Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2013

Αποτιμώντας το 3ο Φεστιβάλ Αφήγησης- Προετοιμάζοντας το 4ο το 2014


Δημοσιεύτηκε στο ένθετο ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ  
της εφημερίδας "Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ" 
αρ.φυλ. 35.108 της 1/8/2013


Το  3ο Φεστιβάλ 
«Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» 
αποχαιρέτισε τους φίλους του 
κι άνοιξε πανιά για την τέταρτη διοργάνωση 
από 4-10 Αυγούστου το 2014

Με απόλυτη οργανωτική επιτυχία και μεγάλη παρουσία των παραμυθόφιλων που ξεπέρασαν τις 1550 συμμετοχές ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του επταήμερου 3ου Φεστιβάλ Αφήγησης με παράλληλες εκδηλώσεις «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη-2013»  και διεθνή συμμετοχή για το διάστημα 5-11 Αυγούστου που ξετύλιξε τις ενδιαφέρουσες δραστηριότητές του σε επιλεγμένες τοποθεσίες του Αγίου Γεωργίου Νηλείας και της ευρύτερης περιοχής του, Άνω και Κάτω Γατζέα. Οι προτάσεις των διοργανωτών, Πολιτιστικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και της ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ, κατά γενική ομολογία ικανοποίησαν τους πολυπληθείς φίλους της αφήγησης που ταξίδεψαν από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καλαμάτα, Κρήτη, Καβάλα, Εύβοια, Λάρισα αλλά και την περιοχή της Μαγνησίας δημιουργώντας με το τοπικό στοιχείο,των κατοίκων του Αγίου Γεωργίου, ένα μοναδικό χαρμάνι ακροατηρίου που παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον το γαϊτανάκι των δράσεων.
      Το επταήμερο χαρακτηρίστηκε από ένα πνεύμα γιορταστικών-τιμητικών εκδηλώσεων με μία από τις κεντρικές πρωταγωνιστικές φιγούρες τον Μουντζούρη και τις αφηγήσεις που έγιναν με την υποστήριξη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τα 110 χρόνια παρουσίας του στη ζωή του Πηλίου στους σταθμούς της Άνω Γατζέας, των Πινακατών και των Μηλεών.

Ο Κένταυρος σεργιάνισε τα καλντερίμια των παραμυθιών ξεκινώντας από το Μουσείο Ελιάς και τον «Παραμυθώνιο» των νέων εκκολαπτόμενων αφηγητών Δ. Μάλλη, Κ. Μουλά, Κ. Κλώντζα και Α. Γεωργίτση που αφηγήθηκαν «Παραμύθια παλιά... για νέα των καιρών ταξίδια» ενώ τις αφηγήσεις άρχισε λίγο νωρίτερα το ίδιο απόγευμα η ομάδα αφήγησης «Υφάντρες» απευθυνόμενη στους μικρούς φίλους που βρέθηκαν στην είσοδο του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Άνω Γατζέας.


Παράλληλα το κοινό είχε τη χαρά να παρευρεθεί στα εγκαίνια της Έκθεσης «Πλάθωντας μέταλλα-Σφυρηλατώντας παραμύθια» της Μ. Καραθανάση-Λυχναρά. 
Την Τρίτη 6/8 οι «Φωνές του Κόσμου» ακούστηκαν ανάμεσα στα λιόδεντρα του Κάμπινγκ ΣΥΚΙΑ μέσα από τις ιστορίες που μοιράστηκαν απλόχερα μαζί με το ξενόγλωσσο κοινό η Αυστριακή Μπίργκιτ Λένερ στα γερμανικά για «Ήρωες, Βοηθούς και Εμπόδια» με συνοπτική μετάφρασηκαι η Νορβηγίδα Νίνα Νάεσχαϊμ στα αγγλικά «Ιστορίες του Βορρά από τους τόπους της Νορβηγίας».


Πο-λύτιμοι υποστηρικτές για την συμμετοχή τους στο πηλιορείτικο φεστιβάλ αποτέλεσαν η Πρε-σβεία της Αυστρίας στην Αθήνα,

η Βασιλική Πρεσβεία της Νορβηγίας


και το Νορβηγικό Ινστιτούτο στην Αθήνα.


Η Τετάρτη 7/8 ήταν αφιερωμένη σε έναν αγαπημένο συντοπίτη μας,


γνώριμο από τα παλιά και συνομιλητή των παππούδων και των πατεράδων μας, το τραινάκι του Μουντζούρη,

καθώς 265 επιβάτες του πρωινού αλλά και του έκτακτου ειδικού απογευματινού εορταστικού δρομολογίου ταξίδεψαν κυριολεκτικά


αλλά και μεταφορικά μέσα από τα «Παραμύθια ακούστηκαν στην ανάσα του Μουντζούρη», γνώρισαν «Ευτράπελες στιγμές και άγνωστες ιστορίες του Μουντζούρη» από τον τοπικό λαογράφο Κ. Λιάπη-βραβευμένο  για το έργο του από την Ακαδημία Αθηνών-


αλλά και οικογενειακές ιστορίες «Από την Αλεξάνδρεια στο Πήλιο καβάλα στον Μουντζούρη» της Μ. Καζούλλη

 ενώ ανακάλυψαν «Μια χούφτα παραμύθια μέσα σε πέντε σταθμούς και τρία ρεβύθια» από τις Μ .Απειρανθίτου και Λ. Σουγιά,


 ενώ είχαν την τύχη να ξεναγούνται εντός των βαγονιών την ώρα της διαδρομής Άνω Λεχώνια-Μηλιές από μέλη της Λέσχης Σιδηροδρομικών.

         Ο θεσμός του Θερινού Σχολείου Παραμυθιών για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κάλυψε την Πέμπτη 8/8 το μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσεων του απογεύματος. Οι προσκεκλημένες ομιλήτριες και μέλη της συντακτικής επιτροπής του Ελληνικού Καταλόγου Ταξινόμησης Α. Αγγελοπούλου, Α. Μπρούσκου, Ε. Κατρινάκη και η μεταφράστρια του έργου στα αγγλικά κ. Ντ.Μπράουν-Καζάζις μίλησαν για θέματα των ενδιαφερόντων τους φωτίζοντας τις σκοτεινές πλευρές της Χιονάτης, αποκαλύπτοντας τα μυστικά της Σταχτοπούτας σε μια αιγυπτιακή πυραμίδα, αναφέροντας τις κανιβαλικές διαθέσεις συζύγων-τεράτων και μοιράζοντας τις σκέψεις τους για το μεταφραστικό ταξίδι του ελληνικού μαγικού παραμυθιού και τις ιδιαιτερότητές του σε 65 ενήλικους «μαθητές» επιβεβαιώνοντας τη σημαντικότητα του παραμυθιακού υλικού ως επιστημονικού είδους με ανεξάντλητες προσεγγίσεις.

Η βραδιά κύλησε με την τιμητική εκδήλωση, με παρουσία πλήθος κόσμου, που διοργανώθηκε για τα 30χρονα προσφοράς στο ελληνικό παραμύθι των προαναφερόμενων ομιλητριών και με αφορμή την κυκλοφορία της επιτομής του ελληνικού μαγικού παραμυθιού στα αγγλικά το 2012 από την Ακαδημία Επιστημών της Φινλανδίας, στον διεθνούς φήμης για τους απανταχού  μελετητές παραμυθολόγους εκδοτικό οίκο Folklore Fellows Communications. Η εν λόγω έκδοση αποτελεί σημαντικό εθνικό γεγονός που επιτρέπει πια στο ελληνικό παραμύθι, της κατηγορίας του μαγικού, να απλώσει πανιά στις θάλασσες του επιστημονικού κόσμου και να αποτελέσει αντικείμενο διεθνούς μελέτης.

Τις τιμητικές πλακέτες επέδωσαν ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Ν. Φουρτούνας,η περιφερειακή σύμβουλος κ. Δ. Κολυνδρίνη, η εκπρόσωπος της ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ κ. Α. Αργυροπούλου και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κένταυρος κ. Δ. Ραμματάς 


 τιμώντας το επιστημονικό έργο των Ελλήνων ανθρωπολόγων και πανεπιστημιακών. Ακολούθησε αφήγηση παραμυθιών από επιλεγμένους αφηγητές (Α. Ραυτόπουλος,

Χ. Πορίχη,

Β. Αισώπου,

 Λ. Τριαντάρη) που διάλεξαν από το σεντούκι των μαγικών ελληνικών παραμυθιών να κεράσουν ιστορίες τους παρισταμένους.
Η βραδιά έκλεισε με τα εγκαίνια των Παράλληλων Καλλιτεχνικών Εκθέσεων στο Βαφειάδειο Πνευματικό Κέντρο, αναδεικνύοντας το λαϊκό πα-ραμύθι ως διαχρονικό εμπνευστή των δημιουργικών αποτυπώσεων ευφάνταστων εκφραστών της τέχνης και ανοίγοντας κανάλια διαλόγου ανάμεσα στα έργα των Β. Πατσέα (Κεραμικά), Λ. Πλαβού (Φωτογραφία), Α. Τζαφέστα (Ζωγραφική), Ν. Πέππα-Τριαντάρη (χειροποιήτη κούκλα), Μ. Καραθανάση-Λυχναρά (Δημιουργίες από μέταλλο).

        Το τελευταίο τριήμερο του φεστιβάλ χρωματίστηκε από τα πρωινά εισαγωγικά-βιωματικά εργαστήρια για την εικονοποίηση στα λαϊκά παραμύθια, την ανακάλυψη του μυστικού ρυθμού στην αφήγηση και τη θεραπευτική προσέγγιση των ιστοριών από τους Δ. Β. Προύσαλη, Σ. Βούλγαρη και Ε. Αχιλλέως που ακολούθησαν το σχετικό εργαστήρι με τη χαρά της ι-στόρησης  (The joy of  Telling) της Ν. Νάεσχαϊμ στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού.


Η αυλή του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου την Παρασκευή 9/8 αντήχησε ξανά από την παρουσία των μικρών φίλων που αφέθηκαν στη μαεστρία της Σ. Βούλγαρη ενώ η ημέρα ολοκληρώθηκε με τα «Συ-ναξάρια...σαν παραμύθια» των π. Δ. Καποδίστρια,
π. Ι. Καμακά και Ν. Βαραλή οι οποίοι έφεραν στο προσκήνιο τις περιπέτειες της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου,
του Γεδεών του εν Τυρνάβω μαρτυρήσαντα και του Συμεών του Ανυπόδητου και Μονοχιτώνα, πλουτίζοντας το πρόγραμμα του φεστιβάλ με την ιδιαιτερότητα των αφηγήσεων από τα μαρτυρολόγια της Ορθόδοξης Χριστιανικής Παράδοσης.


Το απόγευμα του Σαββάτου 10/8 η Ε. Αχιλλέως περίμενε στην αγκαλιά του καλντεριμιού της Βρύσης του παλιού Σχολαρχείου τα παιδιά που φάνηκαν παρέα με τους γονείς τους για ν’ ακούσουν ιστορίες με ταξιδιάρικη διάθεση μέσα σε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο.

Το ίδιο βράδυ, στην αυλή του παραδοσιακού ξενώνα «Ανωβολιός» -πραγματικού κοσμήματος στον Άγιο Γεώργιο- παρατηρήθηκε πρωτοφανής κοσμοσυρροή  στην αφήγηση της Σ. Βούλγαρη, μεγάλης Θεσσαλής αφηγήτριας με τίτλο «Πεπτερύγομαι στο φως του Φεγγαριού».


Η 20χρονη συμβολή της πασίγνωστης αφηγήτριας στην σκηνή της ελληνικής ποιοτικής αφήγησης τιμήθηκε με την επίδοση πλακέτας από την Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κ. Μ. Βιδούρη ενώ τη βραδιά άνοιξε με αφήγησή της, η παλιά της μαθήτρια, Τ. Λυγδοπούλου. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν την Κυριακή 11/8 στην αυλή του παλιού Σχολαρχείου-φτιαγμένου με δαπάνες-εξ ολοκλήρου- από τον Αϊγιωργίτη έμπορο της Πόλης Δ.Α. Καραγιαννόπουλο το 1886,με την παρουσία της Ε. Αχιλλέως που μας ταξίδεψε με «Παραμύθια του Χρόνου και του Τόπου» ζωντανεύοντας ένα παλιό εγκαταλειμμένο κτίριο ανυπολόγιστης ιστορικής και εκπαιδευτικής προσφοράς στις γενιές του Αγίου Γεωργίου Νηλείας.

Το φεστιβάλ έριξε την αυλαία του προγράμματός του με τη βραδινή αφήγηση ενός εκτενούς μεσαιωνικού παραμυθιού Αγάπης κι Έρωτα του «Φιορεντίνος και Ντολτσέτα»


από τον Δ. Β. Προύσαλη υπό τη μουσική συνοδεία του Σ. Πετρουλάκη,


στην ατμοσφαιρική φιλόξενη αυλή της οικίας του Α. Βασιλόπουλου που πλημμύρισε από κόσμο.


          Η συμμετοχή 21 αφηγητών από Ελλάδα, Κύπρο, Αυστρία, Νορβηγία, δέκα ενήλικων εθελοντών και δέκα νεολαίων του Αγίου Γεωργίου ζυμώθηκε λειτουργικά με εκείνη των πέντε ειδικών επιστημόνων-παραμυθολόγων, ενός λαογράφου, πέντε καλλιτεχνών-δημιουργών, ενός φωτογράφου, ενός μουσικού, τα μέλη της Λέσχης Σιδηροδρομικών και του Μουσείου Τραίνου, ενός εικονολήπτη και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Κένταυρος» και της ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ σε μια αγαστή συνεργασία ροής και εποπτείας των εκδηλώσεων και των αναγκών που αυτές έθεταν κάθε φορά στην εξέλιξή τους δίνοντας υποσχέσεις και θέτοντας τον πήχυ ψηλά για μελλοντικές διοργανώσεις. Ήδη δρομολογείται η οργάνωση του 4ου Φεστιβάλ για το 2014 με σειρά προτάσεων που βρίσκονται υπό επεξεργασία. Υποστηρικτής του Φεστιβάλ ανάμεσα στους προαναφερόμενους ανά παράγραφο φορείς, η Περιφέρεια Θεσσαλίας


ενώ σημαντική χορηγία προσέφεραν  η Εταιρεία Εισαγωγών Collonil,


 ο Φούρνος Bakery Ζάχου «Έτσι Απλά» Κάτω Γατζέα,
 οι Εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ,

η Παπούλια Ε. και ΣΙΑ ΟΕ-Τηλεπικοινωνίες-Εμπόριο Σπ. Σπυρίδη 54,


το Φώτο Στούντιο Ζίγγρα,

 το Εργαστήρι Μελέτης της Παιδικής Ηλικίας,


η Επιχείρηση Εστίασης Λεωνίδα Σπύρου, οι Τυρόπιτες «ΧΑΡΙΣ», ο Φούρνος  ΜΑΡΙΟΣ του Μάριου Ξυνογαλά στις Πινακάτες, οι Εκτυπώσεις mdprint  Μαυρομμάτης-Δαμαλάς, η κ. Σταυρούλα Πανταζοπούλου ενώ μόνιμοι χορηγοί με πολυτιμότατη υ-ποστήριξη και αμείωτη φεστιβαλική αρωγή από το 2011 αποτελούν οι Επιχειρήσεις Φιλοξενίας και Εστίασης του Αγίου Γεωργίου Νηλείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου