Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Νέα έκδοση: Μύθοι, Θρύλοι, παραδόσεις σαν παραμύθια


Κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες ο 43ος τόμος της σειράς 
"Του Κόσμου τα παραμύθια"
των Εκδόσεων ΑΠΟΠΕΙΡΑ
"Μύθοι, Θρύλοι, Παραδόσεις σαν παραμύθια"

Ένα βιβλίο γεμάτο ιστορίες θρυλικές και κεράσματα απ’ τον κόσμο της μυθολογίας ελληνικής και αλλότριας, αφηγήματα του Αισώπου και λαϊκές παραδόσεις όλο ξαφνιάσματα, περιμένει τους φίλους της προφορικής λογοτεχνίας και των αφηγήσεων να αναζητήσουν ενδιαφέροντα θέματα στοχασμού αλλά και ουσιαστικής αγωγής της ψυχής.
Πέντε ιστορίες για του φεγγαριού τον κόσμο κρυμμένες μέσα σε ανάσες ανθρώπων και θεών και σε καρβέλια του ψωμιού κακοψημένα, ένα γεφύρι δώρο του διαβόλου κι απάτητο απ’ τον ίδιο, και μια μάνα με φτερά που γέννησε μέρες καλοκαιριού στη μέση του χειμώνα, ένας ήρωας σκοτεινός πριν περπατήσει στης Αρετής τα μονοπάτια, τρεις πύργοι και άνθρωποι με μάτια τρία στο κατώφλι τους, μια Αταλάντη νύμφη ανίκητη στο δρόμο, ένα παλικάρι με όνομα λουλουδιού που αρνιέται μια κόρη αόρατη του απόηχου, δυο ξυλοκόποι κρίνονται στου ψαριού την κόψη και του τσεκουριού την όψη, μια γέννα μουσική των οργάνων, κάμποσες αγελούδες με διάθεση διαβολική, μια λίμνη που βούλιαξε στοιχειά και έπνιξε πόθους μιαρούς κι ανομολόγητους, μια μαϊμού καβάλα στο δελφίνι κι ένας Αλέξανδρος Μέγας σαν το λόγο της Γοργόνας που τον γύρεψε, περιμένουν να προκαλέσουν συζητήσεις και να δώσουν ιδέες και εμπνεύσεις για νέες αφηγήσεις…

Δεκαεπτά ιστορίες της προφορικής παράδοσης  και της μυθολογίας που ακούστηκαν στη διάρκεια του 6ου Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα… μια πόλη παραμύθια 2019» στον εορταστικό Μαραθώνιο προς τιμήν της «Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης» τον Μάρτιο του 2019. Το συγκεκριμένο φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ),τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο  Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και την ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ ενώ εμπνέεται από και αφιερώνεται στην εν λόγω διεθνή ημέρα  με πολυήμερες και ποικίλου χαρακτήρα εκδηλώσεις.

Είναι η πέμπτη φορά που μια ομάδα ανθρώπων στον ελλαδικό χώρο-τούτη τη φορά από την Αθήνα και τα Χανιά-οι οποίοι συνδέονται οργανικά με τον κόσμο της αφήγησης και αγαπούν τα λαϊκά παραμύθια προβαίνουν-με διεθνή πρωτοτυπία-σε μια τέτοια θεματική έκδοση από τότε που στα 1990 ξεκίνησε δειλά-δειλά  να θεσμοθετείται οικουμενικά η εν λόγω γιορτή, ενώ προηγήθηκαν εκδοτικά οι συλλογές με αφιερωματικό θεματικό υλικό:

 «Παραμύθια των Ευχών» (2015), 
«Παραμύθια με δυνατές γυναίκες» (2016), 
«Παραμύθια των Μεταμορφώσεων» (2018) 
«Παραμύθια με Σοφούς Τρελούς» (2019)  

Επιστημονική  & Φιλολογική επιμέλεια, Πρόλογος Σημειώσεις
Δημήτρης Β. Προύσαλης

 Αφηγούνται και γράφουν:
Α.Αγαλιανού, Μ. Απειρανθίτου, Δ. Γεωργιάδου, Θ. Ιντας, Φ. Κολιαράκη, Ε.Κούβαρη, Α. Κουκουζέλη, Α. Μπεμπλιδάκη, Σ.Οικονόμου, Δ.Β. Προύσαλης, Λ.Σουγιά, Β. Σταμπολάκη, Κ. Τσαλαπατάνη, Α.Φλωράκη, Ι.Φώκου, Λ. Χανδακάρη ,Ε. Χατζάκη 
                                          
Με την υποστήριξη της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας  «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου