Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017

Λέσχη Αφήγησης Αθήνας- 9η Συνάντηση, Μάιος 2017

 
Οι κατάλογοι των αφηγητών άνοιξαν!

Η Λέσχη Αφήγησης Αθήνας "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία" για ένατη  συνεχόμενη συνάντηση και από τον Σεπτέμβριο του 2016 και προτελευταία για την περίοδο 2016-2017, ανοίγει την αγκαλιά της- και τους καταλόγους των αφηγητών-προκειμένου να υποδεχτεί τους φίλους των λαϊκών αφηγήσεων και των προφορικών ιστοριών για τον μήνα Μάιο.

Κ.Νάκου -Μα Λιανγκ (Ιαπωνία)
Απρίλιος 2017

Οι ενδιαφερόμενοι προς αφήγηση καλό είναι να γνωρίζουν πως θα πρέπει να κινηθούν στον χώρο των λαϊκών παραμυθιών, των αισώπειων μύθων, των μυθολογικών ιστοριών, των λαϊκών παραδόσεων, των θρύλων, των συναξαριών αλλά και των βιογραφικών ιστοριών από το ευρύτερο πλαίσιο του πολιτισμού, της  ιστορίας, της επιστήμης, της μουσικής κλπ.

Η Συνάντηση του Μαΐου είναι την Τετάρτη στις 31 του μήνα.Η περιοδική ακολουθία συναντήσεων αποτελεί μια πρωτοβουλία της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» που επιθυμεί να συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών ανταμώματος αφηγητών, παλιότερων και νεότερων, ή ποικίλων συνοδοιπόρων  στις αφηγήσεις, επαγγελματιών και ερασιτεχνών, εκκολαπτόμενων και αεί μαθητευόμενων, αναδυόμενων ή περιστασιακών αφηγητών.  

Α. Γεωργίτση-Οι δυο ζητιάνοι (Παλαιστίνη)
Απρίλιος 2017

Τα συναπαντήματα συντροφικότητας μέσα από αγαπημένες παλιές ή καινούργιες ιστορίες και ανθρώπους, με πηγές προσιτές και απρόσιτες, ενέργειες και διαθέσεις παραστασιακής έκθεσης και αναζήτησης.

Λ.Προύσαλη- Η κόρη και το φίδι (Μικρά Ασία)
Απρίλιος 2017
 
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη αλλά προϋποθέτει δήλωση στο τηλέφωνο 6945-906008 και δεν έχει κόστος παρά μόνο την ελάχιστη κατανάλωση στον χώρο. Ο χρόνος αφήγησης ανά αφηγητή δεν μπορεί να ξεπρνά τα 12 λεπτά, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η αφηγηματική παρουσία τουλάχιστον 10 καταγεγραμμένων αφηγητών στο δίωρο της συνάντησης. Μοναδική "υποχρέωση" των συμμετεχό-ντων είναι η κατάθεση των αρχικών πηγών από τις οποίες προήλθε η έμπνευση των ιστοριών που θα γίνουν αντικείμενο αφήγησης-όχι των ιστοριών που θα ακουστούν. πρόθεση των διοργανωτών είναι να δημιουργηθεί ένα αρχείο ιστοριών ανοιχτό και διαθέσιμο σε όλους όσους το ζητήσουν προς ενημέρωσή τους. Στην περίπτωση που ο συνολικός χρόνος των αφηγήσεων αποβεί μικρότερος, τότε ανοίγει "κατάλογος" επί των παρόντων που επιθυμούν να αφηγηθούν και αξιοποιείται επίσης ο κατάλογος των επιλαχόντων αφηγητών.

Α.Καψωμενάκη-Βρεγμένα είναι ή ξερά (Καστελόριζο)
Απρίλιος 2017
Προκειμένου να αποφευχθεί η θεματική μονομέρεια αλλά και μια πιθανή επανάληψη, οι συναντήσεις της Λέσχης Αφήγησης δεν έχουν αφιερώματα κι ο κάθε συμμετέχων/ουσα έχει την ελευθερία επιλογής θέματος της ιστορίας που θα μοιραστεί με το ακροατήριο. Επίσης για να δοθεί η ευκαιρία της αφηγηματικής έκθεσης σε περισσότερους διαφορετικούς αφηγητές, υπενθυμίζετε πως δεν επιτρέπεται η συνεχόμενη διαδοχική αφήγηση από μήνα σε μήνα των ίδίων προσώπων.

Ε. Κούβαρη-Η παπαδιά και τα ξύλα (Κύπρος)
Απρίλιος 2017

Τα είδη των ιστοριών που μπορεί να αφηγηθεί προφορικά κάποιος στη λέσχη είναι:
Α. Λαϊκά παραμύθια, Β. Μύθοι Αισώπου, Γ. Ιστορίες από την ελληνική και την παγκόσμια μυθολογία, Δ. Θρύλοι, Ε. Λαϊκές παραδόσεις, ΣΤ. Συναξάρια, Ζ. Βιογραφικές ιστορίες
(πρόσωπα από το χώρο της ιστορίας, της τέχνης, του πολιτισμού, της επιστήμης)

Καλώς να ανταμωθούμε λοιπόν για ένατη φορά!

Α. Κουκουζέλη- Η νυχτερίδα (Ινδιάνοι Β. Αμερικής)
Απρίλιος 2017
Πληροφορίες-Δηλώσεις συμμετοχής: Δημήτρης Β. Προύσαλης -6945906008
e-mail:dimprousal@yahoo.gr
 ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ: paramythiakaimythoitoukentavrou.blogspot.com

Οι αναρτημένες φωτογραφίες είναι από τη συνάντηση του Απριλίου 2017, όπου ακούστηκαν ιστορίες από τον ελληνόφωνο χώρο (Μικρά Ασία, Κύπρος, Καστελόριζο, Λέσβος) και ξένες πατρίδες μακρινών τόπων (Παλαιστίνη, Ιαπωνία, Ινδιάνοι Βορείου Αμερικής) σε μια ατμόσφαιρα από καρδιάς.
Χώρος φιλοξενίας της Λέσχης είναι πάντα ο καλαίσθητος και ατμοσφαιρικός χώρος του Βιβλιοπωλείου FREE THINKING ZONE-Οίκος Ανοχής Σκέψης που βρίσκεται στην Οδό Σκουφά 64 στη συμβολή της με τον πεζόδρομο της οδού Γριβαίων στις παρυφές του Κολωνακίου.

Γραφτείτε να πείτε ιστορίες και φέρτε και τους φίλους σας να κάνουμε τον κύκλο των φίλων της αφήγησης μεγαλύτερο!

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΦΗΓΗΤΩΝ 9ης ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
(Τετάρτη 31 Μαΐου 2017)

1. Ειρήνη Κυτωνάκη

2. Αντρέας Ραφτόπουλος

3. Μαρούσα Απειρανθίτου
 
4. Θοδωρής Ίντας

5. Βιργινία Κόκκινου

6. Καλλιόπη Κλάδη

7. Ελεάνα Χατζάκη

8. Λίλη Προύσαλη

9. Ιωάννα Φώκου

10.ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΩΝ ΑΦΗΓΗΤΩΝ ΜΑΪΟΥ 2017


1. Έλλη Κούβαρη

2. Δημήτρης Β. Προύσαλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου