Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Λέσχη Αφήγησης Αθήνας "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία" Η συνάντηση του Μαΐου 2018


Για την ένατη και προτελευταία συνάντηση της περιόδου 2017-2018
ετοιμάζεται η Λέσχη Αφήγησης Αθήνας
"Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία"

και καλεί τους φίλους των ιστορήσεων αλλά και τους εν δυνάμει κουβαλητές τους  να παραβρεθούν 

την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2018

και στις ώρες μεταξύ 7.30-8.30 μμ

στο φιλόξενο χώρο του βιβλιοπωλείου FREE THINKING ZONE-Οίκος Ανοχής Σκέψης
Σκουφά 64 και Γριβαίων
(στις παρυφές του Κολωνακίου).

Η εν λόγω Λέσχη Αφήγησης αποτελεί πρωτοβουλία της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" και απευθύνεται σε όλους αγαπούν να λένε ή να ακούνε ιστορίες, ενσυνείδητους αφηγητές, υποψιασμένους ιστορητές, ενθουσιώδεις ακροατές και φίλα προσκείμενους, σοβαρούς μελετητές, ευφάνταστους συνοδοιπόρους των προφορικών παραδόσεων, εραστές των μύθων και των παραμυθιών, αναδυόμενους και πολλά υποσχόμενους αναδιηγητές και συνομιλητές των δοκιμασμένων απ' το χρόνο αφηγημάτων, εκκολαπτόμενους νέους περπατητές σε δρόμους παλιούς και χιλιοπερπατημένους, επαγγελματίες του είδους και άλλους που ορίζουν προσωπικά της σχέση τους με την αφήγηση.

Η λειτουργία της Λέσχης κινείται στην αντίληψη ενίσχυσης παροχής των ευκαιριών σε όλους όσους επιθυμούν να αφηγηθούν, αποκτώντας πρόσβαση σε χρόνο και χώρο προκειμένου να ιστορήσουν  τις υποθέσεις-πλοκές που αγαπούν και πού επιλέγουν να μοιραστούν με το κοινό των φίλων της προφορικής αφήγησης.

Από θέση αρχής η Λέσχη "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία" είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε θα ήθελε να αφηγηθεί, χωρίς διακρίσεις. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκτεθούν αφηγηματικά είτε πρόκειται για επαγγελματίες, είτε για μαθητευόμενους, είτε αυτοδίδακτους αφηγητές και αφηγήτριες, εκκολαπτόμενους ή μη αξιοποιώντας τούτη τη δυνατότητα.

Η συμμετοχή των ενδιαφερομένων είναι δωρεάν αλλά προϋποθέτει μια μικρή κατανάλωση (από 2 ευρώ) προσφερόμενων ειδών του χώρου για την ευγενική παραχώρηση χρήσης του.

Οφέλη από τη συμμετοχή στη Λέσχη

1. Έκθεση νέων ιστοριών σε πραγματικές συνθήκες αφήγησης για παλιότερους και νεότερους αφηγητές

2. Επαναθέρμανση παλαιότερων ιστοριών που έχουν πέσει σε αφηγηματική "αδράνεια"

3. Εμπλουτισμός και αφηγηματική επισκόπηση παλαιότερων ή τρεχουσών ιστοριών που χρειάζονται επεξεργασία

4. Δυνατότητα ελέγχου -in vivo- (ζωντανά) της αφηγηματικής ροής καινούργιων υπό διαμόρφωση ιστοριών που αναζητούν χρόνο έκθεσης και αφηγηματικής τριβής

5. Παραχώρηση βήματος αφήγησης σε νέους αφηγητές

6. Δυνατότητα συνάντησης και γνωριμίας νεότερων αφηγητών με παλαιότερους

6. Δυνατότητα πρόσβασης στο ήδη συγκεντρωμένο υλικό των ιστοριών που ακούστηκαν στην περίοδο 2016-2017 αλλά και των προηγούμενων μηνιαίων συναντήσεων της τρέχουσας περιόδου 2017-2018 από τους συμμετέχοντες στη Λέσχη

7. Δυνατότητα συμβουλευτικής αναφοράς και διορθωτικής παρέμβασης-ματιάς από τους υπεύθυνους της Λέσχης σε άλλο χρόνο-εάν ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους συμμετέχοντες

8. Δυνατότητα αγοράς βιβλίων με παραμυθολογικό υλικό με έκπτωση 10% -ως προσφορά του Βιβλιοπωλείου για τους συμμετέχοντες στη Λέσχη

9. Δυνατότητα ανακοίνωσης-ενημέρωσης περί προσεχών αφηγηματικών δραστηριοτήτων για τους συμμετέχοντες στη Λέσχη

Οι αρχές προώθησης και υπηρέτησης του ανώνυμου προφορικού λαϊκού λόγου με τη μορφή της πρόζας που χαρακτηρίζουν τη Λέσχη Αφήγησης Αθήνας "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία" προϋποθέτουν τη χρήση υλικού από την αντίστοιχη δεξαμενή των λαϊκών παραμυθιών, λαϊκών παραδόσεων, θρύλων, μύθων, συναξαριών, μυθολογικών ιστοριών ή αφηγηματικών βιογραφιών προσωπικοτήτων από τον ευρύτερο χώρο της Τέχνης, της Επιστήμης και του Πολιτισμού. 

Δεν αφηγούμαστε όνειρα, ανέκδοτα, προσωπικές ιστορίες, επώνυμα λογοτεχνικά αποσπάσματα ή ίδιες λογοτεχνικές δημιουργίες ή ο,τιδήποτε έχει επώνυμη προέλευση αφού οι αρχές της Λέσχης υπηρετούν την αναδιήγηση (και δημιουργική μετασχηματιστική του μυθοπλαστικού διαλόγου) υλικού προφορικής παράδοσης και μόνο.

Η αφηγηματική συμμετοχή στη συγκεκριμένη κάθε φορά συνάντηση 
ακολουθεί τα εξής βήματα:

1. Επικοινωνία στο τηλέφωνο 6945-906008 για εκδήλωση της πρόθεσης

2. Αναγραφή στον κατάλογο της συνάντησης των επιλεγμένων (10) αφηγητών

3. Αφήγηση ιστορίας αυστηρά μέχρι 12 λεπτά ανά ιστορητή

4. Προσκόμιση απαραίτητα σε έντυπη μορφή-φωτοτυπία-της αρχικής πηγής μαζί με το εξώφυλλο του βιβλίου για να συμπεριληφθεί στην ΙΣΤΟΡΙΟΘΗΚΗ της Λέσχης και να αποτελέσει μέρος του υπό συγκέντρωση υλικού

5. Στην περίπτωση που κάποιος έχει αφηγηθεί στην αμέσως προηγούμενη μηνιαία συνάντηση, για να έχει δυνατότητα να αφηγηθεί στην τρέχουσα-επόμενη συνάντηση θα πρέπει να γραφτεί στον κατάλογο των αναπληρωματικών αφηγητών- για να μπορέσει να αφηγηθεί στην περίπτωση που προκύψει κενό ή ο συνολικός χρόνος των δύο ωρών δεν καλυφθεί (7.00-9.00 μμ)-εκτός αν ανήκει σε ειδική κατηγορία (πχ. αφηγητής υπό μαθητεία)



Ο Απολογισμός της συνάντησης του Απριλίου 2018

Μέσα σε μια ατμόσφαιρα ιδιαίτερα γιορταστική, χρωματισμένη από το πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μικρών Βιβλιοπωλείων-που γιορτάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Σάββατο 28 Απριλίου- και σε θερμό κλίμα, αγαπητικό της αφήγησης και των ιστοριών, συναπαντήθηκαν οι δηλωμένοι αφηγητές και αφηγήτριες με το ακροατήριο- εραστές των προφορικών ιστορήσεων.
Ντίνα Ταλαπατάνη- Ο Δακρυηλιάς (Λιβίσι Μικράς Ασίας)
 Η συρροή του κόσμου ήταν πολυπληθής- περισσότεροι των 40 ανθρώπων στο κοινό- και η διάθεση μοναδική για να εκτεθούν οι επιλεγμένες ιστορίες από τις κατηγορίες των Μαγικών παραμυθιών, τις αιτιολογικές ιστορίες, τις Ευτράπελες χιουμοριστικές, τις ιστορίες με θρησκευτική βάση αλλά και τις Ρεαλιστικές-Νοβελιστικές ιστορίες.
Σέβη Οικονόμου -Ο Σιμιγδαλένιος (Σύμη)
Λουκία Σουγιά- Το ρόδο της Σιράζ (Περσία)
Αναστασία Κουκουζέλη- Τα τρία χρυσά αυγά (Βιρμανία)


Γεωργία Λεμπέση-Η Χειλού, η Χερού και η Δοντού (Άνδρος Κυκλάδες)
Λίλη Προύσαλη- Το παραμύθι των συναισθημάτων (Περού)
Κάτια Καντούρη- Η ιστορία ενός γκρινιάρη (Ευρώπη)
Λίζη Χανδακάρη- Η παράξενη τρίχα (Σερβία)
Έλλη Κούβαρη- Νατζιμάντι & Νταλαμπάντι (Ινδία)

Αγγελική Γεωργίτση-Τρεις τρίχες λύκου (Ανατολή)

Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΜΑΙΟΥ 2018


1. Ντίνα Τσαλαπατάνη

2. Λίζη Χανδακάρη

3. Αγγελική Γεωργίτση

4. Δημήτρης Β. Προύσαλης

5. Λίλη Προύσαλη

6.

7.

8.

9.

10..










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου