Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Ο Θ. Κολοκοτρώνης στο Νότιο Πήλιο- Επετειακή αφήγηση


«Όταν το 21 αφηγείται: Μύθοι, θρύλοι και άγνωστες ιστορίες

του Θόδωρου Κολοκοτρώνη στο δρόμο της λευτεριάς»


Με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νοτίου Πηλίου και τη συνδιοργάνωση των Πολιτιστικών φορέων της περιοχής, του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Τρικερίου και του Περιβαλλοντικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Μύλου-Γεροπλίνας "Αιάντειον", δρομολογούνται οι  εκδηλώσεις για τους επίσημους εορτασμούς των 200 χρόνων (1821-2021) από την Εθνική Παλιγγενεσία. Επίκεντρο αποτελεί το ιστορικό Τρίκερι που κράτησε το βάρος των πολεμικών αναμετρήσεων στα 1823 αντιμετωπίζοντας την επέλαση του ασκεριού 15.000 αντρών του Κιουταχή-Ρεσίτ Πασά, γράφοντας σελίδες ηρωισμού στις θέσεις "Παναγιά" και΄"Ράδια" ενισχύοντας τις περιφερειακές επαναστατικές κινήσεις και συμβάλλοντας με το δικό του τρόπο στον γενικό πανελλήνιο ξεσηκωμό αποτελώντας το μοναδικό τόπο σε όλη τη Μαγνησία που δεν πατήθηκε από οθωμανικό πόδι.  Οι Μακεδόνες του Τάσου Καρατάσου (Γερο-Τσεκούρα), Αγγελή Γάτσιου κλπ, με ντόπιους οπλαρχηγούς από το Πήλιο, όπως ο Γιώργης Δάμτσας-Ζορμπάς, ο Μαργαρίτης Δημάδης, ο Μήτρος Μπασδέκης κ.α. πολέμησαν γενναία σε ολόκληρη την περιοχή (Μηλίνα, Νησάκι Αλατάς, Λεφόκαστρο, Γατζέα), στέλνοντας μηνύματα λευτεριάς στη Ρούμελη και το Μοριά. 

Στα πλαίσια αυτών των εορταστικών εκδηλώσεων παρουσιάζεται η άνω αναφερόμενη θεματική 

το Σάββατο 31 Ιουλίου 2021 
και ώρα 21.00 

στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Τρικερίου 
παρουσία πλήθους επισήμων.

Η αφήγηση περιλαμβάνει προφορικές λαϊκές παραδόσεις για τον ήρωα-γέρο του Μοριά, μύθους Αισώπειους που έλεγε ο ίδιος και δικές του διδακτικές ιστορίες και άγνωστα περιστατικά από τη συμβολή του στην Επανάσταση του 1821 καλύπτοντας επιλεκτικά ορισμένες στιγμές της ιστορικής του παρουσίας.

Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση ανήκει ως έμπνευση και εκτέλεση στον Φίλιππο Πλακιά και οι στίχοι των τραγουδιών στον ποιητή Δημήτρη Φιλελέ και η προφορική αφήγηση γίνεται από τον Δημήτρη Β. Προύσαλη, Αϊγιωργίτη της Διασποράς.

Πρόταση-Υλοποίηση





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου