Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

2011-2020 10 χρόνια Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου

Η αφίσα του 1ου φεστιβάλ αφήγησης το 2011

Τα Φεστιβάλ Αφήγησης αποτελούν έναν πολύτιμο οδηγό γνωριμίας και παγίωσης της σχέσης του πλατιού παραμυθόφιλου κοινού με αφηγηματικούς άξονες άλλοτε στενά θεματικούς κι άλλοτε όχι. Παράλληλα όντας πολυήμερες κεντρικές εκδηλώσεις αφήνουν το στίγμα τους, συμβάλλοντας το καθένα με το μοναδικό του ειδικό βάρος στο να αποκτήσει μια άλλη συνείδηση ο κόσμος για τη σχέση του με την προφορική αφήγηση αλλά και την αναγκαιότητά της. Προπομποί στη διαδρομή αυτή αποτελούν οι προσπάθειες των ατομικών αφηγητών και αφηγητριών που άνοιξαν το δρόμο εδώ και περίπου 30 χρόνια, στον ελλαδικό χώρο από τη δεκαετία του 1990, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες σύνθεσης ενός ακροατηρίου, που θα βαθύνει τη δική του προσωπική σχέση, να γίνει μαγιά για τα επόμενα και να απλωθεί η εμπειρία παντού και σε περισσότερο κόσμο.

Το 2020 αποτελεί μια χρονιά ορόσημο για το Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου" καθώς κλείνει μια ολόκληρη δεκαετία από πλούσιες διαδρομές τόσο από πλευράς διοργανωτικής όσο και από πολύτιμα ανταμώματα με ανθρώπους από τον όμορο χώρο της αφήγησης, των μουσικών συμπράξεων, των λαογραφικών και ανθρωπολογικών πεδίων, του χώρου της καλλιτεχνικής δημιουργίας που μας προσέδωσαν μια όμορφη και μοναδική εμπειρία. 'Ήταν το  2011 όταν δημιουργήθηκε για πρώτη φορά και με χαρακτήρα δοκιμαστικό το τριήμερο αφηγήσεων 5-6-7 Αυγούστου με 600 συμμετοχές σε επίπεδο κοινού, που αποτέλεσαν πρόκριμα για τη χρονική επέκταση των εκδηλώσεων σταδιακά σε επτά, οκτώ και κατά περίσταση εννιά μέρες.

Το Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" γεννήθηκε από την αγάπη προς την παραμυθιακή αφήγηση που συνδέθηκε με αυτήν προς το χωριό μας τον "Μεγάλο" Αγιο Γεώργιο Νηλείας και τη διάθεσή μας να το βγάλουμε από την αφάνεια καθιστώντας το έναν τόπο αναφοράς για τα παραμύθια. Αποτελεί τη συνεργατική σύμπραξη φυσικών και νομικών προσώπων που κατάγονται ή διαβιούν στην περιοχή και την προσπάθειά τους να αναδείξουν τις φυσικές ομορφιές του χωριού φέρνοντας στο προσκήνιο χώρους αφήγησης που θα συνέδεαν την ατμοσφαιρικότητά τους με τα μοναδικά ταξίδια του νου που προσφέρουν οι προφορικές ιστορήσεις. To ιδιαίτερο βάρος της σχέσης μας με το χωριό μας πείσμωσε στις δυσκολίες, πρόσφερε ιδέες και λύσεις  και έφερε τη διοργάνωση αυτή να αποτελεί τη δεύτερη μακροβιότερη του είδους της με συνεχή ετήσια παρουσία μετά τη Γιορτή παραμυθιών της Κέας και με άνοιγμα των δραστηριοτήτων της πανελλαδικά αλλά και στο εξωτερικό.

Ξεκινώντας το αφιέρωμα στη λογική προυπαντίσματος του 10ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου για την περίοδο 1-9 Αυγούστου 2020 και υπό τις ιδιαίτερες για τούτη τη χρονιά συνθήκες που επέβαλε η πανδημία του Covid 19, αποφασίσαμε να τιμήσουμε την δεκαετία 2011-2020 ακολουθώντας το πρωτόκολλο περί προστασίας της δημόσιας υγείας και υιοθετώντας τα παρακάτω μέτρα:



Μένουμε Ασφαλείς»: Αυτό είναι το νέο λογότυπο της επικοινωνιακής ...


Οι εκδηλώσεις θα είναι 9ήμερες (1-9 Αυγούστου)
-Κάθε μέρα θα πραγματοποιείται μία μόνο αφήγηση βραδινή για μεικτό ακροατήριο 
(αντί δύο ή τριών αφηγήσεων, για παιδιά με τους γονείς τους και για ενηλίκους τα προηγούμενα χρόνια)

-Οι αφηγήσεις θα πραγματοποιηθούν στην ευρύχωρη αυλή του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Νηλείας (οι έξι από αυτές και τρεις στην αυλή του παλιού σχολείου)
(αντί σε ποικίλες επιλεγμένες ατμοσφαιρικές γωνιές τα προηγούμενα χρόνια)

-Οι θέσεις θα είναι σηματοδοτημένες με αυτοκόλλητα ώστε τα καθίσματα να έχουν διακριτές αποστάσεις προκειμένου να μένουμε ασφαλείς
(αντί της συνηθισμένης τοποθέτησης με εγγύτητα τα προηγούμενα χρόνια)

-Θα παρέχεται αντισηπτικό υγρό και θα διατίθενται μάσκες προαιρετικά για το κοινό

-Θα πραγματοποιηθεί μια προβολή ταινίας στο παλιό δημοτικό σχολείο με τους ίδιους όρους χωροταξικής κατανομής και κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας

-Θα λειτουργήσει έκθεση καλλιτεχνών-δημιουργών μόνο σε ωράριο απογευματινό με ελεγχόμενο αριθμό επισκεπτών και σε καλά αεριζόμενο χώρο
(αντί του ωραρίου πρωί απόγευμα τα προηγούμενα χρόνια)

-Δεν θα πραγματοποιηθούν ανοιχτά εργαστήρια, Θερινό Σχολείο παραμυθιών, Διαδρομές με τον Μουντζούρη

-Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες

Θα κάνουμε μια θεματική αναδρομή που θα αφορά:

Τις αφίσες των διοργανώσεων
Τους Ελληνες αφηγητές και Ελληνίδες αφηγήτριες
Τους ξένους αφηγητές
Τις τιμητικές βραδιές
Το Θερινό Σχολείο των παραμυθιών
Τους καλλιτέχνες δημιουργούς
Τις προβολές ταινιών
Τις μουσικές συμπράξεις
Τις διαδρομές με τον Μουτζούρη






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου