Το Πρόγραμμα Stories on air της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πτολεμαΐδας έκλεισε τον κύκλο των εκδηλώσεών του, μια πλούσια διαδρομή από τις 8 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, αφήνοντας μια σημαντική παρακαταθήκη. Δεν είναι μόνο πως ανέδειξε τον σημαντικό και πολύμορφο πολιτιστικό ρόλο που παίζουν οι δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες στη ζωή του ανθρώπου, φωτίζοντας το δρόμο του στη γνώση αποτελώντας κυψέλες πολιτισμού, αλλά αποτελούν συνάμα ένα μπόλι γιορταστικό καλύπτοντας μια σειρά από ανάγκες που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα μέσα από τη συνθετότητα των εκδηλώσεών της και των μορφών μέσα από τις οποίες η τελευταία παρουσιάζεται.
Έφερε στο προσκήνιο επίσης την πρόταση της ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ, δηλαδή του τί μπορεί να κάνει ένα δυναμικό εμπνευσμένο, αλλά κυρίως με αγάπη γι' αυτό που υπηρετεί και που από μέσα του συν-αναπνέει, με στάση δημιουργική και σε κατεύθυνση ενεργητική. Κάποιοι παλιότεροι έλεγαν πως "Δεν διαλέγουμε τις συνθήκες στις οποίες θα ενεργήσουμε αλλά επιλέγουμε τον τρόπο της παρέμβασης". Ο τρόπος της ποιότητας που επέλεξαν οι άνθρωποι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πτολεμαΐδας υπήρξε απόλυτα δημιουργικός, ένα κέρασμα εκ βαθέων.
Με την χαρακτηριστική ιδιότητα των λαϊκών παραμυθιών να νικούν το χρόνο, να ξεπερνούν τον περιοριστικό χώρο τού στενά τοπικού και να κοιτούν μέσα στο άθωρο, τείνουν το χέρι, αντανακλώντας στην πράξη τα λόγια του ποιητή: "Πάρε τις λέξεις μου, δώσ' μου το χέρι σου..."
Η πανδημία που θέλει να πιστεύει πως θα "γονατίσει" τον ανθρώπινο παράγοντα, κρατώντας τους ανθρώπους μακριά από τη βασική τους ανάγκη να βρίσκονται, να ανταμώνουν και να επικοινωνούν δημιουργώντας κοινότητες, δεν μπόρεσε να γίνει τροχοπέδη στο ταξίδι των ιστοριών με τον αέρα των ραδιοφωνικών διαδικτυακών δυνατοτήτων. Ένα ιδιότυπο, ανθρώπινο και βαθιά συναισθηματικό γαϊτανάκι άπλωσε τις ιδιόμορφες λογοτεχνικές του κορδέλες και ένωσε χώρους, γεωγραφικούς τόπους, ανθρώπους όλων των ηλικιών και ιδιοτήτων, λογοτεχνικά είδη, ποικίλες διαθέσεις, αναδυόμενες ανάγκες και μίλησε μέσα από την Τέχνη του Λόγου, την λόγια των γραπτών κειμένων και την προφορική των ζωντανών στο χρόνο μυθοπλαστικών ιστοριών του συλλογικού φαντασιακού.
Οι ιστορίες είχαν την τύχη να σπάσουν το μονοδιάστατο του φωνητικού λόγου και να γίνουν "σώματα" νοηματικής επικοινωνίας φανερώνοντας τη δύναμη που έχουν να ξεπερνούν τις όποιες δυσκολίες τολμήσουν να σταθούν τάχα εμπόδιο μπροστά τους.
Με ιδιαίτερη χαρά υποδέχομαι την αφήγηση στη νοηματική γλώσσα, της ιστορίας που επέλεξα να μοιραστώ με γνωστούς και άγνωστους φίλους σε τούτο το ταξίδι και εκφράζω τις βαθιές ευχαριστίες μου, εκτιμώντας πως τα νοήματά της θα φτάσουν και στα μέλη μιας κοινότητας ξεχωριστής και αγαπητής με την πολύτιμη συνεισφορά και υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας ΕΚΦΡΑΣΗ.
Η "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" εκφράζει "Ευχές από καρδιάς" σε όλους και όλες όσους και όσες γίναν μέρος τούτου του όμορφου ανταμώματος, με την προσδοκία, η φετινή προσπάθεια να είναι η πρώτη από πολλές άλλες στα χρόνια που θα έρθουν, προσδοκώντας πάντα φιλικότερες στον άνθρωπο συνθήκες.
Η ταυτότητα της ιστορίας:
Προέλευση: Ινδία
Πηγή: Μαχαμπαράτα, Βιβλίο τρίτο: Ιστορίες του Δάσους
Αφήγηση: Δημήτρης Β. Προύσαλης
Μουσική-στίχοι-ερμηνεία: Φίλιππος Πλακιάς
Παραγωγή: ΑΜΚΕ Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου