Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

7ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου-Η αφίσα




Όπως σε κάθε διοργάνωση έτσι και η φετινή αφίσα για το 2017 αποτελεί ένα ξεχωριστό σημείο αναφοράς, γιατί γίνεται επικοινωνιακό εφαλτήριο προκειμένου να σηματοδοτήσει το πέρας της  δρομολόγησης μιας ολόκληρης χρονιάς, από πρωτοβουλίες, συναντήσεις, προβληματισμούς, συζητήσεις, προτάσεις, αναζητήσεις, που οδηγούν στην οριστικοποίηση των προσπαθειών μιας δημιουργικής ομάδας ανθρώπων οι οποίοι κινούνται με αποφασιστικότητα, πολύ αγάπη, χρόνο, κόπο, μεράκι, γερά νεύρα και κυρίως διάθεση. Η έντονη κινητικότητα που αναπτύσσεται θα εκτεθεί οργανωτικά-εν ροή-στους φίλους των παραμυθιών σε χρόνο και χώρο, σε ανθρώπους και προτεινόμενες θεματικές αφηγήσεων και θα αποτιμηθεί ποιοτικά αλλά και με αριθμούς μετά τη λήξη των πολυήμερων, πολύμορφων και ποικίλων εκδηλώσεων της περιόδου 30/7-6/8/2017. 

Εμείς πάντα, ως Πηλιορείτες, προβάλλουμε  ως κεντρική φιγούρα τον Κένταυρο, το μυθολογικό πλάσμα-εκπρόσωπο του βουνού μας, αέναο κάτοικο του Πηλίου και πνεύμα ζωοποιό των εκδηλώσεων, μακρινό συγγενή αλλά και συμβολικό συνεχιστή του σοφού πρόγονού του, του Χείρωνα, και παράλληλα ταπεινό κουβαλητή των δραστηριοτήτων του φεστιβάλ. Μόνη έγνοια του "Αϊγιωργίτη" Κένταυρου είναι να ξετυλίγει κάθε χρόνο με σεμνότητα, επίγνωση, ευθύνη και  ταπεινότητα το κουβάρι των ιστοριών, έτσι όπως του παραδίδονται κάθε καλοκαίρι από τους άγνωστους "συγγενείς" του προφορικού λόγου του χτες, με όχημα την νέα ενέργεια και αγάπη για την αφήγηση των ιστορητών του 21ου αιώνα.

Κάθε δημιουργική απεικόνιση δεν κρύβει μόνο το αναγνωρισμένο ταλέντο του Παναγιώτη Μαυρομμάτη της mdprint ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ-ΔΡΑΜΑΛΑΣ αλλά και πολλά στοιχεία, άλλα φανερά και άλλα υπονοούμενα, τα οποία αναφέρονται στο πρόγραμμα και συνδέουν το σχεδιαστικό μέρος με την πραγματικότητα των προφορικών αφηγήσεων και των ποικίλων δράσεων.

Στη φετινή αφίσα-για το καλοκαίρι του 2017- πάνω από την τσιμινιέρα του Μουντζούρη μπορεί να διακρίνει κανείς τρεις τούφες καπνού. Η μία έχει τα χρώματα της σημαίας της Ουαλίας και σηματοδοτεί τη διεθνή συμμετοχή-μία από τις δύο- μέσα από την παρουσία του David Ambrose, αφηγητή και καλλιτεχνικού διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Αφήγησης της Ουαλίας Beyond The Border. O D. Ambrose θα τιμηθεί για την πολύχρονη συμβολή του στον θεσμό των Φεστιβάλ Αφήγησης με την επίδοση σχετικής πλακέτας και θα χαρίσει στους φίλους της αγγλόφωνης αφήγησης τη χαρά να ακούσουν τις ιστορίες του καθώς και την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα τετράωρο εργαστήρι για τα μυστικά των αφηγήσεων.  Η δεύτερη τούφα από την τσιμινιέρα του Μουντζούρη είναι βαμμένη στα χρώματα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Πρόκειται για τη συμμετοχή της ταινίας "Dreamkeeper", μια εξαιρετική ταινία μυθοπλασίας του Steve Barron που αναδεικνύει τη σημαντικότητα της επενέργειας των ιστοριών μέσα από τη μεταμόρφωση ενός εφήβου ινδιάνου. Η προβολή της σχετίζεται άμεσα και με την απεικόνιση της κινηματογραφικής κάμερας στη ράχη του Κένταυρου και θα γίνει την Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017 στην αυλή της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη, στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας απέναντι από τον Παραδοσιακό Ξενώνα "Ανωβολιός" και ώρα 21.30.

Στα καπούλια του Κένταυρου μπορεί κανείς να παρατηρήσει ακόμα το λογότυπο της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης (WSD) η οποία γιορτάζεται στις 20 Μαρτίου κάθε έτους με ένα κεντρικό θέμα. Οι διοργανωτές, στη λογική της προώθησης τούτης της μέρας και γνωστοποίησής της στο πλατύ παραμυθόφιλο κοινό, αναδρομικά εντάσσουν στο αυγουστιάτικο φεστιβάλ τις αφηγήσεις του Ημιμαραθωνίου-Αφιερώματος, απ' όπου ιστορίες για ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ- το θέμα του 2017- θα ξεχυθούν στον αφηγηματικό ορίζοντα την Τρίτη 1 Αυγούστου 2017 στο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού στην Άνω Γατζέα-και ώρα 19.30. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που ο Μαραθώνιος του εορτασμού της συγκεκριμένης ημέρας ακούγεται στο Πήλιο (το 2015 θέμα ήταν οι ΕΥΧΕΣ, το 2016 ΔΥΝΑΤΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ) και η τέταρτη από το 2014 όταν οι εκδηλώσεις ανέβηκαν από την Αθήνα και στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας.

Στα πόδια του Κένταυρου παρουσιάζεται μια εικόνα από παλιό βυζαντινό χειρόγραφο που έχει ως θέμα του στρατιώτες του Βυζαντίου σε ώρα μάχης. Η συγκεκριμένη εικόνα συνδέεται άμεσα με δύο θεματικές ιστορήσεων του φετινού φεστιβάλ αφού την Κυριακή 6 Αυγούστου θα ακουστούν νωρίς το απόγευμα (7.30) Θρύλοι για την Άλωση της Πόλης αφήγηση με μουσική συνοδεία, ενώ το βράδυ στις 21.30 οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με αφήγηση ενός ξεχωριστού δημιουργήματος της βυζαντινής γραμματείας που αφορά στο Έπος του Διγενή Ακρίτα πάλι με τη συνοδεία μουσικής.
 
Απέναντι από τον Κένταυρο στέκει ακόμη μια φορά με τις μηχανές του πάντα αναμμένες ο θρυλικός Μουντζούρης, το πηλιορείτικο τρενάκι μας,  έτοιμος να χαρίσει μοναδικές εμπειρίες αφού ως πολύτιμος δικός μας συνεργάτης, συνοδεύει ακούραστα από το 2013 τις ιστορίες του φεστιβάλ μας και το κοσμεί με την επιβλητική του παρουσία κάθε χρόνο. Η Ημέρα των Παραμυθιών στο τραίνο αποτελεί μια αξέχαστη συμπόρευση ιστοριών, που θα ακουστούν στους σταθμούς της διαδρομής -Άνω Γατζέα και Μηλιές- την Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017 και σίγουρα θα δημιουργήσουν ιδιαίτερη ατμόσφαιρα αντάμα με το φυσικό τοπίο της περιοχής, με ειδικό εκπτωτικό εισιτήριο -προσφορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου.

Καλή μας αντάμωση στο Πήλιο. Θα ήταν μεγάλη μας χαρά αν μας βοηθούσατε, το πρόγραμμα και η αφίσα του φεστιβάλ να φτάσουν σε περισσότερους -εν δυνάμει- φίλους των λαϊκών παραμυθιών και των αφηγήσεών τους.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου