Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Έκλεισε ο α' κύκλος του προγράμματος "Ταξίδι στων παραμυθιών την ανάσα" για το 2023-2024


Το σε μηνιαία βάση πρόγραμμα αφήγησης "Ταξίδια στων παραμυθιών την ανάσα" που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2024, με τη συνεργασία της Εκκλησιαστικής Επιτροπής και της ΑΜΚΕ "Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη", ολοκλήρωσε τον α' κύκλο του με την τελευταία, για την παρούσα περίοδο  αφήγηση της Κυριακής 30 Ιουνίου 2024. Ο νέος δεύτερος κύκλος θα συνεχιστεί το ερχόμενο φθινόπωρο.

Η πρώτη περίοδος, ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο 2024 με προγραμματισμένες αφηγήσεις κάθε μήνα, οι οποίες  φιλοξενήθηκαν θερμά στο παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου κάτω από τον Ι.Ν. Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Κυψέλης. Ο εν λόγω χώρος αξιοποιήθηκε για τις ανοικτές προς το κοινό συναντήσεις μετά την κυριακάτικη Θεία Λειτουργία.

Ιστορίες-σώματα απο τη μυθοπλασία του συλλογικού φαντασιακού που ακούστηκαν στις άκρες του κόσμου- κύρια του ελληνόφωνου πολιτισμικού κύκλου-και τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, παραμύθια λαϊκά της προφορικής παράδοσης για μικτό ηλικιακά ακροατήριο, σε μια έκταση από 5 έως και 80 ετών. Ακροατήριο σταθερά αυξανόμενο που προσήλθε με ελεύθερη είσοδο στο μηνιαίο αντάμωμα με την καρδιά του ανοιχτή, και τη φαντασία του διαθέσιμη και δεκτική να ταξιδέψει νοερά και να ανταμώσει άγνωστους μα και τόσο οικείους πρωταγωνιστές, να "αναμετρηθεί" με δυσκολίες,  να γνωρίσει τόπους, να σταθεί απέναντι σε ανθρώπους και θεριά, για να ανακαλύψει μεγάλες συλλογικές και προσωπικές αλήθειες, περίτεχνα κρυμμένες κάτω από μεγάλα ψέματα, όχι με σκοπό να  ξεγελάσουν τον άνθρωπο, αλλά να τον βοηθήσουν να συνειδητοποιήσει αυτό που κουβαλά ως προσωπική εμπειρία, μέρος της συνολικής "εμπειρίας" του Κόσμου.

Στη συγκεκριμένη συνάντηση, της Κυριακής 30/6 ένας μικρός Ηλίας, θυμήθηκε την υπόσχεση που είχε δώσει στην προηγούμενη συνάντηση ο παραμυθάς, να αφηγηθεί την ιστορία "Γιατί τα εκκλησάκια του 
Προφήτη Ηλία είναι χτισμένα πάντα στα ψηλά" (λαϊκή παράδοση). Η ιστορία λοιπόν ακούστηκε μαζί με ένα παραμύθι από την Ουκρανία αλλά και ένα κυπριακό από τα κατεχόμενα μετά την εισβολή του Αττίλα εδώ και πενήντα χρόνια (1974-2024) εδάφη του νησιού της Αφροδίτης. Μάλιστα το παραμύθι προέρχεται από τη Λύση Αμμοχώστου, ιδιαίτερη πατρίδα καταγωγής του Σταυραετού του Μαχαιρά, Γρηγόρη Πιερή Αυξεντίου.

Η άνω καταγραφή, όπως βέβαια και όλες οι υπόλοιπες των ορισμένων Κυριακών, οφείλεται στον ευγενικό κύριο Θεόδωρο Βεζυριάνο -με πολλές ευχαριστίες-και μπορείτε να τις αναζητήσετε είτε στο προσωπικό κανάλι του γράφοντα στο YouTube (Δημήτρης Β. Προύσαλης Αφηγητής) είτε στο κανάλι του Ι.Ν. Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Κυψέλης. Θερμές ευχαριστίες για την πολύτιμη συνεργασία στους εφημέριους του Ι.Ν. 

Η ΑΜΚΕ "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" προωθεί μέσω συνεργασιών τη γνωριμία του πλατιού κοινού με την εμπειρία των προφορικών αφηγήσεων, στο δρόμο υπεράσπισης της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, διοργανώνοντας ανάλογα σχετικά προγράμματα σε σταθερούς χώρους και με μια κυκλικότητα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ τις προηγούμενες αφηγήσεις του Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου με αντιγραφή και επικόλληση

ΜΑΪΟΣ       https://www.youtube.com/watch?v=yxHr2PCt4Jk

ΑΠΡΙΛΙΟΣ https://www.youtube.com/watch?v=-KUdPsqxA3U

ΜΑΡΤΙΟΣ  https://www.youtube.com/watch?v=uBJqvMCl6DY

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ https://www.youtube.com/watch?v=0oJX7cdYavY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου