και 15 ανατύπων με θέματα από την ιστορία, τη λαογραφία, τη λογοτεχνία και τη γλωσσολογία και επίκεντρο κυρίως το αγαπημένο του Πήλιο. Για μελέτες του έχει βραβευτεί σε πολλούς πανελλήνιους και πανθεσσαλικούς διαγωνισμούς, ενώ για το έργο του "Το γλωσσικό ιδίωμα του Πηλίου" έχει τιμηθεί με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και της Γλωσσικής Εταιρείας της Ακαδημίας Αθηνών. Τέλος είναι μέλος διαφόρων πνευματικών ιδρυμάτων και σωματείων όπως η Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, η Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία, η Ένωση Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού, η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, κ.ά

Μάρω Μερτζάνη
Η Δρ. Μαρία Μερτζάνη είναι Μεταδιδακτορική-Research Associate στο Κέντρο Γλωσσών και Επικοινωνίας, στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της πόλης Pelotas, στην Βραζιλία, από τον Φεβρουάριο του 2014. Έχει τελειώσει το διδακτορικό της στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχει εργαστεί για δυόμισι χρόνια ως Research Assistant στο Κέντρο Αγωγής Κωφών. Στα έτη 2011-2013, ήταν  Διευθύντρια του Ελληνικού Σχολείου του Μπρίστολ, και από το 2013, διευθύνει την εταιρεία GreekForYou Ltd. στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία των Λιγότερο Διδασκομένων Γλωσσών (LCTLs), όπου έχει δημοσιεύσει σχετικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Ένας από τους στόχους της έρευνάς της  είναι να εισάγει τις αρχαίες γλώσσες (π.χ. ελληνικά και λατινικά) στη μάθηση και διδασκαλία των σύγχρονων γλωσσών (ομιλουμένων και νοηματικών), μέσω μιας κινητής (περιπατητικής), διεπιστημονικής και νατουραλιστικής προσέγγισης της μάθησης. Η παρούσα έρευνα αφορά τον γλωσσικό συμβολισμό και τις επιπτώσεις του στην εκμάθηση των γλωσσών. Ειδικότερα, η μελέτη επικεντρώνεται στην εικονικότητα της ελληνικής γλώσσας (από τα μυκηναϊκά χρόνια, με την Γραμμική Β’, μέχρι σήμερα), στην φωνολογική και γραφημική της εκδοχή, και σε συνεργασία με συγγενείς γλώσσες (π.χ. πορτογαλικά, αγγλικά), και με τις νοηματικές γλώσσες (π.χ. της Βραζιλίας). Η έρευνα χρηματοδοτείται από τον οργανισμό CAPES της Βραζιλίας, και πρόκειται να εκδοθεί (στα Αγγλικά) σχετικό σύγγραμμα από το Γραφείο Τύπου του Καθολικού Πανεπιστημίου της πόλης Πελότας.

2014 (422)
Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014


Άννα Αγγελοπούλου (Ανθρωπολόγος και Ψυχαναλύτρια,
 Πανεπιστήμιο Paris III, Sorbonne Nouvelle)
"Η κόρη που έγινε άντρας και η κόρη που ντύθηκε στρατιώτης (ATU 514/ATU 884)

Μαρία Γκασούκα (εκλεγμ. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φύλου & Λαογραφίας Παν/μίου Αιγαίου): "Νεράιδες, μάγισσες και λάμιες. Ο θηλυκός μεταφυσικός κόσμος της λαϊκής παράδοσης"

Γιώργος Κατσαδώρος (Επίκουρος Καθηγητής  Λαογραφίας Παν/μίου Αιγαίου)
"Ο Αίσωπος και τα διαχρονικά μηνύματα των μύθων του"

Αριστοφάνης Χουρδάκης (Ερευνητής, συγγραφέας)
"Το κρητικό παραμύθι"
 
Οι εισηγητές και εισηγήτριες 
του Θερινού Σχολείου Παραμυθιών
Άννα Αγγελοπούλου
Είναι ψυχαναλύτρια και Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο ΑΠΘ και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Παρίσι, στους τομείς της Γλωσσολογίας (DESS:  Linguistique Appliquée, Université Paris Dauphine (Sorbonne Nouvelle, 1981) και των Κοινωνικών Επιστημών (DEA στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Section VI, Paris, 1976, με θέμα «Η γυναίκα και το παιδί στην οθωμανική αυτοκρατορία («La femme et l'enfant dans l'empire ottoman»), και Doctorat d’Anthropologie Sociale στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Paris, 1988). Η διδακτορική της διατριβή είχε θέμα τη μαγική γέννηση και το πεπρωμένο του ήρωα στα ελληνικά παραμύθια («La naissance merveilleuse et le destin du héros dans le conte grec»). 

Από το 1989 ανέλαβε  (μαζί με την Αίγλη Μπρούσκου και αργότερα με τις Μ. Καπλάνογλου και Ε. Κατρινάκη) την επεξεργασία του ανέκδοτου αρχείου/Καταλόγου των ελληνικών παραμυθιών του Γ.Α.Μέγα και τον συντονισμό της συντακτικής ομάδας που ολοκλήρωσε σε τέσσερις φάσεις (και πέντε τόμους) τη δημοσίευση του Καταλόγου των Ελληνικών Μαγικών Παραμυθιών από το ΙΑΕΝ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (1994, 1999, 2004, 2007).

Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις (Γιορτή Παραμυθιών Κέας), ραδιοφωνικές εκπομπές αφιερωμένες στο λαϊκό παραμύθι, και είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ομάδας Έρευνας των Προφορικών Αφηγήσεων (ERGON/GRENO, European Research Group for Oral Narratives).

Έχει μεταφράσει, επιμεληθεί και εκδώσει συλλογές ελληνικών παραμυθιών (Οι παραμυθοκόρες - Τα αλληλοβόρα [Εστία] και  Σαρακατσάνικα παραμύθια [Άγρα]) στα ελληνικά και τα γαλλικά καθώς και τα ισπανοεβραϊκά βαλκανικά παραμύθια της συλλογής της Cynthia Crews [Απόπειρα].

Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε πολλά επιστημονικά περιοδικά.

  Μαρία Γκασούκα
Η Μαρία Γκασούκα είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και ερευνήτρια θεμάτων Κοινωνικού Φύλου. Είναι κοινωνική λαογράφος, εκλεγμένη αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου όπου διδάσκει Λαογραφία και Λαϊκό Πολιτισμό καθώς και Γυναικείες Σπουδές. Είναι συγγραφέας βιβλίων πάνω σε ανάλογα θέματα λαογραφίας που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ισπανία και τις ΗΠΑ, και πλήθους ανάλογων επιστημονικών άρθρων. Είναι πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του Παρατηρητηρίου Ισότητας Κύπρου (ΠΙΚ)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΣΑΔΩΡΟΣ

Διδάσκει λαογραφία ως επίκουρος καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται κυρίως γύρω από τη λαϊκή λογοτεχνία, την αξιοποίηση του λαϊκού πολιτισμού στην εκπαίδευση και την κυκλοφορία του στα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις λαογραφικού και παιδαγωγικού περιεχομένου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά.


                            Αριστοφάνης Χουρδάκης

Γεννήθηκε το 1932 στη Αγία Παρασκευή Πεδιάδας Ηρακλείου στην Κρήτη. Τέλειωσε το Γυμνάσιο Καστελλίου και την Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου. Αφού διορίστηκε δάσκαλος, φοίτησε για δύο χρόνια στην Μετεκπαίδευση των Δασκάλων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπηρέτησε σε πολλά χωριά της Κρήτης και στα Πρότυπα Δημοτικά Σχολεία της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου, ως δάσκαλος και διευθυντής απ’ όπου και συντα-ξιοδοτήθηκε. Παράλληλα με το εκπαιδευτικό του έργο ασχολήθηκε με τη λαϊκή παράδοση. Δύο λαογραφικές του συλλογές τιμήθηκαν με έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών (1966, 1972). Ασχολείται με το κρητικό παραμύθι , τα ανέκδοτα και τα δημοτικά τραγούδια της Κρήτης κι έχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις του σε πολλά συνέδρια. Έχει εκδώσει  από το 1994 20 τόμους με παραμύθια, λαϊκές ιστορίες και ανέκδοτα της Κρήτης μετά από επιτόπια έρευνα. Το 2013 τιμήθηκε με έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών για τη συμβολή του στη διάσωση της Κρητικής Παράδοσης. Τα τελευταία χρόνια αφηγείται προφορικά τις ιστορίες που καταγράφει.


2013

 Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Άννα Αγγελοπούλου (Ανθρωπολόγος και Ψυχαναλύτρια,
 Πανεπιστήμιο Paris III, Sorbonne Nouvelle): 
«Οι σκοτεινές πλευρές της Χιονάτης»

Αίγλη Μπρούσκου (Κοινωνική Ανθρωπολόγος):
«Η Σταχτοπούτα στην Αίγυπτο ή το μυστικό της πυραμίδας»


Εμμανουέλα Κατρινάκη (Φιλόλογος-Κοινωνική Ανθρωπολόγος
-Επιστημονική Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Μελέτης Παιδικής Ηλικίας): 
«Κανίβαλοι σύζυγοι και θυέστεια δείπνα στα λαϊκά μας παραμύθια»

Διάρκεια εισηγήσεων 35' έκαστη

Είσοδος ΕλεύθερηΟι εισηγήτριες του 
Θερινού Σχολείου Παραμυθιών


Άννα ΑγγελοπούλουΕίναι ψυχαναλύτρια και Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο ΑΠΘ και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Παρίσι, στους τομείς της Γλωσσολογίας (DESS:  Linguistique Appliquée, Université Paris Dauphine (Sorbonne Nouvelle, 1981) και των Κοινωνικών Επιστημών (DEA στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Section VI, Paris, 1976, με θέμα «Η γυναίκα και το παιδί στην οθωμανική αυτοκρατορία («La femme et l'enfant dans l'empire ottoman»), και Doctorat d’Anthropologie Sociale στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Paris, 1988). Η διδακτορική της διατριβή είχε θέμα τη μαγική γέννηση και το πεπρωμένο του ήρωα στα ελληνικά παραμύθια («La naissance merveilleuse et le destin du héros dans le conte grec»). 

Από το 1989 ανέλαβε  (μαζί με την Αίγλη Μπρούσκου και αργότερα με τις Μ. Καπλάνογλου και Ε. Κατρινάκη) την επεξεργασία του ανέκδοτου αρχείου/Καταλόγου των ελληνικών παραμυθιών του Γ.Α.Μέγα και τον συντονισμό της συντακτικής ομάδας που ολοκλήρωσε σε τέσσερις φάσεις (και πέντε τόμους) τη δημοσίευση του Καταλόγου των Ελληνικών Μαγικών Παραμυθιών από το ΙΑΕΝ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (1994, 1999, 2004, 2007).

Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις (Γιορτή Παραμυθιών Κέας), ραδιοφωνικές εκπομπές αφιερωμένες στο λαϊκό παραμύθι, και είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ομάδας Έρευνας των Προφορικών Αφηγήσεων (ERGON/GRENO, European Research Group for Oral Narratives).

Έχει μεταφράσει, επιμεληθεί και εκδώσει συλλογές ελληνικών παραμυθιών (Οι παραμυθοκόρες - Τα αλληλοβόρα [Εστία] και  Σαρακατσάνικα παραμύθια [Άγρα]) στα ελληνικά και τα γαλλικά καθώς και τα ισπανοεβραϊκά βαλκανικά παραμύθια της συλλογής της Cynthia Crews. 

Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε πολλά επιστημονικά περιοδικά.


Αίγλη Μπρούσκου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Εθνολογία στο Παρίσι, στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, και πήρε τη διδακτορική της διατριβή από το τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πάντειου Πανεπιστήμιου, με θέμα τη διακίνηση των παιδιών στην ελληνική κοινωνία του 20ου αιώνα, μέσα από το παράδειγμα του Δημοτικού Βρεφοκομείου Θεσσαλονίκης.
Διδάσκει ανθρωπολογικά και λαογραφικά μαθήματα στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης από το 1996, και στη Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης από το 1987.
Έχει συνεργαστεί ως ερευνήτρια με το Ίδρυμα Ερευνών για το Παιδί ‘Σπύρος Δοξιάδης’, με το Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας, και με το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης. Έχει διδάξει στο τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορίας του ΑΠΘ ανθρωπολογία του φύλου στο  Διατμηματικό Πρόγραμμα του ΑΠΘ για την ισότητα και το φύλο.
Οργανώνει σεμινάρια για παραμύθια στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Επιστημονικού Σωματείου Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου.
Με την Ά. Αγγελοπούλου έχει δημοσιεύσει δύο τόμους του  Καταλόγου των Ελληνικών Παραμυθιών του αρχείου του Γ. Μέγα, στα πλαίσια του προγράμματος ερευνών και δημοσιεύσεων του Ιστορικού Αρχείου Ελληνικής Νεολαίας.
Με την Α. Αγγελοπούλου, Μ. Καπλάνογλου και Ε. Κατρινάκη την αγγλική μετάφραση του καταλόγου του Μέγα, Catalogue of Greek Magic Folktales, σε έκδοση της Ακαδημίας Επιστημών της Φιλανδίας, Ελσίνκι, 2012.


Ερευνητικά ενδιαφέροντα και δημοσιεύσεις σε θέματα όπως: συγγένεια, υιοθεσία και διακίνηση των παιδιών, κοινωνική πολιτική, φύλο, μετανάστευση, παραμύθια.

Εμμανουέλλα 
Κατρινάκη


  • Η Εμμανουέλα Κατρινάκη γεννήθηκε τo 1968 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ανθρωπολογία στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, στο Παρίσι, με υποτροφία του ΙΚΥ. Ειδικεύτηκε στη μελέτη των παραμυθιών της προφορικής παράδοσης και το 2004 υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή, με θέμα τον κανιβαλισμό στα ελληνικά μαγικά παραμύθια. Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε το 2008 από την Φινλανδική Ακαδημία Επιστημών στη σειρά Folklore Fellows Communications. 
  • Από το 1995 εργάστηκε σε ερευνητικό πρόγραμμα του Ιστορικού Αρχείου Ελληνικής Νεολαίας (ΙΑΕΝ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με στόχο τη μελέτη, επεξεργασία και δημοσίευση του Καταλόγου Ελληνικών Παραμυθιών του Γ. Μέγα, που κατέληξε στην έκδοση 5 τόμων ελληνικών λαϊκών παραμυθιών, σχολιασμένων και καταταγμένων σύμφωνα με το διεθνές σύστημα ταξινόμησης Aarne/Thompson/Uther. Επιτομή αυτού του έργου εκδόθηκε στα αγγλικά από τη σειρά Folklore Fellows Communications (2012, nr. 303).
  • Συνεργάζεται με την Εγκυκλοπαίδεια του Παραμυθιού της Ακαδημίας Επιστημών του Göttingen (Enzyklopädie des Märchens), έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνή περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους και έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
  • Είναι μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Εθνολογίας, της International Society for Folk Narrative Research και του European Research Group for Oral Narratives.
  • Έχει διδάξει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και έχει εργαστεί ως μεταφράστρια, επιμελήτρια βιβλίων και καθηγήτρια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από το 2011 είναι επιστημονική Υπεύθυνη του Εργαστηρίου Μελέτης της Παιδικής Ηλικίας (Αθήνα).

.......................................................

2012

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Απόγευμα: 7.00 μμ
-Βάλτερ Πούχνερ 
(Θεατρολόγος, καθηγητής στο ΕΚΠΑ,
Α΄ Αντιπρόεδρος Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας)

Διάλεξη: «Η ξεχασμένη νύφη και οι θαλασσινές τις διαδρομές»

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Απόγευμα: 6.30 μμ
-Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη: 
(Διευθύντρια Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών,  Β΄ Αντιπρόεδρος Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας)

Διάλεξη: «Παραμύθια καταγραμμένα στο Πήλιο στα τέλη του 19ου αιώνα»


-Άννα Αγγελοπούλου
 (Ανθρωπολόγος και Ψυχαναλύτρια, Πανεπιστήμιο Paris III, Sorbonne Nouvelle):

Διάλεξη: «Αίνιγμα και παραμύθι»

Τόπος: Άγιος Γεώργιος
Χώρος: Παλιό Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου

Είσοδος ελεύθερη
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου