Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2016

Ο Δεκέμβρης της Λέσχης Αφήγησης Αθήνας-μικρό απολογιστικό

 
Ραντεβού στην 5η συνάντηση τον Ιανουάριο
  
 Καλωσορίζουμε τη νέα χρονιά 
την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Ώρες: 7.00-9.00 μμ

Οι κατάλογοι των αφηγητών άνοιξαν!

Η τέταρτη και τελευταία συνάντηση για το 2016 της Λέσχης Αφήγησης Αθήνας «Μοιράσου κι εσύ μια ιστορία», αυτή του Δεκεμβρίου,  την οποία διοργάνωσε η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη»,
 
έκλεισε με επιτυχία και με τη συμμετοχή τριάντα περίπου ανθρώπων που παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον για ένα δίωρο (7.30-9.30 μμ) ειδικά προσαρμοσμένο στην εορταστική κινητικότητα των ωραρίων για τα καταστήματα, τις αφηγήσεις των εγγεγραμμένων αφηγητριών και αφηγητών στον κατάλογο.


Η Χρύσα Πορίχη ανοίγει τη συνάντηση του Δεκεμβρίου (Η κρυστάλλινη καρδιά)

Το υλικό που μοιράστηκαν οι αφηγήτριες και αφηγητές κινήθηκε μέσα στην αστείρευτη θάλασσα της προφορικής λογοτεχνίας του κόσμου. Λαϊκά παραμύθια από τον χώρο του μαγικού εκτέθηκαν στην ομήγυρη του ακροατηρίου αντάμα με ιστορήσεις-υποθέσεις που κινήθηκαν μέσα στα πλαίσια των ρεαλιστικών-νοβελιστικών πλοκών, παραμύθια ευτράπελα και χιουμοριστικά συνάντησαν λαϊκές παραδόσεις με χαρακτήρα αιτιολογικό, δηλ. ιστορίες πιστευτές στα όρια της αφηγηματικής κοινότητας που εξηγούν το όλον του ορατού και αόρατου κόσμου και κλιμακωτές πλοκές συνυπήρξαν μέσα από συναντήσεις με μύθους
Η Αγγελική Ζαφειράκη (Η τύχη του τεμπέλη Μετζεσάν)

Προφορικές λογοτεχνικές παραδόσεις του παραμυθιακού κόσμου και των λαϊκών παραδόσεων από την Κεφαλλονιά (Το πιο γλυκό ψωμί), την Μικρά Ασία (Ο ποντικός κι η θυγατέρα του), τη Στερεά Ελλάδα (Γιατί οι σκύλοι κυνηγούν τις γάτες κι οι γάτες τους ποντικούς), την Αλβανία (Η ακαμάτρα), την Κίνα (Ο ουράνιος φλογεροπαίκτης, Η τύχη του Μετζεσάν), το Βιετνάμ (Η κρυστάλλινη καρδιά), τις εβραϊκές ιστορίες της χασιδικής παράδοσης (Ο ραββίνος κι η ιστορία που απομένει), τη Γερμανία (Η έξυπνη Γκρέτα) και την ελληνόφωνη παράδοση της Κριμαίας-Αζοφικής (Τα δυο δαχτυλίδια) απάγκιασαν για ένα δίωρο στον φιλόξενο χώρο του βιβλιοπωλείου FREE THINKING ZONE-Οίκος Ανοχής Σκέψης, της οδού Σκουφά 64 καθώς αυτή συναντιέται με τον πεζόδρομο της οδού Γριβαίων, στις παρυφές του Κολωνακίου.
 
 
Η Αναστασία Κουκουζέλη (Το πιο γλυκό ψωμί)
 
Οι αφηγήτριες και αφηγητές που προέκυψαν από τον κατάλογο των επιλαχόντων αφηγητών, την απουσία λόγω ασθένειας αλλά τη σύντομη χρονική έκταση ορισμένων ιστορήσεων, κατέθεσαν τις αρχικές πηγές των ιστοριών τους απ’ όπου εμπνεύστηκαν και δούλεψαν με ενέργεια και διάθεση μυθοπλαστική, στη γραμματεία της Λέσχης Αφήγησης. Πρόθεση των διοργανωτών είναι να εμπλουτιστεί το αρχείο-βάση δεδομένων των εκτεθειμένων ιστοριών που έχει συγκροτηθεί από την πρώτη συνάντηση του περασμένου Σεπτεμβρίου- το αρχείο έχει ήδη συγκεντρωμένες 37 αρχικές πηγές-και είναι διαθέσιμο σε οποιονδήποτε επιθυμεί να το ζητήσει σε έντυπη (φωτοτυπία) ή ηλεκτρονική  μορφή (σκαναρισμένο). Ήδη από το προηγούμενο διάστημα ικανοποιηθεί αιτήματα απόκτησης του υλικού, από την εναρκτήρια συνάντηση του Σεπτεμβρίου.
Η Έλλη Κούβαρη (Γιατί οι σκύλοι κυνηγούν τις γάτες)
 

Ένα τέτοιου είδους αρχείο  είναι πολύτιμη πηγή για όλους όσους ασχολούνται με την προφορική αφήγηση, αφού αφενός δίνει τη δυνατότητα να μπορεί κάποιος να αξιοποιήσει το συγκεντρωμένο σώμα των ιστοριών που ακούστηκαν αλλά και αφετέρου να γνωρίσει πηγές που πιθανά είναι δυσεύρετες, σπάνιες ή εκτός κυκλοφορίας εμπλουτίζοντας και το δικό του προσωπικό προς μελέτη και συμβουλή υλικό. Η διάθεση του αρχείου είναι δωρεάν.
Η μικρή Λίλη Προύσαλη αφηγείται (Η βασιλεία των σπαγκέτι)
 
Η Λέσχη Αφήγησης Αθήνας «Μοιράσου κι εσύ μια ιστορία» δίνει τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να αφηγηθούν (παλιότερους, νεότερους, εκκολαπτόμενους, από εργαστήρια ή αυτοδίδακτους κλπ)  αρκεί να εκδηλώσουν ανάλογη πρόθεση έγκαιρα με τηλεφωνική επικοινωνία στο 6945-906008 ή με μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο dimprousal@yahoo.gr 
Η Ειρήνη Κυτωνάκη (Ο ποντικός κι η θυγατέρα του)

Υπενθυμίζουμε πως το προς αφήγηση υλικό πρέπει να προέρχεται από τις κατηγορίες που προτείνονται δηλαδή λαϊκά παραμύθια, μύθοι του Αισώπου, μυθολογίες των λαών, θρύλοι, λαϊκές παραδόσεις, συναξάρια, Βιογραφικές ιστορίες.
Η Νίκη Τσάμπρα (Ο ουράνιος φλογεροπαίκτης)
Για τη συνάντηση του Ιανουαρίου 2017-όπως έγινε και στις προηγούμενες μηνιαίες συναντήσεις, δημιουργούνται δύο κατάλογοι συμμετοχής: Ο πρώτος κατάλογος αφορά όσους επιθυμούν να αφηγηθούν και δεν δήλωσαν στις προηγούμενες συναντήσεις ή πήραν μέρος σε δύο μη διαδοχικές. Ο δεύτερος κατάλογος αφορά σε όσους αφηγήθηκαν ήδη στην προηγούμενη συνάντηση του Οκτωβρίου και επιθυμούν να αφηγηθούν ξανά ή απλά δεν πρόλαβαν να εγγραφούν εγκαίρως στον κατάλογο αφηγητών του τρέχοντος μηνός.  Εάν και εφόσον δεν συμπληρωθεί ο πρώτος κατάλογος των καινούργιων- για τη δρομολογούμενη συνάντηση-αφηγητών, η ελάχιστη δεκάδα συμπληρώνεται από τον κατάλογο όσων έχουν ήδη αφηγηθεί και δήλωσαν νέα πρόθεση για τον μήνα της επόμενης  συνάντησης.


Η Κάτια Καντούρη (Ο ραββίνος κι η ιστορία που απομένει)
Η λογική των δύο καταλόγων εξυπηρετεί και διασφαλίζει τη δυνατότητα παραχώρησης βήματος  για αφήγηση σε περισσότερους και διαφορετικούς ανθρώπους (αφηγητές και μη) ενώ παράλληλα επιτρέπει στους ήδη συμμετέχοντες να αφηγηθούν ξανά, αλλά υπό προϋποθέσεις. Σε όσους καταλόγους παρατηρείται η επανάληψη ονομάτων της αμέσως προηγούμενης συνάντησης, τούτο προκύπτει, επειδή -ενώ είχαν δηλωθεί- δεν μπόρεσαν για αντικειμενικούς λόγους να παρευρεθούν.
 
Η Μαρούσσα Απειρανθίτου (Η ακαμάτρα)
 
Οι κατάλογοι αναρτώνται στο ιστολόγιο του «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» στην αντίστοιχη σελίδα κάτω δεξιά «Λέσχη Αφήγησης» έτσι ώστε να είναι γνωστό κάθε φορά πόσες κενές θέσεις διατίθενται.


Ο Θοδωρής Ίντας (Ή έξυπνη Γκρέτα)

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους αλλά προϋποθέτει την κατανοητή ελάχιστη κατανάλωση στον χώρο.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΦΗΓΗΤΩΝ 5ης ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
(Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017)

1. Αγγελική Γεωργίτση

2. Αντρέας Ραφτόπουλος
 
3. Νάγια Οικονομοπούλου

4. Γεωργία Φρουτζιάλα

5. Λουκία Σουγιά

6. Χριστίνα Λιόγαρη

7.

8.

9.

10.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου