Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016

Στον απόηχο του 6ου Φεστιβάλ με επίκεντρο τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας


 
Εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ
α.φ. 35.990 Κυριακή 14 Αυγούστου 2016 σ. 18
Λάτρεις των παραμυθιών ξετύλιξαν στο Πήλιο                          το κουβάρι των αφηγήσεων
 
Η διοργάνωση του 6ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» πέρασε στην ιστορία των ελληνικών φεστιβάλ  και ολοκλήρωσε με οργανωτική επιτυχία και ικανοποίηση τις εκδηλώσεις του οι οποίες  για το 2016 κράτησαν εννιά ημέρες από 30/7 -7/8.  Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, του ΕΟΤ και της Πρεσβείας του Βελγίου στην Ελλάδα και την Κύπρο και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Νοτίου Πηλίου και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι ποικίλες δραστηριότητες του πλούσιου προγράμματος ξεδιπλώθηκαν σε όλη την επικράτεια του Αγίου Γεωργίου Νηλείας, την Άνω και Κάτω Γατζέα και την Αγία Τριάδα με άξονα πάντα τις προφορικές αφηγήσεις. 

Τα μπάνερ στη δυτική είσοδο (από Βόλο) του Αγίου Γεωργίου Νηλείας

 Η επιτυχία του φεστιβάλ, που λειτουργεί για έκτο συνεχόμενο καλοκαίρι ως θεσμός πολιτισμού και τουρισμού στην περιοχή, καθρεφτίζεται στην ιδιαίτερη κινητικότητα που αναπτύχθηκε από φίλους των αφηγήσεων αφού εραστές των παραμυθιών ήρθαν στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας από την Πελοπόννησο (Καρύταινα και Ναύπλιο), Στερεά Ελλάδα (Αθήνα, Χαλκίδα, Λαμία, Καρπενήσι, Αμφιλοχία), Θεσσαλία (Βόλος, Λάρισα, Τρίκαλα), Μακεδονία (Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Δράμα, Θάσο). Οι διοργανωτές , ομώνυμη του Φεστιβάλ Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, ο Πολιτιστικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και η ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ καθώς και εθελοντές  φρόντισαν με ιδιαίτερη ζέση όλες οι εκδηλώσεις στους επιλεγμένους χώρους να κυλήσουν ομαλά προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στους συμμετέχοντες ακροατές.Το μπάνερ της ανατολικής εισόδου του χωριού (από Μηλιές)
Το κουβάρι των αφηγήσεων ξετυλίχτηκε το Σάββατο 31/7 από τον κόσμο της αρχαίας ελληνικής  γραμματείας αφού μέλη της Λέσχης Αφήγησης των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ του Βόλου μοιράστηκαν μύθους του Αισώπου
Όλη η οικογένεια παρακολουθεί αφήγηση ιστοριών του Αισώπου-
Αφήγηση από τον Π. Μορωνιό

       Η Α. Κουγκούνη αφηγείται
(μέλος της Λέσχης Αφήγησης Ιδ. Εκπαιδευτηρίων ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ)

Η Φ. Κραβαρίτη μπροστά στο πολυπληθές ακροατήριο
κι αργότερα διάβασαν με  προφορά στη γλώσσα του Ομήρου και παράλληλη απόδοση στα νεοελληνικά επιλεγμένα αποσπάσματα από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια καθώς και μικρό μέρος της τραγωδίας «Τραχίνιες» του Σοφοκλή.
Η Β. Μπέη απαγγέλλει Ιλιάδα στην ομηρική γλώσσα
 
Η σκυτάλη της  Κυριακής 31/7 στην αυλή της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας δόθηκε σε νεοεκκολαπτόμενες αφηγήτριες (Α. Καψωμενάκη, Φ. Κολιαράκη, Ε. Λεβεντάκη, Ε. Κούβαρη)
Ι.Σωτήρη-Ιστορίες ενός ξύλινου κόσμου (Τα καράβια)
 
Ι.Σωτήρη-Ιστορίες ενός ξύλινου κόσμου (Τα σπίτια)

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών αμείωτο
8+1 Σκιτσογράφοι του Ημερήσιου Αθηναϊκού Τύπου-Από το μύθο στο σκίτσο
Μ. Λιάππη-Χίλιοι κι ένας κόμποι μαγικοί
(βραχιόλια μακραμέ)
Κ. Κονταξής-Εικονογραφώντας τα Θεσσαλικά παραμύθια
(2τομη συλλογή Β. Δ. Αναγνωστόπουλου)
 
Β. Τζαφέτα-Ιστορίες με πινέλο για του κόσμου όλα τα "θέλω"


 
Η νέα αφηγήτρια Α. Καψωμενάκη (Το πιο γλυκό ψωμί)
Η νέα αφηγήτια Ε. Λεβεντάκη (Η γλώσσα των βατράχων)
Η εκκολαπτόμενη αφηγήτρια Ε. Κούβαρη
Η εκκολαπτόμενη αφηγήτρια Φ. Κολιαράκη (Η κυρά Καλή κι οι δώδεκα μήνες)

ενώ το ίδιο βράδυ έγινε προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ  SURYA του Βέλγου L.Van Lancker σχετικής  με τη γέννηση ενός σύγχρονου αφηγηματικού έπους με τις επιρροές του από παραμυθάδες διαφορετικών περιβαλλόντων.  
 
Ο Κένταυρος υποδέχτηκε τον Αύγουστο με ιστορήσεις στις αυλές Ι. Ν. της περιοχής. Στις 1 Αυγούστου οι «Υφάντρες των παραμυθιών» (Μ. Απειρανθίτου , Λ. Σουγιά) αφηγήθηκαν ιστορίες δύναμης και αδυναμίας στον Αγ. Ιωάννη τον Πρόδρομο της Αγίας Τριάδας
 
Η θέα από την αυλή του Ι. Ν. Αγίου Ιωάννη Προδρόμου,
στην τοποθεσία Αγία Τρίαδα
Η Μ. Απειρανθίτου μοιράζεται παραμύθια δύναμης και αδυναμίας


Η Λ. Σουγιά αφηγείται

 
και το βράδυ η αυλή του Ι. Ν. Τιμίου Σταυρού Κάτω Γατζέας πλημμύρισε κόσμο που θέλησε να ακούσει συναξάρια Αγίων από τους π. Δ. Καποδίστρια και Ν. Βαραλή.
 
Κοσμοσυρροή στη βραδιά των συναξαριών- Αφήγηση του π.Δ. Καποδίστρια
 
Η Τρίτη 2/8 κύλησε με αφηγήσεις στην αυλή του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού στην Άνω Γατζέα με έναν Μαραθώνιο Αφηγήσεων αφιερωμένων στο θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης (20 Μαρτίου) που για το τρέχον έτος ήταν «ΔΥΝΑΤΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ» καθώς  στις προθέσεις των διοργανωτών είναι να γίνει ευρύτερα γνωστή η θεσπισμένη ημερομηνία η οποία γιορτάζεται από το 1990 σε σαράντα χώρες και πέντε ηπείρους. Οι διοργανωτές εξάλλου του πηλιορείτικου φεστιβάλ αφήγησης, εδώ και τρία χρόνια-από το 2014-συνδιοργανώνουν με τον Δήμο Αθηναίων στην πρωτεύουσα ένα επταήμερο φεστιβάλ αφιερωμένο στην εν λόγω ημέρα με ιδιαίτερη επιτυχία.
Αφήγηση από τον Μαραθώνιο "Δυνατές Γυναίκες"-Μ. Απειρανθίτου
 
Αφήγηση από τον Μαραθώνιο "Δυνατές γυναίκες"- Π. Κόκκορης


 
 
Η Τετάρτη 3/8, πλούσια σε εκδηλώσεις ξεκίνησε με την καθιερωμένη «Ημέρα  των παραμυθιών στο τρένο» -με την πολύτιμή υποστήριξη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με τον Μουντζούρη να σέρνει τον χορό των δραστηριοτήτων.

Η αναμνηστική κάρτα για την "Ημέρα των παραμυθιών στο τραίνο" 
 
Ο συρμός γεμάτος φίλους των αφηγήσεων κουβάλησε παραμυθάδες και ιστορίες που ακούστηκαν στους σταθμούς του τρένου από τον αϊγιωργίτη Δ. Β. Προύσαλη συνδυάζοντας τη μοναδική διαδρομή του τρένου στο πηλιορείτικο τοπίο από τα  Άνω  Λεχώνια ως τις Μηλιές με ταξίδια του νου
 
Ο Μουντζούρης πάνω από την πεντάτοξη γέφυρα
 
Η θέα του Παγασητικού μέσα από τα βαγόνια πάντα μαγευτική
Τα βαγόνια γεμάτα φίλους των αφηγήσεων
Αφήγηση στο σταθμό της Άνω Γατζέας με φόντο τον Μουντζούρη
Άνω Γατζέα- Δ. Β. Προύσαλης, η αφήγηση του γυρισμού
Η αφήγηση στο Σταθμό στις Μηλιές
 
Η διαδρομή μια σκέτη απόλαυση
Τα βαγόνια του Μουντζούρη με την αφίσα του Φεστιβάλ
 
 ενώ το απόγευμα η ομάδα αφήγησης ΠΑΑΡΑΜΥΘΑΝΘΟΣ (Ρ. Μουλλά, Δ. Μάλλης) μοιράστηκε παραμύθια και μουσικές με τους μικρούς ακροατές στον χώρο του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού.
 
Η ομάδα αφήγησης Παραμυθανθός (Ρ. Μουλλά-Δ. Μάλλης)
υπό τις μουσικές του Κ. Ακτύπη
 
 Η βραδινή αφήγηση αποτέλεσε ένα ξεχωριστό γεγονός αφού πραγματοποιήθηκε μέσα στο παλιό ατμοσφαιρικό παντοπωλείο «Η ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ» του Ι.Δ. Παπαδόπουλου στην Άνω Γατζέα με αφηγήσεις παραμυθιών και μύθων από μέλη της Λέσχης Αφήγησης των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ και επαγγελματίες αφηγήτριες και αφηγητές (Β. Μπέη, Φ. Κραβαρίτη, Α. Κουκουζέλη, Σ. Τουλούπα, Δ. Β. Προύσαλη).
 
Το παλιό παντοπωλείο Η ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ του Ι. Δ. Παπαδόπουλου στην Άνω Γατζέα
ανοίγει ξανά τις πόρτες του για το φεστιβάλ μετά από 4 χρόνια

 

 
Η Β. Μπέη της Λέσχης Αφήγησης των Ιδ. Εκπαιδευτηρίων ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ αφηγείται
Λεπτομέρεια από το εσωτερικό του παλιού άθικτου παντοπωλείου

Η Σ. Τουλούπα αφηγείται τον μύθο της Πανδώρας

Η Α. Κουουζέλη μοιράζεται την ιστορία της
 
Στο παλιό παντοπωλείο ο χρόνος έχει σταματήσει
 
Την Πέμπτη 4/8 ένας ακόμη «θεσμός» εντός του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με επιτυχία. Το Θερινό Σχολείο Παραμυθιών για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά από το 2012 άνοιξε τις πύλες του στους παραμυθόφιλους με ανακοινώσεις πανεπιστημιακών, παραμυθολόγων και ειδικών ερευνητών. Η Α. Αγγελοπούλου (ανθρωπολόγος-ψυχαναλύτρια, Paris III Sorbonne Nouvelle) αναφέρθηκε στους μύθους της πρώτης γυναίκας, η  Ε. Κατρινάκη (Διδάκτωρ Κοινων. Ανθρωπολογίας) ανέπτυξε το θέμα των Εικόνων Μητρότητας στους θρύλους και τα παραμύθια, ο Γ. Κατσαδώρος (Επικ. Καθ. Λαογραφίας Παν/μίου Αιγαίου) και η Α. Περράκη (ΜΔΕ Επιστήμες Αγωγής) μίλησαν για την αφήγηση στη σύγχρονη εποχή προσεγγίζοντας μια «διαφορετική» συνάντηση του ανθρώπου με τον προφορικό λόγο ενώ ο  Δ.Β. Προύσαλης (εκπ/κός, αφηγητής, ΜΔΕ Λαογραφία και Πολιτισμός ΕΚΠΑ Αθηνών και επιστημονικός εκπρόσωπος της «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη») αναφέρθηκε στα όρια συνάντησης και διαφορών των λαϊκών αφηγητών του χτες με τους σύγχρονους νεοαφηγητές του σήμερα παρουσιάζοντας  την επιστημονική προσέγγιση του ανθρωπολογικού είδους  από τον ανεξάντλητο κόσμο των λαϊκών παραμυθιών, των μύθων και της αφήγησής τους.
 
 
Τα παλιά θρανία βγαίνουν στην αυλή για το Θερινό Σχολείο Παραμυθιών


 
Το βράδυ της ίδιας ημέρας με διεθνές χρώμα , οι εραστές της αφήγησης  είχαν την εμπειρία της  συνάντησης με την ιστορία της Σαχμεράν, της Βασίλισσας των φιδιών σε μια συναφήγηση των G.Atalay Kokkoris και Π. Κόκκορη στα τουρκικά και ελληνικά και μουσική συνοδεία της Ι. Σάμιτα.
 
Από την βραδιά της εξαιρετικής αφήγησης "Η επιστροφή της Σαχμεράν"
G.Atalay Kokkoris-Π. Κόκκορης
μουσική συνοδεία Ι. Σάμιτα
 
Η Παρασκευή 5/8 ξεκίνησε με το  πρώτο μέρος του 8ωρου εργαστηρίου των G. Atalay-Kokkoris με θέμα: «Ψάχνοντας τον αφηγητή μέσα μας»
 
 
 
ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας οι Χ. Πορίχη και Β. Δ. Προύσαλης στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου κέρασαν παραμύθια μικρούς και μεγάλους φίλους των παραμυθιών δημιουργώντας  μια εξαιρετική ατμόσφαιρα αλληλόδρασης.
 

Η Χ. Πορίχη κερνάει ιστορίες σε μικρούς και μεγάλους
Ο Δ. Β. Προύσαλης αφηγείται στην κεντρική πλατεία του χωριού
Η βραδινή αφήγηση φιλοξενήθηκε στην αυλή της οικίας  της οικογένειας Α. Τρίχα με λαϊκά παραμύθια συνυφασμένα με πραγματικές ιστορίες κακοποιημένων γυναικών από την ομάδα αφήγησης ΠΑΡΑΜΥΘΑΝΘΟΣ με τις μουσικές των Δ. Μάλλη και  Κ. Ακτύπη.
 
Η βραδιά του Παραμυθανθού όπου τα λαϊκά παραμύθια συνάντησαν
πραγματικές ιστορίες κακοποιημένων γυναικών


 
Το Σαββατοκύριακο 6 και 7/8 στην κορύφωση των εκδηλώσεων του φεστιβάλ η Α. Θάνου γνωστή αφηγήτρια από τη Θεσσαλονίκη αφηγήθηκε στην αυλή του Ι. Ν. Κοίμησης Θεοτόκου (Παναγία) (1742) παραμύθια για παιδιά ξεσηκώνοντας όλους τους παρευρισκομένους φίλους με τη μουσική βοήθεια του Α. Μακρή.
 
Η Α. Θάνου με τη μουσική συνοδεία του Α. Μακρή
 
 
Λίγο αργότερα εντός του ναού πραγματοποιήθηκε μια μοναδικής εμπειρίας μυσταγωγική αφήγηση από τον Ν. Βαραλή, συνοδευόμενο από τον γνωστό μουσικοσυνθέτη Κ. Γανωτή του «Παραμυθία Τριανταφυλλιάς» υπό το φως των καντηλιών.
 
Ο Ν. Βαραλής αφηγείται υπό το φως των κεριών εντός του ναού
 
Η Κυριακή αποτέλεσε το κλείσιμο  του 9ήμερου ταξιδιού του Κένταυρου ξεκινώντας το πρωί με το εργαστήρι συνάντησης της αφήγησης με τη μουσική από την Α. Θάνου και το μουσικό της συνεργάτη Α. Μακρή στο Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Γεωργίου.
 
Από το εργαστήρι της Α. Θάνου όπου η αφήγηση συναντά τη μουσική
Η αυλή του Ι.Ν Αγίου Γεωργίου αντήχησε το ίδιο απόγευμα από τις ιστορίες της ομάδας αφήγησης ΠΑΡΑΜΥΘ ΆΛΟΣ (Δ. Γεωργιάδου, Β. Σταμπολάκη) από τα Χανιά που οδήγησε το κοινό στα μονοπάτια των παραμυθιών κάτω απ’ τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος


Η Δ. Γεωργιάδου από την ομάδα "Παραμύθ' Αλός"


Η Β. Σταμπολάκη από την ομάδα αφήγησης "Παραμύθ' Αλός"
ενώ η βραδινή παρουσία της Α. Θάνου στην αυλή του παραδοσιακού ξενώνα «Χρυσή Νεφέλη» υπό τις νότες του Α. Μακρή υπήρξε το κατάλληλο κλείσιμο των εκδηλώσεων μέσα από την αφήγηση υπό τον τίτλο «Ονειρεύομαι» για ενήλικο ακροατήριο.
 
Α. Θάνου- Α. Μακρής στην αυλή του "Χρυσή Νεφέλη"
 
Η Α. Θάνου σε μια ιδιαίτερη βραδιά

 
Οι διοργανωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον επόμενο Αύγουστο του 2017 με σχετικές δρομολογήσεις να έχουν ήδη αρχίσει και να αφορούν χώρους-τοπία αφήγησης και συμμετέχοντες παραμυθάδες.

Μέγας χορηγός ο παραδοσιακός Ξενώνας ΑΝΩΒΟΛΙΟΣ με την ευγενική παραχώρηση κτηρίου για τη στέγαση της έδρας της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη».

Ένα μέρος των εθελοντών στο κοινό γεύμα
 
Χορηγοί: Τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ Βόλου, οι Εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ, το Μουσείο Ξενοδοχείο «BARBARA” Αγριά Βόλου, το BAKERY ZAXOY «Έτσι απλά» Κ. Γατζέα,  το Καφέ-Εστιατόριο «Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΣ» Αγ. Γεώργιος,   το Photo Studio Ζίγγρας, η Αρδευτική Βόλου –Π. Αναστασίου, ο Ι. Ραφτογιάννης & ΣΙΑ ΟΕ Σιδηρικά Χρώματα Υδραυλικά Γεωργικά Εργαλεία-Άνω Λεχώνια, ο Φούρνος του Μάριου –Πινακάτες, Ζωοτροφές Αδάμου-Κάτω Λεχώνια, ΕΒΟΑΠ ΕΠΕ των Βαρδάκη –Κανέλλου Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Ελαστικά Βουλκανιζατέρ Λαρίσης 82 Βόλος, ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ Παραγωγή-Εμπορία Ελαιολάδου Γ. Ευαγγελινός & ΣΙΑ ΟΕ Κάτω Γατζέα Βόλου, ΤΟ ΠΗΛΙΟ Απόστολος Νικ. Δήμτσας Σιδηρικά-Υδραυλικά-Χρώματα-Θέρμανση Τέρμα Δράκειας-Αγριά Βόλου, Chroma Pelion Villas Κάτω Γατζέα, Γιάννης Κατώγιας- Γεωπόνος  Άνω Λεχώνια, Αντρέας Νικ. Δογκάκης  Τοπογράφος-περιβαλλοντολόγος Μεσιτικό Γραφείο Βόλος, Σταμάτης Στέφανος -Συνεργείο Αυτοκινήτων Αγριά Βόλου.

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ ΒΟΛΟΥ και Εφημερίδα Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου