Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Ιστορίες στον αέρα-Storiesonair.gr Webradio της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πτολεμαΐδας 8/12/2020-7/1/2021

 

Δημιουργία της  Ντανιέλα Νικόλοβα-Σιδηροπούλου

Μια ευχάριστη πρωτοβουλία, στην οποία συμμετέχει η "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη", παίρνει η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πτολεμαΐδας με εμπνεύστρια τη Σοφία Καλμανίδου και τους συνεργάτες της και με τη στήριξη πολλών φορέων,  ξετυλίγοντας ένα αόρατο νήμα που ενώνει «Ιστορίες στον αέρα» και τείνει  χέρι συνάντησης μέσα από τα ιντερνετικά κύματα με άλλες βιβλιοθήκες της χώρας, όπως είναι η η Πλανόδια Χαριστική Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων Μεσσηνίας στην Πελοπόννησο, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λέρου, η Σχολική Βιβλιοθήκη  "Φωταγωγός" Αρκαλοχωρίου Κρήτης αλλά και αναγνωστικές κοινότητες από διάφορες γωνιές της Ελλάδας (Πελοπόννησο, Μακεδονία, Θράκη, Δωδεκάνησα, Κρήτη).

Η χρονική περίοδος της πρωτοβουλίας διαρκεί 

από 8 Δεκεμβρίου 2020 έως και 7 Ιανουαρίου 2021

Αφορμή αυτού του ταξιδιού  είναι το κυρίαρχο μέσο έκφρασης, αντανάκλασης, προβολής και προσδοκίας των ανθρώπων ατομικά και συλλογικά που συμπυκνώνουν οι ΕΥΧΕΣ με αφορμή την τρέχουσα περίοδο των επερχόμενων γιορτών.

Η πρωτοβουλία αποκτά μια ιδιαίτερη αξία, και συμβάλλει μαζί με άλλες ποικιλόμορφες να απαλυνθεί το βάρος μιας απειλητικής σε πολλά επίπεδα πραγματικότητας και να επιχειρηθεί ένας επαναπροσδιορισμός θετικότητας μέσα από το αντάμωμα συγγραφέων της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους με τους σύγχρονους Έλληνες προφορικούς αφηγητές.

Ο γραπτός λόγος της προσωπικής μυθοπλαστικής ποιότητας των λογοτεχνών συγγραφέων συναντά την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της προφορικής λογοτεχνίας και της λαϊκής παράδοσης που κουβαλούν με σεβασμό και τέχνη οι ιστορητές-αφηγητές-παραμυθάδες, μέσα από τις ιστορίες που ξεχωρίζουν κάθε φορά να κοινωνήσουν στην όποια αφηγηματική συνάντηση.

Οι «Ιστορίες στον αέρα» ή «Stories on air», αποτελούν μια πολύτιμη προσπάθεια να αναδειχθεί ένας εναλλακτικός δρόμος σύνδεσης των φίλων του βιβλίου και των ιστοριών επώνυμων ή ανώνυμων, μέσα σε ένα πλαίσιο πανδημίας λόγω Covid 19, ξεπερνώντας τα περιοριστικά όρια τόσο του υποχρεωτικού εγκλεισμού όσο και διαμονής εντός ή εκτός πόλης. Ένας από τους σημαντικούς πόλους Πολιτισμού, ανάμεσα σε άλλους, αποτελεί κι ο χώρος των Βιβλιοθηκών που εξαιτίας των συγκεκριμένων κοινωνικών συνθηκών αναγκάστηκε να κρατά το φυσικό της περιβάλλον κλειστό για τους βιβλιόφιλους και τους ερευνητές και να χαθεί τη χαρά της ζωντανής επαφής με τους χώρους της γνώσης, της αυτομόρφωσης και του πνεύματος. 

Η διαδικτυακή μορφή της μετάδοσης των ιστοριών που θα ακουστούν, είναι ένας ακόμη τρόπος να κρατηθούν δυνατοί οι δεσμοί επικοινωνίας, με όχημα αυτήν τη μοναδική ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι μεταδόσεις του ραδιοφώνου, μια ιδιαίτερη εμπειρία από τότε που δεν κυριαρχούσε στον κόσμο ο καταναλωτισμός της εικόνας, ραδιοφωνική σχέση που εξακολουθεί να δημιουργεί καινούργιους φίλους παντού.

Το κτήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πτολεμαΐδας

Ημέρες εκπομπών:

 Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο και ώρα 18.00

Ημερομηνίες εκπομπών:

Δεκέμβριος 2020 

8/12, 10/12, 12/12, 15/12, 17/12, 19/12, 22/12, 24/12, 26/12,19/12, 31/12,

Ιανουάριος 2021

 2/1, 5/1, 7/1

Κεντρικός πυρήνας των ιστοριών που θα μοιραστούν οι συμμετέχοντες λογο-τέχνες της πένας και του στόματος είναι μια ευχή ή μια επιθυμία.

Οι διοργανωτές της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πτολεμαΐδας και του Δικτύου "Ιστορίες στον Αέρα" των απομακρυσμένων αναγνωστικών κοινοτήτων του, απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση για το μοίρασμα ευχών-ιστοριών στα παιδιά της Πτολεμαΐδας αλλά και εκτός αυτής, προσκαλώντας τα να συμμετάσχουν σ' αυτή τη διαδρομή αγάπης με φόντο τα Χριστούγεννα και τις γιορτές που τα πλαισιώνουν. 

Ο βασικός κορμός έμπνευσης για τις αναδυόμενες ευχές θα είναι οι ιστορίες που θα ακουστούν από τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες συγγραφείς και παραμυθάδες και αφηγήτριες, οι οποίες θα γίνουν καμβάς έμπνευσης για την έκφραση νέων προσωπικών ευχών. 

Οι εκπομπές του "Storiesonair.gr" στο ιντερνετικό ραδιόφωνο θα έχουν την ευκαιρία να μεταδίδονται και μέσα από τη συχνότητα των FM  του Viva.gr σε όλη τη διάρκεια των γιορτών, σαν ένα γαϊτανάκι που επιθυμεί να φτάσει-να ακουστεί δηλαδή, όσο πιο μακριά σε χιλιόμετρα κι όσο πιο βαθιά στις καρδιές που θα αγγίξει.

Οι διοργανωτές της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πτολεμαΐδας έχουν φροντίσει έτσι ώστε έξω από το κτήριο της να υπάρχει ένα "Ταχυδρομείο Ευχών" για να υποδέχεται τις ευχές και τις όποιες ιστορίες δημιουργηθούν όλες τις ημέρες των εκδηλώσεων.  

Τόσο οι "Ιστορίες στον Αέρα" όσο και το "Ταχυδρομείο" δεν είναι καινούργιες ιδέες, αφού ήδη υπάρχουν από τον Μάιο του 2020 ως μια προσπάθεια προσαρμογής και αντιμετώπισης της νέας κατάστασης. Το "Χαριστικό Ταχυδρομείο" μεταμορφώθηκε σε "Ταχυδρομείο των Ευχών" για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία

Ο Κορονοϊός μπορεί να γίνεται αιτία να εμποδίζεται η φυσική μας συνάντηση αλλά τα ραδιοκύματα μπορούν να τον ξεπεράσουν.

Φωτό από το εσωτερικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πτολεμαΐδας

Προσκεκλημένοι αφηγητές και αφηγήτριες είναι κατά ημερομηνία συμμετοχής:

Σάσα Βούλγαρη 10/12

Γιώργος Ευγενικός 15/12

Ανθή Θάνου 19/12

Λίλη Λαμπρέλη 24/12

Στέλιος Πελασγός 29/12

Δημήτρης Προύσαλης-Παραμύθια και Μύθοι στου Κενταύρου τη ράχη 2/1

Αγνή Στρουμπούλη 7/1


Προσκεκλημένοι συγγραφείς είναι κατά ημερομηνία συμμετοχής:

Λότη Πέτροβιτς_Ανδρουτσοπούλου/ Τα Χριστούγεννα της νόνας Χελώνας 8/12

Έλενα Αρτζανίδου/ Τα φεγγαροχριστούγεννα 12/12

Βαγγέλης Ηλιόπουλος/ Που πήγαν τα Χριστούγεννα 17/12

Αλκιβιάδης Κούσης/ Οι φίλες μου οι μάγισσες 22/12

Μαρία Παπαγιάννη / Ο δρόμος για την αγάπη 26/12

Αντώνης Παπαθεοδούλου/ Η γιαγιά, το παιδί κι ο κιθαρίστας Φουμ, φουμ, φουμ! 31/12

Γλύκα Στόϊου/ Το πετειναράκι 5/1



 

 



 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου