Σάββατο, 1 Αυγούστου 2015

Αρχίζει το 5ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ,

ΒΟΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ    

   

5ο Φεστιβάλ Αφήγησης «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη»                         
 (2-9 Αυγούστου 2015)

Γαϊτανάκι εκδηλώσεων για 8 μέρες  στους τόπους των παραμυθιών και τις γωνιές των μύθων

Σε ένα γαϊτανάκι γιορταστικό των αφηγήσεων καλεί ο Κένταυρος  τους απανταχού φίλους  των λαϊκών παραμυθιών, των επών, των συναξαριών και της μυθολογίας, ανοίγοντας τις εκδηλώσεις του 8ήμερου φεστιβάλ (2-9 Αυγούστου) που διοργανώνεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά από το 2011 θέτοντας τις βάσεις  για έναν τοπικό πολιτιστικό θεσμό με αξιώσεις και πανελλήνια απήχηση  στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας και την ευρύτερη περιοχή του Πηλίου φέτος μάλιστα υπό την αιγίδα του ΕΟΤ.  Με μεράκι, γνώση αλλά κυρίως με την ευθύνη των προηγούμενων πετυχημένων φεστιβάλ τα οποία γνώρισαν πολυπληθή κοσμοσυρροή, έχουν φροντίσει να επιλεγούν οι κατάλληλοι χώροι για να φιλοξενηθούν οι  ποικίλες πλούσιες εκδηλώσεις (παράλληλες καλλιτεχνικές εκθέσεις, Θερινό Σχολείο παραμυθιών με διαλέξεις, μουσικές συμπράξεις και συζητήσεις, αφηγήσεις για παιδιά (5+) και ενήλικο κοινό, εργαστήρια, τιμητικές βραδιές). Αυλές  οικιών και νεοκλασικών ξενώνων, καλντερίμια και μοναστηριακοί χώροι, αυλόγυροι εκκλησιών και μουσεία, σταθμοί του τραίνου,  ανοιχτοί πολυχώροι και  γωνιές θα αποτελέσουν  για το 2015 το σκηνικό των αφηγήσεων που συνθέτουν όπως πάντα τον βασικό κορμό των δράσεων ενώ  Πνευματικά Κέντρα, Πολυχώροι και Σχολεία  θα αγκαλιάσουν  τις παράλληλες εκδηλώσεις.

 Αφηγήσεις με ΕΥΧΕΣ εμπνευσμένες από τα αφιερώματα Παγκόσμιων αφηγηματικών Θεσμών (Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης), από όλους τους συμμετέχοντες αφηγητές και αφηγήτριες συναπαντούν συναξάρια των Αγίων από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιο και τον Νίκο Βαραλή στην Ι. Μ. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αγίου Γεωργίου Νηλείας. Ιστορίες σοφίας και αστειότητας  του Νασρεντίν Χότζα στα τουρκικά από την  Gozde Atalay  και συναφήγηση στα ελληνικά από τον Παναγιώτη Κόκκορη τείνουν το χέρι  στο παγκόσμιο «παραμύθι» της ελληνικής μυθολογίας Eros and Psyche (Έρως και Ψυχή) στα αγγλικά-με στοιχεία από το πλατωνικό συμπόσιο, από την μεγάλη Βρετανίδα αφηγήτρια Sally Pomme Clayton. Απόσπασμα από το Ομηρικό Έπος της Οδύσσειας για παιδιά με πρωτότυπες αφηγηματικές προσεγγίσεις τεχνικά από τη Μάνια Μαράτου συναντά ιστορίες της Ινάννα από τη σουμεριακή μυθολογία. Παραμύθια λαϊκά των μαύρων από τον Δημήτρη Β. Προύσαλη, ταξιδεύουν από τις γωνιές του αμερικανικού νότου παρέα με τη ζωντανή μπλουζ μουσική από την μπάντα Nick Tsiamtsikas Blues Band στον Πολυχώρο ΡΑΧΗ. Παλιά θεσσαλικά παραμύθια ζωντανεύουν αφηγηματικά από τον Παραμυθανθό, ιστορίες που θα άλλαζαν τον κόσμο κερνούν οι «Υφάντρες» (Μ. Απειρανθίτου, Λ. Σουγιά) ενώ οι Αγγελική Γεωργίτση και Αναστασία Κουκουζέλη αφηγούνται για τα διαχρονικά καμώματα της Αγάπης. Ιστορίες λαϊκές  για παιδιά θα ακουστούν από την ομάδα αφήγησης  «Παραμυθοπεράσματα» και τη Σοφία Σιμοπούλου αλλά και νέοι εκκολαπτόμενοι αφηγητές (Ε. Χατζάκη, Γ. Μοχλάκη, Β. Λιαράκη, Α. Ζαφειράκη) θα μοιραστούν ιστορίες του κόσμου απ’ τις άκρες του χρόνου.

Σημαντική παρουσία στο φεστιβάλ είναι η καθιέρωση της «Ημέρας  των Παραμυθιών στο Τραίνο» αφού ήδη από το 2013 ο Μουντζούρης εντάσσεται μόνιμα στις δράσεις με αξέχαστες  διαδρομές και αφηγήσεις στους σταθμούς του τραίνου, Άνω Γατζέα και Μηλιές. Για το 2015 (5/8) αφηγούνται ο Δ. Μάλλης και η Κ. Μουλλά ενώ η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στα πλαίσια της συνεργασίας με τους διοργανωτές προσφέρει ειδικά για την περίσταση μειωμένη τιμή και αναμνηστικό εισιτήριο δώρο. Συμμετέχει ευγενικά το Πολιτιστικό Κέντρο Σιδηροδρομικών Μαγνησίας με αφηγήσεις  εντός των βαγονιών.

         Για τέταρτη συνεχόμενη  χρονιά θα πραγματοποιήσει τις εργασίες του  το Θερινό Σχολείο Παραμυθιών για ενήλικο κοινό με ελεύθερη είσοδο στις ενδιαφέρουσες διαλέξεις πανεπιστημιακών, ειδικών και μελετητών από τις Α. Αγγελοπούλου, Μ. Μερτζάνη και τους Β.Δ. Αναγνωστόπουλο, Α. Παπαθανασίου και Κ. Λιάπη. Στις Παράλληλες Καλλιτεχνικές Εκθέσεις ευφάνταστες και πρωτότυπες κατασκευές από  δημιουργικούς συνομιλητές της Τέχνης θα μοιραστούν στο πλατύ φιλότεχνο κοινό ως εμπνεύσεις από τα λαϊκά παραμύθια, και τις ιστορίες μέσα από τα έργα τους: Χ. Γιαννακόπουλος (Κεραμικές δημιουργίες), Ε. Ορφανουδάκη  (Κεντητό Κόσμημα), Λ. Μουχτάρη (Art Doll κούκλες με χειροποίητο ένδυμα), Α. Παλάντζα (Γλυπτική σε μαλλί), Ν. Παπακωνσταντίνου (Φωτογραφία) Μ. Σκιαδά (Γλυπτική σε ξύλο).

Τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου εμπλουτίζουν ένα τριήμερο ανεξάρτητων βιωματικών σεμιναριακών  συναντήσεων για την τέχνη της αφήγησης μέσα από τις οποίες  θα δοθεί η ευκαιρία στους φίλους των ιστοριών (γονείς, εκπαιδευτικούς, θεραπευτές, φοιτητές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοτέχνες) να γνωρίσουν τα μυστικά του κόσμου της αφήγησης από τους παλαιότερους αφηγητές (Sally Pomme Clayton -στα αγγλικά- Μάνια Μαράτου και Δ. Β. Προύσαλη). Τηλ. Κρατήσεων: 6980-597113-θα δοθεί βεβαίωση.

Τιμώμενα πρόσωπα για το 2015 είναι ο Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την πολύχρονη συνεισφορά του στο θεσσαλικό και ελληνικό παραμύθι και τη διαρκή μελέτη του για την λαϊκή αφήγηση και η Βρετανίδα Sally Pomme Clayton για την τριαντάχρονη προσφορά της (1985-2015) στην διεθνή και αγγλόφωνη ιστόρηση.

Ο Κένταυρος σας προσκαλεί σε ένα μοναδικό οκταήμερο ταξίδι μέσα από τον  διαχρονικά πολύτιμο λαϊκό παραμυθιακό λόγο,  του σοφού συμβουλάτορα και του απρόσκοπτου ψυχαγωγού, του ταπεινού συνοδοιπόρου και του άδηλου υποστηρικτή. Εκείνου που μιλάει για όλα μέσα από το τίποτα και φανερώνει αλήθειες κρυμμένες πίσω από μεγάλα ψέματα.  Οι γειτονιές του Άϊ Γιώργη, τα καλντερίμια της Αγίας Τριάδας και τα πλατώματα της Άνω Γατζέας ανοίγουν την αγκαλιά τους για μια συνεύρεση πολιτισμού σε παλιούς φίλους και νέους συνομιλητές.

 Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις (αφηγήσεις, εκθέσεις, τιμητικές εκδηλώσεις,  αφιερώματα) είναι ελεύθερη. Η βραδιά της συνάντησης των μπλουζ με τα παραμύθια έχει προϋπόθεση μια μικρή κατανάλωση κσι η συμμετοχή στα εργαστήρια γίνεται μετά από επικοινωνία στο τηλέφωνο 6980-597113. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης ενώ για τις αφηγή-σεις στο τραίνο προϋπόθεση αποτελεί η προαγορά εισιτηρίων στο Γραφείο ΤΡΑΙΝΟΣΕ Δημητριάδος 186 & Μαυροκορδάτου-Τηλ. 24210-39723 e-mail: grafeio.volou@trainose.gr

Πολύτιμοι υποστηρικτές της φετινής διοργάνωσης ο ΕΟΤ, η Πρεσβεία της Βραζιλίας στην Αθήνα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η «Μαγνήτων Κιβωτός», η Κοιν. Σ.Επ  ΣΤΕ.Π.ΠΑ «Μυθολόγιο».

Συμμετέχουν: Το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Pelotas-Brazil, το Πολιτιστικό Κέντρο Σιδηροδρομικών Μαγνησίας, το Πρόγραμμα «Μάγνητες της Θάλασσας»

Χορηγοί: οι Εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ, η VIVECHROM, η OCEAN GROUP-Private Security Services, OLD CITY CO.,  ο παραδοσιακός Ξενώνας ΑΝΩΒΟΛΙΟΣ, ο Πολυχώρος ΡΑΧΗ, ο Ξενώνας Villa AMANTI –Άνω Γατζέα, το KARAVIA LUX-INN-Άφησσος, το Μουσείο Ξενοδοχείο «BARBARA” Αγριά Βόλου, το BAKERY ZAXOY «Έτσι απλά» Κ. Γατζέα, η Παπούλια Ε. & ΣΙΑ ΟΕ-Τηλεπικοινωνίες & Εμπόριο-Βόλος, το Καφέ-Εστιατόριο «Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΣ», το ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΑΠΟ ΚΟΥΝΙΑ,  το Photo Studio Ζίγγρας, η Αρδευτική Βόλου –Π. Αναστασίου, η Ταβέρνα ΠΕΣΤΡΟΦΕΣ-Άγιος Βλάσιος Πηλίου, η Τεχνική Εταιρεία Χρ. Γεωργιάδης-Στ. Σαμαράς ΟΕ-Βόλος, ο Ι. Ραφτογιάννης & ΣΙΑ ΟΕ Σιδηρικά Χρώματα Υδραυλικά Γεωργικά Εργαλεία-Άνω Λεχώνια, ο Φούρνος του Μάριου -Πινακάτες και οι Επιχειρήσεις Εστίασης και Φιλοξενίας Αγίου Γεωργίου Νηλείας.

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ:  paramythiakaimythoitoukentavou.blogspot.com

Facebook: ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΜΥΘΟΙ ΣΤΟΥ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ ΤΗ ΡΑΧΗ

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΑ ΒΟΛΟΥ και Εφημερίδα Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ
..........................................................................................Πρόγραμμα 8ήμερου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου                                                

«Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη»

Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Τόπος: Άγιος Γεώργιος
Απόγευμα: 7.30 μμ


Χώρος: Προαύλιο Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου

ΑΦΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ (13+) ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟ  ΚΟΙΝΟ:  

"Της Αγάπης τα καμώματα σ’ Ανατολή και Δύση"

Αγγελική Γεωργίτση- Αναστασία Κουκουζέλη

Βράδυ: 9.30 μμ

Χώρος: Προαύλιο Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου

ΑΦΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΚΤΟ ΚΟΙΝΟ (12+) ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ                                          

ΜΕ ΣΥΝΑΦΗΓΗΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ:

"Nasreddin Hoca Hikayeleri" "Ιστορίες του Νασρεντίν Χότζα»

Gozde Atalay Kokkoris-Παναγιώτης Κόκκορης


Εγκαίνια Παράλληλων Καλλιτεχνικών Εκθέσεων


Χώρος: Φουαγιέ του Βαφειάδειου Πνευματικού Κέντρου

Διάρκεια: 3-8 Αυγούστου 2015

Ευαγγελία Ορφανουδάκη:  «Ευήκοα Ενώτια» (Πλεκτό κόσμημα με παραδοσιακές τεχνικές)

Χρήστος Γιαννακόπουλος: «Όνειρα στην πλώρη». (Κεραμικές Δημιουργίες)

Άννα Παλάντζα: "Χαλάκια ιστοριών-Felted Playscapes".  

Λία Μουχτάρη: "Κούκλα …από σπίτι" (Art Doll Κούκλες από πηλό)

Νίκος Παπακωνσταντίνου: "Άγιος Γεώργιος Νηλείας, εικόνες από ένα χωριό σαν παραμύθι " (Φωτογραφία)

Μαίρη Σκιαδά: «Μορφές και ιστορίες… έφεραν τα κύματα» (Γλυπτική σε ξύλο φυσικής προέλευσης που κέρασε η θάλασσα)

 Εγκαίνια: 8.30 μμ

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά από 3-8/8 2015 11.00-1.00μμ & 6.00-8.00 μμ

........................................................................................................

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Τόπος: Αγία Τριάδα
Απόγευμα: 7.30 μμ


Χώρος: Καλντερίμι Πνευματικού Κέντρου Ι. Ν. Αγίου Ιωάννου Προδρόμου

ΑΦΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ (10+) ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟ ΚΟΙΝΟ: 

«Παραμύθια του χτες από παραμυθάδες του σήμερα»

ΝΕΕΣ ΑΦΗΓΗΤΡΙΕΣ  ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΤΕΣ: Β. Λιαράκη, Γ. Μοχλάκη, Ε. Χατζάκη, Α. Ζαφειράκη

Βράδυ: 9.30 μμ

Χώρος: Αυλή Ι. Ν. Αγίου Ιωάννου Προδρόμου

ΑΦΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ (15+) ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟ ΚΟΙΝΟ:

«Παραμύθια που θα άλλαζαν τον κόσμο»

"Υφάντρες των παραμυθιών"                                                                                     

(Μ. Απειρανθίτου, Λ. Σουγιά)

...................................................................................................


Τρίτη 4 Αυγούστου 2015


Τόπος: Άνω Γατζέα

Απόγευμα: 7.30 μμ

Χώρος: Μουσείο Ελιάς και Λαδιού

ΑΦΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ (9+) ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ:

«Τα παραμύθια των Ευχών  -Μέρος Α΄»                                                                                     

(Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης-WSD 2015)

Α. Ζαφειράκη, Α. Γεωργίτση, Α. Κουκουζέλη, Π. Κόκκορης, Μ. Πάντου, Ε. Χατζάκη Μ. Απειρανθίτου,

Βράδυ 9.30 μμ

Χώρος: Μουσείο Ελιάς και Λαδιού

ΑΦΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ (15+) ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ:

«Τα παραμύθια των Ευχών  -Μέρος Β΄»                                                                                     

(Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης-WSD 2015)

Ε. Γέρου, Ν. Καψαλά, Δ. Μάλλης, Κ. Μουλλά, Δ. Β. Προύσαλης, Λ. Σουγιά

……………………………………………………

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Τόπος: Άνω Λεχώνια

"Η Ημέρα των παραμυθιών στο τραίνο"

Πρωί: 10.00 πμ

Εκκίνηση από Σιδηροδρομικό Σταθμό Άνω  Λεχωνίων με επιστροφή

Χώρος: Στους σταθμούς των διαλειμμάτων της πρωινής διαδρομής

Λεχώνια-Μηλιές του τραίνου  (Άνω Γατζέα & Μηλιές)

"Σου Μουντζούρη τ' απάγκεια αντηχούνε ακόμα ιστορίες..."

Άνω Γατζέα-Αφήγηση: Καλλιρρόη Μουλλά

Μηλιές-Αφήγηση: Δημήτρης Μάλλης 

Μουσική συνοδεία: Κώστας Ακτύπης

Συμμετέχει το  «Πολιτιστικό Κέντρο Σιδηροδρομικών Μαγνησίας» 

με ξενάγηση κατά τη διάρκεια της διαδρομής εντός των βαγονιών

Ειδική  έκπτωση στο εισιτήριο με επιστροφή  (Άνω Λεχώνια-Μηλιές) λόγω συμμετοχής του Μουντζούρη στο Φεστιβάλ Αφήγησης Λόγω περιορισμένων θέσεων απαραίτητη η προαγορά εισιτηρίων

Σημείο Πώλησης: Γραφείο ΤΡΑΙΝΟΣΕ  Δημητριάδος 186 & Μαυροκορδάτου Τηλ. 24210-39723                                                                                                        

ε-mail: grafeio.volou@trainose.gr  

Τόπος: Άγιος Γεώργιος

Βραδυ: 9.30 μμ

Χώρος: Πολυχώρος "ΡΑΧΗ"

ΑΦΗΓΗΣΗ ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ (15+) ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟ ΚΟΙΝΟ: «ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ»

«Όταν οι άνθρωποι μπορούσαν να πετούν: Νέγρικα παραμύθια της λευτεριάς και ζωντανές μουσικές μπλουζ του αμερικανικού Νότου»

Δημήτρης Β. Προύσαλης και Nick Tsiamtsikas Blues Band (Β. Μαγκλάρας-ηλεκ. κιθάρα, Δ. Μάλλης-μπάσο, Ted Red-φυσαρμόνικα, Ν.Τσιαμτσίκας-φωνή και ηλεκ. Κιθάρα)

(Είσοδος ελεύθερη με κατανάλωση)

……………………………………………………

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Τόπος: Άγιος Γεώργιος

Απόγευμα: 7.00 μμ

Χώρος: Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου

ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ

Άννα Αγγελοπούλου 

(Ανθρωπολόγος και Ψυχαναλύτρια                                                                                                                                

Πανεπιστήμιο Paris III, Sorbonne Nouvelle): 

«Ο αδερφός της Σταχτοπούτας: Το παραμύθι του Σταχτογιάννη, του τεμπέλη ακαμάτη που έγινε ήρωας»

Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος                                                                                    

(Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας)

«Το λαϊκό θεσσαλικό παραμύθι»

Απόστολος Παπαθανασίου                                                                                                              

(δικηγόρος-ιστορικός, συγγραφέας)

 «Τα «Λαϊκά Παραμύθια της Θεσσαλίας" από έρευνα του Β.Δ.Αναγνωστόπουλου»


Κώστας Λιάπης                                                                                                                

(Ερευνητής, συγγραφέας):                                                                                        
"Ανιχνεύσεις στο πηλιορείτικο λαϊκό παραμύθι"

Μάρω Μερτζάνη                                                                                                                  

(Δρ. Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας, ερευνήτρια –συνεργάτης του Κέντρου Γλωσσών και Επικοινωνίας του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Pelotas, Brazil)

«Γλωσσικοί συμβολισμοί στους μύθους της Βραζιλίας και της Ελλάδας»

 

Βράδυ: 9.30 μμ

Χώρος: Προαύλιο Ι. Ν Αγίου Γεωργίου       

Τιμητική εκδήλωση: Βράβευση του Βασίλη Δ. Αναγνωστόπουλου  για την προσφορά του στο ελληνικό και θεσσαλικό παραμύθι

ΑΦΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΚΤΟ ΚΟΙΝΟ:


 «Κι άλλες φορές φτεροχτυπά ψηλά, πάνου απ’ τα στάχυα:                                    
Λαϊκά παραμύθια της Θεσσαλίας-από τη συλλογή Β. Δ. Αναγνωστόπουλου»                                           

«Παραμυθανθός» (Δ. Μάλλης, Κ. Μουλλά-μουσική συνοδεία Κ.Ακτύπης)                                        

…………………………………………………

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Τόπος: Άγιος Γεώργιος 

Απόγευμα: 6.30 μμ

Χώρος: Προαύλιο έδρας της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας  «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» (Έναντι Παραδοσιακού Ξενώνα «Ανωβολιός»)

ΑΦΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ (6+):

«Τα ζώα έχουν φίλους τους φίλους του Θεού» (Συναξάρια-ιστορίες Αγίων με ζώα)

Νίκος Βαραλής

 

Βράδυ: 8.00μμ

Χώρος: Προαύλιο Ι. Μ. Παμμεγίστων Ταξιαρχών

ΑΦΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΚΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ:

«Συναξάρια σαν παραμύθια»

Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος

Μουσική συνοδεία: Δ. Μάλλης

Τροπάρια: Μοναχές της Ι. Μ. Παμμεγίστων Ταξιαρχών 

Με την υποστήριξη της «Μαγνήτων Κιβωτός» στα πλαίσια των Παρακλήσεων του Αυγούστου

Παρακαλείται το κοινό να ακολουθήσει μια σεμνή περιβολή

…………………………………………......

Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Τόπος: Άγιος Γεώργιος

Απόγευμα: 7.30 μμ

Χώρος: Προαύλιο Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου

ΑΦΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ (6+) ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟ ΚΟΙΝΟ: 

«Οι περιπέτειες του Οδυσσέα: το κουτί με τις ιστορίες αφηγείται»

Μάνια Μαράτου 

Βράδυ: 9.30 μμ

Χώρος: Αυλή παραδοσιακού Ξενώνα Ιωαννίδη

ΑΦΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ (18+) ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ:  

"Eros & Psyche" («Έρως και ψυχή»)

Sally Pomme Clayton

Βράδυ» 11.30 μμ

Χώρος: Αυλή παραδοσιακού Ξενώνα Ιωαννίδη

Τιμητική βράβευση: (1985-2015) Sally Pomme Clayton-30 Χρόνια συμβολής στον κόσμο της αφήγησης

...........…………………………………………………

Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Τόπος: Άγιος Γεώργιος 

Απόγευμα: 7.30 μμ

Χώρος: Προαύλιο Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου

ΑΦΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ (6+) ΚΑΙ ΜΙΚΤΟ ΚΟΙΝΟ:

"Σκόρπια του κόσμου παραμύθια, τρία κουκιά και δυο ρεβίθια!»

Ομάδα Αφήγησης «Παραμυθοπεράσματα» (Π. Κόκκορης, Ε. Χατζάκη ) και Μ. Πάντου, Σ. Σιμοπούλου, Δ. Β. Προύσαλης

Βράδυ: 9.30 μμ

Χώρος: Αυλή Οικογένειας Δημήτρη και Μαρίας Καταροπούλου

ΑΦΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΟ ΚΟΙΝΟ (18+):

«Ινάννα: Μύθοι και ιστορίες της Ινάννα, θεάς των Σουμερίων»

Μάνια Μαράτου

Η είσοδος στις αφηγήσεις, το Θερινό Σχολείο Παραμυθιών, και τις τιμητικές εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Την Τετάρτη 5/8 στον Πολυχώρο ΡΑΧΗ είσοδος ελεύθερη με κατανάλωση

 
Η συμμετοχή του κοινού στις εκδηλώσεις                                                      

γίνεται με προσωπική του ευθύνη

 
Οι αφηγήσεις για παιδιά επιβάλλουν την επίβλεψή τους 

από τους γονείς & κηδεμόνες τους

……………………………………………………………………….

Πληροφορίες-κρατήσεις για τα εργαστήρια:

 6980-597113

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Τόπος: Άγιος Γεώργιος

Πρωί:10.00-14.00

Χώρος: Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου

 

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Εργαστήρι Αφήγησης: Δημήτρης Β. Προύσαλης

«Από το λόγο του χαρτιού στο λόγο της εικόνας…»:

Εισαγωγικό βιωματικό τετράωρο ταξίδι για την αξιοποίηση του παραδοσιακού λόγου μέσα από επιλεγμένα κείμενα και το πέρασμα από το σώμα της αρχικής ιστορίας με τη μορφή του λόγου στη δημιουργία εικόνων εμπλουτισμού. Τεχνικές και κλειδιά για την εικονοπλαστική ενδυνάμωση παραμυθιών, τη δημιουργική εικονοποίηση του λαϊκού λόγου και τη σημασία της προσωπικής προσέγγισης-οικειοποίησης.

……………………………………………………….

Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Εργαστήρι Αφήγησης: Μάνια Μαράτου

«Μετρημένα Λόγια»

Λόγος και ρυθμός: Πώς «ρυθμίζεται» ο προφορικός λόγος: οι έννοιες του μέτρου και του ρυθμού, και οι εφαρμογές τους στον αυθόρμητο λόγο της αφήγησης. Στόχος του εργαστηρίου είναι να προτείνει ερεθίσματα για τη διερεύνηση των μουσικών χαρα-κτηριστικών του λόγου και πώς επηρεάζουν την έκφραση κατά την αφήγηση.

……………………………………………………..

Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Εργαστήρι Αφήγησης (στα αγγλικά): Sally Pomme Clayton

"A life on the Wind: Bringing a story to life"  Εξερεύνηση μιας δημιουργικής διαδικασίας αφήγησης μιας ιστορίας απελευθερώνοντάς την από τα όρια των σελίδων και φέρνοντάς την ξανά σε μια ζωντανή προφορική μορφή. Μέσω μιας σειράς από δημιουργικές,  προσεκτικές και διασκεδαστικές πρακτικές οι συμμετέχοντες οδηγού-νται σε μια μοναδική-δική τους εκδοχής-παραδοσιακή ιστορία. Προϋπόθεση οι συμ-μετέχοντες να φέρουν μαζί τους μια μικρής έκτασης (μέχρι δύο σελίδες) λαϊκή ιστο-ρία (παραμύθι, θρύλο, μυθολογική ιστορία, λαϊκή παράδοση, διδακτικό μύθο) που να μην έχουν ξαναδουλέψει αφηγηματικά στο παρελθόν. Μια διαδρομή ανίχνευσης:  διαφορετικών τύπων ιστοριών, δομή μιας ιστορίας, μοτίβων, μνήμης, χαρακτήρων, εικονοποίησης, ακρόασης, αφήγησης και αυτοσχεδιασμού που θα δώσει εργαλεία εφαρμογής για περαιτέρω αξιοποίηση και προσέγγιση επιλογών. Κατάλληλο για δασκάλους, γονείς, καλλιτέχνες, ηθοποιούς, συγγραφείς, παππούδες, υγειονομικό προσωπικό.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου:                         

Δημήτρης Β. Προύσαλης

Οργανωτική Επιτροπή:                                                                                                     
Κ. Μοράρος, Γ. Παπαδόπουλος, Χ. Πορίχη, Δ. Προύσαλης, Δ. Ραμματάς

Φωτογραφική κάλυψη-καταγραφή εκδηλώσεων: Γιώργος Τόπακας

 ..........................................................................................................

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ"
ΒΟΛΟΣ, ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015
5ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» (2-9/8 2015)
Ξεκινά ο Κένταυρος να ξετυλίγει το κουβάρι των πολυήμερων ποικίλων εκδηλώσεων του πηλιορείτικου φεστιβάλ Αφήγησης «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» για πέμπτο συνεχόμενο Αύγουστο, υποσχόμενος να χαρίσει μοναδικές εμπειρίες μέσα από τις προφορικές αφηγήσεις.  Με κύριο κορμό τα λαϊκά παραμύθια θα ακουστούν επίσης συναξάρια Αγίων, ομηρικά έπη και μυθολογικές ιστορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο σε ένα πρωτοφανές και ενδιαφέρον συναπάντημα αφηγήσεων, μουσικών συμπράξεων , διαδρομών με τον Μουτζούρη, επιστημονικών εισηγήσεων και παράλληλων καλλιτεχνικών εκθέσεων. Έλληνες και ξένοι αφηγητές, παλιότεροι και νεότεροι θα κεράσουν ιστορίες στους απανταχού φίλους της αφήγησης που θα επισκεφτούν τις εκδηλώσεις στον Άγιο Γεώργιο, την Άνω Γατζέα και την Αγία Τριάδα. Θεματικά αφιερώματα στο Θεσσαλικό παραμύθι και στο θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης (για το 2015 –ΕΥΧΕΣ), θα σταθούν δίπλα-δίπλα σε μουσικές συμπράξεις μπλουζ ρυθμών της Nick Tsiamtsikas Blues Band που συνομιλούν με παραμύθια λευτεριάς των μαύρων του αμερικανικού νότου ειπωμένα από τον Δ.Β. Προύσαλη. Ιστορίες του «σαλού» σοφού Νασρεντίν θα ακουστούν στα τουρκικά με συναφήγηση στα ελληνικά από την Gosde Atalay-Kokkoris και τον Π. Κόκκορη, και νέες εκκολαπτόμενες αφηγήτριες (Β. Λιαράκη, Γ. Μοχλάκη, Ε. Χατζάκη, Α. Ζαφειράκη) θα μοιραστούν παραμύθια που αγαπούν με το κοινό. Οι «Υφάντρες» (Μ. Απειρανθίου, Λ. Σουγιά0 θα κεντήσουν θέματα παραμυθιών που θα άλλαζαν τον κόσμο, και οι Α. Γεωργίτση και Α. Κουκουζέλη θα θίξουν της Αγάπης τα καμώματα με κατάλληλες ιστορίες. Το ομηρικό έπος της Οδύσσειας σε αποσπασματική προσέγγιση για παιδιά με πρωτότυπες αφηγηματικές τεχνικές και εφαρμογές απλώνει το χέρι στη σουμεριακή μυθολογία ιστοριών της Ινάννα για ενήλικες από τη Μ. Μαράτου. Το πασίγνωστο αρχαιοελληνικό μυθολογικό θέμα του Έρωτα και της Ψυχής-βάση για την παγκοσμίως διαδεδομένη ιστορία της Πεντάμορφης και του Τέρατος- θα ακουστεί στα αγγλικά συνυφασμένο με στοιχεία από το πλατωνικό συμπόσιο μέσω της μοναδικής Sally Pomme Clayton.
Οι διοργανωτές, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», Πολιτιστικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος  «Ο Κένταυρος» και η ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ προσφέρουν με την υποστήριξη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ειδικά μειωμένο εισιτήριο για την «Ημέρα των Παραμυθιών στο Τραίνο» συνδέοντας την ομορφιά της διαδρομής Άνω Λεχώνια-Μηλιές με αξέχαστες παραμυθιακές εξιστορήσεις από την Κ. Μουλλά και τον Δ. Μάλλη υπό τις μουσικές του Κ. Ακτύπη. Στην αυλή της Ι. Μ. Παμμεγίστων Ταξιαρχών ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος Και Αλμυρού Ιγνάτιος θα αφηγηθεί επιλεγμένα συναξάρια Αγίων που θα έχει ξεδιπλώσει από νωρίτερα για παιδιά  ο Ν. Βαραλής.
Ενδιαφέρουσες επιστημονικές ανακοινώσεις θα παρουσιαστούν με ελεύθερη είσοδο στα πλαίσια του Θερινού Σχολείου Παραμυθιών για ενήλικο ακροατήριο από μελετητές και ειδικούς του είδους Α. Αγγελοπούλου, Μ. Μερτζάνη και τους Β.Δ. Αναγνωστόπουλο, Α. Παπαθανασίου και Κ. Λιάπη.
Στις Καλλιτεχνικές Εκθέσεις,  πρωτότυπες κατασκευές από  ευφάνταστους συνομιλητές της Τέχνης θα μοιραστούν στο φιλότεχνο κοινό ως εμπνεύσεις από τον κόσμο των ιστοριών και των «αφηγημάτων» με την γενικότερη έννοια μέσα από τα έργα τους: Χ. Γιαννακόπουλος (Κεραμικές δημιουργίες), Λ. Μουχτάρη (Art Doll κούκλες με χειροποίητο ένδυμα), Ε. Ορφανουδάκη  (Κεντητό Κόσμημα), Α. Παλάντζα (Γλυπτική σε μαλλί), Ν. Παπακωνσταντίνου (Φωτογραφία) Μ. Σκιαδά (Γλυπτική σε ξύλο).
Τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου πλαισιώνουν επίσης τιμητικές εκδηλώσεις  προσώπων, φορέων, ενώσεων κλπ που συμβάλλουν με τη δραστηριότητά τους στην υπόθεση των παραμυθιών και της αφήγησής τους. Έτσι λοιπόν  για το 2015 τιμώμενα πρόσωπα είναι ο Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την πολύχρονη συνεισφορά του στο ελληνικό παραμύθι και τη μελέτη του για την λαϊκή αφήγηση και η Βρετανίδα Sally Pomme Clayton για τα τριάντα χρόνια (1985-2015)  προσφορά της στην αγγλόφωνη ιστόρηση και στη διεθνή αφηγηματική σκηνή.
Τέλος μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα τρία τετράωρα προτεινόμενα ανεξάρτητα πρωινά εργαστήρια βιωματικού χαρακτήρα για την τέχνη της αφήγησης από τους αφηγητές Sally Pomme Clayton -στα αγγλικά- Μάνια Μαράτου και Δ. Β. Προύσαλη,  όπου θα δοθεί η ευκαιρία στους φίλους των ιστοριών (γονείς, εκπαιδευτικούς, θεραπευτές, φοιτητές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοτέχνες) να κεραστούν στοιχεία από τον ανεξάντλητο κόσμο της αφήγησης. Τηλ. Κρατήσεων: 6980-597113 (θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής)
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις (αφηγήσεις, εκθέσεις, τιμητικές εκδηλώσεις,  αφιερώματα) είναι ελεύθερη. Η βραδιά της συνάντησης των μπλουζ με τα παραμύθια έχει προϋπόθεση μια μικρή κατανάλωση κσι η συμμετοχή στα εργαστήρια γίνεται μετά από επικοινωνία στο τηλέφωνο 6980-597113. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης ενώ για τις αφηγή-σεις στο τραίνο προϋπόθεση αποτελεί η προαγορά εισιτηρίων στο Γραφείο ΤΡΑΙΝΟΣΕ Δημητριάδος 186 & Μαυροκορδάτου-Τηλ. 24210-39723 e-mail: grafeio.volou@trainose.gr
Πολύτιμοι υποστηρικτές της φετινής διοργάνωσης ο ΕΟΤ, η Πρεσβεία της Βραζιλίας στην Αθήνα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η «Μαγνήτων Κιβωτός», η Κοιν. Σ.Επ  ΣΤΕ.Π.ΠΑ «Μυθολόγιο».
Συμμετέχουν: Το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Pelotas-Brazil, το Πολιτιστικό Κέντρο Σιδηροδρομικών Μαγνησίας, το Πρόγραμμα «Μάγνητες της Θάλασσας»
Χορηγοί: οι Εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ, η VIVECHROM, η OCEAN GROUP-Private Security Services, OLD CITY CO.,  ο παραδοσιακός Ξενώνας ΑΝΩΒΟΛΙΟΣ, ο Πολυχώρος ΡΑΧΗ, ο Ξενώνας Villa AMANTI –Άνω Γατζέα, το KARAVIA LUX-INN-Άφησσος, το Μουσείο Ξενοδοχείο «BARBARA” Αγριά Βόλου, το BAKERY ZAXOY «Έτσι απλά» Κ. Γατζέα, η Παπούλια Ε. & ΣΙΑ ΟΕ-Τηλεπικοινωνίες & Εμπόριο-Βόλος, το Καφέ-Εστιατόριο «Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΣ», το ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΑΠΟ ΚΟΥΝΙΑ,  το Photo Studio Ζίγγρας, η Αρδευτική Βόλου –Π. Αναστασίου, η Ταβέρνα ΠΕΣΤΡΟΦΕΣ-Άγιος Βλάσιος Πηλίου, η Τεχνική Εταιρεία Χρ. Γεωργιάδης-Στ. Σαμαράς ΟΕ-Βόλος, ο Ι. Ραφτογιάννης & ΣΙΑ ΟΕ Σιδηρικά Χρώματα Υδραυλικά Γεωργικά Εργαλεία-Άνω Λεχώνια, ο Φούρνος του Μάριου -Πινακάτες και οι Επιχειρήσεις Εστίασης και Φιλοξενίας Αγίου Γεωργίου Νηλείας.
ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ:  paramythiakaimythoitoukentavou.blogspot.com
Facebook: ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΜΥΘΟΙ ΣΤΟΥ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ ΤΗ ΡΑΧΗ
Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΑ ΒΟΛΟΥ και Εφημερίδα Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις (αφηγήσεις, εκθέσεις, τιμητικές εκδηλώσεις,  αφιερώματα) είναι ελεύθερη. Η βραδιά της συνάντησης των μπλουζ με τα παραμύθια έχει προϋπόθεση μια μικρή κατανάλωση κσι η συμμετοχή στα εργαστήρια γίνεται μετά από επικοινωνία στο τηλέφωνο 6980-597113. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης ενώ για τις αφηγή-σεις στο τραίνο προϋπόθεση αποτελεί η προαγορά εισιτηρίων στο Γραφείο ΤΡΑΙΝΟΣΕ Δημητριάδος 186 & Μαυροκορδάτου-Τηλ. 24210-39723 e-mail: grafeio.volou@trainose.gr
Πολύτιμοι υποστηρικτές της φετινής διοργάνωσης ο ΕΟΤ, η Πρεσβεία της Βραζιλίας στην Αθήνα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η «Μαγνήτων Κιβωτός», η Κοιν. Σ.Επ  ΣΤΕ.Π.ΠΑ «Μυθολόγιο».
Συμμετέχουν: Το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Pelotas-Brazil, το Πολιτιστικό Κέντρο Σιδηροδρομικών Μαγνησίας, το Πρόγραμμα «Μάγνητες της Θάλασσας»
Χορηγοί: οι Εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ, η VIVECHROM, η OCEAN GROUP-Private Security Services, OLD CITY CO.,  ο παραδοσιακός Ξενώνας ΑΝΩΒΟΛΙΟΣ, ο Πολυχώρος ΡΑΧΗ, η Ταβέρνα ΠΕΣΤΡΟΦΕΣ-Άγιος Βλάσιος Πηλίου, η Τεχνική Εταιρεία Χρ. Γεωργιάδης-Στ. Σαμαράς ΟΕ-Βόλος,ο Ξενώνας Villa AMANTI –Άνω Γατζέα, το KARAVIA LUX-INN-Άφησσος, το Μουσείο Ξενοδοχείο «BARBARA” Αγριά Βόλου, το BAKERY ZAXOY «Έτσι απλά» Κ. Γατζέα, το ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΑΠΟ ΚΟΥΝΙΑ,  το Photo Studio Ζίγγρας, η Αρδευτική Βόλου –Π. Αναστασίου ο Ι. Ραφτογιάννης & ΣΙΑ ΟΕ Σιδηρικά Χρώματα Υδραυλικά Γεωργικά Εργαλεία-Άνω Λεχώνια, ο Φούρνος του Μάριου -Πινακάτες η Παπούλια Ε. & ΣΙΑ ΟΕ-Τηλεπικοινωνίες & Εμπόριο-Βόλος, το Καφέ-Εστιατόριο «Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΣ» και οι Επιχειρήσεις Εστίασης και Φιλοξενίας Αγίου Γεωργίου Νηλείας.

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ:  paramythiakaimythoitoukentavou.blogspot.com

Facebook: ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΜΥΘΟΙ ΣΤΟΥ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ ΤΗ ΡΑΧΗ

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΑ ΒΟΛΟΥ

 

 

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου