Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013

Ο Κένταυρος ξετυλίγει το κουβάρι στην Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης

20 Μαρτίου


Το ιστορικό του εορτασμού


Η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης έχει τις ρίζες της στην Εθνική Μέρα  Αφήγησης της Σουηδίας από το 1991. Την εποχή εκείνη οργανωνόταν στη χώρα, στις 20 Μαρτίου, η εκδήλωση με τον τίτλο «Alla berattares dag» (Η Ημέρα των Παραμυθάδων). Παρόλο που το Εθνικό Σουηδικό Δίκτυο Αφήγησης έπαψε να υφίσταται λίγο αργότερα,  η Ημέρα των Παραμυθάδων εξακολούθησε να γιορτάζεται από μεμονωμένους αφηγητές της χώρας κατά τόπους.
          Το 1997 στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας, οργανώθηκε από την τοπική ένωση των εκεί αφηγητών μια πενθήμερη εκδήλωση «Γιορτής των Ιστοριών» κατά τη διάρκεια της οποίας ορίστηκε η 2οη Μαρτίου ως «Διεθνής Ημέρα των Προφορικών Αφηγητών». Την ίδια περίοδο, στο Μεξικό και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής ήδη εορταζόταν η ίδια ημέρα του Μαρτίου ως «Εθνική Ημέρα των Παραμυθάδων».
Όταν εμφανίστηκε το Σκανδιναβικό Ιντερνετικό Δίκτυο για την Αφήγηση «Ratatosk» το 2001, οι Σκανδιναβοί παραμυθάδες προχώρησαν στην υλοποίηση της ιδέας για την εξάπλωση του εορτασμού της εκδήλωσης από τη Σουηδία στη Δανία, την Φινλανδία και τη Λιθουανία. Το 2003 η ιδέα πέρασε τον Ατλαντικό και έφτασε μέχρι τον Καναδά και άλλες χώρες κι έγινε γνωστή διεθνώς ως «Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης». Το 2005 οι εκδηλώσεις φιλοξενήθηκαν κι οργανώθηκαν από 25 χώρες σε πέντε ηπείρους κι έκτοτε οι οργανωτές πληθαίνουν και οι εορτασμοί απευθύνονται σε περισσότερους φίλους των παραμυθιών της προφορικής παράδοσης και των λαϊκών ιστοριών. Ανάμεσα στις χώρες που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της «Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης» είναι από τον ευρωπαϊκό χώρο η Αυστρία, η Γερμανία, η Αγγλία, η Σκωτία, η Ιρλανδία, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κροατία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ελβετία, η Τσεχία, η Λιθουανία και η Ελλάδα. Από την Ασία συμμετέχουν  ο Λίβανος, η Συρία, η Ιορδανία, το Ισραήλ, η Ινδία, η Κίνα, το Πακιστάν,η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, και η Κορέα.  Από την αφρικανική ήπειρο παίρνουν μέρος η Αίγυπτος, η Γκάνα και η Νότιος Αφρική ενώ από την αμερικανική ήπειρο συμμετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, το Μεξικό, η Αργεντινή και η Βραζιλία.
   Κάθε χρόνο ορίζεται οι αφηγήσεις την ημέρα αυτή να έχουν ένα συγκεκριμένο θέμα,  κοινό για όλους τους συμμετέχοντες, για να έχουν οι εορτασμοί έναν ενιαίο στην απεύθυνσή τους χαρακτήρα. Έτσι το 2012 το θέμα αφορούσε στα Δέντρα, το 2013 την Τύχη και τη Μοίρα ενώ για το 2014 τα Τέρατα και τους Δράκους.Το λογότυπο έχει σχεδιάσει ο Σουηδός αφηγητής Mats Rehnman μέλος της Fabula Storytelling.


 Ο εορτασμός το 2013

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Νηλείας "Ο Κένταυρος" από κοινού με την "Πήλιον Όρος" και σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών συνδιοργανώνουν την εκδήλωση Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου στην Αθήνα.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει πέντε ώρες και είναι χωρισμένο σε ημίωρες παραστάσεις αφηγήσεων.  Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν και Ομιλίες με θέμα:

Α) «Η παγκοσμιότητα των παραμυθιών» από τη λαογράφο Μαρία Βραχιονίδου.
Β) «Γιορτή Παραμυθιών 2003 – 2013.  Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον»
      από το Γιώργο Ευγενικό.
Γ) «Όταν ο Κένταυρος ξετυλίγει το κουβάρι των παραμυθιών στα καλντερίμια του Πηλίου»  
      από τον Δημήτρη Προύσαλη.

 Οι αφηγητές που θα συμμετάσχουν είναι:
Βέρα Αισώπου, Σύνη Αστρά, Μαρούσα Απειρανθίτου, Μαρία Βραχιονίδου, Άννα Γιάνκου, Γιώρ-γος  Ευγενικός, Μαρία Καναβάκη, Κάτια Καντούρη, Ναυσικά Καψαλά, Βασιλική Κοφινά, Χρύσα Πορίχη, Δημήτρης Β. Προύσαλης, Μαρία Σιταροπούλου, Λουκία Σουγιά, Άννα Σταματούκου, Σοφήλια Τσορτέκη, Βασιλική Ψαρρά.

Θα συμμετάσχουν επίσης οι μαθητές της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης:
 Γεωργία Λαζάρου, Ελίνα Μενούνου, Εμμανουέλλα Παπακωνσταντίνου, Μαρία Πάντου.

Η λίστα των αφηγητών είναι μεγάλη και εμπλουτίζεται συνεχώς. Θα παραμείνει ανοιχτή για όποιον θέλει εκείνη την ημέρα να μοιραστεί μαζί μας τις ιστορίες του.

 Ένα ζεστό τσάι ή ένα ποτήρι κρασί θα σας κρατήσει συντροφιά … γιατί η νύχτα μπορεί να είναι μακριά…

Φέτος το θέμα των εκδηλώσεων είναι " Η τύχη και η μοίρα "

Πληροφορίες
·         Η είσοδος είναι ελεύθερη.
·         Η εκδήλωση απευθύνεται σε ενήλικο κοινό και σε παιδιά άνω των 12 ετών με γονική συναίνεση.
·         Χώρος εκδήλωσης: Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής, Μελιδώνη 4-6, Θησείο (πλησίον ηλεκτρικού σταθμού Θησείου. Πρώτη κάθετος της οδού Ασωμάτων)
·         Το Μουσείο είναι προσβάσιμο από άτομα με κινητικά προβλήματα, καθώς διαθέτει ειδική ράμπα για αναπηρικά αμαξίδια στην είσοδό του.

Τηλέφωνα:  210 4313332, 6977453597

Ιστοσελίδες: 
     
www.e-mythos.eu     
www.potterymuseum.gr       
www.pelion-aigiorgis.gr
www.mouseioelias.gr
paramythiakaimythoitoukentavrou.blogspot.comΑναλυτικό Πρόγραμμα
18:00-18:30
Χαιρετισμοί   αφηγητών και εκπροσώπων φορέων και Φεστιβάλ.
Ομιλία με θέμα: «Η παγκοσμιότητα των παραμυθιών»  από τη λαογράφο Μαρία Βραχιονίδου.
Συντονισμός: Γεωργία Λαζάρου
18:30-19:00
«Ανθρώπων καμωμένα, της μοίρας τα γραμμένα»
Ταξιδευτές (Μαρία Καναβάκη, Χρύσα Πορίχη, Μαρία Σιταροπούλου)
19:10- 19:40
«Όσα γράφει η μοίρα...»
Κάτια Καντούρη, Άννα Σταματούκου,  Σοφήλια Τσορτέκη,
Μέλη δημιουργικής ομάδας «Μύθος»
19:50- 20:20
«Της μοίρας το γραφτό και πώς γυρίζει...»
Συντροφιά των Αφηγητών (Βέρα Αισώπου, Σύνη Αστρά)
20:30- 21:00
«Τα γράφει η μοίρα του παιδιού, πελέκι δεν τα κόβγει...»
Μαρία Βραχιονίδου, Ναυσικά Καψαλά, Βασιλική Ψαρρά.
Μέλη δημιουργικής ομάδας «Μύθος»
21:15- 21:45
Γιώργος Ευγενικός
Ομιλία: Γιορτή Παραμυθιών 2003 – 2013.  Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον.
Αφήγηση: «Οι τρεις μοίρες»
21:55- 22:25
Δημήτρης Β. Προύσαλης
Ομιλία: Όταν ο Κένταυρος ξετυλίγει το κουβάρι των παραμυθιών στα καλντερίμια του Πηλίου.
Αφήγηση: «Αν έχεις τύχη διάβαινε κι η μοίρα σου τ' ορίζει...»
22:35- 23:05
«Στης μοίρας τα γυρίσματα...»
Υφάντρες των παραμυθιών (Μαρούσα Απειρανθίτου, Άννα Γιάνκου, Βασιλική Κοφινά, Λουκία Σουγιά)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου