Χώροι των εκδηλώσεων του 2018-Locations of the 8th Storytelling Festival

 2018 
Άνω Γατζέα
Μουσείο Ελιάς και Λαδιού


Κοντά στην πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού στην Άνω Γατζέα βρίσκεται το ομώνυμο κτίριο.  Κτισμένο από το 1924 αποτέλεσε παλαιότερα χώρο διαλογής του πολύτιμου πηλιορείτικου καρπού της ελιάς. Στις μέρες μας έγινε μια διαδραστική μουσειακή πρόταση και φωλιά εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τη ματιά και την επιμέλεια της Οικογένειας Κ. Μοράρου αλλά και χώρος με ενδιαφέροντα προσφερόμενα προϊόντα. Έχει πρόσβαση με τσιμεντόδρομο και από καλντερίμι.


 Στη φιλόξενη αυλή του και στους ατμοσφαιρικούς του χώρους  Κάτω από τη μεγάλη ελιά που δεσπόζει στο κέντρο της θα πραγματοποιηθεί η αφήγηση της Τρίτης 7 Αυγούστου με αφηγήσεις αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης σχετικά με το θέμα του 2018 "Παrραμύθια των Σοφών-Τρελών".  Ο πολύ ενδιαφέρων ιστότοπός του (www.mouseioelias.gr)  παρέχει τη δυνατότητα εικονικής περιήγησης στο χώρο και έχει αναφορά σε σημαντικά άρθρα που σχετίζονται με την παραγωγική ιστορία της περιοχής.


Σιδηροδρομικός Σταθμός Άνω Γατζέας


Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της Άνω Γατζέας φτιάχτηκε στη διετία 1901-1903 κι ήταν ένας από τους πέντε στη διαδρομή Άνω Λεχώνια-Μηλιές. Σήμερα έχει αποκατασταθεί η μορφή του και είναι επισκέψιμος.

Την Τετάρτη 8  Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν αφηγήσεις κατά τη διάρκεια του πρωινού τακτικού δρομολογίου από τον Δημήτρη Β. Προύσαλη.


Αγία Τριάδα

 Αυλή Ι. Ν. Αγίου Ιωάννου Προδρόμου


Μέσα στον απέραντο Αγιωργίτικο ελαιώνα και σε απόσταση 200 μέτρων από το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος Άνω Γατζέας, είναι κτισμένος ο Ιερός ναός του Τιμίου Προδρόμου.

Ο ναός κτίστηκε σύμφωνα με τον Παπούλια το 1891 και αποτελεί την χειμερινή ενορία του Αγίου Αθανασίου Αγίου Γεωργίου Νηλείας. Έως αυτή την χρονολογία οι κάτοικοι του χωριού εκκλησιάζονταν στην Κάτω Γατζέα ή στην Μονή της Αγίας Τριάδας. Επειδή ήταν μεγάλη ανάγκη ανέγερσης ναού στον οικισμό το 1875 πάρθηκε απόφαση από το συμβούλιο του χωριού να ανεγερθεί ναός και να πάρει το όνομα του Αγίου Γεωργίου. Έτσι συγκροτήθηκε δωδεκαμελής επιτροπή, ώστε να ληφθεί η άδεια της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος. Έτσι, μετά από 16 χρόνια, ο ναός κτίστηκε και πήρε το όνομα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Η ανέγερση έγινε με δαπάνη πολλών χωρικών, με πρωτομάστορες τον παπά Ιωάννη Κοτρώνη, τον Παναγιώτη Κατώγη και τον Νικόλαο Βολιώτη. Ο ναός είναι πέτρινη βασιλική πλακοσκεπασμένη και με ενσωματωμένο στην στέγη κωδωνοστάσιο. Τα εγκαίνιά του έγιναν στις 7 Φεβρουαρίου του 1910 από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κυρό Γερμανό. Ο ναός περιέχει όμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο κατασκευής 1928 από τον αγιωργίτη ξυλουργό Δημήτριο Παυλόπουλο και τον γιο του Γλύπτη Νικόλα. Επίσης, έχει φορητές εικόνες μιας και ο ναός δεν είναι αγιογραφημένος, οι δε εικόνες του τέμπλου είναι δια χειρών των αδελφών Θεοφάνους και Σάββα ιερομονάχων κατασκευασμένες το 1928 συν και κάποιες φορητές εικόνες του ναού, όπως αυτές του Αγίου Ιωάννη, του Νυμφίου και του Αγίου Στεφάνου. 

Ο ναός τιμάται στις 7 Ιανουαρίου στην Σύναξη του Τιμίου Πρόδρομου. Στην αυλή του θα πραγματοποιηθεί η  απογευματινή αφήγηση για εφήβους (12+) και  ενήλικο ακροατήριο την Τρίτη 7 Αυγούστου από την ομάδα αφήγησης "Παραμυθωνία"

Άγιος Γεώργιος Νηλείας
Προαύλιο Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου

 

Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής ανεγέρθηκε το 1983 στη θέση δύο προηγούμενων ερειπωμένων ναών, απ' τους οποίους ο ένας παλαιότερος ανεγέρθηκε το 1701. Στη φιλόξενη και ασφαλή πλακοστρωμένη αυλή του θα φιλοξενηθούν αρκετές από τις αφηγήσεις για ενήλικο και παιδικό κοινό. Θα φιλοξενηθούν ακόμη οι αφηγήσεις των ξενων αφηγητών από τη Δανία το Σάββατο 11Αυγούστου 2018. 


Δημοτικό Μουσείο Γλύπτη Νικόλα ή Δημήτρειο Οίκημα


Πρόκειται γιά ένα κτήριο που κτίστηκε με χρήματα του Αϊγιωργίτη γλύπτη Νικόλα Παυλόπουλου στα 1989 και στεγάζει τρεις διαφορετικούς χώρους-λειτουργίες.Στον επάνω όροφο όπου βρίσκεται το Εικαστικό Μουσείο του γλύπτη Νικόλα θα φιλοξενηθεί τη Δευτέρα 6 Αυγούστου στις 7.30 μμ η αφήγηση από καινούργιους αφηγητές.

Αρχοντικό-Ξενώνας Βογιατζόπουλου


Πρόκειται για ένα από τα αρχιτεκτονικά κοσμήματα του Αγίου Γεωργίου. Είναι ένα τριώροφο οίκημα σε ρυθμό νεοκλασικό, που οικοδομήθηκε το 1900, κηρυγμένο επισήμως από το Υπουργείο Πολιτισμού (το 1982) ως «διατηρητέο» έργο τέχνης ιδιαιτέρου κάλλους. Yπήρξε διοικητήριο των Γερμανών τη δεκαετία του ’40 οπότε και καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς στο εσωτερικό του. Αξιοσημείωτο είναι πως από τα πλούσια στοιχεία που το περιέβαλλαν στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό του (χρυσοποίκιλτοι καθρέφτες, αγάλματα, υφάσματα, χαλιά κ έπιπλα-αντίκες μοναδικής αξίας) διασώθηκαν εν τέλει η μεγαλοπρεπής σκάλα από γνήσιο πεντελικό μάρμαρο ίδιο με αυτό του Παρθενώνα, όπως επίσης κάποια αυθεντικά γαλλικά βιτρό της εποχής κ ελάχιστα έπιπλα. .
 


 Αναστηλώθηκε το 1998 ως κατοικία και από το 2001 ως ξενώνας. Το εσωτερικό του έχει μια μοναδική αισθητική διακόσμηση σε επιμέλεια της οικογένειας Σπανού, η οποία και το λειτουργεί.

Αρχοντικό Δερελή (1750)
Πρόκειται για ένα κτίσμα με αρχιτεκτονική ιστορία στην πηλιορείτικη οικοδομή. Χτισμένο στα 1750 είναι το μοναδικό και παλιότερο σωζόμενο κτίσμα -μαζί με το αρχοντικό της οικογένειας Γ. Τριανταφύλλου που δεν καταστράφηκε από τους Τούρκους την περίοδο της επανάστασης στα 1854 στη Μαγνησία.Τρίπατο πυργόσπιτο με "φουρούσια" δηλαδή με τοιχώματα που προεξέχουν του κυρίως κτίσματος-κορμού ονομάζεται και "μακεδονικού" τύπου, θα φιλοξενήσει την αφήγηση του Παραμυθανθού, το Σάββατο 11 Αυγούστου 2018.

Βαφειάδειο Πνευματικό Κέντρο


Φιλοξενείται στο υπόγειο του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου όπου λειτουργεί το Εκκλησιαστικό Μουσείο με σημαντική και ενδιαφέρουσα συλλογή εκκλησιαστικών κειμηλίων από όλες τις εκκλησίες του χωριού. Λειτουργεί φουαγιέ για εκδηλώσεις και ονομάστηκε έτσι προς τιμήν των Ιωάννη και Αυρηλίας Βαφειάδου. Στο χώρο του θα φιλοξενηθούν από 30 Ιουλίου- 6 Αυγούστου 2017 έργα των καλλιτεχνών που παίρνουν μέρος στο 7ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου.


Αυλή έδρας της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας  
 "Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη"


Πρόκειται για τον εσωτερικό προαύλιο χώρο του οικήματος που αποτελεί την έδρα  της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" και λειτουργεί ως Κέντρο Πληροφόρησης του Φεστιβάλ. Ο χώρος προσφέρεται για τέταρτη φορά σε εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου και βρίσκεται απέναντι από τον παραδοσιακό ξενώνα "Ανωβολιός". Θα φιλοξενήσει την προβολή των ταινιών της  Lotte Reininger την Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018.

Αυλή οικίας Στέφανου και Βάνας Σαμαρά
Στη φιλόξενη αυλή της οικογένειας Σαμαρά θα ακολουθηθεί η οκτάχρονη μέχρι σήμερα παράδοση των αϊγιωργίτικων αυλών που ανοίγουν την αγκαλιά τους στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ αφού θα πραγματοποιηθεί η τιμητική βραδιά για τους εκπροσώπους του Φεστιβάλ Παραμυθιού του Μόντρεαλ και η αφήγηση της Stephanie Benetaux στα αγγλικά.


Αυλή Βίλλας-Ξενώνα Καραϊσκάκη  
Στον καλαίσθητο χώρο του Ξενώνα-Βίλλας Καραϊσκάκη θα γίνει το κλείσιμο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου με τον αποχαιρετισμό των παραμυθιών για το καλοκαίρι του 2019.

Δημοτικό Σχολείο


Κτίριο το οποίο οικοδομήθηκε μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1955 στην ευρύτερη περιοχή. Λειτούργησε ως εκπαιδευτικός χώρος για την Αβάθμια Εκπαίδευση μέχρι τη δεκαετία του 1990 οπότε και η έδρα του Δημοτικού Σχολείου μεταφέρθηκε μόνιμα στην Άνω Γατζέα. Χρησιμοποιείται ως χώρος φιλοξενίας των εθελοντών που στηρίζουν τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αφήγησης. Στο προαύλιό του θα πραγματοποιηθούν οι διαλέξεις στα πλαίσια του Θερινού Σχολείου Παραμυθιών του 2018 ημέρα Παρασκευή  10  Αυγούστου, με εισηγητές τους Άννα Αγγελοπούλου, Βασίλη Δ. Αναγνωστόπουλο, τον Κώστα Λιάπη και τον Δημήτρη Β. Προύσαλη.

Μηλιές

Αποτελεί το τέρμα της διαδρομής του Μουντζούρη από τα Άνω Λεχώνια μετά από απόσταση 16 χιλιομέτρων. Ως κτίσμα ολοκληρώθηκε το 1903. Πριν το τέρμα οι επιβάτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τη μοναδική στο είδος της μεταλλική γέφυρα του Ντε Κίρικο (Ταξιάρχη) με κλίση.


Ενδιαφέρον αξιοθέατο πλην της μαγευτικής φυσικής ομορφιάς αποτελεί και η διαδικασία περιστροφής της ατμομηχανής για να γίνει το ταξίδι της επιστροφής προς Άνω Λεχώνια. Στο σταθμό των Μηλεών θα γίνει αφήγηση το μεσημέρι της Τετάρτης 8 Αυγούστου από τον Δημήτρη Β. Προύσαλη.
 

...............................

2017
Άνω Γατζέα
Μουσείο Ελιάς και Λαδιού

Κοντά στην πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού στην Άνω Γατζέα βρίσκεται το ομώνυμο κτίριο.  Κτισμένο από το 1924 αποτέλεσε παλαιότερα χώρο διαλογής του πολύτιμου πηλιορείτικου καρπού της ελιάς. Στις μέρες μας έγινε μια διαδραστική μουσειακή πρόταση και φωλιά εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τη ματιά και την επιμέλεια της Οικογένειας Κ. Μοράρου αλλά και χώρος με ενδιαφέροντα προσφερόμενα προϊόντα. Έχει πρόσβαση με τσιμεντόδρομο και από καλντερίμι. Στη φιλόξενη αυλή του και στους ατμοσφαιρικούς του χώρους  Κάτω από τη μεγάλη ελιά που δεσπόζει στο κέντρο της θα πραγματοποιηθεί η αφήγηση της Τρίτης 1 Αυγούστου με δύο αφηγήσεις αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης σχετικά με το θέμα του 2017 "Παραμύθια των Μεταμορφώσεων".  Ο πολύ ενδιαφέρων ιστότοπός του (www.mouseioelias.gr)  παρέχει τη δυνατότητα εικονικής περιήγησης στο χώρο και έχει αναφορά σε σημαντικά άρθρα που σχετίζονται με την παραγωγική ιστορία της περιοχής

Σιδηροδρομικός Σταθμός Άνω Γατζέας


Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της Άνω Γατζέας φτιάχτηκε στη διετία 1901-1903 κι ήταν ένας από τους πέντε στη διαδρομή Άνω Λεχώνια-Μηλιές. Σήμερα έχει αποκατασταθεί η μορφή του και είναι επισκέψιμος.
Την Τετάρτη 3  Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν αφηγήσεις κατά τη διάρκεια του πρωινού τακτικού δρομολογίου από τον Δημήτρη Β. Προύσαλη.

Κάτω ΓατζέαΔημοτικό Σχολείο

Πρόκειται για το παλιό σχολείο του επίνειου του Αγίου Γεωργίου, την Κάτω Γατζέα που έπαψε να λειτουργεί την δεκαετία του 1990 ελλείψει μαθητών αλλά και συγχώνευσής του με το Δημοτικό Σχολείο της Άνω Γατζέας.

Άγιος Γεώργιος Νηλείας

Προαύλιο Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου
 
Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής ανεγέρθηκε το 1983 στη θέση δύο προηγούμενων ερειπωμένων ναών, απ' τους οποίους ο ένας παλαιότερος ανεγέρθηκε το 1701. Στη φιλόξενη και ασφαλή πλακοστρωμένη αυλή του θα φιλοξενηθούν αρκετές από τις αφηγήσεις για το παιδικό κοινό καθώς και η βραδιά προς τιμήν του David Ambrose. Θα φιλοξενηθούν ακόμη οι αφηγήσεις των συναξαριακών ιστοριών της Δευτέρας 31 Ιουλίου 2017.

Προαύλιο Ι.Ν.  Αγίου Αθανασίου

Πρόκειται για έναν από τους παλιότερους ναούς του χωριού χτισμένος στα 1795 με πρόσφατα ανκαινισμένη-αποκατεστημένη τη σκεπή του. Εκεί θα φιλοξενηθεί την Παρασκευή 4 Αυγούστου στις 9.30μμ το βράδυ η αφήγηση των εκκολαπτόμενων αφηγητών και αφηγητριών
Ελληνικό Σχολείο ή Παλιό ΣχολαρχείοΠρόκειται για ένα παλιό εντυπωσιακό νεοκλασικό διώροφο διδακτήριο, εγκατελειμμένο σήμερα, αποτελούμενο από έξι μεγάλες αίθουσες που χτίστηκε το 1886 με δωρεά εξ ολοκλήρου του αϊγιωργίτη Δημητρίου Αναγνώστη Καραγιαννόπουλου, εμπόρου που ευδοκίμησε στην Κωνσταντινούπολη.Στο κτήριο αυτό στεγάστηκε το έως τότε περιφερόμενο σε διάφορα κοινοτικά, εκκλησιαστικά ή ιδιόκτητα νοικιασμένα οικήματα "Ελληνικό Σχολείο", που σύμφωνα με στοιχεία λειτουργούσε στον Άγιο Γεώργιο πριν το 1850 και μέχρι το 1936, όταν καταργείται το ημιγυμνάσιο  το οποίο αντικατέστησε την προηγούμενη εκπαιδευτική μορφή. Εκεί θα πραγματοποιηθεί η απογευματινή αφήγηση των Ε. Κούβαρη, Α, Κουκουζέλη και Χ. Πορίχη το Σάββατο 5 Αυγούστου 2017 στις 7.30 μμ


Βαφειάδειο Πνευματικό Κέντρο
Φιλοξενείται στο υπόγειο του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου όπου λειτουργεί το Εκκλησιαστικό Μουσείο με σημαντική και ενδιαφέρουσα συλλογή εκκλησιαστικών κειμηλίων από όλες τις εκκλησίες του χωριού. Λειτουργεί φουαγιέ για εκδηλώσεις και ονομάστηκε έτσι προς τιμήν των Ιωάννη και Αυρηλίας Βαφειάδου. Στο χώρο του θα φιλοξενηθούν από 30 Ιουλίου- 6 Αυγούστου 2017 έργα των καλλιτεχνών που παίρνουν μέρος στο 7ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου.

Δημοτικό Μουσείο Γλύπτη Νικόλα ή Δημήτρειο Οίκημα


Πρόκειται γιά ένα κτήριο που κτίστηκε με χρήματα του Αϊγιωργίτη γλύπτη Νικόλα Παυλόπουλου στα 1989 και στεγάζει τρεις διαφορετικούς χώρους-λειτουργίες.


Στον επάνω όροφο όπου βρίσκεται το Εικαστικό Μουσείο του γλύπτη Νικόλα θα φιλοξενηθεί τη Δευτέρα 31 Ιουλίου στις 7.30 μμ η αφήγηση από τις "Υφάντρες των Παραμυθιών" ενώ στο υπόγειό του όπου βρίσκονται τα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Νηλείας θα φιλοξενηθεί η Έκθεση Δημιουργιών των παιδιών του ΚΔΑΠ Λεχωνίων στο διάστημα 30/7-6/8/2017

Παραδοσιακός Ξενώνας ΑΝΩΒΟΛΙΟΣ
Ένας από τους πιο όμορφους και προσεγμένους χώρους διαμονής
που προτείνει ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας συγκαταλέγεται από τους καλύτερους στο Πήλιο, με πολλά αρχιτεκτονικά επίπεδα προσφερόμενης στέγης, όπου θα φιλοξενηθεί το κλείσιμο των εκδηλώσεων του φεστιβάλ με την αφήγηση της Μάγδας Κοσσίδα "Διγενής Ακρίτας",
την Κυριακή  6 Αυγούστου 2017Πέτρινο Γεφύρι Αγίου Αθανασίου


Πρόκειται για ένα παλιό πέτρινο ατμοσφαιρικό γεφύρι που βρίσκεται κοντά στον Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου, πάνω από το ρέμα. Εκεί θα φιλοξενηθεί η αφήγηση του Παραμυθανθού, την Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017


Αυλή έδρας της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας  
 "Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη"

Πρόκειται για τον εσωτερικό προαύλιο χώρο του οικήματος που αποτελεί την έδρα  της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" και λειτουργεί ως Κέντρο Πληροφόρησης του Φεστιβάλ. Ο χώρος προσφέρεται για τρίτη φορά σε εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου και βρίσκεται απέναντι από τον παραδοσιακό ξενώνα "Ανωβολιός". Θα φιλοξενήσει την προβολή της ταινίας "Dreamkeeper" την Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017Δημοτικό Σχολείο
Κτίριο το οποίο οικοδομήθηκε μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1955 στην ευρύτερη περιοχή. Λειτούργησε ως εκπαιδευτικός χώρος για την Αβάθμια Εκπαίδευση μέχρι τη δεκαετία του 1990 οπότε και η έδρα του Δημοτικού Σχολείου μεταφέρθηκε μόνιμα στην Άνω Γατζέα. Χρησιμοποιείται ως χώρος φιλοξενίας των εθελοντών που στηρίζουν τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αφήγησης. Στο προαύλιό του θα πραγματοποιηθούν οι διαλέξεις στα πλαίσια του Θερινού Σχολείου Παραμυθιών του 2017 ημέρα Πέμπτη 3  Αυγούστου, με εισηγητές τους Άννα Αγγελοπούλου, Βασίλη Δ. Αναγνωστόπουλο και Δημήτρη Β. Προύσαλη.

Μηλιές

Αποτελεί το τέρμα της διαδρομής του Μουντζούρη από τα Άνω Λεχώνια μετά από απόσταση 16 χιλιομέτρων. Ως κτίσμα ολοκληρώθηκε το 1903. Πριν το τέρμα οι επιβάτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τη μοναδική στο είδος της μεταλλική γέφυρα του Ντε Κίρικο (Ταξιάρχη) με κλίση.Ενδιαφέρον αξιοθέατο πλην της μαγευτικής φυσικής ομορφιάς αποτελεί και η διαδικασία περιστροφής της ατμομηχανής για να γίνει το ταξίδι της επιστροφής προς Άνω Λεχώνια. Στο σταθμό των Μηλεών θα γίνουν αφήγηση το πρωί της Τετάρτης 2 Αυγούστου από τον Δημήτρη Β. Προύσαλη.


 ...............................
2016

Άνω Γατζέα
Μουσείο Ελιάς και Λαδιού
Κοντά στην πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού στην Άνω Γατζέα βρίσκεται το ομώνυμο κτίριο.  Κτισμένο από το 1924 αποτέλεσε παλαιότερα χώρο διαλογής του πολύτιμου πηλιορείτικου καρπού της ελιάς. Στις μέρες μας έγινε μια διαδραστική μουσειακή πρόταση και φωλιά εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τη ματιά και την επιμέλεια της Οικογένειας Κ. Μοράρου αλλά και χώρος με ενδιαφέροντα προσφερόμενα προϊόντα. Έχει πρόσβαση με τσιμεντόδρομο και από καλντερίμι.


 Στη φιλόξενη αυλή του και στους ατμοσφαιρικούς του χώρους  Κάτω από τη μεγάλη ελιά που δεσπόζει στο κέντρο της θα πραγματοποιηθεί η αφήγηση της Τρίτης 4 Αυγούστου με δύο αφηγήσεις αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης σχετικά με το θέμα του 2015 "ΕΥΧΕΣ".  Ο πολύ ενδιαφέρων ιστότοπός του (www.mouseioelias.gr)  παρέχει τη δυνατότητα εικονικής περιήγησης στο χώρο και έχει αναφορά σε σημαντικά άρθρα που σχετίζονται με την παραγωγική ιστορία της περιοχής

Σιδηροδρομικός Σταθμός Άνω Γατζέας


Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της Άνω Γατζέας φτιάχτηκε στη διετία 1901-1903 κι ήταν ένας από τους πέντε στη διαδρομή Άνω Λεχώνια-Μηλιές. Σήμερα είναι αποκατεστημένη η μορφή του κι επισκέψιμος.
Την Τετάρτη 3  Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν αφηγήσεις κατά τη διάρκεια του πρωινού τακτικού δρομολογίου από τον Δημήτρη Β. Προύσαλη.

Παλαιό Παντοπωλείο "Η Νέα Αγορά" 
Ι. Δ. Παπαδόπουλου

Κυριολεκτικά μια ανάσα από τον σιδηροδρομικό σταθμό βρίσκεται ένας χώρος όπου ο χρόνος σταμάτησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Με αρχική λειτουργία από το 1925 ως καφενείου για τους ταξιδιώτες του "Μουτζούρη" μετατρέπεται από το 1931 σε παντοπωλείο. Η ατμοσφαιρικότητά του είναι μοναδική καθώς το χτες μοιάζει να είναι τόσο ζωντανό  όσο και οι μνήμες που πάντα κουβαλά ο άνθρωπος μέσα του.


Κάθε γωνιά φαντάζει να ψιθυρίζει και μια ιστορία από αυτές που ακούστηκαν στο χώρο του απ' όσους μοιράστηκαν τα νέα της καθημερινότητας με τον νοικοκύρη. Ένα παντοπωλείο που λες και στάθηκε να ξεκουραστεί για να το προλάβουν οι επόμενες γενιές που θα περάσουν το κατώφλι του. Θα πραγματοποιηθεί κυκλική αφήγηση για ενήλικο κοινό με εναλλαγή ακροατηρίου και αφηγητή.

Κάτω Γατζέα
Αυλή Ι. Ν. Τιμίου Σταυρού

Ο Ιερός Ναός Τιμίου Σταυρού είναι ο κεντρικός ενοριακός Ναός της Κάτω Γατζέας. Η Κάτω Γατζέα είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός του Δήμου Νοτίου Πηλίου και ενορία.
Ο πρώτος Ιερός Ναός προς τιμήν της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού άρχισε να κτίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες ενοριτών, το 1913 από τον αοίδιμο Κ. Δ. Κοντογιώργη επάνω σε δικό του οικόπεδο. Σύμφωνα με μαρτυρία συγγενούς του, έκτισε τον Ναό σε ανάμνηση θαύματος που έγινε στον ίδιο με την Χάρη του Τιμίου Σταυρού. Ο ίδιος δεν ευτύχισε να δει αποπερατωμένο το Ναό, που αποπεράτωσαν τα παιδιά του.  Ο Ναός αποπερατώθηκε το 1924. Πίσω από το Ιερό της Εκκλησίας υπάρχει ο οικογενειακός τάφος των κτητόρων.
Σύμφωνα με την παράδοση, στον παρακείμενο λόφο, δυτικά του Ναού, υπήρχε ομώνυμη Ιερά Μονή που, σύμφωνα με τον Παπούλια, καταστράφηκε από τους Καταλάνους τον 13ον ή 14ον αιώνα.
Τα εγκαίνια του πρώτου Ναού, που καταστράφηκε το 1955 από τους σεισμούς, έγιναν, σύμφωνα με πληροφορίες πάλι του Παπούλια, την 1ην Αυγούστου 1933 ενώ ο καινούριος Ναός άρχισε να κτίζεται στην θέση του παλιού το 1963, με την συνδρομή του Κράτους, μεγάλων ευεργετών, των ενοριτών και πολλών ευσεβών δωρητών και εγκαινιάσθηκε στις 30 Ιουνίου 1968.
Είναι ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής, είναι αγιογραφημένος, έχει ξυλόγλυπτα εκκλησιαστικά έπιπλα, και γενικά πλούσια διακόσμιση.
Αγία Τριάδα
 Αυλή Ι. Ν. Αγίου Ιωάννου ΠροδρόμουΜέσα στον απέραντο Αγιωργίτικο ελαιώνα και σε απόσταση 200 μέτρων από το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος Άνω Γατζέας, είναι κτισμένος ο Ιερός ναός του Τιμίου Προδρόμου.

Ο ναός κτίστηκε σύμφωνα με τον Παπούλια το 1891 και αποτελεί την χειμερινή ενορία του Αγίου Αθανασίου Αγίου Γεωργίου Νηλείας. Έως αυτή την χρονολογία οι κάτοικοι του χωριού εκκλησιάζονταν στην Κάτω Γατζέα ή στην Μονή της Αγίας Τριάδας. Επειδή ήταν μεγάλη ανάγκη ανέγερσης ναού στον οικισμό το 1875 πάρθηκε απόφαση από το συμβούλιο του χωριού να ανεγερθεί ναός και να πάρει το όνομα του Αγίου Γεωργίου. Έτσι συγκροτήθηκε δωδεκαμελής επιτροπή, ώστε να ληφθεί η άδεια της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος. Έτσι, μετά από 16 χρόνια, ο ναός κτίστηκε και πήρε το όνομα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Η ανέγερση έγινε με δαπάνη πολλών χωρικών, με πρωτομάστορες τον παπά Ιωάννη Κοτρώνη, τον Παναγιώτη Κατώγη και τον Νικόλαο Βολιώτη.

Ο ναός είναι πέτρινη βασιλική πλακοσκεπασμένη και με ενσωματωμένο στην στέγη κωδωνοστάσιο. Τα εγκαίνιά του έγιναν στις 7 Φεβρουαρίου του 1910 από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κυρό Γερμανό. Ο ναός περιέχει όμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο κατασκευής 1928 από τον αγιωργίτη ξυλουργό Δημήτριο Παυλόπουλο και τον γιο του Γλύπτη Νικόλα. Επίσης, έχει φορητές εικόνες μιας και ο ναός δεν είναι αγιογραφημένος, οι δε εικόνες του τέμπλου είναι δια χειρών των αδελφών Θεοφάνους και Σάββα ιερομονάχων κατασκευασμένες το 1928 συν και κάποιες φορητές εικόνες του ναού, όπως αυτές του Αγίου Ιωάννη, του Νυμφίου και του Αγίου Στεφάνου.

Ο ναός τιμάται στις 7 Ιανουαρίου στην Σύναξη του Τιμίου Πρόδρομου.
Στην αυλή του θα πραγματοποιηθεί η  απογευματινή αφήγηση για ενήλικο ακροατήριο τη Δευτέρα 1 Αυγούστου από την ομάδα αφήγησης "Οι Υφάντρες των παραμυθιών"
Άγιος Γεώργιος

Προαύλιο Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου  Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής ανεγέρθηκε το 1983 στη θέση δύο προηγούμενων ερειπωμένων ναών, απ' τους οποίους ο ένας παλαιότερος ανεγέρθηκε το 1701. Στη φιλόξενη και ασφαλή πλακοστρωμένη αυλή του θα φιλοξενηθούν αρκετές από τις αφηγήσεις για το παιδικό κοινό καθώς και η βραδιά προς τιμήν του Βασίλη Δ. Αναγνωστόπουλου. Θα φιλοξενηθούν ακόμη οι αφηγήσεις της έναρξης Σάββατο 30  Ιουλίου, για εφήβους και ενήλικο κοινό στις 7.30 μμ από τη Λέσχη Αφήγησης των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ του Βόλου.
Προαύλιο Ι. Ν. Κοίμησης Θεοτόκου (Παναγία)


Ένας από τους παλιότερους ναούς του Αγίου Γεωργίου, χτισμένος πριν το 1800 με καταπληκτικό ξυλόγλυπτο και καφασωτό στο μέρος του γυναικωνίτη.
Εδώ θα φιλοξενηθούν οι αφηγήσεις του Σαββάτου 6 Αυγούστου, απογευματινή για παιδιά από την Ανθή Θάνου και βραδινή από τον Νίκο Βαραλή (Παραμυθία Τριανταφυλλιάς) σε μουσική συνοδεία του Κώστα ΓανωτήΒαφειάδειο Πνευματικό Κέντρο


Φιλοξενείται στο υπόγειο του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου όπου λειτουργεί το Εκκλησιαστικό Μουσείο με σημαντική και ενδιαφέρουσα συλλογή εκκλησιαστικών κειμηλίων από όλες τις εκκλησίες του χωριού. Λειτουργεί φουαγιέ για εκδηλώσεις και ονομάστηκε έτσι προς τιμήν των Ιωάννη και Αυρηλίας Βαφειάδου. Στο χώρο του θα φιλοξενηθούν από 30 Ιουλίου- 7 Αυγούστου 2016 έργα των καλλιτεχνών που παίρνουν μέρος στο 5ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου.

Παραδοσιακός Ξενώνας "Χρυσή Νεφέλη"


Οι παραδοσιακές κατοικίες  Χρυσή Νεφέλη είναι ένα συγκρότημα τριών οικημάτων, πέτρινα κτίσματα του 1890- Μικρή Νεφέλη, Νεφέλη και «Χρυσή Νεφέλη - αναπαλαιώθηκαν με αγάπη και φροντίδα προκειμένου να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των φιλοξενούμενων χωρίς να χάνουν την παραδοσιακή τους ατμόσφαιρα και να προσφέρουν στους λάτρεις της φύσης, του βουνού και της θάλασσας, μοναδικές στιγμές διαμονής, όλες τις εποχές του χρόνου.
Το συγκρότημα των τριών παραδοσιακών οικημάτων βρίσκεται σε μια προνομιακή τοποθεσία, που εξασφαλίζει εξαιρετική θέα προς τη θάλασσα από όλα τα δωμάτια. Διαθέτει τρία αυτόνομα πέτρινα σπίτια που «βλέπουν» σε μια κεντρική βεράντα, στην οποία οι φιλοξενούμενοι μπορούν να απολαμβάνουν το πρωινό ή το γεύμα τους.
Η  Μικρή Νεφέλη είναι ένα ισόγειο πέτρινο, παραδοσιακό σπίτι, ιδανικό για ένα ζευγάρι ή με την προσθήκη έξτρα κρεβατιού, για μια οικογένεια τριών ατόμων.

 

Αυλή έδρας της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας  
 "Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη"


Πρόκειται για τον εσωτερικό προαύλιο χώρο του οικήματος που αποτελεί την έδρα Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη". Ο χώρος προσφέρεται για δεύτερη φορά σε εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου και βρίσκεται απέναντι από τον παραδοσιακό ξενώνα "Ανωβολιός"


Δημοτικό ΣχολείοΚτίριο το οποίο οικοδομήθηκε μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1955 στην ευρύτερη περιοχή. Λειτούργησε ως εκπαιδευτικός χώρος για την Αβάθμια Εκπαίδευση μέχρι τη δεκαετία του 1990 οπότε και η έδρα του Δημοτικού Σχολείου μεταφέρθηκε μόνιμα στην Άνω Γατζέα. Χρησιμοποιείται ως χώρος φιλοξενίας των εθελοντών που στηρίζουν τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αφήγησης. Στο προαύλιό του θα πραγματοποιηθούν οι διαλέξεις στα πλαίσια του Θερινού Σχολείου Παραμυθιών του 2015 ημέρα Πέμπτη 6  Αυγούστου, με εισηγητές τους Άννα Αγγελοπούλου, Βασίλη Δ. Αναγνωστόπουλο, Κώστα Λιάπη, Α. Παπαθανασίου και Μ. Μερτζάνη.

Μηλιές

Αποτελεί το τέρμα της διαδρομής του Μουντζούρη από τα Άνω Λεχώνια μετά από απόσταση 16 χιλιομέτρων. Ως κτίσμα ολοκληρώθηκε το 1903. Πριν το τέρμα οι επιβάτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τη μοναδική στο είδος της μεταλλική γέφυρα του Ντε Κίρικο (Ταξιάρχη) με κλίση.


Ενδιαφέρον αξιοθέατο πλην της μαγευτικής φυσικής ομορφιάς αποτελεί και η διαδικασία περιστροφής της ατμομηχανής για να γίνει το ταξίδι της επιστροφής προς Άνω Λεχώνια. Στο σταθμό των Μηλεών θα γίνουν αφήγηση το πρωί της Τετάρτης 5 Αυγούστου από τη Ρόη Μουλλά.


..............................................................................................
2015
Άνω Γατζέα
Μουσείο Ελιάς και Λαδιού


Κοντά στην πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού στην Άνω Γατζέα βρίσκεται το ομώνυμο κτίριο.  Κτισμένο από το 1924 αποτέλεσε παλαιότερα χώρο διαλογής του πολύτιμου πηλιορείτικου καρπού της ελιάς. Στις μέρες μας έγινε μια διαδραστική μουσειακή πρόταση και φωλιά εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τη ματιά και την επιμέλεια της Οικογένειας Κ. Μοράρου αλλά και χώρος με ενδιαφέροντα προσφερόμενα προϊόντα. Έχει πρόσβαση με τσιμεντόδρομο και από καλντερίμι.


 Στη φιλόξενη αυλή του και στους ατμοσφαιρικούς του χώρους  Κάτω από τη μεγάλη ελιά που δεσπόζει στο κέντρο της θα πραγματοποιηθεί η αφήγηση της Τρίτης 4 Αυγούστου με δύο αφηγήσεις αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης σχετικά με το θέμα του 2015 "ΕΥΧΕΣ".  Ο πολύ ενδιαφέρων ιστότοπός του (www.mouseioelias.gr)  παρέχει τη δυνατότητα εικονικής περιήγησης στο χώρο και έχει αναφορά σε σημαντικά άρθρα που σχετίζονται με την παραγωγική ιστορία της περιοχής

Σιδηροδρομικός Σταθμός Άνω Γατζέας


Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της Άνω Γατζέας φτιάχτηκε στη διετία 1901-1903 κι ήταν ένας από τους πέντε στη διαδρομή Άνω Λεχώνια-Μηλιές. Σήμερα είναι αποκατεστημένη η μορφή του κι επισκέψιμος.
Την Τετάρτη 5  Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν αφηγήσεις κατά τη διάρκεια του πρωινού τακτικού δρομολογίου από τη Ρόη Μουλλά.

Αγία Τριάδα
α. Καλντερίμι Ι. Ν. Αγίου Ιωάννου ΠροδρόμουΑποτελεί ξεχωριστή γειτονιά της Άνω Γατζέας σε υψόμετρο 200μ με θέα τον μικρό ανοιχτό κόλπο που σχηματίζεται μπροστά από τον παραλιακό οικισμό Κάτω Γατζέα. Στο καλντερίμι του Πνευματικού Κέντρου του Ι.Ν Αγίου Ιωάννη θα πραγματοποιηθεί η απογευματινή αφήγηση της Δευτέρας 3 Αυγούστου 2015 με συμμετέχοντες τους νεοεκκολαπτόμενους παραμυθάδες και παραμυθούδες.

β. Αυλή Ι. Ν. Αγίου Ιωάννου ΠροδρόμουΜέσα στον απέραντο Αγιωργίτικο ελαιώνα και σε απόσταση 200 μέτρων από το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος Άνω Γατζέας, είναι κτισμένος ο Ιερός ναός του Τιμίου Προδρόμου.

Ο ναός κτίστηκε σύμφωνα με τον Παπούλια το 1891 και αποτελεί την χειμερινή ενορία του Αγίου Αθανασίου Αγίου Γεωργίου Νηλείας. Έως αυτή την χρονολογία οι κάτοικοι του χωριού εκκλησιάζονταν στην Κάτω Γατζέα ή στην Μονή της Αγίας Τριάδας. Επειδή ήταν μεγάλη ανάγκη ανέγερσης ναού στον οικισμό το 1875 πάρθηκε απόφαση από το συμβούλιο του χωριού να ανεγερθεί ναός και να πάρει το όνομα του Αγίου Γεωργίου. Έτσι συγκροτήθηκε δωδεκαμελής επιτροπή, ώστε να ληφθεί η άδεια της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος. Έτσι, μετά από 16 χρόνια, ο ναός κτίστηκε και πήρε το όνομα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Η ανέγερση έγινε με δαπάνη πολλών χωρικών, με πρωτομάστορες τον παπά Ιωάννη Κοτρώνη, τον Παναγιώτη Κατώγη και τον Νικόλαο Βολιώτη.

Ο ναός είναι πέτρινη βασιλική πλακοσκεπασμένη και με ενσωματωμένο στην στέγη κωδωνοστάσιο. Τα εγκαίνιά του έγιναν στις 7 Φεβρουαρίου του 1910 από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κυρό Γερμανό. Ο ναός περιέχει όμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο κατασκευής 1928 από τον αγιωργίτη ξυλουργό Δημήτριο Παυλόπουλο και τον γιο του Γλύπτη Νικόλα. Επίσης, έχει φορητές εικόνες μιας και ο ναός δεν είναι αγιογραφημένος, οι δε εικόνες του τέμπλου είναι δια χειρών των αδελφών Θεοφάνους και Σάββα ιερομονάχων κατασκευασμένες το 1928 συν και κάποιες φορητές εικόνες του ναού, όπως αυτές του Αγίου Ιωάννη, του Νυμφίου και του Αγίου Στεφάνου.

Ο ναός τιμάται στις 7 Ιανουαρίου στην Σύναξη του Τιμίου Πρόδρομου.
Στην αυλή του θα πραγματοποιηθεί η  βραδινή αφήγηση για ενήλικο ακροατήριο τη Δευτέρα 3 Αυγούστου από την ομάδα αφήγησης "Οι Υφάντρες των παραμυθιών"
Άγιος Γεώργιος

Προαύλιο Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου 

 Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής ανεγέρθηκε το 1983 στη θέση δύο προηγούμενων ερειπωμένων ναών, απ' τους οποίους ο ένας παλαιότερος ανεγέρθηκε το 1701. Στη φιλόξενη και ασφαλή πλακοστρωμένη αυλή του θα φιλοξενηθούν αρκετές από τις αφηγήσεις για το παιδικό κοινό καθώς και η βραδιά προς τιμήν του Βασίλη Δ. Αναγνωστόπουλου. Θα φιλοξενηθούν ακόμη οι αφηγήσεις της έναρξης Κυριακή 2 Αυγούστου, για εφήβους και ενήλικο κοινό στις 7.30 μμ από τις Α. Γεωργίτση και Α. Κουκουζέλη και το βράδυ 9.30 μμ από την Gozde Atalay Kokkoris και τον Π. Κοκκόρη.

Ιερά Μονή Παμμεγίστων ΤαξιαρχώνΗ Ιερά Μονή Ταξιαρχών ρίχνει τα πρώτα θεμέλιά της ως ανδρώα τον 12ο αι., στην νότια πλαγιά του Πηλίου, σε μια εποχή κατά την οποία ήκμαζε η μοναστική και ασκητική ζωή στην περιοχή, σε βαθμό μάλιστα ώστε το όρος να αποκαλείται «Βουνό των Κελλίων».

Μετά την πυρπόληση και την ολοσχερή καταστροφή της το 1310 μ.Χ., πιθανόν από Καταλανούς πειρατές, η Μονή επανιδρύεται στη σημερινή της θέση, υψηλότερη της πρώτης, αναζητώντας προστασία όχι μόνο από τα εχθρικά στοιχεία που λυμαίνονταν τον τόπο, αλλά και από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Η ανασύστασή της αποδίδεται σε Αγιορείτες μοναχούς καταγόμενους από τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, οι οποίοι έφυγαν από τον Άθωνα, ίσως εξαιτίας των Ησυχαστικών ερίδων του 14ου αι., και ήλθαν στην πατρίδα τους όπου έκτισαν το σημερινό μοναστήρι, δίδοντάς του την μορφή του γνωστού αθωνικού τετραγώνου με τον Ναό στη μέση, κατά το πρότυπο των αγιορείτικων μονών.

Ο «πανδαμάτωρ» χρόνος και οι ποικίλες αντίξοες ιστορικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την διάσωση γραπτών πηγών, που θα μπορούσαν να δώσουν πληροφορίες για την πορεία της Μονής κατά το διάστημα μεταξύ 14ου και 18ου αι. Γνωρίζουμε μόνον ότι επί Τουρκοκρατίας η Μονή, ως μέτοχος κι αυτή στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821, υπέστη τα αντίποινα των Τούρκων κατακτητών, πληρώνοντας το τίμημα της συνεισφοράς της στην επανάσταση με την καταστροφή της.

Οι παλαιότερες γνωστές κτηριακές ανακαινίσεις της τοποθετούνται στον 18ο και στον 19ο αι. Το κατανυκτικό Καθολικό της ιστορείται με σπάνιες τοιχογραφίες λαϊκής τέχνης, ενώ το αριστουργηματικό ξυλόγλυπτο τέμπλο φέρει εξαιρετικές φορητές εικόνες του 1772. Μεταξύ αυτών, η παλαιότερη εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (12ος αι.), γίνεται ονομαστή ανά τους αιώνες για το πλήθος των θαυματουργικών θεραπειών που επιτελεί.


Στο αποκορύφωμα της αίγλης της φθάνει η Μονή κατά το δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνος, επί ηγουμενίας του Ιερομονάχου Γαβριήλ Ιωάσαφ, Αη-γιωργίτου στην καταγωγή, πνευματικού, όμως, βλαστού του ασκητικού Άθωνα. Εκείνος με την οσιακή του φυσιογνωμία την αναδεικνύει μεγάλο πανθεσσαλικό προσκύνημα, που διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στην πνευματική, πολιτισμική και κοινωνική ζωή όλης της Θεσσαλικής περιφέρειας, πλουτίζοντάς την παράλληλα με μετόχια, κειμήλια και αφιερώματα.

Μετά την οσιακή του κοίμηση, το 1911, η ιστορική Μονή ερημώνει από μοναχούς, απογυμνώνεται από την μεγάλη περιουσία της και εγκαταλείπεται μέχρι ερειπώσεως, ενώ η θαυματουργός εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ συλείται από αρχαιοκαπήλους. Η χάρις, όμως, των Ασωμάτων Δυνάμεων, Προστατών της Μονής, και οι ευχές των παλαιών πατέρων της, των οποίων τα ιερά και χαριτόβρυτα λείψανα αναπαύονται σήμερα στο οστεοφυλάκιό της, δεν παύουν να εργάζονται για την αναγέννησή της. Πράγματι, το 1976 η Μονή αρχίζει να επαναλειτουργή ως Γυναικεία [Προεδρικό Διάταγμα 605/80 (Φ.Ε.Κ. 161/Α )], με την ευλογία του από Δημητριάδος και Αλμυρού αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κυρού Χριστοδούλου, και με πρώτη Ηγουμένη, την Γερόντισσα Θεοδούλη, σημερινή Ηγουμένη της Ι. Μονής Τιμίου Προδρόμου Βροχιάς Βόλου.

Την Παρασκευή 6 Αυγούστου στα πλαίσια των "Παρακλήσεων του Αυγούστου" και σε συνεργασία του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου με την ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, θα αφηγηθεί ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης  Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος "Συναξάρια σαν παραμύθια".


Αρχοντικό ΙωαννίδηΗ ιστορία του αρχοντικού Ιωαννίδη ξεκινάει τον 19ο αιώνα! Είναι ένα από τα παλιότερα και πιο αξιόλογα νεοκλασικά του Πηλίου. Κτίστηκε από τον ντόπιο μεγαλέμπορο Ιωαννίδη όταν επέστρεψε πλούσιος από την Αίγυπτο το 1888 στο χωριό του τον Αϊ-Γιώργη, που ήταν τότε το μεγαλύτερο χωριό του Πηλίου. Από κατοίκους του χωριού μαθαίνουμε ότι ο Ιωαννίδης ήταν τόσο πλούσιος που τον μετέφεραν βαστάζοι επάνω σε θρόνο, για να μην πατήσει καθόλου κάτω στη γη.

Το χαρακτηριστικότερο διακοσμητικό στοιχείο του αρχοντικού είναι οι οροφογραφίες του, δημιουργήματα μεγάλων επιφανών ζωγράφων που έφερε ο Ιωαννίδης μαζί του από την Αίγυπτο, καθώς και του ντόπιου και διάσημου ζωγράφου Κασδάση.
Δεν γνωρίζουμε ποιου ζωγράφου έργο είναι κάθε οροφογραφία αλλά φαίνεται ότι ήταν αρκετοί με διαφορετικό στυλ κι επιρροές. Στο σαλόνι δεσπόζει στο κεντρικό μοτίβο ο Ερμής, θεός και προστάτης του εμπορίου και παρατηρώντας προσεκτικά, στα πόδια του βρίσκονται τα αγαθά που εμπορευόνταν ο Ιωαννίδης, κυρίως λάδι. Αριστερά και δεξιά του Ερμή βρίσκονται οι κορυφαίοι θεοί του Ολύμπου Δίας και Αθηνά. Στις γωνίες και στις περιμετρικές γιρλάντες απεικονίζονται τα διάφορα χαρακτηριστικά μνημεία των πόλεων με τις οποίες είχε αναπτύξει εμπόριο ο Ιωαννίδης.
Στην οροφή της εισόδου του αρχοντικού υπήρχε ζωγραφισμένος ο Ρήγας Φεραίος, πιθανόν έργο του Θεόφιλου τον οποίον απεκόλλησαν και επώλησαν οι κληρονόμοι του. Ο πινακας βρέθηκε κι αγοράστηκε από τον σπουδαίο ερευνητή και ιστορικό Κίτσο Μακρή και μετέπειτα από τη νομαρχία μαγνησίας όπου κοσμεί το γραφείο του νομάρχη. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να επιστρέψει στο αρχοντικό μας, εκεί που ανήκει.
(Ελευθερη απεικόνιση σε αντίστοιχη ζωγραφιά βρίσκεται στο χωλ του αρχοντικού κι ακριβής φωτογραφική απεικόνιση στο διάδρομο του υπογείου.)Το 1986, αν και ημικατεστραμμένο χαρακτηρίστηκε “Έργο Τέχνης” από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το ίδιο έτος αγοράστηκε από τον μηχανικό Κώστα Σταθόπουλο που με ιδιαίτερη ευαισθησία και μεράκι το αναπαλαίωσε υποδειγματικά και το μετασκεύασε σε ξενώνα υψηλών προδιαγραφών. Επί δύο χρόνια ένα πολυάριθμο συνεργείο μόχθησε για την ολική επισκευή του αρχοντικού. Έτσι με κέφι μεράκι κι ευαισθησία ο τωρινός ιδιοκτήτης μηχανικός Κώστας Σταθόπουλος μαζί με τον Αγιογιωργίτη αρχιμάστορα του χωριού Στέφανο Βουραζιέρη και πολλούς άλλους τεχνίτες πραγματοποιίησαν τον άθλο της αποκατάστασης.


Το κεντρικο μοτίβο του σαλονιού αποκατέστησε ο ζωγράφος του Βόλου Γιάννης Παπαιωάννου που το ζωγράφισε σε πάνινο καμβά με τελάρο από το βιβλίο του Κίτσου Μακρή ο οποίος είχε προλάβει να το φωτογραφήσει πριν καταπέσει. Αφού τοποθετήθηκε με μπουλόνια πάλι στην οροφή έγιναν οι ζωγραφικές συνδέσεις και ολοκληρώθηκε το έργο από ειδικούς με την εποπτεία του Γιάννη Παπαιωάννου.


Οι περίτεχνες εξωτερικές τραβηχτές κορνίζες των παραθύρων που είχαν καταστραφεί έγιναν βάσει μοντέλου από τσιμέντο λευκό μικρή ψηφίδα και ειδικό οπλισμό και τοποθετήθηκαν με ειδικές κόλλες και μπουλόνια γύρω από τα παράθυρα.


Από πληροφορίες για τα έπιπλα και την διακόσμηση του αρχοντικού που ήταν σκαλιστά και περίτεχνα με αιγυπτιακές επιρροές, έγινε έρευνα και εντοπισμός  παλαιών επίπλων από το Κάιρο της Αιγύπτου για να δοθεί  λίγο από το στυλ της εποχής του Ιωαννίδη.


Στο θησαυροφυλάκιο υπήρχαν στην σειρά οι ταμπλαδωτές μεγάλες ντουλάπες που βρίσκονται στα 4 δωμάτια όπου οι άρχοντες μαζί με τα τιμαλφή φύλαγαν και τα πανάκριβα ενδύματα τους.


Στην είσοδο της αυλής υπάρχει το παλαιό μηχάνημα που κλείνανε τα δοχεία με το λάδι.
Βαφειάδειο Πνευματικό Κέντρο


Φιλοξενείται στο υπόγειο του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου όπου λειτουργεί το Εκκλησιαστικό Μουσείο με σημαντική και ενδιαφέρουσα συλλογή εκκλησιαστικών κειμηλίων από όλες τις εκκλησίες του χωριού. Λειτουργεί φουαγιέ για εκδηλώσεις και ονομάστηκε έτσι προς τιμήν των Ιωάννη και Αυρηλίας Βαφειάδου. Στο χώρο του θα φιλοξενηθούν από 2-9 Αυγούστου 2015 έργα των καλλιτεχνών που παίρνουν μέρος στο 5ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου.

Πολυχώρος ΡΑΧΗΠρόκειται για έναν από τους παλιότερους αναγνωρίσιμους χώρους ψυχαγωγίας, όχι μόνο για τους Αϊγιωργίτες αλλά και για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής ήδη από το 1910.Διαθέτει μία από τις ωραιότερες θέες του Παγασητικού Κόλπου και συνδιάζει κουζίνα της ώρας και μπαρ με μια σειρά από φιλοξενούμενες εκδηλώσεις και δραστηριότητες ποικίλης μορφής. Την Τετάρτη 5 Αυγούστου 2105 θα γίνει στον χώρο αυτό η σύμπραξη Παραμυθιών και ζωντανής Μπλουζ Μουσικής από τους Δημήτρη Β. Προύσαλη και τους Nick Tsiamtsikas Blues BandΑυλή έδρας της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας                                                                                                                                                    "Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη"

Πρόκειται για τον εσωτερικό προαύλιο χώρο του οικήματος που αποτελεί την έδρα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη". Ο χώρος προσφέρεται για πρώτη φορά σε εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου και βρίσκεται απέναντι από τον παραδοσιακό ξενώνα "Ανωβολιός"


Δημοτικό ΣχολείοΚτίριο το οποίο οικοδομήθηκε μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1955 στην ευρύτερη περιοχή. Λειτούργησε ως εκπαιδευτικός χώρος για την Αβάθμια Εκπαίδευση μέχρι τη δεκαετία του 1990 οπότε και η έδρα του Δημοτικού Σχολείου μεταφέρθηκε μόνιμα στην Άνω Γατζέα. Χρησιμοποιείται ως χώρος φιλοξενίας των εθελοντών που στηρίζουν τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αφήγησης. Στο προαύλιό του θα πραγματοποιηθούν οι διαλέξεις στα πλαίσια του Θερινού Σχολείου Παραμυθιών του 2015 ημέρα Πέμπτη 6  Αυγούστου, με εισηγητές τους Άννα Αγγελοπούλου, Βασίλη Δ. Αναγνωστόπουλο, Κώστα Λιάπη, Α. Παπαθανασίου και Μ. Μερτζάνη.

Μηλιές

Αποτελεί το τέρμα της διαδρομής του Μουντζούρη από τα Άνω Λεχώνια μετά από απόσταση 16 χιλιομέτρων. Ως κτίσμα ολοκληρώθηκε το 1903. Πριν το τέρμα οι επιβάτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τη μοναδική στο είδος της μεταλλική γέφυρα του Ντε Κίρικο (Ταξιάρχη) με κλίση.


Ενδιαφέρον αξιοθέατο πλην της μαγευτικής φυσικής ομορφιάς αποτελεί και η διαδικασία περιστροφής της ατμομηχανής για να γίνει το ταξίδι της επιστροφής προς Άνω Λεχώνια. Στο σταθμό των Μηλεών θα γίνουν αφήγηση το πρωί της Τετάρτης 5 Αυγούστου από τη Ρόη Μουλλά.


2014 (424)
Άνω Γατζέα

Μουσείο Ελιάς και Λαδιού

Κοντά στην πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού στην Άνω Γατζέα βρίσκεται το ομώνυμο κτίριο.  Κτισμένο από το 1924 αποτέλεσε παλαιότερα χώρο διαλογής του πολύτιμου πηλιορείτικου καρπού της ελιάς. Στις μέρες μας έγινε μια διαδραστική μουσειακή πρόταση και φωλιά εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τη ματιά και την επιμέλεια της Οικογένειας Κ. Μοράρου αλλά και χώρος με ενδιαφέροντα προσφερόμενα προϊόντα. Έχει πρόσβαση με τσιμεντόδρομο και από καλντερίμι.

 Στη φιλόξενη αυλή του και στους ατμοσφαιρικούς του χώρους θα πραγματοποιηθεί το 6ήμερης διάρκειας (26 ώρες) εργαστήρι κινηματογράφου με εισηγητή τον γνωστό σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ. Κάτω από τη μεγάλη ελιά που δεσπόζει στο κέντρο της θα πραγματοποιηθεί η αφήγηση της Αγνής Στρουμπούλη, Σάββατο 9 Αυγούστου.  Ο πολύ ενδιαφέρων ιστότοπός του (www.mouseioelias.gr)  παρέχει τη δυνατότητα εικονικής περιήγησης στο χώρο και έχει αναφορά σε σημαντικά άρθρα που σχετίζονται με την παραγωγική ιστορία της περιοχής

Σιδηροδρομικός Σταθμός Άνω Γατζέας
Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της Άνω Γατζέας φτιάχτηκε στη διετία 1901-1903 κι ήταν ένας από τους πέντε στη διαδρομή Άνω Λεχώνια-Μηλιές. Σήμερα είναι αποκατεστημένη η μορφή του κι επισκέψιμος.
Την Τετάρτη 6 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν αφηγήσεις τόσο κατά τη διάρκεια του πρωινού τακτικού δρομολογίου όσο και κατά τη διάρκεια του έκτακτου απογευματινού δρομολογίου, την ίδια ημέρα.

Αγία Τριάδα
Αποτελεί ξεχωριστή γειτονιά της Άνω Γατζέας σε υψόμετρο 200μ με θέα τον μικρό ανοιχτό κόλπο που σχηματίζεται μπροστά από τον παραλιακό οικισμό Κάτω Γατζέα. Στο καλντερίμι του Πνευματικού Κέντρου του Ι.Ν Αγίου Ιωάννη θα πραγματοποιηθεί η απογευματινή αφήγηση του Σαββάτου 9 Αυγούστου

Άγιος Γεώργιος

Προαύλιο Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου


Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής ανεγέρθηκε το 1983 στη θέση δύο προηγούμενων ερειπωμένων ναών, απ' τους οποίους ο ένας παλαιότερος ανεγέρθηκε το 1701. Στη φιλόξενη και ασφαλή πλακοστρωμένη αυλή του θα φιλοξενηθούν αρκετές από τις αφηγήσεις για το παιδικό κοινό καθώς και η βραδιά προς τιμήν του Αριστοφάνη Χουρδάκη. Θα φιλοξενηθούν ακόμη οι αφηγήσεις του Μαραθωνίου της έναρξης, οι αφηγήσεις των νέων-εκκολλαπτόμενων αφηγητών και οι αφηγήσεις του Αριστοφάνη Χουρδάκη και του Δημήτρη Β. Προύσαλη.

Βαφειάδειο Πνευματικό Κέντρο

Φιλοξενείται στο υπόγειο του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου όπου λειτουργεί το Εκκλησιαστικό Μουσείο με σημαντική και ενδιαφέρουσα συλλογή εκκλησιαστικών κειμηλίων από όλες τις εκκλησίες του χωριού. Λειτουργεί φουαγιέ για εκδηλώσεις και ονομάστηκε έτσι προς τιμήν των Ιωάννη και Αυρηλίας Βαφειάδου. Στο χώρο του θα φιλοξενηθούν από 3-10 Αυγούστου 2014  έργα των καλλιτεχνών που παίρνουν μέρος στο 4ο Φεστιβάλ Αφήγησης.

Αρχοντικό-οικία οικογένειας Γ. Τριανταφύλλου


Πρόκειται για ένα κτίσμα με αρχιτεκτονική ιστορία στην πηλιορείτικη οικοδομή.Χτισμένο στα 1750 είναι το μοναδικό και παλιότερο σωζόμενο κτίσμα -μαζί με το αρχοντικό-ξενώνα του Δεριλή που δεν καταστράφηκε από τους Τούρκους την περίοδο της επανάστασης στα 1854 στη Μαγνησία. Εικάζεται πως ο λόγος σωτηρίας του ήταν ότι αποτέλεσε παλιό τούρκικο κονάκι.


Τρίπατο πυργόσπιτο με "φουρούσια" δηλαδή με τοιχώματα που προεξέχουν του κυρίως κτίσματος-κορμού, αποτελεί ιδιοκτησία τέταρτης γενεάς της οικογένειας Γ. Τριανταφύλλου.


 Χωρίστηκε στις αρχές του 1900 και κατά το ήμισι οικοδομήθηκε με μορφή νεοκλασική. Στη φιλόξενη αυλή του (στη φωτό από ψηλά)


θα γίνει αφήγηση Μικρασιάτικων λαϊκών παραμυθιών από την ομάδα Αφήγησης "Ονειρευτές ιστοριών" την Τρίτη 5 Αυγούστου και θα ακολουθήσει ξενάγηση στους εσωτερικούς χώρους από τον σημερινό απόγονο-ιδιοκτήτη του αρχοντικού  κ. Γιώργο Τριανταφύλλου

Θέατρο Αλώνι


Εξαιρετικής ακουστικής πετρόχτιστο ανοιχτό θέατρο με διαζώματα, χτισμένο στον ίδιο χώρο που λειτουργούσε για αιώνες αλώνι για τις αγροτικές ανάγκες των κατοίκων του Αγίου Γεωργίου. Βρίσκεται έξω από το χωριό, κοντά στην είσοδό του  και στη θεση "Μοναστήρι".
Οικοδομήθηκε στα 1995 ύστερα από πρωτοβουλία των Γιώργου Τριανταφύλλου. Λυδίας Κονιόρδου κ.ά. Χρηματοδοτήθηκε από την τότε Κοινότητα Αγίου Γεωργίου Νηλείας και οικονομική υποστήριξη των κατοίκων και φιλοξενεί έκτοτε μουσικές συναυλίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις και θεατρικές παραστάσεις.

Αρχοντικό-Ξενώνας ΒογιατζόπουλουΠρόκειται για ένα από τα αρχιτεκτονικά κοσμήματα του Αγίου Γεωργίου. Είναι ένα τριώροφο οίκημα σε ρυθμό νεοκλασικό, που οικοδομήθηκε το 1900, κηρυγμένο επισήμως από το Υπουργείο Πολιτισμού (το 1982) ως «διατηρητέο» έργο τέχνης ιδιαιτέρου κάλλους. Yπήρξε διοικητήριο των Γερμανών τη δεκαετία του ’40 οπότε και καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς στο εσωτερικό του. Αξιοσημείωτο είναι πως από τα πλούσια στοιχεία που το περιέβαλλαν στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό του (χρυσοποίκιλτοι καθρέφτες, αγάλματα, υφάσματα, χαλιά κ έπιπλα-αντίκες μοναδικής αξίας) διασώθηκαν εν τέλει η μεγαλοπρεπής σκάλα από γνήσιο πεντελικό μάρμαρο ίδιο με αυτό του Παρθενώνα, όπως επίσης κάποια αυθεντικά γαλλικά βιτρό της εποχής κ ελάχιστα έπιπλα. .
 
 Αναστηλώθηκε το 1998 ως κατοικία και από το 2001 ως ξενώνας. Το εσωτερικό του έχει μια μοναδική αισθητική διακόσμηση σε επιμέλεια της οικογένειας Σπανού, η οποία και το λειτουργεί. Στη φιλόξενη και ατμοσφαιρική αυλή του θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις της τελευταίας μέρας, αφήγηση από την ομάδα "Ιπτάμενο Χαλί" και τιμητική εκδήλωση για τα 20χρονα της σειράς "Του κόσμου τα παραμύθια" των εκδόσεων ΑΠΟΠΕΙΡΑ

Βρύση Ψ'μεν'


Η συγκεκριμένη βρύση είναι η μοναδική στο είδος της στην ευρύτερη περιοχή. Σκεπαστή με μικρό τρούλο, τρεις καμάρες τοξοειδείς και στέγη σκεπασμένη από πηλιορείτικη πέτρα. Είναι τούρκικης τεχνοτροπίας του 19ου αιώνα, που αναστηλώθηκε πριν μερικά χρόνια. Βρίσκεται στο καλντερίμι μετά την πλατεία και σε απόσταση πέντε λεπτών από το δρόμο.


Το όνομα "Ψ'μεν'" πιθανά να προέρχεται από παράφραση του προσδιορισμού "πεσμένη"που στην πηλιορείτικη ντοπιολαλιά χάνει κάποια από τα φωνήεντά της, της αρχικής συλλαβής και της κατάληξης


Βρύση Ράχης (Μουρογιάννη)


Πρόκειται για μία από τις πολλές βρύσες που κοσμούν το χωριό του Αγίου Γεωργίου φτιαγμένη στα τέλη του 19ου αιώνα και πρόσφατα ανακαινισμένη. Βρίσκεται κοντά στη ρίζα ενός τεράστιου πλάτανου και μιαν ανάσα από την παλιά οικία της οικογένειας Μουρογιάννη από την οποία πήρε και το δεύτερο όνομά της.

Δημοτικό Σχολείο

Κτίριο το οποίο οικοδομήθηκε μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1955 στην ευρύτερη περιοχή. Λειτούργησε ως εκπαιδευτικός χώρος για την Αβάθμια Εκπαίδευση μέχρι τη δεκαετία του 1990 οπότε και η έδρα του Δημοτικού Σχολείου μεταφέρθηκε μόνιμα στην Άνω Γατζέα. Χρησιμοποιείται ως χώρος φιλοξενίας των εθελοντών που στηρίζουν τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αφήγησης. Στο προαύλιό του θα πραγματοποιηθούν οι διαλέξεις στα πλαίσια του Θερινού Σχολείου Παραμυθιών του 2014, ημέρα Πέμπτη 7 Αυγούστου, με εισηγητές τους Άννα Αγγελοπούλου, Γιώργο Κατσαδώρο και Αριστοφάνη Χουρδάκη.

Μηλιές

Αποτελεί το τέρμα της διαδρομής του Μουντζούρη από τα Άνω Λεχώνια μετά από απόσταση 16 χιλιομέτρων. Ως κτίσμα ολοκληρώθηκε το 1903. Πριν το τέρμα οι επιβάτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τη μοναδική στο είδος της μεταλλική γέφυρα του Ντε Κίρικο (Ταξιάρχη) με κλίση.

Ενδιαφέρον αξιοθέατο πλην της μαγευτικής φυσικής ομορφιάς αποτελεί και η διαδικασία περιστροφής της ατμομηχανής για να γίνει το ταξίδι της επιστροφής προς Άνω Λεχώνια. Στο σταθμό των Μηλεών θα γίνουν δύο αφηγήσεις, μία το πρωί της Τετάρτης 6 Αυγούστου από το Δημήτρη Β. Προύσαλη και μια το απόγευμα από τον Δημήτρη Μάλλη στο έκτακτο δρομολόγιο.
............................................................
Οι χώροι των εκδηλώσεων του 2013

Άνω Γατζέα

Μουσείο Ελιάς και Λαδιού


Κοντά στην πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού στην Άνω Γατζέα βρίσκεται το ομώνυμο κτίριο.  Κτισμένο από το 1924 αποτέλεσε παλαιότερα χώρο διαλογής του πολύτιμου πηλιορείτικου καρπού της ελιάς. Στις μέρες μας έγινε μια διαδραστική μουσειακή πρόταση και φωλιά εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τη ματιά και την επιμέλεια της Οικογένειας Κ. Μοράρου αλλά και χώρος με ενδιαφέροντα προσφερόμενα προϊόντα. Έχει πρόσβαση με τσιμεντόδρομο και από καλντερίμι.
 Στη φιλόξενη αυλή του και κάτω από τη μεγάλη ελιά που δεσπόζει στο κέντρο της θα πραγματοποιηθούν οι αφηγήσεις των νέων αφηγητών την πρώτη μέρα του φεστιβάλ, Δευτέρα 5 Αυγούστου. Παράλληλα θα φιλοξενηθεί η Έκθεση  της Μαρίας Καραθανάση-Λυχναρά με τίτλο "Σφυρηλατώντας μέταλλα-Πλάθωντας παραμύθια" από 3-12 Αυγούστου. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την πρώτη μέρα του φεστιβάλ.  Ο πολύ ενδιαφέρων ιστότοπός του (www.mouseioelias.gr)  παρέχει τη δυνατότητα εικονικής περιήγησης στο χώρο και έχει αναφορά σε σημαντικά άρθρα που σχετίζονται με την παραγωγική ιστορία της περιοχής

Σιδηροδρομικός Σταθμός Άνω Γατζέας
Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της Άνω Γατζέας φτιάχτηκε στη διετία 1901-1903 κι ήταν ένας από τους πέντε στη διαδρομή Άνω Λεχώνια-Μηλιές. Σήμερα είναι αποκατεστημένη η μορφή του κι επισκέψιμος. Στο σκεπαστό μέρος της εισόδου του θα πραγματοποιηθεί η πρώτη αφήγηση του 3ου Φεστιβάλ για παιδικό ή μικτό κοινό, τη Δευτέρα το απόγευμα στις 7.30 μμ από την ομάδα αφήγησης "Υφάντρες".
Την Τετάρτη 7 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν αφηγήσεις τόσο κατά τη διάρκεια του πρωινού τακτικού δρομολογίου όσο και κατά τη διάρκεια του έκτακτου εορταστικού δρομολογίου, το ίδιο απόγευμα. Το κοινό θα υποδεχτεί ο λαογράφος Κώστας Λιάπης που θα αφηγηθεί άγνωστες ιστορίες και ευτράπελα γεγονότα από την παρουσία του Μουντζούρη στην περιοχή.

Κάτω Γατζέα
Σε επιλεγμένους χώρους του κατασκηνωτικού χώρου "ΣΥΚΙΑ" θα πραγματοποιηθούν οι δύο αφηγήσεις της Τρίτης 6 Αυγούστου από τις ξενόγλωσσες αφηγήτριες, την Αυστριακή Birgit Lehner στις 7.30 μμ και την Νορβηγίδα Nina Naesheim στις 9.30 μμ. Πρόκειται για έναν από τους πιο άρτια οργανωμένους χώρους κατασκήνωσης της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου σε παραλιακή θέση εντός του Παγασητικού κόλπου. Έχει αποσπάσει βραβεία κι σημαντικές διακρίσεις από μεγάλους διεθνείς τουριστικούς οργανισμούς και φορείς του είδους

και διαθέτει υποδειγματικές υποδομές, εστιατόριο, μίνι μάρκετ και ενοικιαζόμενα δωμάτια και τη γνωστή αυθεντική πηλιορείτικη φιλοξενία.

Άγιος Γεώργιος

Προαύλιο Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου


Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής ανεγέρθηκε το 1983 στη θέση δύο προηγούμενων ερειπωμένων ναών, απ' τους οποίους ο ένας παλαιότερος ανεγέρθηκε το 1701. Στη φιλόξενη και ασφαλή πλακοστρωμένη αυλή του θα φιλοξενηθούν όλες οι αφηγήσεις για το παιδικό κοινό καθώς και η τιμητική βραδιά για την έκδοση της επιτομής του Καταλόγου των Ελληνικών Μαγικών Παραμυθιών στα αγγλικά το 2012. Θα φιλοξενηθούν ακόμη οι αφηγήσεις για παιδιά από τη Σάσα Βούλγαρη και τα Συναξάρια σαν Παραμύθια.

Βαφειάδειο Πνευματικό Κέντρο

Φιλοξενείται στο υπόγειο του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου όπου λειτουργεί το Εκκλησιαστικό Μουσείο με σημαντική και ενδιαφέρουσα συλλογή εκκλησιαστικών κειμηλίων από όλες τις εκκλησίες του χωριού. Λειτουργεί φουαγιέ για εκδηλώσεις και ονομάστηκε έτσι προς τιμήν των Ιωάννη και Αυρηλίας Βαφειάδου. Στο χώρο του θα φιλοξενηθούν από 5-11 Αυγούστου 2013 τα έργα των καλλιτεχνών που παίρνουν μέρος στο 3ο Φεστιβάλ Αφήγησης: Η  έκθεση Σφυρήλατων καλλιτεχνικών δημιουργιών της Μαρίας Καραθανάση-Λυχναρά, η έκθεση Κεραμικών του Βαγγέλη Πατσέα, η έκθεση Φωτογραφίας του Λευτέρη Πλαβού, η έκθεση Ζωγραφικής της Αλεξάνδρας Τζαφέστα και η έκθεση Κεντήματος-πάνινης κούκλας της Ναυσικάς Πέππα-Τριαντάρη

Δημοτικό Σχολείο

Κτίριο το οποίο οικοδομήθηκε μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1955 στην ευρύτερη περιοχή. Λειτούργησε ως εκπαιδευτικός χώρος για την Αβάθμια Εκπαίδευση μέχρι τη δεκαετία του 1990 οπότε και η έδρα του Δημοτικού Σχολείου μεταφέρθηκε μόνιμα στην Άνω Γατζέα. Χρησιμοποιείται ως χώρος φιλοξενίας των εθελοντών που στηρίζουν τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αφήγησης. Στο προαύλιό του θα πραγματοποιηθούν οι διαλέξεις στα πλαίσια του Θερινού Σχολείου Παραμυθιών του 2013, ημέρα Πέμπτη 8 Αυγούστου, με εισηγήτριες τις Άννα Αγγελοπούλου, Αίγλη Μπρούσκου και Εμμανουέλλα Κατρινάκη.

Ελληνικό Σχολείο ή Παλιό ΣχολαρχείοΠρόκειται για ένα παλιό εντυπωσιακό νεοκλασικό διώροφο διδακτήριο, εγκατελειμμένο σήμερα, αποτελούμενο από έξι μεγάλες αίθουσες που χτίστηκε το 1886 με δωρεά εξ ολοκλήρου του αϊγιωργίτη Δημητρίου Αναγνώστη Καραγιαννόπουλου, εμπόρου που ευδοκίμησε στην Κωνσταντινούπολη. Στο κτήριο αυτό στεγάστηκε το έως τότε περιφερόμενο σε διάφορα κοινοτικά, εκκλησιαστικά ή ιδιόκτητα νοικιασμένα οικήματα "Ελληνικό Σχολείο", που σύμφωνα με στοιχεία λειτουργούσε στον Άγιο Γεώργιο πριν το 1850 και μέχρι το 1936, όταν καταργείται το ημιγυμνάσιο  το οποίο αντικατέστησε την προηγούμενη εκπαιδευτική μορφή. Εκεί θα πραγματοποιηθεί η απογευματινή αφήγηση της Ελένης Αχιλλέως, την Κυριακή 11 Αυγούστου 2013 στις 7.30 μμ

Παραδοσιακός Ξενώνας "Ανωβολιός"
Ένα μικρό πέτρινο χωριό αποτελούμενο από έξι αυτόνομες κατοικίες συνιστά το στολίδι των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που λειτουργούν στον Άγιο Γεώργιο της Νηλείας. Ένας "σωρός από πέτρες" (αυτό σημαίνει "Ανωβολιός") ξενώνας υπερπολυτελείας και ζεστής φιλοξενίας υψηλών απαιτήσεων και υπηρεσιών


Μηλιές

Αποτελεί το τέρμα της διαδρομής του Μουντζούρη από τα Άνω Λεχώνια μετά από απόσταση 16 χιλιομέτρων. Ως κτίσμα ολοκληρώθηκε το 1903. Πριν το τέρμα οι επιβάτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τη μοναδική στο είδος της μεταλλική γέφυρα του Ντε Κίρικο (Ταξιάρχη) με κλίση.

Ενδιαφέρον αξιοθέατο πλην της μαγευτικής φυσικής ομορφιάς αποτελεί και η διαδικασία περιστροφής της ατμομηχανής για να γίνει το ταξίδι της επιστροφής προς Άνω Λεχώνια. Στο σταθμό των Μηλεών θα γίνουν τρεις αφηγήσεις, δύο το πρωί της Τετάρτης 7 Αυγούστου από το Δημήτρη Β. Προύσαλη και την Μελίνα Καζούλλη και μια το απόγευμα από την ομάδα αφήγησης "Υφάντρες" στο εορταστικό έκτακτο δρομολόγιο για τα 110 χρόνια παρουσίας του Μουντζούρη στη ζωή του Πηλίου.
........................................
2012

Άνω Γατζέα

Μουσείο Ελιάς και Λαδιού
Κοντά στην πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού στην Άνω Γατζέα βρίσκεται το ομώνυμο κτίριο.  Κτισμένο από το 1924 αποτέλεσε παλαιότερα χώρο διαλογής του πολύτιμου πηλιορείτικου καρπού της ελιάς. Στις μέρες μας έγινε μια διαδραστική μουσειακή πρόταση και φωλιά εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τη ματιά και την επιμέλεια της Οικογένειας Κ. Μοράρου αλλά και χώρος με ενδιαφέροντα προσφερόμενα προϊόντα. Έχει πρόσβαση με τσιμεντόδρομο και από καλντερίμι. Στη φιλόξενη αυλή του και κάτω από τη μεγάλη ελιά που δεσπόζει στο κέντρο της θα πραγματοποιηθούν δυο αφηγήσεις για ενήλικο και παιδικό κοινό. Παράλληλα θα φιλοξενηθεί η Έκθεση Φωτογραφίας της Χρυσηίδας Σταυρίδου με τίτλο: "Ιστορίες κρυμμένες στις ανάσες της ελιάς".  Ο πολύ ενδιαφέρων ιστότοπός του (www.mouseioelias.gr)  παρέχει τη δυνατότητα εικονικής περιήγησης στο χώρο και έχει αναφορά σε σημαντικά άρθρα που σχετίζονται με την παραγωγική ιστορία της περιοχής 

Παλαιό Παντοπωλείο "Η Νέα Αγορά" 
Ι. Δ. Παπαδόπουλου

Κυριολεκτικά μια ανάσα από τον σιδηροδρομικό σταθμό βρίσκεται ένας χώρος όπου ο χρόνος σταμάτησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Με αρχική λειτουργία από το 1925 ως καφενείου για τους ταξιδιώτες του "Μουτζούρη" μετατρέπεται από το 1931 σε παντοπωλείο. Η ατμοσφαιρικότητά του είναι μοναδική καθώς το χτες μοιάζει να είναι τόσο ζωντανό  όσο και οι μνήμες που πάντα κουβαλά ο άνθρωπος μέσα του.

Κάθε γωνιά φαντάζει να ψιθυρίζει και μια ιστορία από αυτές που ακούστηκαν στο χώρο του απ' όσους μοιράστηκαν τα νέα της καθημερινότητας με τον νοικοκύρη. Ένα παντοπωλείο που λες και στάθηκε να ξεκουραστεί για να το προλάβουν οι επόμενες γενιές που θα περάσουν το κατώφλι του. Θα πραγματοποιηθεί κυκλική αφήγηση για ενήλικο κοινό με εναλλαγή ακροατηρίου και αφηγητή.

Οικία Χρ. Δερβένη
Μόλις 50 μέτρα από το σιδηροδρομικό σταθμό της Άνω Γατζέας και λίγο πριν το δίτοξο γεφύρι, βρίσκεται η οικία του ιατρού Χρ. Δερβένη. Το μεράκι των ιδιοκτητών μπόλιασε την αυλή της οικίας η οποία απλώνεται σε πολλά ανισοϋψή επίπεδα δημιουργώντας μια μοναδική οπτική σύνθεση. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις των φίλων του, που ανοίγουν την καρδιά τους μαζί με τις όμορφες και καλαίσθητες αυλές τους για να υποδεχτούν ιστορίες και κοινό.Θα πραγματοποιηθεί αφήγηση για ενήλικο κοινό.

.......................................................................

Άγιος Γεώργιος

Προαύλιο Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου

Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής ανεγέρθηκε το 1983 στη θέση δύο προηγούμενων ερειπωμένων ναών, απ' τους οποίους ο ένας παλαιότερος ανεγέρθηκε το 1701. Στη φιλόξενη και ασφαλή πλακοστρωμένη αυλή του θα φιλοξενηθούν όλες οι αφηγήσεις για το παιδικό κοινό καθώς και η τιμητική βραδιά για τα 10 χρόνια Γιορτής Παραμυθιών στην Κέα αλλά και η Παρουσίαση Παραμυθιακού Ρούχου της Μάγδας Καλέμη.

Άγιος Αθανάσιος
Ναός σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής, η πρώτη που έχτισε στα 1795 στο Πήλιο ο λαϊκός αρχιτέκτονας Δήμος Ζηπανιώτης και στόλισε με τα λιθανάγλυφά του ο επίσης λαϊκός λιθογλύφος Μίλιος Ζηπανιοπολίτης. Η έξοδος απ' το προαύλιο με σκαλοπάτια στο διπλανό καλντερίμι δημιουργεί ένα "φυσικό" διάζωμα όπου θα φιλοξενηθεί το ακροατήριο των βραδινών αφηγήσεων κάτω από τα δέντρα.

Κοίμηση της Θεοτόκου (Παναγία) 
Οικοδομημένος το 1742, στην ομώνυμη συνοικία Παναγία, βρίσκεται ο παλαιότερος ναός του χωριού, σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής, αναδομημένος μετά την πυρπόλυσή του από τους Τούρκους στα χρόνια της Επανάστασης. Με ενέργειες του τοπικού Πολιτιστικού-Εξωραϊστικού  Συλλόγου  "Ο Κένταυρος" έγινε αποκατάσταση της στέγης του ναού. Μέρος των χρημάτων προσφέρθηκε με την ευγενική χορηγία της Άλκηστης Τρίχα ενώ με τη συγκινητική προσφορά του Μάριου Χατζηιωάννου καλύφθηκε το κόστος επισκευής της ορεινής πεζούλας του Ι.Ν. Στον ατμοσφαιρικό νάρθηκά του θα φιλοξενηθεί αφήγηση για μεγάλους.

 Αρχοντικό Ζαρκάδα
Ένα από τα πολλά στολίδια του χωριού, ανάμεσα στα άλλα αρχοντικά του Αγίου Γεωργίου είναι και ο Ξενώνας Ζαρκάδα με καταπληκτική θέα. Ξενώνας φροντισμένος με μεράκι και κέφι θα φιλοξενήσει στην αυλή του αφήγηση για ενήλικο κοινό.

Βαφειάδειο Πνευματικό Κέντρο
Φιλοξενείται στο υπόγειο του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου όπου λειτουργεί το Εκκλησιαστικό Μουσείο με σημαντική και ενδιαφέρουσα συλλογή εκκλησιαστικών κειμηλίων από όλες τις εκκλησίες του χωριού. Λειτουργεί φουαγιέ για εκδηλώσεις και ονομάστηκε έτσι προς τιμήν των Ιωάννη και Αυρηλίας Βαφειάδου. Στο χώρο του θα φιλοξενηθούν η  Έκθεση-Αφιέρωμα στους Αδερφούς Γκριμμ με τη συνεργασία του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, η Έκθεση Εικονογράφησης της Δήμητρας Ψυχογυιού, η Έκθεση Παραμυθιακού Ρούχου της Μάγδας Καλέμη και η Έκθεση Κεραμικών Πλακιδίων του Βαγγέλη Πατσέα.

Παλιό Σχολείο

Κτίριο το οποίο οικοδομήθηκε μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1955 στην ευρύτερη περιοχή. Λειτούργησε ως εκπαιδευτικός χώρος για την Αβάθμια Εκπαίδευση μέχρι τη δεκαετία του 1990 οπότε και η έδρα του Δημοτικού Σχολείου μεταφέρθηκε μόνιμα στην Άνω Γατζέα. Χρησιμοποιείται ως χώρος φιλοξενίας των εθελοντών που στηρίζουν τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αφήγησης. Στο προαύλιό του θα πραγματοποιηθούν οι διαλέξεις στα πλαίσια του Θερινού Σχολείου Παραμυθιών.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για τις εκδηλώσεις, και το χρόνο τους στην αντίστοιχη σελίδα του προγράμματος 2014


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου