Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

1η Διαδικτυακή συνάντηση της Λέσχης Αφήγησης Αθήνας "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία" Μικρός Απολογισμός Μάρτιος 2021

Με την αγωνία της τεχνικής διαχείρισης και την προσμονή της αφηγηματικής συνάντησης

 Η πρώτη διαδικτυακή on-line συνάντηση της Λέσχης Αφήγησης Αθήνας "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία" πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021 σημειώνοντας τεράστια επιτυχία, τόσο από πλευράς οργανωτικής λειτουργίας όσο και από πλευράς συμμετοχών σε αφηγητές αλλά και ακροατήριο που ξεπέρασε τους πενήντα φίλους και φίλες.

Η συνάντηση κράτησε τη γνωστή διάρκεια του χρονικού διαστήματος των δύο ωρών (19.00-21.00) και εκτέθηκε στον "αέρα" του διαδικτυακού περιβάλλοντος από τη φιλόξενη πλατφόρμα που πρόσφερε 

το Βιβλιοπωλείο-Cafe FREE THINKING ZONE- ΟΙΚΟΣ ΑΝΟΧΗΣ ΣΚΕΨΗΣ, 

το οποίο φιλοξενεί ευγενικά και ανελλιπώς τα αφηγηματικά ανταμώματα των φίλων της προφορικής αφήγησης και των προσπάθειών τους από το 2016, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. 

Οι αφηγήσεις πραγματοποιήθηκαν με εξαιρετική ροή από αφηγητές και αφηγήτριες που μοιράστηκαν τις ιστορίες που διάλεξαν να κεράσουν από διαφορετικά γεωγραφικά σημεία της Ελλάδας. Μπορεί το λαϊκό παραμύθι ως ανώνυμο λογοτεχνικό είδος να χαρακτηρίζεται από το άτοπο και άχρονο του πλαισίου της ιστόρησης της πλοκής, αλλά στους σύγχρονους καιρούς-οι οποίοι χρωματίζονται ιδιαίτερα από την αρνητική επενέργεια των συνθηκών που "επιβάλλει" η πανδημία του Covid 19-οι δυνατότητες χρήσης του διαδικτύου δημιουργούν περιβάλλοντα υπερτοπικά και σύγχρονα στο χώρο και το χρόνο. Έτσι λοιπόν οι συμμετέχοντες αφηγητές "εκπροσώπησαν" τη Σαλαμίνα (Δημήτρης Μάλλης), το Ηράκλειο της Κρήτης (Ελεάνα Χατζάκη), την επαρχία της Καλαμάτας (Γεωργία Γκότση), την Σύρο (Δέσποινα Αριστείδου) την Αθήνα από διάφορες γωνιές της στις Δυτικές Συνοικίες (Κωνσταντία Τσαλαπατάνη-Ίλιον και Μαρούσα Απειρανθίτου-Περιστέρι)  τα Κάτω Πατήσια (Αναστασία Φλωράκη), τους Αμπελόκηπους (Σοφία Τσιλιμίγκρα και Ερμιόνη Ντέτσικα) και κέντρο (Δημήτρης Β. Προύσαλης).  Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή του διαδικτυακού ακροατηρίου που παρευρέθηκε από Αθήνα, Καλαμάτα, Κρήτη, Σύρο-Κυκλάδες, Λάρισα, Βόλο, Θεσσαλονίκη και το συννεφιασμένο Λονδίνο!



Η χαρά όλων μας, αφηγητών και φίλων ακροατών και ακροατριών ήταν πολύ μεγάλη καθώς η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της πραγματικότητας δεν επέτρεψε μέχρι σήμερα να πραγματοποιηθούν αφηγηματικά ανταμώματα ζωντανής υπόστασης σε ανάλογες εκδηλώσεις και διοργανώσεις-πλην ορισμένων καλοκαιρινών εξαιρέσεων. Οι ιστορίες μπήκαν ξανά στα σπίτια των ανθρώπων, οι καρδιές άνοιξαν και πάλι, τα χαμόγελα άνθισαν ξανά και ο χαλαρωτικός επηρεασμός αποκοίμισε ζωντανά ορισμένους φίλους κάνοντάς τους να κλείσουν τα μάτια μπροστά στις οθόνες τους. Ακούστηκαν ιστορίες από τον ελληνόφωνο χώρο (Καλαμάτα, Θεσσαλία) τη Βιρμανία, την Αργεντινή, την Περσία, τις ΗΠΑ και τους μύθους που αφηγούνταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποκατασταθεί ο ρέων ζωντανός λόγος της πάλλουσας ενέργειας των αφηγήσεων σε πραγματικές δια ζώσης συνθήκες, αλλά οι διοργανωτές πρόκριναν την πιεστική αναγκαιότητα του "Να ακουστούν οι ιστορίες" από το δευτερεύον στην παρούσα φάση "Πώς θα ακουστούν οι ιστορίες;"

                               Η αφίσα της 2ης διαδικτυακής συνάντησης-14 Απριλίου 2021


Το ραντεβού της επόμενης συνάντησης για τον ερχόμενο μήνα ορίστηκε για την Τετάρτη 14 Απριλίου 2021 στις ώρες 19.00-21.00 μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ που προσφέρει φιλόξενα το Βιβλιοπωλείο-Cafe στον σύνδεσμο που μπορείτε να βρείτε και στη σελίδα του χώρου στο Facebook

Join Zoom Meeting

Meeting ID: 872 3646 8597
Passcode: 985717

Η παρακολούθηση της εκδήλωσης προϋποθέτει τη χρήση της εφαρμογής ZOOM

 στον υπολογιστή ή το κινητό μας τηλέφωνο ως συσκευή σύνδεσης.


H Λέσχη Αφήγησης Αθήνας είναι μια πρωτοβουλία 

της ΑΜΚΕ "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου