Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Λέσχη Αφήγησης Αθήνας "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία" Ο 2ος χρόνος λειτουργίας



ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017-ΙΟΥΝΙΟΣ 2018-2η χρονιά

Θετικός ήταν ο απολογισμός της λειτουργίας της Λέσχης Αφήγησης Αθήνας "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία" για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μετά την περυσινή πρώτη περίοδο 2016-2017. Στο κλείσιμο των συναντήσεων, τον Ιούνιο, ένα ακροατήριο που ξεπέρασε τους σαράντα παρισταμένους έφτιαξε μια εξαιρετική ατμόσφαιρα για να μοιραστούν ιστορίες.

Ιούνιος 2018-Ν. Τσαλαπατάνη "Τα ρούχα της Αλήθειας" (εβραϊκή)
Η πρωτοβουλία της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη"  αφήσε πολλά και πλούσια αισιόδοξα μηνύματα για τη δημιουργία ενός σταθερού χώρου αναφοράς όπου θα μπορούν να συναντιούνται άνθρωποι και ιστορίες, κουβαλητές και θαμώνες, θιασώτες των προφορικών αφηγήσεων και αναδυόμενοι παραμυθάδες, κοινωνοί ανθρώπινης και βαθιά επικοινωνιακής διαδικασίας που διαμορφώνει πάντα το πλαίσιο μιας αφηγηματικής σύμβασης.

Ιούνιος 2018-E. Ντετσικα  "Ποιο είναι το γρηγορότερο πράγμα στον κόσμο"(Ελλάδα)
Δέκα συνεχόμενες συναντήσεις για την περίοδο 2017-2018 (να το πούμε αφηγηματική χρονιά;) από τον Σεπτέμβριο του 2017 μέχρι και τον Ιούνιο του 2018 στον φιλόξενο χώρο του Βιβλιοπωλείου-καφέ FREE THINKING ZONE-Οίκος Ανοχής Σκέψης στις παρυφές του Κολωνακίου στην Αθήνα, έγιναν αφορμή να βρεθούν αρκετές φορές παρεα 35 διαφορετικοί αφηγητές με περισσότερες από 90 ιστορίες.
Ιούνιος 2018-Α. Ραφτόπουλος "Το κουμπί του ράφτη" (Αφρική)
Ιστορίες και ποικίλα θέματα επιλεγμένα από τον κόσμο της προφορικότητας όπως αυτή έφτασε μέχρι σήμερα στους αφηγητές από στόμα σε στόμα και από έντυπες και ηλεκτρονικές πηγές, που αποτέλεσαν την πηγή αλίευσης των πρωταρχικών μορφών, οι οποίες επαναδιαμορφώθηκαν και μετασχηματίστηκαν προφορικά σε νέες ιστορίες μέσα από την μυθοπλαστική παρέμβαση και αναδημιουργία των σύγχρονων αφηγητών. 

Ιούνιος 2018-Ρ. Δημητριάδου "Η χελώνα Κεσεφ κι ο ποντικός (Καππαδοκία) 
Άλλες ιστορίες ακούστηκαν για πρώτη φορά σε  αφηγηματικό χρόνο προφορικά, άλλες ξαναζεστάθηκαν, ορισμένες δοκιμάστηκαν σε μορφή αφηγηματική, και άλλες μετασχηματίστηκαν σε καινούργια υπόσταση πλαισιακά και ενισχύθηκαν διαλογικά.
Ιούνιος 2018-Σ. Μαρίνος "Ο τυφλός κι ο κυνηγός" (Νότιος Αφρική)
Υποθέσεις από τα σεντούκια των λαϊκών παραδόσεων, των μύθων, των μυθολογικών ιστοριών, των θρύλων, των λαϊκών παραδόσεων αλλά και από τον πλατύ χώρο των βιογραφιών προσωπικοτήτων της τέχνης, της επιστήμης μοιράστηκαν απλόχερα στους φίλους της αφήγησης που βρέθηκαν στο χώρο του βιβλιοπωλείου τις τελευταίες Τετάρτες-και όχι μόνο καθώς γιορτάστηκαν και ημερες ξεχωριστες των δέκα διαδοχικών μηνών.
Ιούνιος 2018- Μ. Απειρανθίτου "Η δικαιοσύνη του Χότζα" (Τουρκία)
Επαγγελματίες αφηγητές και αφηγήτριες, παλιότεροι και νεότεροι, εκκολαπτόμενοι και αναδυόμενοι, αυτοδίδακτοι αλλά επίσης καινούργιοι απόφοιτοι σεμιναριακών εργαστηρίων και σχολών σε ένα μεγάλο εύρος ηλικιών (από 6 έως και 66 ετών).

Ιούνιος 2018 Λ.Προύσαλη "Το πρώτο κουνούπι" (Κίνα)

Οι παρευρισκόμενοι της κάθε συνάντησης του μήνα έσυραν ένα ιδιότυπο "γαϊτανάκι" ιστορήσεων που ανέδειξαν γνωριμίες, βάθυναν φιλίες, άνοιξαν διαλόγους επαφών και δρομολόγησαν μια μοναδική εμπειρία και πλούτο προσεγγίσεων.

Ιούνιος 2018-Κ. Γιαννακός "Η πετρόσουπα" (Πορτογαλία)
Τον Ιούνιο ακούστηκαν παραμύθια από τις κατηγορίες των Μαγικών ιστοριών, τα νοβελιστικά-ρεαλιστικά παραμύθια, τις ιστορίες ζώων, τις ευτράπελες -χιουμοριστικές καθώς και ανώνυμες προφορικες λαϊκής προελευσης καθώς και λαϊκες παραδόσεις του  ελληνόφωνου χώρου. Ευχαριστούμε όλους από καρδιάς και ευχόμαστε καλή αντάμωση το επόμενο φθινόπωρο, Τετάρτη 26 Σεπτέμβρίου 2018 στον ίδιο χώρο.

Ιούνιος 2018 .Λ. Χανδακάρη "Η αμίλητη πριγκίπισσα" (Κάιρο)
Οι ιστορίες που συγκεντρώθηκαν στην Ιστοριοθήκη-Αρχείο των πηγών είναι στη διάθεση όσων επιθυμούν να έχουν ενημέρωση για το υλικό που αξιοποιήθηκε.


Ιούνιος 2018-Ε. Χατζάκη "Ιστορίες των ανεράιδων" (Ελλάδα)
Η Λέσχη Αφήγησης Αθήνας "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία" αποτελεί μια πρωτοβουλία της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" που διοργανώνει το ομώνυμο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου, και φέτος για το 2018 δρομολογεί την 8η συνεχόμενη διοργάνωση από 5-12 Αυγούστου στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας και την ευρύτερη περιοχή του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου