Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

"Νέα Ξεκινήματα" ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΦΗΓΗΣΗΣ 2021


Η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (World Storytelling Day 20 Μαρτίου) που τα τελευταία χρόνια κινητοποιεί τους παράγοντες της αφηγηματικής σχέσης (Παραμυθάδες-ιστορίες και παραμυθόφιλο ακροατήριο) σε τοπικά και διεθνή ανταμώματα σε περισσότερες από 30 χώρες και πέντε ηπείρους, είχε για το έτος 2021 το κεντρικό θέμα: "Νέα Ξεκινήματα". Όλες οι εκδηλώσεις αφιερωματικού χαρακτήρα που επικέντρωναν στον εορτασμό της εν λόγω ημέρας κινήθηκαν λοιπόν γύρω από την ανάδειξη της συγκεκριμένης πρότασης σε μονοήμερες και πολυήμερες διοργανώσεις από φυσικά πρόσωπα και φορείς.


Στην Ελλάδα οι σχετικές εορταστικές εκδηλώσεις-που δεν έχουν κλείσει δεκαετία-απλώθηκαν στην Αθήνα, την Καλαμάτα, τη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά, ενώ ανάλογη γιορτή πραγματοποιήθηκε και στην Κύπρο, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη κινητικότητα προσμονής αλλά και χαράς στους πολυπληθείς  φίλους του είδους, οι οποίοι παρακολουθούν με ενθουσιασμό το ξετύλιγμα του μίτου των όποιων αφηγηματικών δραστηριοτήτων.

Το κεντρικό θέμα του 2021, το οποίο αποφασίζεται με ανοιχτές διαδικασίες μέσα από σύνολο προτάσεων, είχε για την τρέχουσα χρονιά ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό σημαίνον αναδυόμενο μήνυμα, προβάλλοντας την ανάγκη -και όχι μόνο ευχετικά αλλά αντανακλώντας μια κοινή επιθυμία και κοινωνική ανάγκη- για "Νέα Ξεκινήματα" και επανεκκινήσεις ελπίδας, για να αντιμετωπιστεί η πολύμορφη λαίλαπα της Πανδημίας του Covid 19 σε επίπεδο παγκόσμιο και να μετριαστούν οι συνέπειές της, ψυχολογικές, πνευματικές, οικονομικές, υλικές, οργανωτικές, πολιτιστικές.



Το διήμερο 20-21 Μαρτίου 2021 διοργανώθηκε στα Χανιά ένα αφιερωματικό διήμερο για την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης, ως προϊόν συνεργασίας του φορέα "Οι Παραμυθάδες της πόλης των Χανίων" και του Δήμου της πόλης. Ο διαχειριστής του παρόντος ιστολογίου είχε τη χαρά της πρόσκλησης για συμμετοχή επιλέγοντας μια αγαπημένη του ιστορία.

Πρόκειται για το λαϊκό παραμύθι "Οι δυο ταξιδιώτες" από τις προφορικές παραδόσεις των ΗΠΑ, καταγεγραμμένο από Αμερικανούς λαογράφους τη δεκαετία του 1950, που συμπεριλαμβάνεται στη συλλογή:

"Παραμύθια λαϊκά ενάντια σε δύσκολους καιρούς: για να συλλογάσαι, να ελπίζεις και να πράττεις" των εκδόσεων ΕΥΜΑΡΟΣ.
Με την υποστήριξη της ΑΜΚΕ
 "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου