Κυριακή, 19 Αυγούστου 2018

Ο Κένταυρος αποχαιρέτησε τη διοργάνωση του 2018 και ανοίγει μονοπάτια για το φεστιβάλ του 2019


Ο Άγιος Γεώργιος, το χωριό μας στα 700μ-φωτό L.Eleftheriadis
Η διοργάνωση του 8ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» πέρασε στην ιστορία των λιγοστών ελληνικών φεστιβάλ  αφήγησης και έκλεισε με οργανωτική επιτυχία και ικανοποίηση τις εκδηλώσεις του οι οποίες  για το 2018 κράτησαν οκτώ ημέρες από 5/8-12/8. 
Άποψη του χωριού μας
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Νοτίου Πηλίου και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι πλούσιες δραστηριότητες ενός πολυποίκιλου προγράμματος απλώθηκαν σε  επιλεγμένες γωνιές  του Αγίου Γεωργίου Νηλείας, την Άνω Γατζέα και την Αγία Τριάδα έχοντας ως άξονα κύρια  τις προφορικές αφηγήσεις,  με 18 αφηγητές και αφηγήτριες, τρεις ομάδες αφήγησης.  

Αγιος Γεώργιος-Κατεβαίνοντας από το καλντερίμι-φωτό Μ. Καραθανάση
Η επιτυχία του φεστιβάλ, που λειτουργεί για όγδοο συνεχόμενο καλοκαίρι ως θεσμός πολιτισμού και τουρισμού στην περιοχή, καθρεφτίζεται στην ιδιαίτερα πολυπληθή παρουσία του παραμυθόφιλου κοινού όλων των ηλικιών που πλημμύρισαν τις παραστάσεις αφήγησης. 
Φωτό από ξωκλήσσι-Μ. Καραθανάση
Οι διοργανωτές , ομώνυμη του φεστιβάλ Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, ο Πολιτιστικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και η ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ καθώς και εθελοντές  από όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Καλαμάτα, Πάρο, Θεσσαλονίκη) φρόντισαν να κυλήσουν ομαλά με  ζέση και εμπειρία  όλες οι εκδηλώσεις στους επιλεγμένους χώρους προσφέροντας αξέχαστες στιγμές  στους συμμετέχοντες ακροατές. 
Μέρος του καλντεριμιού εντός του χωριού-φωτό L. Eleftheriadis
Η κεντρική πλατεία του χωριού κάτω από τα πλατάνια
Το κουβάρι των εκδηλώσεων του Κένταυρου ξετυλίχτηκε με αφηγήσεις  για παιδικό κοινό την  Κυριακή 5/8 στο φιλόξενο προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου από τη νέα ομάδα αφήγησης «Παραμυθωνία» (Χ. Αντωνίου, Α. Μπατσαλή, Δ. Χαρούλης-μουσική Ζ. Σταυρίδης) 
"Παραμυθωνία"-Δ. Χαρούλης
"Παραμυθωνία"-Α. Μπατσαλή
"Παραμυθωνία"-Χ. Αντωνίου
και έδωσαν τη σκυτάλη στις βραδινές προσωπικές αφηγήσεις του Π. Κόκκορη διανθισμένες με λαικό ανώνυμο υλικό που συγκίνησαν το ακροατήριο. 
"Εγώ δεν ήμουνα εκεί ...αλλά ήρθαν και με βρήκαν!" Π. Κόκκορης
Το Εικαστικό Μουσείο του Γλύπτη Νικόλα άνοιξε τις πόρτες του νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας 6/8 για να υποδεχτεί νέους αφηγητές και εκκολαπτόμενες παραμυθούδες  (Σ. Τσίρος, Έ. Ντέτσικα, Χ. Αντωνίου, Α. Μπατσαλή, Λ. Προύσαλη) μέσα σ’ έναν υποβλητικό από τα εκθέματα χώρο, 
Εικαστικό Μουσείο Γλύπτη Νικόλα-Ε. Ντέτσικα
Εικαστικό Μουσείο Γλύπτη Νικόλα-Α. Μπατσαλή


Εικαστικό Μουσείο Γλύπτη Νικόλα-Σ. Τσίρος
Εικαστικό Μουσείο Γλύπτη Νικόλα-Χ. Αντωνίου/Ζ. Σταυρίδης

Εικαστικό Μουσείο Γλύπτη Νικόλα-Λ. Προύσαλη
ενώ οι δραστηριότητες συνεχίστηκαν με τα εγκαίνια της Παράλληλης Καλλιτεχνικής Έκθεσης  από δημιουργίες σε ψηφιδωτό, κεραμικά, χαρτοπολτό, παπιέ μασσέ, υλικά από τη φύση, ζωγραφική  των Μαγνησιωτών  Σ. Μαρδύρη , Μ. Καραδέμητρου, Ε. Μάργαρη, Β. Σερπάνου, Μ. Γκιουλάκη-Πούλιου, , Β. Πατσέα, Μ. Μούχου, Ν. Θεοδωρίδη και της Αθηναίας Μ. Μαιλλη. 
Η ημέρα έκλεισε με αφηγήσεις γυναικείων φωνών που «συναντούν ιστορίες του κόσμου» για ενηλίκους και εφήβους από τις Μ. Απειρανθίτου και Κ. Τσαλαπατάνη στον Αγ. Γεώργιο.  
Γυναικείες φωνές-Μ. Απειρανθίτου
Γυναικείες φωνές-Κ. Τσαλαπατάνη
Στην ατμοσφαιρική αυλή του Αγ. Ιωάννη του Πρόδρομου στην Αγία Τριάδα η ομάδα  αφήγησης «Παραμυθωνία» κέρασε ιστορίες σε ένα μικτό ακροατήριο την Τρίτη 7/8, 
Η θέα στον Παγασητικό από την αυλή του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου είναι μαγευτική-φωτό L. Eleftheriadis

"Παραμυθωνία" (Δ. Χαρούλης, Α. Μπατσαλή, Χ. Αντωνίου, Ζ. Σταυρίδης) και  Δ. Β. Προύσαλης, Λ. Προύσαλη
Η Α. Μπατσαλή αφηγείται
Η Χ. Αντωνίου αφηγείται
Η "Παραμυθωνία" εν δράσει...
ενώ η μέρα ολοκληρώθηκε με αφηγήσεις (Σ. Μαρίνος, Σ. Τσίρος,  Έ. Ντέτσικα, Κ. Τσαλαπατάνη, Μ. Απειρανθίτου, Δ. Β.  Προύσαλης) στην αυλή του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού στην Άνω Γατζέα με έναν ημιμαραθώνιο Αφηγήσεων αφιερωμένων στο θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης (20 Μαρτίου) που για το τρέχον έτος ήταν «Σοφοί-Τρελοί» 
Οι εθελόντριες με το πωλητήριο του φεστιβάλ

Ημιμαραθώνιος-Κ. Τσαλαπατάνη
Ημιμαραθώνιος- Ε. Ντέτσικα

Ημιμαραθώνιος-Σ. Τσίρος
Ημιμαραθώνιος-Μ. Απειρανθίτου
Ημιμαραθώνιος-Σ. Μαρίνοςκαθώς  στις προθέσεις των διοργανωτών είναι να γίνει ευρύτερα γνωστή η θεσπισμένη ημερομηνία η οποία γιορτάζεται από το 1990 σε σαράντα χώρες και πέντε ηπείρους. Οι διοργανωτές εξάλλου του πηλιορείτικου φεστιβάλ αφήγησης, εδώ και πέντε χρόνια-από το 2014-συνδιοργανώνουν με τον Δήμο Αθηναίων στην πρωτεύουσα ένα επταήμερο φεστιβάλ αφιερωμένο στην εν λόγω ημέρα με ιδιαίτερη επιτυχία. 
Προσκληση για επιβίβαση στον Μουτζούρη


Η Τετάρτη 8/8, ξεκίνησε με την καθιερωμένη «Ημέρα  των παραμυθιών στο τρένο» -με την πολύτιμή υποστήριξη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με τον αγαπημένο Μουντζούρη να σέρνει τον χορό των διαδρομών και των δραστηριοτήτων. 
Ο Μπυντζούρης πάνω στην πεντάτοξη γέφυρα

Αφήγηση στην Άνω Γατζέα
Αφήγηση κάτω από τη σκιά
Αφήγηση στις Μηλιές
Ο τοπικός συρμός γεμάτος φίλους των αφηγήσεων κουβάλησε παραμυθάδες και ιστορίες που ακούστηκαν στους σταθμούς του τρένου (Ανω Γατζέα, Μηλιές) από τον αϊγιωργίτη Δ. Β. Προύσαλη συνδυάζοντας τη μοναδική διαδρομή του τρένου στο πηλιορείτικο τοπίο από τα  Άνω  Λεχώνια ως τις Μηλιές με ταξίδια ρεαλιστικά και φανταστικά 
Γυρίζοντας τη μηχανή του Μουντζούρη

ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας το λόγο πήρε η προβολή ταινιών από την εμπνευσμένη δουλειά με την τεχνική των κινουμένων σχεδίων της Γερμανίδας L. Reininger  βασισμένη στα λαϊκά παραμύθια των αδερφών Grimm αποκαλύπτοντας μια άλλη διάσταση-προσέγγιση του παραμυθιακού λόγου, από την πλευρά της 7ης τέχνης. "Δώσε και σώσε!"

Τα πρωινά της Μάτας αξεπέραστα, να σου φτιάχνουν τη μέρα!


Τα βράδια αναστηνόταν ο Λάζαρος (το μπουζούκι του Σπύρου) και μας χαλάρωνε από την κόπωση της μέρας
-εδώ παρέα με τον Θάνο
Την Πέμπτη 9/8 ένας ακόμη «θεσμός» εντός του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με επιτυχία αφού στα πλαίσια των τιμητικών εκδηλώσεων η συμβολή της  Καναδής Stephanie Beneteau από τη θέση της καλλιτεχνικής δ/ντριας του Διαπολιτισμικού Φεστιβάλ Αφήγησης του Μόντρεαλ 
Η Stephanie Beneteau  αφηγείται στα αγγλικά

στη σκηνή των Διεθνών Φεστιβάλ Αφήγησης τιμήθηκε με πλακέτα και ακολούθησε αφήγηση από την ίδια στα αγγλικά ανοίγοντας έναν σάκο ιστοριών στη φιλόξενη αυλή της οικογένειας Β. Και Σ. Σαμαρά. 
Αφήγηση συναξαριών από τον Ν. Βαραλή
Νωρίς το απόγευμα στην αυλή των γραφείων της ομώνυμης  με το πηλιορείτικο φεστιβάλ Μη Κερδοσκοπικής  Εταιρείας  προηγήθηκε απογευματινή αφήγηση συναξαριακών ιστοριών από τον μαιτρ του είδους  Ν. Βαραλή. 
Το Θερινό Σχολείο Παραμυθιών για έβδομη συνεχόμενη χρονιά από το 2012 άνοιξε τις πύλες του στους παραμυθόφιλους με ανακοινώσεις πανεπιστημιακών, παραμυθολόγων και ειδικών ερευνητών την Παρασκευή 10/8.
Η επιστημονική προσέγγιση του παραμυθιού αρχίζει παρουσιάζοντας απίστευτους κόσμους πλούτου
Η Α. Αγγελοπούλου (ανθρωπολόγος-ψυχαναλύτρια, Paris III Sorbonne Nouvelle) αναφέρθηκε στο αίνιγμα και τις αινιγματικές ρήσεις στα λαϊκά παραμύθια, ο Β. Δ. Αναγνωστόπουλος (Ομότιμος Καθ. Παν/μίου Θεσσαλίας) μίλησε για «Αστείες λαϊκές  ιστορίες», ο αιγιωργίτης Κ. Λιάπης (λαογράφος, συγγραφέας, ερευνητής) αποκάλυψε «Παλιές  ευτράπελες αΪγιωργίτικες ιστορίες» ενώ ο  Δ.Β. Προύσαλης (εκπ/κός, αφηγητής, Υπ. Διδάκτωρ ΕΚΠΑ και επιστημονικός εκπρόσωπος της «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη») παρουσίασε εισήγηση με θέμα «Τα λαϊκά παραμύθια ως υλικό ανάπτυξης δεξιοτήτων ζωής». 
Ο Ξενώνας -Αρχοντικό του Βογιατζόπουλου-1908
Το βράδυ της ίδιας ημέρας στην αυλή του ξενώνα Βογιατζόπουλου (1908), οι εραστές της αφήγησης  είχαν την εμπειρία της  συνάντησης με  ιστορίες  από τις προφορικές παραδόσεις των Κελτών  ειπωμένες από τον Δ. Β. Προύσαλη υπό τη μουσική συνοδεία του TreesCeltsMedieval (Ι.Κουλιανός, Λ. Φιλιπποππούλου). 
Αφήγηση Κέλτικων παραμυθιών με ζωντανή μουσική
Το Σαββατοκύριακο 11και 12/8 στην κορύφωση των εκδηλώσεων του φεστιβάλ, η ομάδα αφήγησης «Παραμυθανθός»(Δ. Μάλλης, Κ .Μουλλά) στην αυλή του παλιού παραδοσιακού αρχοντικού Δερελή (1750) μάγεψε το μικτής ηλικίας ακροατήριό της με ιστορίες για… αρκούδες
Ο "Παραμυθανθός" αφηγείται στο αρχοντικό Δερελή (1750)
Ο αφηγητής-μουσικός Δ. Μάλλης
ενώ στη βραδινή παράσταση οι συντελεστές  του The Telling Theater of Denmark απογείωσαν το παρευρισκόμενο κοινό τους με το σκανδιναβικό έπος Beowolf
Beowolf -The Telling Theater of Denmark-απλά εξαιρετικοί
Η Κυριακή 12/8 αποτέλεσε το κλείσιμο  του 8ήμερου ταξιδιού του Κένταυρου με μια αφήγηση αποχαιρετισμού στην αυλή της οικίας της Οικογένειας Καραϊσκάκη όπου παραμυθάδες  (Κ. Καντούρη, Σ. Μαρίνος, Κ. Τσαλαπατάνη, Σ. Τσίρος, Λ. Προύσαλη, Δ. Β. Προύσαλης) άφησαν την τελευταία φεστιβαλική γεύση στους παριστάμενους φίλους για το 2018. 
Η μικρή Λ. Προύσαλη
Η Κ. Τσαλαπατάνη αποχαιρετά με παραμύθια...

Ο Σ. Μαρίνος αφηγείται στη βίλλα ΚαραΪσκάκη
Η θέα στον Παγασητικό μοναδική...

Τις φετινές εκδηλώσεις κάλυψαν εξολοκλήρου δύο εικονολήπτες προκειμένου να ετοιμάσουν ντοκιμαντέρ για τον Αγιο Γεώργιο Νηλείας και τα παραμύθια, ενώ σημαντική δραστηριότητα αναπτύχθηκε μέσα από τα πέντε πρωινά εργαστήρια που προσφέρθηκαν σε φιλομαθείς παραμυθόφιλους..Οι διοργανωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Αύγουστο του 2019 με τις σχετικές δρομολογήσεις να έχουν ήδη ξεκινήσει και να αφορούν θεματικές, χώρους-τοπία αφήγησης και συμμετέχοντες αφηγητές.
Οι οικογένειες των δύο καλλιτεχνικών δ/ντων των φεστιβάλ αφήγησης Μόντρεαλ και Πηλίου
Μέγας χορηγός η οικογένεια των Lisa & Sakis Yakas ενώ πολύτιμη χορηγική υποστήριξη πρόσφεραν: Αναπτυξιακή Πηλίου, η Chroma Pelion Villas, ο Ξενώνας ΧΡΥΣΗ ΝΕΦΕΛΗ, η Pelion Esties, ο Ξενώνας Βογιατζόπουλου, Βίλλες ΚαραΪσκάκη, Αντρέας Νικ. Δογκάκης Βee Real Estate Iolkos, οι Εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ,  το BAKERY ZAXOY «Έτσι απλά» Κ.Γατζέα,  το Καφέ-Εστιατόριο «Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΣ» Αγ. Γεώργιος,   οι Γ.& E. Ευαγγελινός, Επιχειρήσεις Εστιάσης & Φιλοξενίας Αγ. Γεωργίου Νηλείας,
Χορηγός Επικοινωνίας: Εφημερίδα Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου