Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2013

Ο Κένταυρος στα καλντερίμια του Πηλίου και το 2013

5 -11 Αυγούστου 2013

Παραμύθια & Μύθοι 
στου Κένταυρου τη ράχηΕπταήμερο προφορικών αφηγήσεων 
και παράλληλων εκδηλώσεων

Έχουν αρχίσει εδώ και πολύ καιρό με εντατικό ρυθμό οι προετοιμασίες των διοργανωτών, Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Νηλείας "Ο ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ" και της ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ, προκειμένου να δρομολογηθούν με επιτυχία οι εκδηλώσεις που θα φιλοξενηθούν στο χωριό του Αγίου Γεωργίου Νηλείας (του Μεγάλου Άη Γιώργη του Πηλίου) και τοποθεσιών της ευρύτερης περιοχής του, για φέτος το "επίνειο" του την Κάτω Γατζέα αλλά και το ενδιάμεσο στολίδι της Άνω Γατζέας. 
Το φεστιβάλ που διοργανώνεται  για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με κύριο άξονα τις παραμυθιακές αφηγήσεις προφορικής παράδοσης, φιλοξενεί μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις.

 Ο Κένταυρος θα ξετυλίξει το κουβάρι των παραμυθιών και των μύθων στα καλντερίμια του Πηλίου και σε επιλεγμένα για την ατμοσφαιρικότητά τους σημεία της περιοχής (αυλές οικιών και  μουσείων, παλιά σχολαρχεία, αυλές εκκλησιών, φιλόξενες γωνιές παραδοσιακών ξενώνων και κατασκηνωτικού ενδιαφέροντος αλλά και σιδηροδρομικούς σταθμούς. 

Παράλληλα, επειδή κάθε καινούργια ετήσια διοργάνωση προκαλεί για νέες προτάσεις αλλά και παγιώσεις πετυχημένων προγενέστερων εγχειρημάτων, "δοκιμάζονται" με σεβασμό για την αφήγηση και το κοινό νέοι χώροι και διαδικασίες Έτσι λοιπόν:

-Η βραδιά των νέων αφηγητών δημιουργεί τον Παραμυθώνιο
-Η  συμμετοχή ξένων αφηγητών μπολιάζει τη μέρα του "Let's go... Storytelling".
-Οι αφηγήσεις από τους Βίους Αγίων εισάγουν το "Συναξάρια σαν Παραμύθια"
-Οι αφηγήσεις για τους μικρούς φίλους παραμένουν τα απογεύματα.

Στα ειδικά αφιερώματα:Τα 110 Χρόνια παρουσίας του Μουντζούρη στην οικονομική και κοινωνική ιστορία του Πηλίου (1903-2013) γιορτάζονται με τη συμμετοχή του θρυλικού συρμού στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μέσω των αφηγήσεων που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα στο πρωινό και απογευματινό δρομολόγιο της Τετάρτης 7 Αυγούστου 2013.

-Το Θερινό Σχολείο Παραμυθιών συνεχίζει για δεύτερη χρονιά τις πολύτιμες διαλέξεις του με σημαντικές θεωρητικές προσεγγίσεις θεμάτων από τον ανεξάντλητο θεματικό κόσμο των παραμυθιών.

-Οι Τιμητικές Βραδιές φέρνουν στο φως της δημοσιότητας σημαντικές στιγμές από τη διαδρομή του ελληνικού λαϊκού παραμυθιού και της αφήγησής του μέσω της προβολής και τιμητικής βράβευσης ξεχωριστών Ελλήνων επιστημόνων και σημαντικών  αφηγητών. 

Το φεστιβάλ θέλοντας να αναδείξει την επιρροή αλλά και την έμπνευση που δημιουργούν τα λαϊκά παραμύθια ως μέσο αλλά και ως διαδικασία-ταξίδι στις τέχνες φιλοξενεί 
στις Παράλληλες Καλλιτεχνικές Εκθέσεις:

Έκθεση Κεραμικών, Φωτογραφίας, Κατασκευών και Ζωγραφικής.

Τα Εργαστήρια Αφήγησης κερνούν μικρά και μεγάλα μυστικά από την Τέχνη της ιστόρησης του παραμυθιού Ελλήνων και ξένων παραμυθάδων, εισάγοντας τους φίλους του στον κόσμο των προφορικών ιστοριών.

Η Έκθεση Παραμυθιακού Βιβλίου προτείνει τίτλους σχετικούς 

Σύντομα θα ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου