Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015

Πολυπληθείς οι φίλοι του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου

Εφημερίδα "Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ" 22 Αυγούστου 2015
αρ. φυλλ. 35702 Στήλη ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, σελ. 23

Πολυπληθείς οι φίλοι του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου
Πάνω από 1700 συμμετοχές για τις οκταήμερες εκδηλώσεις στο Πήλιο
 

Ο Κένταυρος κουβάλησε στη ράχη του με πρωτοφανή επιτυχία τις εκδηλώσεις του 8ήμερου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου για την περίοδο 2-9 Αυγούστου 2015 και κέρασε απλόχερα ιστορίες τους φίλους των προφορικών αφηγήσεων στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, την Άνω Γατζέα και την Αγία Τριάδα. Το φεστιβάλ, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, συμπλήρωσε την πέμπτη συνεχή-από το 2011- καλοκαιρινή του διοργάνωση με ένα πρόγραμμα ποικίλων εκδηλώσεων που αποτελούν το καθρέφτισμα ενός θεσμού  για το βουνό των Κενταύρων, δημιουργώντας μια σοβαρή πρόταση πολιτισμού και τουριστικής κινητικότητας  για την ευρύτερη περιοχή. Οι διοργανωτές, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», ο Πολιτιστικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και η ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών φρόντισαν με κάθε λεπτομέρεια τη ροή  των δράσεων έτσι ώστε οι ντόπιοι και μη εραστές των αφηγήσεων να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία στα κατατόπια του Κένταυρου. Οι πολυπληθείς φίλοι πια του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου, που για το 2015 ξεπέρασαν τις 1700 συμμετοχές, και του Αγίου Γεωργίου ειδικότερα, πλημμύρισαν  τους επιλεγμένους χώρους  των εκδηλώσεων με ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Παλιοί και νέοι φίλοι των ιστορήσεων από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Λάρισα, Εύβοια, Καλαμάτα, Κόρινθο και Κρήτη ανταμώθηκαν με λαϊκά παραμύθια, συναξάρια, έπη, μύθους και μυθολογίες του κόσμου στην αγκαλιά του μοναδικού πηλιορείτικου φυσικού σκηνικού.

Το γαϊτανάκι των αφηγήσεων ξετυλίχτηκε την Κυριακή 2 Αυγούστου από τη φιλόξενη αυλή του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου το απόγευμα με ιστορίες για της Αγάπης τα καμώματα από τις Α. Γεωργίτση και Α. Κουκουζέλη.


Έναρξη του 5ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου
"παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" 
 
Αγγελική Γεωργίτση

Αναστασία Κουκουζέλη 
Οι βραδινές αφηγήσεις αποτέλεσαν μια αξέχαστη συνάντηση ευτράπελων και σοφών ιστοριών του Νασρεντίν Χόντζα στα τουρκικά με συναφήγηση στα ελληνικά από τους Gozde Atalay Kokkoris και Π. Κόκκορη, εκεί που η γλώσσα δεν αποτέλεσε δυσκολία στην ψυχαγωγία του ακροατηρίου.
Παναγιώτης Κόκκορης-Gozde Atalay Kokkoris
Η Δευτέρα 3/8 κύλησε με κατάβαση των εκδηλώσεων  στην Αγία Τριάδα, όπου στο καλντερίμι του Πνευματικού Κέντρου του Ι. Ν. Αγίου Ιωάννου Προδρόμου το απόγευμα οι νέοι εκκολαπτόμενοι αφηγητές ξεδίπλωσαν την αγάπη τους για την αφήγηση και «ξεμύτισαν» μεταφέροντας αγαπημένα τους παραμύθια.
Βάσια Λιαράκη 
Γεωργία Μοχλάκη
Πέτρος Τσαμπαρλής (μουσικό όργανο "Χροιά")

Αγγελική Ζαφειράκη

 
Το ίδιο βράδυ η αυλή του προαναφερόμενου ναού αντήχησε από «Ιστορίες που θα άλλαζαν τον κόσμο»  τις οποίες ύφαναν για τους παρευρισκόμενους οι «Υφάντρες των παραμυθιών» (Μ. Απειρανθίτου, Λ. Σουγιά).
 
Το καμπαναριό του Ι. Ν. Αγίου Ιωάννου Προδρόμου
 στην περιοχή της Αγίας Τριάδας
 
 
Μαρούσα Απειρανθίτου

Λουκία Σουγιά
 

Η επόμενη μέρα της Τρίτης 4/8 βρήκε το φεστιβάλ στην Άνω Γατζέα μέσα στην ατμοσφαιρική και κατάμεστη από κόσμο αυλή του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού, όπου πλειάδα αφηγητών και αφηγητριών μετέφεραν το κεντρικό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης  για το 2015- «Ευχές» μέσα από τις λαϊκές ιστορίες  της προφορικής παράδοσης ελληνικής και διεθνούς. 
 
Παναγιώτης Κόκκορης

Καλλιρρόη Μουλλά

Δημήτρης Β. Προύσαλης


Αγγελική Ζαφειράκη

Ναυσικά Καψαλά

Αναστασία Κουκουζέλη
Μάνια Μαράτου
Δημήτρης Μάλλης

Αγγελική Γεωργίτση


 
 Να σημειωθεί πως οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου έχουν την πρωτοβουλία και την ευθύνη του Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα… μια πόλη παραμύθια» από το 2014  με τη συνεργασία του Οργανισμού Πολιτισμού Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων σε ένα αντίστοιχο πολυήμερο αφηγηματικό σεργιάνι που εμπνέεται από και αφιερώνεται στην συγκεκριμένη ημέρα των διεθνών εκδηλώσεων σε πέντε ηπείρους και σαράντα χώρες. Η Τετάρτη 5/8 κύλησε με πρωινές εκδηλώσεις που χαρακτηρίστηκαν από την καθιερωμένη -από το 2013- «Ημέρα των παραμυθιών στο τραίνο».
 
Οι εθελοντές σε δράση 

Οι φίλοι των αφηγήσεων γέμισαν το τραίνο 

Ο Μουτζούρης έτοιμος για τα 16 παραμυθιακά χιλιόμετρα
Το Πολιτιστικό Κέντρο Σιδηροδρομικών Μαγνησίας
συμμετέχει με ξενάγηση εντός του συρμού
 
 
Ο Μουτζούρης στη μοναδική πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα πάνω από το ΜαλάκιΣταθμός Άνω Γατζέας -Καλλιρρόη Μουλλά
Μαγευτική η διαδρομή προς τις Μηλιές
Σταθμός Μηλεών-Δημήτρης Μάλλης

 Ο Κένταυρος, με τη συνεργασία και πολύτιμη υποστήριξη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των υπευθύνων του τοπικού γραφείου που εξασφάλισαν ειδικό εκπτωτικό εισιτήριο για την περίσταση, ανταμώθηκε με τον θρυλικό και αγαπημένο μας Μουντζούρη και ιστορίες από τους Κ. Μουλλά και Δ. Μάλλη αντήχησαν στους σταθμούς-απάγκεια Άνω Γατζέα και Μηλιές της διαδρομής Άνω Λεχωνίων-Μηλεών. Το βράδυ της ίδιας ημέρας δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο στον Πολυχώρο ΡΑΧΗ-και χορηγό του φεστιβάλ, καθώς τα παραμύθια συναπαντήθηκαν με ζωντανές μουσικές από την blues σκηνή του αμερικανικού νότου αφού οι  Nick Tsiamtsikas Blues Band (Β. Μαγκλάρας, Δ. Μάλλης, Ν. Τσιαμτσίκας) σιγοντάρησαν αριστοτεχνικά τις ιστορίες των μαύρων σκλάβων που αφηγήθηκε ο Αϊγιωργίτης της διασποράς Δ. Β. Προύσαλης.

Η Βραδιά της Ράχης


Nick Tsiamtsikas Blues Band & Δημήτρης Β. Προύσαλης 


Τα παραμύθια συναντούν τη μουσική σκηνή των blues του νότου
 
Την Πέμπτη 6/8 ένας ακόμη «θεσμός» εντός του φεστιβάλ κύλησε με επιτυχία. Το Θερινό Σχολείο Παραμυθιών -για τέταρτη συνεχόμενη διοργάνωση-παρουσίασε στο ευρύ κοινό των παρευρισκόμενων  παραμυθόφιλων την επιστημονική προσέγγιση του ανθρωπολογικού είδους του λαϊκού παραμυθιού και του μύθου που παρουσιάζει καθολική παρουσία στις γωνιές του κόσμου. Με θεματικό αφιέρωμα στο θεσσαλικό παραμύθι ακούστηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για το πηλιορείτικο παραμύθι από τον ερευνητή και συγγραφέα  Κ. Λιάπη που συναπαντήθηκαν με ανακοινώσεις παραμυθολογικές  για το Σταχτογιάννη, τον αδερφό της Σταχτοπούτας από την ανθρωπολόγο και ψυχαναλύτρια Α. Αγγελοπούλου από το Παρίσι, ενώ εξαιρετικές επιστημονικές αναφορές για τη συμβολική γλώσσα στους μύθους της Βραζιλίας και της Ελλάδας πραγματοποιήθηκαν από την Δρ. Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας Μ. Μερτζάνη ερευνήτρια και συνεργάτη του Πανεπιστημίου της Pelotas της Ν. Βραζιλίας.

Άννα Αγγελοπούλου-Το παραμύθι του Σταχτογιάννη

Κώστας Λιάπης-Το πηλιορείτικο παραμύθι

Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος-Το θεσσαλικό παραμύθι
Απόστολος Παπαθανασίου-Μιλώντας για το υλικό της συλλογής
των Θεσσαλικών παραμυθιών του Βασίλη Δ. Αναγνωστόπουλου

Μαρία Μερτζάνη-Συμβολική γλώσα στους μύθους της Βραζιλίας και της Ελλάδας

 

 Ιδιαίτερο τόνο έδωσαν η εναρκτήρια  ομιλία  του Β. Δ. Αναγνωστόπουλου ομότιμου καθηγητή Παν/μίου Θεσσαλίας με θεωρητικές παρατηρήσεις για το θεσσαλικό λαϊκό παραμύθι έχοντας αφορμή την πρόσφατη έκδοση του ομώνυμου δίτομου έργου του καθώς και οι αξιόλογες διαπιστώσεις του δικηγόρου, ιστορικού , συγγραφέα και πρώην δημάρχου Βόλου Α. Παπαθανασίου για το σχετικό περιεχόμενο του προαναφερθέντος βιβλίου. Ο Β. Δ. Αναγνωστόπουλος υπήρξε το κεντρικό τιμώμενο πρόσωπο αφού σε μια συγκινητική βραδιά  τού απονεμήθηκε βραβείο για την πολύχρονη ενασχόληση και προσφορά του στο θεσσαλικό κι ελληνικό παραμύθι γενικότερα καθώς και για την μελέτη των αφηγητών και του φαινομένου-λειτουργίας της αφήγησης ως παιδαγωγικό κι όχι μόνο εργαλείο.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κ .Λεγαντής επίδίδει την τινητική πλακέτα
στον ομότιμο καθηγητή Πανμίου Θεσσαλίας κ. Βασίλη Δ. Αναγνωστόπουλο

Από δεξιά: Κ. Λιάπης, Απ. Παπαθανασίου, Μ .Μερτζάνη, Κ. Λεγαντής,
Β. Δ. Αναγνωστόπουλος, Δ. Β. Προύσαλης

Οι εκδηλώσεις της ημέρας έκλεισε με αφήγηση επιλεγμένου παραμυθιακού υλικού από τη συλλογή «Λαϊκά παραμύθια της Θεσσαλίας» από την ομάδα αφήγησης «Παραμυθανθός»( Κ. Μουλλά, Δ. Μάλλης).


Κάτω από το νάρθηκα του Ι.Ν Αγίου Γεωργίου υπό την απειλή της βροχής

Παραμυθανθός (Κ. Μουλλά) 
Παραμυθανθός (Δ.Μάλλης)


Η Παρασκευή 7/8 ήταν αφιερωμένη στις συναξαριακές ιστορίες που ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα από την αυλή της έδρας της ομώνυμης του φεστιβάλ Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας. Ο Ν. Βαραλής, εξαίρετος αφηγητής και βαθύς γνώστης του είδους,  καθήλωσε το κοινό του ιστορώντας συναξάρια αγίων που σχετίζονταν με ζώα πριν από τη βραδινή αφήγηση στην Ι. Μ. Παμμεγίστων Ταξιαρχών,
Ο Νίκος Βαραλής ζώντας την αφήγηση των συναξαριών,
μεταφέροντας την ορθόδοξη χριστιανική προφορική παράδοση

Ο Νίκος Βαραλής στα συναξάρια αγίων για παιδικό κοινό

 
όπου ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος πρόσφερε μια μοναδική εμπειρία στο πολυπληθές ακροατήριο που ξεπέρασε τους 500 ανθρώπους.

Από τις Παρακλήσεις του Αυγούστου στο καθολικό της Ι. Μ Παμμεγίστων Ταξιαρχών

Χορωδία μοναχών ψάλλουν τροπάρια στη διάρκεια της αφήγήσης του σεβ. κ. Ιγνατίου

Ένας εξαιρετικός αφηγητής ιστορεί και καθηλώνει το ακροατήριο

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος
αφηγείται την ιστορία του Αγίου Ευσταθίου
 

Το αδιαχώρητο στην αυλή της Ι. Μ. Παμμεγίστων Ταξιαρχών την ώρα της αφήγησης
Με τη συνεργασία και υποστήριξη της «Μαγνήτων Κιβωτός» στο φεστιβάλ,και στα πλαίσια των Παρακλήσεων του Αυγούστου, ο σεβασμιότατος παρέδωσε μαθήματα αφηγηματικής  δεξιοτεχνίας, σεμνότητας, ειλικρίνειας  και αμεσότητας λέγοντας  την ιστορία του Αγίου Ευσταθίου (στρατηγού Πλακίδα), ενός παραμυθιακού τύπου ευρύτερα γνωστού στον χριστιανικό κόσμο ενώ κατά διαστήματα χορωδία μοναχών έψαλε τροπάρια δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα μοναδικής εμπειρίας.

Το Σάββατο 8/8 ξεκίνησε με εργαστήρι της Μ. Μαράτου, το δεύτερο συνεχόμενο μετά από το πρωινό της Παρασκευής που συντόνισε ο Δ. Β. Προύσαλης. Η απογευματινή αφήγηση στην αυλή του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Νηλείας αποτέλεσε μια αφηγηματική έκπληξη καθώς η Μ. Μαράτου ιστόρησε μέρος  της Οδύσσειας και συγκεκριμένα τα τεκταινόμενα μέσα στη σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου με τη βοήθεια του κουτιού που ξετύλιγε εκ παραλλήλου ζωγραφιές που παρέπεμπαν σε όσα ακούγονταν-μέσω της τεχνικής crankie.
΄Ενταση στη σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου

Το κουτί με τις ιστορίες κερνάει επεισόδια από την Οδύσσεια
με την Μάνια Μαράτου

 
Το βράδυ η αυλή του αρχοντικού Ιωαννίδη (1888) και νυν ιδιοκτησίας Σταθόπουλου, φιλοξένησε μια μεγάλη μορφή στην αφήγηση του αγγλόφωνου κόσμου. Η Sally Pomme Clayton ξετύλιξε το κουβάρι του πασίγνωστου μύθου του Έρωτα και της Ψυχής σε μια διαλογική συνύφανση με στοιχεία από το πλατωνικό συμπόσιο και τους σωκρατικούς διαλόγους

Η Sally Pomme Clayton στην αυλή του Αρχοντικού Ιωαννίδη

΄"Έρως και Ψυχή" με στοιχεία
από το πλατωνικό συμπόσιο και τους σωκρατικούς διαλόγους


Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Νηλείας
"Ο Κένταυρος" Δημήτρης Ραμματάς, επιδίδει την τιμητική πλακέτα
των διοργανωτών για την 30χρονη προσφορά (1985-2015)
της Αγγλίδας Sally Pomme Clayton στην αφήγηση

ενώ η βραδιά έκλεισε με τη βράβευσή της από τους διοργανωτές για την τριαντάχρονη προσφορά της στο χώρο της αφήγησης (1985-2015). Η τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου, Κυριακή 9/8  άρχισε με ένα εργαστήρι της τιμώμενης αγγλίδας αφηγήτριας και συνεχίστηκε με μια απογευματινή αφήγηση για μικτό κοινό που αναζήτησαν τρία κουκιά και δυο ρεβίθια  για να αφουγκραστούν σκόρπια του κόσμου παραμύθια από τους Π. Κόκκορη, Σ. Σιμοπούλου, Μ. Πάντου και Δ.Β. Προύσαλη.
Σοφία Σιμοπούλου

Δημήτρης Β. Προύσαλης

Παναγιώτης Κόκκορης

Μαρία Πάντου

Το οκταήμερο φεστιβάλ ολοκλήρωσε τις πλούσιες και ποικίλες εκδηλώσεις του με την αφήγηση της Μ. Μαράτου στην αυλή της οικίας (παλιού πρώην νερόμυλου) του Δημήτρη και Μαρίας Καταροπούλου που πρόσφεραν ευγενικά μαζί με το χώρο τους και κέρασμα στους φίλους που παρευρέθηκαν στο κλείσιμο ακούγοντας ιστορίες της σουμεριακής μυθολογικής Ινάννα.

Ιστόρηση της σουμεριακής Ινάννα

Η Μάνια Μαράτου σε αφηγηματική δράση

Ζώντας την ιστορία που αφηγείσαι

Κλείσιμο των εκδηλώσεων του 5ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου

Το οκταήμερο πλαισιώθηκε με τις παράλληλες καλλιτεχνικές εκθέσεις δημιουργών που εμπνεύστηκαν από τον ανεξάντλητο κόσμο των ιστοριών και εκφράστηκαν συνομιλώντας μέσω μιας ποικιλίας υλικών (Κεντητά σκουλαρίκια με παραδοσιακή κρητική τεχνική-Ε. Ορφανουδάκη, Φωτογραφία-Ν. Παπακωνσταντίνου, Κεραμικές δημιουργίες-Χ. Γιαννακόπουλος,  Γλυπτική σε ξύλο-Μ. Σκιαδά, Γλυπτική σε μαλλί-Α. Παλάντζα, χειροποίητη κούκλα-Λ. Μουχτάρη), οι οποίες  ενθουσίασαν τους επισκέπτες.

Μαίρη Σκιαδά-Γλυπτική σε ξύλο φυσικής προέλευσης 

Χρήστος Γιαννακόπουλος-Κεραμικές δημιουργίες

Χρήστος Γιαννακόπουλος-Κεραμικές δημιουργίες 

Άννα Παλάντζα-Γλυπτική σε μαλλί

Λία Μουχτάρη-Art doll κούκλες με χειροποίητο ρούχο 

Από τη βραδιά εγκαινίων 
Ζωηρό το ενδιαφέρον των τεχνόφιλων 
Ευαγγελία Ορφανουδάκη-Κεντητό κόσμημα

Νίκος Παπακωνσταντίνου-Φωτογραφία


 
Σε αντίθεση με όσους  αεροντουφεκίζουν αδιακρίτως αφήνοντας πίσω τους εύηχους ντενεκεδισμούς ποιότητας,  δρομολογώντας κατά καιρούς μεγαλόσχημες ευκαιριακές διοργανώσεις προαναγγελθεισών καλλιτεχνικών θνησιμοτήτων και κοντόφθαλμων πρακτικών, οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου εργάζονται συστηματικά, με μεράκι και συνέχεια, σεβασμό στον τόπο, τους ανθρώπους του και τις προφορικές παραδόσεις του, αγάπη για το εγχείρημά τους και κυρίως με όνειρο, επιμονή και προοπτική αφού ήδη ο σχεδιασμός  και η προετοιμασία του 6ου Φεστιβάλ για τον Αύγουστο του 2016 έχουν αρχίσει να δρομολογούνται με πολλές εκπλήξεις και προτάσεις που θα γνωστοποιηθούν στο επόμενο διάστημα.

Πολύτιμοι υποστηρικτές της φετινής διοργάνωσης ο ΕΟΤ, η Πρεσβεία της Βραζιλίας στην Αθήνα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η «Μαγνήτων Κιβωτός», η Κοιν. Σ.Επ  ΣΤΕ.Π.ΠΑ «Μυθολόγιο».

Συμμετείχαν το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Pelotas-Brazil, το Πολιτιστικό Κέντρο Σιδηροδρομικών Μαγνησίας, το Πρόγραμμα «Μάγνητες της Θάλασσας».

Μέγας χορηγός ο παραδοσιακός Ξενώνας ΑΝΩΒΟΛΙΟΣ με την ευγενική παραχώρηση κτηρίου για τη στέγαση της έδρας της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη».

Η κάλυψη των εκδηλώσεων σε βίντεο και φωτογραφία έγινε από τον Γιώργο Τόπακα.

Χορηγοί: οι Εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ, η VIVECHROM, η OCEAN GROUP-Private Security Services, OLD CITY CO.,  ο Πολυχώρος ΡΑΧΗ, ο Ξενώνας Villa AMANTI –Άνω Γατζέα, το KARAVIA LUX-INN-Άφησσος, το Μουσείο Ξενοδοχείο «BARBARA” Αγριά Βόλου, το BAKERY ZAXOY «Έτσι απλά» Κ. Γατζέα, η Παπούλια Ε. & ΣΙΑ ΟΕ-Τηλεπικοινωνίες & Εμπόριο-Βόλος, το Καφέ-Εστιατόριο «Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΣ», το ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΑΠΟ ΚΟΥΝΙΑ-Αγριά,  το Photo Studio Ζίγγρας, η Αρδευτική Βόλου –Π. Αναστασίου, η Ταβέρνα ΠΕΣΤΡΟΦΕΣ-Άγιος Βλάσιος Πηλίου, η Τεχνική Εταιρεία Χρ. Γεωργιάδης-Στ. Σαμαράς ΟΕ-Βόλος, ο Ι. Ραφτογιάννης & ΣΙΑ ΟΕ Σιδηρικά Χρώματα Υδραυλικά Γεωργικά Εργαλεία-Άνω Λεχώνια, ο Φούρνος του Μάριου -Πινακάτες και οι Επιχειρήσεις Εστίασης και Φιλοξενίας Αγίου Γεωργίου Νηλείας.

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ ΒΟΛΟΥ και Εφημερίδα Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου