Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Τα λαϊκά παραμύθια πάνε στο 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου 6-22/9/2024-2η διαδρομή: Εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ

 


Συνεχίζοντας την παρουσία της στα εκδοτικά πεπεραγμένα, ανάμεσα σε ένα πλήθος από ποικιλόμορφες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες η ΑΜΚΕ "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" δια του επιστημονικού της εκπροσώπου συμμετέχει σε έτερο περίπτερο εκδοτικού οίκου, με τον οποίο έχει άμεση και πολυετή συνεργασία. Τούτη τη φορά η διαδρομή με παρέα τα λαϊκά παραμύθια περνά από το περίπτερο Νο 123, όπου συνυπάρχουν για φέτος οι εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ με τις εκδόσεις ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ. Η εν λόγω ΑΜΚΕ με έδρα το Πήλιο, που κινείται συστηματικά και μακρόχρονα σε μια διευρυμένη δομημένη  επιστημονική δραστηριότητα για τη μελέτη, ανάδειξη, προβολή, συγκέντρωση, διάχυση και επανασύνδεση του λαϊκού προφορικού λόγου με την ανθρώπινη καθημερινότητα και τη διάσωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς υπό τη μορφή των παραμυθιών, των μύθων, των μυθολογικών ιστοριών και των προφορικών παραδόσεων, μέσα από τις καταστατικές της αρχές, συμμετέχει για μια ακόμη φορά σε ένα κεντρικό πολιτιστικό γεγονός, όπως είναι το Φεστιβάλ Βιβλίου. Ο πάγιος διοργανωτής ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΚΔΟΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ, δρομολογεί για την τρέχουσα χρονιά, τούτο το φθινόπωρο, το 52ο ετήσιο φεστιβάλ βιβλιόυ με αφιέρωμα στο θέμα: "Νεολαία και Ανάγνωση-Από σένα η Άνοιξη εξαρτάται" με χρονική διάρκεια από 6-22 Σεπτεμβρίου 2024 και είναι ήδη σε εξέλιξη στη δεύτερη εβδομάδα του.

Ο Κένταυρος σταθερά προσανατολισμένος στις εκδηλώσεις Πολιτισμού, συμμετέχει άλλοτε με παραστάσεις προφορικών θεματικών αφηγήσεων, άλλοτε με βιβλιοπαρουσιάσεις σχετικές με τα παραμύθια και άλλοτε με ένα συνδυασμό μορφών, αλλά πάντοτε με βιβλιοφιλική εκδοτική παρουσία μέσα από μια πληθώρα συνεργασιών με εκδοτικούς οίκους (Αρμός, Απόπειρα, Α/συνέχεια, Εύμαρος, Λογόπυπο, Πηγή).

Σε τούτο το 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου, που επέστρεψε από το 2023 ξανά στον φιλόξενο χώρο του πάρκου του Πεδίου του Άρεως, η υποστήριξη από την "Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" των εκδόσεων που σχετίζονται με τα λαϊκά παραμύθια περπατά σε πολλές διαδρομές. Ο επιστημονικός της εκπρόσωπος Δημήτρης β. Προύσαλης έχοντας την επιμέλεια είκοσι πέντε τουλάχιστον συλλογών με σχετικό παραμυθολογικό υλικό που έχει εκδοθεί, συμμετέχει στα περίπτερα των εκδοτικών οίκων με τους οποίους έχει διανυθεί ένας γόνιμος δρόμος συνεργασίας.

Δεύτερη λοιπόν διαδρομή-και στάση-οι εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ, με την εμβληματική σειρά "Του Κόσμου τα παραμύθια" των 48 τόμων, στο περίπτερο 123.

Το διήμερο Παρασκευή 13 και Σάββατο 14 Σπετεμβρίου 2024 στη διάρκεια των ωρών 20.00-23.00 ο Δημήτρης Β. Προύσαλης θα ανταμώσει με παλιούς και νέους φίλους των λαϊκών παραμυθιών και θα υπογράψει όσα βιβλία θελήσουν να διακοσμηθούν από την υπογραφή του...


Η συνεργασία με τις εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ, έφερε έντεκα συλλογές με λαϊκά παραμύθια (έξι ατομικές και πέντε συλλογικά έργα υπό την επιμέλεια του γράφοντος) με εξαιρετικό ενδιαφέρον και θεματική επικέντρωση.






































 

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Τα λαϊκά παραμύθια πάνε στο 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου 5-22 Σεπτεμβρίου 2024-Διαδρομή 1η: Έκδόσεις Αρμός




Η ΑΜΚΕ "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" με έδρα το Πήλιο, που κινείται συστηματικά και μακρόχρονα σε μια διευρυμένη δομημένη  επιστημονική δραστηριότητα για τη μελέτη, ανάδειξη, προβολή, συγκέντρωση, διάχυση και επανασύνδεση του λαϊκού προφορικού λόγου με την ανθρώπινη καθημερινότητα και τη διάσωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς υπό τη μορφή των παραμυθιών, των μύθων, των μυθολογικών ιστοριών και των προφορικών παραδόσεων, μέσα από τις καταστατικές της αρχές, συμμετέχει για μια ακόμη φορά σε ένα κεντρικό πολιτιστικό γεγονός, όπως είναι το Φεστιβάλ Βιβλίου. Φέτος το 2024, ο πάγιος διοργανωτής ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΚΔΟΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ, δρομολογεί το 52ο ετήσιο φεστιβάλ βιβλιόυ με αφιέρωμα στο θέμα: "Νεολαία και Ανάγνωση-Από σένα η Άνοιξη εξαρτάται" με χρονική διάρκεια από 6-22 Σεπτεμβρίου 2024.

Ο Κένταυρος σταθερά προσανατολισμένος στις εκδηλώσεις Πολιτισμού, συμμετέχει άλλοτε με παραστάσεις προφορικών θεματικών αφηγήσεων, άλλοτε με βιβλιοπαρουσιάσεις σχετικές με τα παραμύθια και άλλοτε με ένα συνδυασμό μορφών, αλλά πάντοτε με βιβλιοφιλική εκδοτική παρουσία μέσα από μια πληθώρα συνεργασιών με εκδοτικούς οίκους (Αρμός, Απόπειρα, Α/συνέχεια, Εύμαρος, Λογόπυπο, Πηγή).

Σε τούτο το 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου, που επέστρεψε από το 2023 ξανά στον φιλόξενο χώρο του πάρκου του Πεδίου του Άρεως, η υποστήριξη από την "Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" των εκδόσεων που σχετίζονται με τα λαϊκά παραμύθια περπατά σε πολλές διαδρομές. Ο επιστημονικός της εκπρόσωπος Δημήτρης β. Προύσαλης έχοντας την επιμέλεια είκοσι πέντε τουλάχιστον συλλογών με σχετικό παραμυθολογικό υλικό που έχει εκδοθεί, συμμετέχει στα περίπτερα των εκδοτικών οίκων με τους οποίους έχει διανυθεί ένας γόνιμος δρόμος συνεργασίας.

Πρώτη λοιπόν διαδρομή-και στάση-οι εκδόσεις ΑΡΜΟΣ, στα περίπτερα 151-152-153, 


όπου την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024 στις ώρες 20.00-22.00 θα ανταμώσει με τους νέους και παλιούς φίλους για κουβέντα και υπογραφές συλλεκτικές των βιβλίων του.













 

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Φωτογραφικό Πανόραμα Νο 4, 14ο Φεστιβάλ Αφηγησης Πηλίου "Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" 4η ημέρα: Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

 


Το γαϊτανάκι των εκδηλώσεων του 14ου Φεστιβάλ Αφήγησης "Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη¨συνεχίστηκε την Τρίτη 6 Αυγούστου 2024 με παραστάσεις προφορικών αφηγήσεων. 
Από νωρίς το απόγευμα εντός του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Νηλείας η μυκονιάτισσα Μαρίνα Πετρή αφηγήθηκε ιστορίες για τις εικόνες της Παναγιάς, στη Μύκονο, τη Ρόδο και την Κύπρο.

O I.N. Αγίου Γεωργίου, χτισμένος ξανά στη θέση του παλαιότερου από το 1983

Λεπτομέρεια από το εσωτερικό του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου

Η Μαρίνα Πετρή αφηγείται ιστορίες για τις εικόνες της Παναγιάς

Στη βραδινή αφήγηση μέλη της Λέσχης Αφήγησης Βόλου μοιράζονται τις ιστορίες που αγαπούν, η Λέσχη Αφήγησης Βόλου ξεκινά τον Σεπτέμβριο την πέμπτη της χρονιά, με την υποστήριξη του φορέα Μαγνήτων Κιβωτός.

Ο Νίκος Σοφιάδης αφηγείται τη λαϊκή παράδοση της Γοργόνας

Η Μαρία Μπούχλη αφηγείται ένα κλιμακωτό παραμύθι, ακουσμένο από τη γιαγιά της στην Κρήτη

Η Μαρία Κοτρώτσου αφηγείται 

Ο υπεύθυνος της Λέσχης Αφήγησης Βόλου, Νίκος Βαραλής αφηγείται

Ο Λεωνίδας Χριστοδουλίδης αφηγείται ιστορίες από την Αρχαία Ελλάδα

Μικροί και μεγάλοι παραμυθόφιλοι παρακολουθούν την Μάρω Αισώπου που αφηγείται ένα λαϊκό παραμύθι













 

Φωτογραφικό Πανόραμα Νο 9, 14ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" 9η ημέρα: Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

Φωτογραφικό Πανόραμα Νο 8, 14ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" 8η ημέρα: Σάββατο 10 Αυγούστου 2024

Φωτογραφικό Πανόραμα Νο 7, 14ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" 7η ημέρα: Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

Φωτογραφικό Πανόραμα Νο 6, 14ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου "Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" 6η ημέρα: Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

 


H Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024, έκτη κατά σειρά ημέρα του 9ήμερου πηλιορείτικου φεστιβάλ αφήγησης ξετύλιξε τον μίτο των εκδηλώσεων στους χώρους δύο μουσείων που κοσμούν το χωριό του Αγίου Γεωργίου.
Νωρίς το απόγευμα οι δράσεις ξεκίνησαν από το "Δημήτρειο Οίκημα" όπως είναι η αρχική ονομασία του Εικαστικού Μουσείου του γλύπτη Νικόλα Παυλόπουλου (1909-1990).
 
Το Δημήτρειο Οίκημα όπου στον πρώτο του όροφο στεγάζεται το Εικαστικό Μουσείο του γλύπτη Νικόλα

Η υπεύθυνη διαχείρισης από το Δήμο του Εικαστικού Μουσείου, Έλενα Τζώρτζη καλωσορίζει τους επισκέπτες παραμυθόφιλους για την απογευματινή αφήγηση.

Τα Φεστιβάλ Αφήγησης δεν μπορούν να είναι ξεκομμένα από όσα συμβαίνουν στην κοινωνία, καθότι συνδέονται ενίοτε κατά περιόδους με ιστορικά ορόσημα ή αντανακλούν σημαντικά θέματα από την τρέχουσα πραγματικότητα σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Παλαιστίνη δε θα μπορούσαν να αφήσουν αδιάφορο και το εν λόγω φεστιβάλ, που συμπεριέλαβε στις παραστάσεις αφήγησης, μια ιστόρηση με λαϊκά παραμύθια από την παλαιστινιακή προφορική παράδοση, υπό τον τίτλο: "Από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα...Λαϊκά παραμύθια από τους τόπους της Παλαιστίνης", με ιστορητή τον Δημήτρη Β. Προύσαλη.

Αφήγηση εντός του Εικαστικού Μουσείου του γλύπτη Νικόλα

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο νεότερο μουσείο που απέκτησε το χωριό το Μουσείο Τοπικής Ιστορίας και Τέχνης "Κώστας Λιάπης" (Αρχοντικό Κύρου-Τζωρτζέικο, 1882) όπου αρχικά πραγματοποιήθηκε δραστηριότητα τιμητικού χαρακτήρα: Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου τίμησαν με αναμνηστική πλακέτα τους εκπροσώπους του Κέντρου Λόγου και Τεχνών Λεμεσού "Τεχνοδρόμιο" για τη δεκαετή συμβολή τους στο θεσμό των φεστιβάλ αφήγησης στην Κύπρο. Την πλακέτα επέδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Νομού Μαγνησίας Αδάμος Μουζουρής.

Η όψη του Μουσείου Τοπικής Ιστορίας και Τέχνης "Κώστας Λιάπης" 

Ο Αδάμος Μουζουρής με την αναμνηστική πλακέτα

Η στιγμή της απονομής


Αντιφώνηση της εκπροσώπου του βραβευθέντος κυπριακού πολιτιστικού φορέα

Ανταλλαγή- επίδοση αναμνηστικών από την Κύπρο στους διοργανωτές και τον εκπρόσωπο της Ένωσης Κυπρίων Νομού Μαγνησίας

Η βραδιά συνεχίστηκε με παράσταση αφήγησης που περιελάμβανε ιστορίες από την Μυθολογία της Κύπρου από την Κατερίνα Βοσκαρίδου αλλά και μια συγκινητική βιωματική αφήγηση από εμπειρίες της ιστορίας της οικογένειας του Μιχάλη Πάκκου υπό τον τίτλο "Μεταπολεμικά του 74"

Η Κατερίνα Βοσκαρίδου αφηγείται ιστορίες από την Κυπριακή μυθολογία

Ο Μιχάλης Πάκκος αφηγείται συγκλονιστικές στιγμές 
από την προσφυγική εμπειρία της οικογένειάς του





















 

Φωτογραφικό Πανόραμα Νο 5, 14ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" 5η ημέρα: Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024


Την πέμπτη ημέρα του 9ήμερου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου "Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" Πέμπτη 7 Αυγούστου 2024 όλες οι εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν στο χώρο του παλιού δημοτικού σχολείου που δε λειτουργεί από το 1990 αλλά γίνεται πάντα μια φιλόξενη κοιτίδα που υποδέχεται τους εθελοντές, οι οποίοι συμμετέχουν στις ετήσιες διοργανώσεις.


Το πρόγραμμα αρχικά το απόγευμα, κύλησε με το θεσμό του ΘΕΡΙΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ, όπου πραγματοποιούνται εισηγήσεις γύρω από επιστημονικά, θεωρητικά και άλλα θέματα που σχετίζονται τόσο  με τον κόσμο των λαϊκών παραμυθιών όσο και με ζητήματα του χώρου της αφήγησης.

Μέσα στα πλαίσια του γενικότερου αφιερώματος στην Κύπρο, και το Θερινό Σχολείο Παραμυθιών κινήθηκε στην ίδια λογική αφού κεντρικό θέμα των εργασιών του ήταν: "Η Κύπρος μέσα από τα λαϊκά της παραμύθια και την εμπειρία των κυπριακών φεστιβάλ αφήγησης"  πραγματοποιήθηκαν δύο εισηγήσεις. Αρχικά η Κατερίνα Βοσκαρίδου με την ιδιότητα της υπεύθυνης του Κέντρου Λόγου και Τεχνών Λεμεσού "Τεχνοδρόμιο", θεατροπαιδαγωγός και αφηγήτρια, μίλησε με θέμα: "Κύκλοι της αφήγησης ομόκεντροι".

H υπεύθυνη του Κέντρου Λόγου και Τέχνης "Τεχνοδρόμιο" Κατερίνα Βοσκαρίδου, μιλά για την εμπειρία των δέκα φεστιβαλικών διοργανώσεων Παραμυθιού και Αφήγησης στην Κύπρο την περίοδο 2014-2023

Η συζήτηση που προέκυψε ήταν πολύ γόνιμη και διαφωτιστική για την κυπριακή εμπειρία των φεστιβαλικών διοργανώσεων

Ο Δημήτρης Β. Προύσαλης μιλά για την πρόσφατη έκδοση που αναφέρεται στα λαϊκά παραμύθια από τα κατεχόμενα της Κύπρου και αφορά 58 παραμύθια από 28 διαφορετικούς τόπους που σήμερα είναι σκλαβωμένοι 

Η επιστημονική προσέγγιση του Δημήτρη Β. Προύσαλη παρουσίασε τους Κύπριους λαογράφους και παραμυθολόγους που αναδύθηκαν από την έρευνα, έφερε στο προσκήνιο παλιές περιοδικές κυπριακές εκδόσεις και εξέτασε από άποψη παραμυθολογική το υλικό των λαϊκών κυπριακών παραμυθιών, τους τόπους συνάντησης και επιρροών, τις αντανακλάσεις θρησκευτικών, πολιτισμικών και ανθρωπολογικών-λαογραφικών στοιχείων, του ευρύτερου Ελληνικού κόσμου

Τα δικαιώματα του συγγραφέα-επιμελητή παραχωρούνται εσαεί στην Ένωση Κυπρίων Νομού Μαγνησίας

Η βραδινή αφήγηση πραγματοποιήθηκε στην αυλή του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου από τον Σπύρο Τσίρο και το περιεχόμενο απευθυνόταν σε εφήβους και ενηλίκους υπό τον τίτλο: "Παραμύθια από τη γλώσσα...στην καρδιά!"

Ο χώρος στην κάτω αυλή, πίσω από το καμπαναριό 
όπου φιλοξενούνται οι αφηγήσεις

Η αφήγηση του Σπύρου Τσίρου μαγεύει μικρούς και μεγάλους

Η αφήγηση ξετυλίγεται....ο νους αρχίζει το ταξίδι μέσα από τις λέξεις....








  

Φωτογραφικό Πανόραμα Νο3, 14ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" 3η ημέρα: Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

 

Η τρίτη μέρα του 14ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου, Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024, κύλησε με τρεις εκδηλώσεις: ένα εργαστήρι για παιδιά με αντικείμενο το σκίτσο και δύο παραστάσεις αφήγησης αφιερωμένες στην Κύπρο.

ΠΡΩΙΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Το πρωί, στον φιλόξενο χώρο του παλιού δημοτικού σχολείου του Αγίου Γεωργίου, ο αειθαλής και πολυβραβευμένος σκιτσογράφος Γρηγόρης Γεωργίου, με την συνεπικουρία παιδαγωγών επιμελήθηκε ένα εργαστήρι για παιδιά ηλικίας δημοτικού (Α-ΣΤ τάξεις) με τίτλο: "Ξεμουτζουρώνοντας τα μυστικά των σχεδίων". Στο εργαστήρι συμμετείχαν παιδιά από το χωριό αλλά και παραθεριστές που ταξίδεψαν ειδικά για τα παραμύθια. Σκοπός ήταν τα συμμετέχοντα παιδιά να γνωρίσουν το σκίτσο  και να αποκαλύψουν μικρά και μεγάλα μυστικά για τη δημιουργία σχεδίων, βοηθώντας τα παιδιά να μπουν στον κόσμο που φτιάχνουν οι γραμμές.

Ο Γρηγόρης Γρηγορίου εξηγεί με πάθος ξεδιπλώνοντας κάποια έργα του

Τα παιδιά παρακολουθούν με ενδιαφέρον, από τα παλιά θρανία του σχολείου

Η προσπάθεια αποφέρει καρπούς, τα πρώτα σχέδια φανερώνονται 
με τις οδηγίες του Γρηγόρη Γεωργίου 
"May the forces of creativity be with you!"

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ

Η τρίτη ημέρα του πηλιορείτικου φεστιβάλ αφήγησης είχε μια πρωτοτυπία αναφορικά με τον εμπλουτισμό των χώρων που φιλοξενούνται οι παραστάσεις αφήγησης, αφού για πρώτη φορά με την ευγενική άδεια του Πρωτοσύγκελου της Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού πραγματοποιήθηκε αφήγηση εντός του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, σχετική βέβαια με τα του χώρου.

Η εκκλησία του Άη Γιώργη, φωτό πρόσοψης

Ο Νίκος Βαραλής αφηγείται ιστορίες από τη ζωή Αγίων της Κύπρου

Ταπεινός γνώστης μιας μεγάλης, και δύσκολης στο χειρισμό της, παράδοσης

Στη διάρκεια της βραδινής παράστασης αφήγησης, η ομάδα Αφήγησης "Παραμυθανθός" από τη Σαλαμίνα της Αττικής παρουσίασε τη φετινή της πρόταση, άμεσα συνυφασμένη με τη θεματική επικέντρωση του φεστιβάλ, αφού ο τίτλος της αφήγησης ήταν: "Εθώρεν κόρην ολόχρυσην, καθούμενη πα' σε χρυσήν τσαέραν" με λαϊκά παραμύθια από την κυπριακή προφορική παράδοση.

Η Ρόη Μουλά αφηγείται

Ο  Δημήτρης Μάλλης, μουσικός και αφηγητής ιστορεί 
για την κόρη που "...εκαθόταν πάνω σε χρυσήν τσαέραν..."

Η Ρόη Μουλά αφηγείται το παραμύθι του Πουπούξιου και της Κατσικαρώνας
(Ο τσαλαπετεινός κι η καρακάξα) από την Κυθρέα