Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Απολογιστικό της Λέσχης Αφήγησης Αθήνας "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία"


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016-ΙΟΥΝΙΟΣ 2017

Ένας θετικός -πρώτος-απολογισμός της λειτουργίας της Λέσχης Αφήγησης Αθήνας "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία" αφήνει αισιόδοξα μηνύματα για το ζητούμενο της δημιουργίας ενός σταθερού χώρου αναφοράς όπου θα μπορούν να συναντιούνται άνθρωποι και ιστορίες, κουβαλητές και θαμώνες ακολουθητές, κοινωνοί μιας όμορφης και ανθρώπινης, βαθιά επικοινωνιακής διαδικασίας που διαμορφώνει πάντα το πλαίσιο μιας αφηγηματικής σύμβασης.


Ιούνιος 2017-Ν. Τσαλαπατάνη (Τα πανιά των ανεραϊδών-Καλάβρυτα)


Δέκα συνεχόμενες συναντήσεις για την περίοδο 2016-2017 (να το πούμε αφηγηματικό έτος;) από τον Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι και τον Ιούνιο του 2017 στον φιλόξενο χώρο του Βιβλιοπωλείου-καφέ FREE THINKING ZONE-Οίκος Ανοχής Σκέψης στις παρυφές του Κολωνακίου στην Αθήνα, έγιναν αφορμή να βρεθούν αντάμα 37 διαφορετικοί αφηγητές με περισσότερες από 80 ιστορίες.


Ιούνιος 2017-Ρ.Δημητριάδου (Ιστορίες του Ν.Χότζα-Τουρκία)


Θέματα επιλεγμένα από τον κόσμο της προφορικότητας όπως αυτή έφτασε μέχρι σήμερα στους αφηγητές από στόμα σε στόμα και από έντυπες και ηλεκτρονικές πηγές, που αποτέλεσαν τη δεξαμενή αλίευσης των πρωταρχικών μορφών, οι οποίες επαναδιαμορφώθηκαν και μετασχηματίστηκαν προφορικά σε νέες ιστορίες μέσα από την μυθοπλαστική παρέμβαση και αναδημιουργία των σύγχρονων αφηγητών. Άλλες ιστορίες εκτέθηκαν για πρώτη φορά σε προφορικό αφηγηματικό χρόνο, άλλες ξαναζεστάθηκαν επικοδομητικά, ορισμένες δοκιμάστηκαν σε μορφή αφηγηματική, και άλλες μετασχηματίστηκαν σε νέα υπόσταση μυθοπλαστικά και ενισχύθηκαν διαλογικά.


Ιούνιος 2017-Α. Καψωμενάκη (Ο Σκύλος του Σουλτάνου-Κων/πολη)


 Υποθέσεις από τα σεντούκια των λαϊκών παραδόσεων, των μύθων, των μυθολογικών ιστοριών, των θρύλων, των λαϊκών παραδόσεων αλλά και από τον πλατύ χώρο των βιογραφιών προσωπικοτήτων της τέχνης, του πολιτισμού, της επιστήμης μοιράστηκαν απλόχερα στους φίλους της αφήγησης που βρέθηκαν στο χώρο του βιβλιοπωλείου τις τελευταίες Τετάρτες των δέκα διαδοχικών μηνών.


Ιούνιος 2017-Α. Κουκουζέλη (Αρριγκάτο-Ιαπωνία)


Επαγγελματίες αφηγητές και αφηγήτριες, παλιότεροι και νεότεροι, εκκολαπτόμενοι και αναδυόμενοι, αυτοδίδακτοι αλλά επίσης καινούργιοι απόφοιτοι σεμιναριακών εργαστηρίων και σχολών σε ένα μεγάλο εύρος ηλικιών (από 5 έως και 65 ετών) έσυραν ένα ιδιότυπο "γαϊτανάκι" ιστορήσεων που ανέδειξαν γνωριμίες, βάθυναν φιλίες, άνοιξαν διαλόγους επαφών και δρομολόγησαν μια μοναδική εμπειρία και πλούτο προσεγγίσεων.


Ιούνιος 2017-Ι. Φώκου (Πρόσεχε τι εύχεσαι-Ιράκ)

Τους ευχαριστούμε όλους από καρδιάς και ευχόμαστε καλή αντάμωση τον επόμενο Σεπτέμβριο στον ίδιο χώρο.

Ιούνος 2017-Λ. Προύσαλη 9Γιατί τα κουνούπια πίνουν τρεις σταγόνες αίμα-Κίνα)


Οι ιστορίες που συγκεντρώθηκαν στην Ιστοριοθήκη-Αρχείο των πηγών είναι στη διάθεση όσων επιθυμούν να έχουν ενημέρωση για το υλικό που αξιοποιήθηκε.


Ιούνιος 2017-Ε.Χατζάκη Ο τοξότης του Ήλιου-Μεξικό)


Η Λέσχη Αφήγησης Αθήνας "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία" αποτελεί μια πρωτοβουλία της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" που διοργανώνει το ομώνυμο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου, και φέτος για το 2017 δρομολογεί την 7η συνεχόμενη διοργάνωση από 30 Ιουλίου έως και 6 Αυγούστου στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας και την ευρύτερη περιοχή του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου