*** 12 Απαραίτητες συμβουλές των διοργανωτών και πολύτιμες παρακλήσεις προς τους φίλους θεατές-ακροατές

Για λόγους απρόσκοπτης λειτουργίας των εκδηλώσεων του φεστιβάλ θεωρήσαμε πως πρέπει να γίνουν ορισμένες στοχευμένες υπενθυμίσεις προς τους φίλους ακροατές των αφηγήσεων προκειμένου να αποφύγουμε τις όποιες παρεξηγήσεις και ενοχλήσεις των αφηγητών και του κοινού.

Όσα γράφονται πιο κάτω έχουν προέλθει από παρατηρήσεις και σημειώσεις που κρατήσαμε στη διάρκεια των διοργανώσεων από το 2011 καθώς και από "παράπονα" των φίλων ακροατών που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση από ασυνείδητες-αθέλητες μα σίγουρα ενοχλητικές συμπεριφορές και στάσεις.

Προτού διαβάσετε τα σημεία που ακολουθούν, παρακαλούμε να σκεφτείτε τι θα μπορούσε να σας ενοχλήσει αν βρισκόσασταν στο κέντρο του λόγου όπως οι αφηγητές που παίρνουν μέρος στο φεστιβάλ μας, έχοντας να πείτε σε κάποιους κάτι πραγματικά σημαντικό! Προσπαθήστε να μπείτε στη θέση μας και κρατήστε κατά νου όσα ακολουθούν.
 
Ένας αλλιώτικος δωδεκάλογος

1.    Η είσοδος στο μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσεων του φεστιβάλ μας είναι δωρεάν (αφηγήσεις για παιδιά και μικτό ακροατήριο, αφηγήσεις για ενηλίκους, προβολές ταινιών, καλλιτεχνικές εκθέσεις, τιμητκές εκδηλώσεις, Θερινό Σχολείο Παραμυθιών). Αυτό δεν σημαίνει πως υπολείπονται σε ποιότητα. Δείξτε το σεβασμό σας στους συμμετέχοντες αφηγητές, επιστήμονες, καλλιτέχνες, μουσικούς και στους διοργανωτές που με αγάπη, μεράκι και πολύ κόπο και χρόνο, με επιμονή σε δύσκολες εποχές, ετοιμάζουν για μήνες το φεστιβάλ που θα χαρείτε μαζί τους, για ανταμωθούμε ξανά και να χτίσουμε με αφορμή τα παραμύθια μια σταθερή και ειλικρινή φιλία! Τα παραμύθια μας φέρνουν πιο κοντά!

 2.  Παρακαλούμε φροντίστε για την έγκαιρη προσέλευσή σας στο χώρο των εκδηλώσεων, έτσι ώστε μια καθυστερημένη άφιξη να μην ενοχλήσει τους εμπλεκόμενους αφηγητές και το παρόν ακροατήριο. Συνήθως οι διοργανωτές φροντίζουν η έναρξη των αφηγήσεων να γίνεται με μια μικρή «υποφερτή» πεντάλεπτη καθυστέρηση για όσους δεν είναι συνεπείς στην άφιξή τους ή αντιμετώπισαν αντικειμενικές κυκλοφοριακές δυσκολίες αλλά ας μείνουμε στο πεντάλεπτο!

3.      Αν χρειαστεί για οποιαδήποτε γνωστοποιημένη αιτία να φύγετε γρηγορότερα από τη λήξη της αφήγησης, καλό θα ήταν να καθίσετε σε ένα σημείο από το οποίο η απομάκρυνσή σας δεν θα ενοχλήσει τους άλλους και θα ήταν προτιμότερο να περιμένετε ένα κενό στην αφήγηση (πχ πριν την έναρξη μιας νέας ιστορίας ή σ' ένα μουσικό μέρος).

4.      Η κατανάλωση τροφίμων και ποτών-πλην νερού- δεν επιτρέπεται κατά τη διάρκεια των αφηγηματικών εκδηλώσεων. Η παράκληση απευθύνεται και αφορά όλες τις ηλικίες. Ας επικεντρωθούμε στην ομορφιά και τη σοφία των ιστοριών κι ας αντισταθούμε στη νοστιμιά των σνακ! Ας γίνουμε ενεργητικοί ακροατές-συνταξιδευτές! Εξάλλου όλες οι ταβέρνες και τα ουζερί του χωριού μας σας υπόσχονται εξαιρετικές γευστικές εμπειρίες μετά τις αφηγήσεις!

5.      Παρακαλούμε πολύ να φροντίζετε κατά τη διάρκεια των αφηγηματικών εκδηλώσεων έτσι ώστε τα κινητά σας να είναι στη σίγαση ή απενεργοποιημένα. Μια κλήση μπορεί να ενοχλήσει τον αφηγητή, και μπορεί να αποβεί διασπαστική στη συγκέντρωση του κοινού. Κανείς δε θα ήθελε να του διακόψουν ένα μαγευτικό ταξίδι του νου μέσα από τον παραμυθιακό λόγο!

6.      Παρακαλούμε πολύ να αποφεύγεται η λήψη φωτογραφιών με χρήση του φλας κατά τη διάρκεια των αφηγήσεων, πράξη που πιθανά ενοχλήσει το παρόν ακροατήριο και σίγουρα τον αφηγητή. Θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε φωτογραφική μηχανή ή κινητό δίχως φλας και αυστηρά από τη θέση που κάθεστε χωρίς διασπαστικές μετακινήσεις για τους υπόλοιπους παρόντες. Θα σας ήμασταν ευγνώμονες αν επικοινωνούσατε μαζί μας μετά το τέλος της αφήγησης προκειμένου να συνεννοηθούμε για την παραχώρηση εκ μέρους σας ορισμένων αντιτύπων για το αρχείο του αφηγητή και της διοργάνωσης. Πού ξέρετε! Μπορεί να τραβήξατε κάτι που εμείς δεν μπορέσαμε να καλύψουμε και να μας φανεί το αντίγραφό σας χρήσιμο! Αν δεν υπάρχουν εκ μέρους σας αυτές οι προϋποθέσεις μην ανησυχείτε! Οι διοργανωτές φροντίζουμε να καλύψουμε το μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσεων φωτογραφικά και με βίντεο. Αν επιθυμείτε ένα αναμνηστικό από μια αφήγηση που θα θέλατε να καταγράψετε αλλά δεν μπορέσατε για τους άνω ή άλλους λόγους, τότε ελάτε σε επαφή μαζί μας, μπορούμε με χαρά να σας το στείλουμε!

7.      Αν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε βίντεο μέσω οποιασδήποτε μηχανής, φροντίστε πρώτα να ρωτήσετε τον αφηγητή αν το επιθυμεί, και στείλτε του μετά ένα αντίγραφο. Πολλές φορές οι βιντιακές-εικονικές καταγραφές μειώνουν τον αφηγητή, καθώς περιορίζουν την ποιότητα της αφήγησης μόνο σε μια στεγνή εικόνα και δεν μπορούν να αποτυπώσουν την ενέργεια της ατμόσφαιρας και του χώρου. Παρακαλούμε ενημερώστε για το βίντεο και τους διοργανωτές, μπορεί να μας φανεί πολύτιμο!

8. Οι περισσότερες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους και σε φυσικό τοπίο. Πολλές φορές η μετάβαση στο χώρο της εκδήλωσης αφήγησης γίνεται μέσω καλντεριμιών, χωματόδρομου κλπ. Για δική σας ασφάλεια και άνεση, σάς συνιστούμε να φοράτε άνετα και κλειστού τύπου υποδήματα (πχ αθλητικά) που λειτουργούν υποβοηθητικά και προστατευτικά. Θέλουμε να περάσετε καλά και όχι να στενοχωρηθούμε- μαζί με εσάς- από ένα πιθανό ατύχημα!

9.      Αν και οι αφηγήσεις γίνονται σε ανοιχτούς καλοκαιρινούς χώρους- για λόγους πυρασφά-λειας και ευγένειας προς τους διπλανούς μας- παρακαλούμε το κάπνισμα είναι καλό να αποφεύγεται. Αν δεν μπορείτε να κρατηθείτε, μείνετε σε μια διακριτική απόσταση και φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα αυτοσχέδιο τασάκι (πχ μπουκάλι με λίγο νερό) για τον περιορισμό της επικίνδυνης γοπορύπανσης. Προστατέψτε το χώρο που ανοίγει την αγκαλιά του να σας υποδεχτεί και αποφύγετε να αφήσετε πίσω σας οποιοδήποτε απόρριμμα.

10.      Η είσοδος στις εκδηλώσεις προσώπων κάτω των 14 ετών προϋποθέτει τη συνοδεία τους από ενήλικο άτομο. Ασυνόδευτα παιδιά δεν θα γίνονται δεκτά σε καμιά εκδήλωση. Εξάλλου όπως ξέρετε από την εμπειρία σας δεν υπάρχει καλύτερη εμπειρία από το να ζει κάποιος την ίδια ψυχαγωγική δράση μαζί με τα παιδιά του!

11.  Η είσοδος των σκυλιών στις εκδηλώσεις δεν επιτρέπεται και θεωρείται αυτονόητη η απαγόρευσή τους στις αφηγήσεις. Μπορούμε και χωρίς την πολύτιμη παρέα τους για μία-μιάμιση ώρα!

12.  Αν κάτι σας ενόχλησε στη διάρκεια των εκδηλώσεων του φεστιβάλ ή σας προκάλεσε δικαιολογημένη δυσαρέσκεια, παρακαλούμε να μας το γνωστοποιήσετε για να διορθωθεί την επόμενη φορά. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας και προσπαθούμε να μην τα επαναλαμβάνουμε! Η καλοπροαίρετη βοήθειά σας μάς είναι πολύτιμη! Ζητήστε τη βοήθεια των εθελοντών που φορούν το μπλουζάκι της διοργάνωσης, είναι στη διάθεσή σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου