Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Φωτογραφικό Πανόραμα Νο 6, 14ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου "Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" 6η ημέρα: Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

 


H Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024, έκτη κατά σειρά ημέρα του 9ήμερου πηλιορείτικου φεστιβάλ αφήγησης ξετύλιξε τον μίτο των εκδηλώσεων στους χώρους δύο μουσείων που κοσμούν το χωριό του Αγίου Γεωργίου.
Νωρίς το απόγευμα οι δράσεις ξεκίνησαν από το "Δημήτρειο Οίκημα" όπως είναι η αρχική ονομασία του Εικαστικού Μουσείου του γλύπτη Νικόλα Παυλόπουλου (1909-1990).
 
Το Δημήτρειο Οίκημα όπου στον πρώτο του όροφο στεγάζεται το Εικαστικό Μουσείο του γλύπτη Νικόλα

Η υπεύθυνη διαχείρισης από το Δήμο του Εικαστικού Μουσείου, Έλενα Τζώρτζη καλωσορίζει τους επισκέπτες παραμυθόφιλους για την απογευματινή αφήγηση.

Τα Φεστιβάλ Αφήγησης δεν μπορούν να είναι ξεκομμένα από όσα συμβαίνουν στην κοινωνία, καθότι συνδέονται ενίοτε κατά περιόδους με ιστορικά ορόσημα ή αντανακλούν σημαντικά θέματα από την τρέχουσα πραγματικότητα σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Παλαιστίνη δε θα μπορούσαν να αφήσουν αδιάφορο και το εν λόγω φεστιβάλ, που συμπεριέλαβε στις παραστάσεις αφήγησης, μια ιστόρηση με λαϊκά παραμύθια από την παλαιστινιακή προφορική παράδοση, υπό τον τίτλο: "Από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα...Λαϊκά παραμύθια από τους τόπους της Παλαιστίνης", με ιστορητή τον Δημήτρη Β. Προύσαλη.

Αφήγηση εντός του Εικαστικού Μουσείου του γλύπτη Νικόλα

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο νεότερο μουσείο που απέκτησε το χωριό το Μουσείο Τοπικής Ιστορίας και Τέχνης "Κώστας Λιάπης" (Αρχοντικό Κύρου-Τζωρτζέικο, 1882) όπου αρχικά πραγματοποιήθηκε δραστηριότητα τιμητικού χαρακτήρα: Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου τίμησαν με αναμνηστική πλακέτα τους εκπροσώπους του Κέντρου Λόγου και Τεχνών Λεμεσού "Τεχνοδρόμιο" για τη δεκαετή συμβολή τους στο θεσμό των φεστιβάλ αφήγησης στην Κύπρο. Την πλακέτα επέδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Νομού Μαγνησίας Αδάμος Μουζουρής.

Η όψη του Μουσείου Τοπικής Ιστορίας και Τέχνης "Κώστας Λιάπης" 

Ο Αδάμος Μουζουρής με την αναμνηστική πλακέτα

Η στιγμή της απονομής


Αντιφώνηση της εκπροσώπου του βραβευθέντος κυπριακού πολιτιστικού φορέα

Ανταλλαγή- επίδοση αναμνηστικών από την Κύπρο στους διοργανωτές και τον εκπρόσωπο της Ένωσης Κυπρίων Νομού Μαγνησίας

Η βραδιά συνεχίστηκε με παράσταση αφήγησης που περιελάμβανε ιστορίες από την Μυθολογία της Κύπρου από την Κατερίνα Βοσκαρίδου αλλά και μια συγκινητική βιωματική αφήγηση από εμπειρίες της ιστορίας της οικογένειας του Μιχάλη Πάκκου υπό τον τίτλο "Μεταπολεμικά του 74"

Η Κατερίνα Βοσκαρίδου αφηγείται ιστορίες από την Κυπριακή μυθολογία

Ο Μιχάλης Πάκκος αφηγείται συγκλονιστικές στιγμές 
από την προσφυγική εμπειρία της οικογένειάς του





















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου