Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Ο Κένταυρος στο Beyond the Border Storytelling Festival της Ουαλίας

 
Λίγο πριν την έναρξη του 6ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου-το πρόγραμμά του θα κοινοποιηθεί τις επόμενες ημέρες-Πηλιορείτες συντελεστές βρέθηκαν επίσημοι προσκεκλημένοι του Διεθνούς Φεστιβάλ Αφήγησης της Ουαλίας "Πέρα από τα σύνορα" (Beyond The Border).
 
Το Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης του Beyond The Border είναι από τα παλαιότερα φεστιβάλ αφήγησης στον ευρωπαϊκό χώρο και μάλιστα σ' αυτόν της αγγλόφωνης αφήγησης. Με μια ηλικία που πλησιάζει τα 25 περίπου χρόνια, αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές εμπειρίες στη διαδρομή ενός αφηγητή και σίγουρα μια αξέχαστη εμπειρία σε όποιον θελήσει να επισκεφτεί τη Νότια Ουαλία και συγκεκριμένα την περιοχή του Vale Glamorgan 22 χιλιόμετρα δυτικά του Κάρντιφ, πρωτεύουσας της Ουαλίας. Διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια -στις τελευταίες του διοργανώσεις- με ένα κεντρικό θέμα και με αφιερώματα-επικεντρώσεις σε πολιτισμούς ή ειδικές αναφορές.

Για τη διοργάνωση του 2016 κεντρική υπήρξε η αρχετυπική φιγούρα του σιδερά,


η οποία κόσμησε και την αφίσα ενώ πολιτισμική επικέντρωση έγινε γύρω από την Ινδία τόσο μέσω της αφήγησης όσο και μέσω της μουσικής, και ειδική θεματική αναφορά πραγματοποιήθηκε στην ελληνική μυθολογία και σε θέματα σχετικά με το φύλο. Τα ιερά "τέρατα" της αγγλόφωνης αφήγησης και πρωτοπόροι της σχετικής  τέχνης από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο εξαίρετος Ben Haggarty,


Ben Haggarty


ο μοναδικός σε ρυθμό Hugh Lupton,

Ο Hugh Lupton


η "δική" μας Sally Pomme Clayton,

H Sally Pomme Clayton που φιλοξενήθηκε στο 5ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου
"Παραμύθια & Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" το 2015 αλλά και  το 2016
στο Φεστιβάλ Αφήγησης "Αθήνα...μια πόλη παραμύθια"

 και κατοπινοί μιμητές-ακολουθητές τους όπως ο Daniel Morden, μοίρασαν στο πολυπληθές ακροατήριό τους μοναδικές στιγμές μιας πραγματικά αφηγηματικής εμπειρίας προσεγγίζοντας ιστορίες από την αρχαία ελληνική μυθολογία (Perseus, Aphrodite & the Gods of Love, Prometheus the Maker, Eros & Psyche, The Fate We bring Ourselves-Greek Myths Unleashed) αλλά και άλλες αφού οι συμμετέχοντες αφηγητές άλλοτε άλλαζαν ρεπερτόριο κι άλλοτε άλλαζαν ημέρα επαναλαμβάνοντας την ίδια παράσταση αφήγησης σε διαφορετικά σημεία και ώρες.
 
Οι αφηγήσεις κινήθηκαν σε έναν ευρύ θεματικό χώρο από την Μυθολογία και τα προφορικά έπη της Ουαλίας (Mabinogi), της Αγγλίας και Δανίας (Beowulf)  της Φινλανδίας (Kalevaala), τις ιστορίες γύρω από την κατάκτηση της Άγριας Δύσης ειδωμένες από την πλευρά των αυτόχθονων Ινδιάνων (First Nation Stories), θέματα κλασικά από την προφορική παράδοση της Ινδίας (Ramayana), ιστορίες-βασισμένες σε ιστορικά ρεαλιστικά γεγονότα και πραγματικά πρόσωπα (Στρατόπεδα συγκέντρωσης), λαϊκά παραμύθια  συνάντησαν προσωπικές ιστορίες και στάσεις ανθρώπων σε σχέση με την επιλογή του φύλου ("Το κορίτσι  που έγινε άντρας"), σκοτεινές και φωτεινές ιστορίες συνάντησαν εναλλάξ πρόθυμα για αυτές ακροατήρια, ενώ αρκετές αφηγήσεις πραγματοποιήθηκαν με τη σχολιαστική συνοδεία μουσικής αλλά και της in vivo εικονικής παρέμβασης.
 
Αγγλόφωνοι αφηγητές από την Ουαλία, Αγγλία, Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σουηδία, τη Δανία, τη Σιγκαπούρη, τις Ινδίες και ορισμένοι υπό τη διπλή ιδιότητα των καλλιτεχνικών διευθυντών 
συναπαντήθηκαν και φιλοξενήθηκαν σε ποικίλους για την ευρυχωρία και ατμοσφαιρικότητά τους χώρους, κυρίως τέντες μεγάλης χωρητικότητας αλλά και θέατρα σε ειδικά διαμορφωμένους στάβλους,  καλλιτεχνικές εκθέσεις, ανοιχτούς κήπους, αλλά και μπροστά από σκηνές -μπαρ.
Η σκηνή  Big Top And Einion's Forge
Οι συντελεστές του The Telling Theatre of  Denmark στο  Beowulf στο χώρο του Blue Garden (Photo: K. Ramachandran)
O Ben Haggarty σε υπαίθρια αφήγηση μπροστά από το μπαρ
(The Devil's Catechism-Η κατήχηση του Διαβόλου)
Ο εξαιρετικός Ουαλός αφηγητής Dafydd Davies Hughes σε υπαίθρια αφήγηση στο χώρο Blue Garden

 
Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές και αφηγητές των Φεστιβάλ Αφήγησης Σιγκαπούρης και Festival at the Edge-England
Kamini Ramachandran & Peter Chand στη συνεργασία τους
με θέματα από την ινδική προφορική παράδοση (A twist in the sari)

 
Το πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων (1-3 Ιουλίου 2016) έχοντας ως κεντρικό κορμό τις προφορικές αφηγήσεις, φιλοξένησε πολλές παράλληλες δράσεις που διασπάρθηκαν στον ατμοσφαιρικό χώρο που κυκλώνει περιμετρικά το επιβλητικό κάστρο του St. Donuts, το οποίο εποπτεύει από ψηλά ένα μέρος από το κανάλι του Bristol στα νοτιοδυτικά της Μεγάλης Βρετανίας.



Το κάστρο μέσα από τον εσωτερικό περίβολο

Πρόκειται για μια πολυγωνική κατασκευή όπου κυριαρχεί ένα κάστρο που ανήκε- με την περιβάλλουσα έκταση- στην οικογένεια Stradling και χτίστηκε το 1300 περίπου (τα εξωτερικά τείχη) και μέσα σε περίοδο δύο αιώνων (15ος-16ος μ.Χ) γνώρισε πολλές ανακατασκευές και προσθήκες, οι οποίες έδωσαν τη σημερινή του μορφή.

Το κάστρο από αεροφωτογραφία
Η είσοδος του κάστρου
Προς την έξοδο-Η καστρόπορτα (λεπτομέρεια)

Λεπτομέρεια από ανώθυρο οικόσημο
 
Πέρασε στην ιδιοκτησία του μεγιστάνα του Τύπου Hearst στη δεκαετία του 1920-30 όταν έγιναν και μια σειρά από νέες παρεμβάσεις στο χώρο, ενώ συγκεντρώθηκαν αρκετά αντικείμενα εποχής που διακόσμησαν τον περίβολο εξωτερικά δημιουργώντας ένα μοναδικό σύνολο αισθητικής.


The Beast Garden-Ο κήπος με τα ζώα

Ο κήπος με τα ζώα-(λεπτομέρεια) Ο φτερωτός δράκος

The Rose Garden-Ο κήπος των Ρόδων

Ο χώρος από μόνος του αποτελεί ένα στολίδι ιστορίας στην μεσαιωνική αρχιτεκτονική της Ουαλίας καθώς, εκτός από τα οικοδομήματα, μπορεί κανείς να δει επίσης χαρακτηριστικά της δομής ενός κλασικού "καστρικού" συμπλέγματος, που συμπληρώνεται από  ένα πεδίο κονταρομαχίας με ίππους, ενώ εσωτερικά αποκαλύπτει μυστικά ενός κόσμου που μόνο στη φαντασία του καθενός μπορεί να απαντήσει.
Εντυπωσιακά μεγέθη εσωτερικών διαστάσεων



Τζάκι (λεπτομέρεια) όπου χωρά όρθιος άνθρωπος!



Αίθουσα γευμάτων (λεπτομέρεια) με ξύλινη σκεπή-ταβάνι φλαμανδικού τύπου

Οι αφηγήσεις συνοδεύτηκαν από παράλληλες εκδηλώσεις όπως ήταν οι συζητήσεις γύρω από ειδικά ζητήματα από τον κόσμο της προφορικής λογοτεχνίας, από καλλιτεχνικές εκθέσεις,




χώρους για δημιουργική απασχόληση των παιδιών αλλά και πολλές μουσικές συναυλίες παραδοσιακών φορέων του είδους, όπως για παράδειγμα η ομάδα των χάλκινων πνευστών από το Ρατζαστάν της Ινδίας (The Rajasthan Heritage Brass Band), το Μικρότερο Θέατρο στον κόσμο (The Tempest),


 ακροβάτες από το Circus Raj-περιοδεύοντες ακροβάτες,  οι Δημιουργίες Henna σε εργαστήρι,  πολλά μουσικά σύνολα (The Turbans, Barracwda, Ghazalaw, Parveen Sabrina Khan, Sheema Mukherjee, Tyhai, Triptych) και δημιουργικές απσχολήσεις για παιδιά και την οικογένεια.
 


Από την τελετή κλεισίματος του Φεστιβάλ Αφήγησης της Ουαλίας με το κάψιμο του
σιδερά0κεντρικού θέματος για το 2016 (photo: K. Ramachandran)

Το Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου "Παραμύθια & Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" ήταν επίσημος καλεσμένος του Διεθνούς Φεστιβάλ Αφήγησης της Ουαλίας Beyond The Border. Εδώ οι δύο καλλιτεχνικοί διευθυντές και αφηγητές  David Ambrose και Δημήτρης Β. Προύσαλης σε αναμνηστική φωτό


Ο Δημήτρης Β. Προύσαλης είχε την χαρά να αφηγηθεί στο Storytelling Café την Κυριακή 3/7 στα αγγλικά το απόγευμα και να μεταφέρει στους συνδιοργανωτές του Φεστιβάλ Αφήγησης τις εμπειρίες του από το ενδιαφέρον ταξίδι του στην Ουαλία, ενώ είχε επίσης την ευκαιρία να συναντηθεί με σημαντικούς εκπροσώπους των Φεστιβάλ Αφήγησης του εξωτερικού και να πληροφορήσει για τις συνθήκες, τα οράματα και την πρακτική του πηλιορείτικου φεστιβάλ αφήγησης που αγκαλιάζει όλο το χωριό του Αγίου Γεωργίου Νηλείας από την αρχή της διοργάνωσής του.




 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου