Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

Έκδοση Συλλογής λαϊκών παραμυθιών από την Απείρανθο της Νάξου: "Καμμιά βολά ήτονε...."

,
Εκδόσεις Αγγελάκη

Πρώτη κυκλοφορία: Ιούλιος 2023

Σχήμα 14Χ21

Σελίδες 220

ISBN 978-960-616-347-0

Κεντρική διάθεση: Σύλλογος Απεραθιτών Νάξου 

Με μεγάλη χαρά η ΑΜΚΕ "Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" συμμετείχε και υποστήριξε την έκδοση του Απεραθίτικου Συλλόγου Νάξου με έδρα το Γαλάτσι στην Αθήνα. Η συνεργασία αφορούσε την έκδοση μιας συλλογής λαϊκών παραμυθιών από την Απείρανθο της Νάξου μέσα από την επιμέλεια και παραμυθολογική μελέτη του επιστημονικού της εκπροσώπου Δημήτρη Β. Προύσαλη, δασκάλου, προφορικού αφηγητή και Υπ Δρ ΕΚΠΑ. Η Απείρανθος, τόπος πολιτισμού ξεχωριστός ανάμεσα στις άλλες ομορφιές της Νάξου, αποκαλύπτει έναν πλούτο της προφορικής της -κατά παράδοσιν- λαϊκής λογοτεχνίας, που αναδύεται μέσα από δεκαέξι  επιλεγμένα παραμύθια, σε μια συλλογή υπό τον τίτλο:

"Καμμιά βολά ήτονε... Απεραθίτικα λαϊκά παραμύθια"

(Συλλογή Δημητρίου Β. Οικονομίδη 1927-1934)

Πρόκειται για ένα σπάνιο υλικό καταγραφής της περιόδου 1927-1934, ενενήντα χρόνια πριν, από τον Απερανθίτη λαογράφο και καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημητρίου Β. Οικονομίδη, ο οποίος δείχνει τη μεγάλη του αγάπη στον τόπο της καταγωγής του, ξεκινώντας τις καταγραφές ήδη από την ηλικία των δεκαοκτώ χρονών, στην Απείρανθο και την Αθήνα.

Το υλικό αποτελεί μια επιλογή από τα παραμύθια που δημοσιεύτηκαν τριάντα-σαράντα περίπου χρόνια πριν κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του εν λόγω λαογράφου με το τοπικό περιοδικό "Τ' Απεράθου" των αδερφών Μιχάλη και Αντώνη Γρατσία, έντυπο σχεδόν διμηνιαίας κυκλοφορίας από το 1984-2011.

Είναι πρώτη φορά που κυκλοφορείται μια συλλογή με λαϊκά παραμύθια αποκλειστικά από την Απείρανθο, καθότι στο παρελθόν έχουν δει το φως της κυκλοφορίας τόσο ναξιώτικες συλλογές λαϊκών παραμυθιών, αλλά όχι από έναν μόνο ναξιώτικο τόπο, όσο και ευρύτερα κυκλαδίτικων. Το σημαντικό της έκδοσης είναι πως πρόκειται για ένα υλικό που εμπλουτίζει τον Ελληνικό Κατάλογο Κατάταξης του Γεωργίου Α. Μέγα, καθότι κανένα από τα εμπεριεχόμενα παραμύθια στη συλλογή δεν αναφέρεται στις σχετικές παραμυθολογικές δημοσιεύσεις, τόσο στους Μύθους Ζώων όσο και στα Ελληνικά Μαγικά Παραμύθια σε πέντε τόμους στην περίοδο 1994-2007, ενώ πέρα από τις αναφορές στις παραλλαγές του ελληνόφωνου κόσμου, μέσα στη συλλογή γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις ανάλογες κυκλαδίτικες και ναξιώτικες αντίστοιχες παραμυθιακές υποθέσεις. Οι δύο αναφερόμενοι θεματικοί άξονες είναι αυτοί που έχουν μέχρι σήμερα εκδοθεί από τους συνολικά επτά που κατηγοριοποιούν τα λαϊκά παραμύθια.

Η συλλογή είναι δίγλωσση, καθώς τα παραμυθιακά κείμενα δημοσιεύονται τόσο στο απεραθίτικο γλωσσικό ιδίωμα όσο και σε νεοελληνική απόδοση, για να είναι κατανοητά από μη απεραθίτικο παραμυθόφιλο κοινό, προσβάσιμα και αξιοποιήσιμα από τους ενδιαφερόμενους μελετητές του παρόντος και του μέλλοντος. Η επιλογή, η εισαγωγή, τα παραμυθολογικά σχόλια, οι παρατηρήσεις και φιλολογικές και λαογραφικές σημειώσεις, τα πραγματολογικά στοιχεία και οι σχολιασμοί, και συνολικά η επιστημονική επιμέλεια είναι του Δημήτρη Β. Προύσαλη. Παρόντα επίσης είναι οι αντανακλάσεις ιστορικών γεγονότων, ο αισώπειος μύθος, η βυζαντινή γραμματεία,που αποκαλύπουν πλευρές από την ποιότητα των Απεραθιτών αντρών αφηγητών και γυναικών αφηγητριών. Η τοπικοποίηση των ιστοριών, το γλωσσικό στοιχείο του ιδιώματος, η θρησκευτική συνείδηση είναι στοιχεία που μπορεί κανείς να εντοπίσει στα παραμύθια της συλλογής.

Πρέπει να αναφερθεί πως η έρευνα για το συγκεκριμένο υλικό ξεκίνησε από το περυσινό καλοκαίρι, τον Ιούλιο του 2022, όταν ο επιστημονικός εκπρόσωπος της ΑΜΚΕ προσκλήθηκε να πραγματοποιήσει παραστάσεις αφήγησης στην Απείρανθο και η έρευνα έγινε με την πολύτιμη συμβολή του Στέφανου Γανωτή σε μέρος αρχείου του περιοδικού "Τ΄Απεράθου". Η διαπίστωση πως δεν υπήρχε πρότερη έκδοση λαϊκών παραμυθιών από την Απείραθο υπήρξε μια πρόκληση τόσο επιστημονική και ερευνητική όσο και εκδοτική.

Πρόκειται για μια ταπεινή συμβολή στην ελληνική παραμυθολογία και μια πλούσια και πολύτιμη παρακαταθήκη του απεραθίτικου προφορικού πολιτισμού που ευτύχησε να αναδείξει μεγάλες λαογραφικές προσωπικότητες στο παρελθόν όπως η Διαλεχτή Ζευγώλη-Γλέζου και ο Δημήτριος Β. Οικονομίδης αλλά και πολλές σύγχρονες, σε διαφορετικά μετερίζια του πολιτισμού (πολιτική, ποίηση, εικαστικές τέχνες, επιστήμες κλπ), των επόμενων χρόνων. 

Η εν λόγω έκδοση κοσμείται από παλιές φωτογραφίες της απεραθίτικης κοινωνικής ζωής, παραχωρημένες ευγενικά από το φωτογραφικό αρχείο του Μαν. Ν. Μπαρδάνη.

Η "Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" εκφράζει τις ευχαριστίες της στην τιμητική πρόταση συνεργασίας του Απεραθίτικου Συλλόγου Νάξου.

Η παραγωγή και η διάθεση της συλλογής γίνεται αποκλειστικά από τον Απεραθίτικο Σύλλογο Νάξου με έδρα το Γαλάτσι και οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί του.

Απεραθίτικος Σύλλογος Νάξου

Ορφέως και Ανδριτσαίνης 51

ΤΚ 11146, Γαλάτσι

Τηλ. 2102132183

e-mail: aperathousullogos@yahoo.gr


ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ:




 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου