Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Διαδρομές στα μονοπάτια της Αφήγησης-Τα εργαστήρια του Κένταυρου στο 8ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου



Τα εργαστήρια του  Κένταυρου  στο 8ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου 

Το Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου  «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», με την ευκαιρία της όγδοης διοργάνωσής του (από το 2011) το φετινό Αύγουστο (5-12/8), προσφέρει στους φίλους των λαϊκών παραμυθιών και της προφορικής παράδοσης τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο πέντε ημερών πρωινής διάρκειας, συνολικά 20 ωρών. Κεντρικός άξονας του σεμιναρίου είναι ο κόσμος της αφήγησης και τα μυστικά της καθώς και ιδιαίτερες προσεγγίσεις του (θεραπευτική αξιοποίηση, προσωπικές ιστορίες, ανάπτυξη σχολικών δεξιοτήτων, ανάπτυξη αφηγηματικών δεξιοτήτων).

Χώρος φιλοξενίας σεμιναρίου: Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου Νηλείας

Ημερομηνίες-Θεματικές-εισηγητές

Κυριακή 5/8/2018 ώρες 10.30-14.30

“Από το στόμα στο χαρτί κι από το χαρτί στο στόμα»

Εισηγητής: Δημήτρης Β. Προύσαλης (Υπ. Δρ. Λαογραφίας ΕΚΠΑ, εκπ/κός, αφηγητής, επιστ. Εκπρόσωπος της «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη»)

 Βιωματικό τετράωρο ταξίδι για την αξιοποίηση του παραμυθιακού λόγου μέσα από επιλεγμένα κείμενα και το πέρασμα από το σώμα της αρχικής ιστορίας με τη μορφή του εντυπου λόγου στην προφορική ανασύστασή της. Τεχνικές και κλειδιά για την μυθοπλαστική και δημιουργική ενδυνάμωση των λαϊκών παραμυθιών, την ανάπτυξη δράσεων εμπλουτισμού τους και ανάδειξη της σημασίας της προσωπικής προσέγγι-σης-οικειοποίησης.

Πέμπτη 9/8/2018 ώρες 10.30-14.30

«Εξερευνώντας την προφορική παράδοση»

Θα παρουσιαστούν δραστηριότητες σχετικές με την αφήγηση ως εναρκτήριοι τόποι για την οικοδόμηση ισχυρών γλωσσικών δεξιοτήτων και μάθησης για την προσέγγι-ση, γνωριμία και αφήγηση των ιστοριών. Από το πώς να επιλέξει κανείς μια ιστορία για να την προσεγγίσει χωρίς απομνημόνευση, την αφήγησή της με εκφραστικό τρόπο, γλώσσα του σώματος και απόδοση των χαρακτήρων, οι συμμετέχοντες θα πάρουν  μια γεύση από την εξερεύνηση της προφορικής παράδοσης και θα χτίσουν τις προσωπικές τους αφηγηματικές δεξιότητες μαζί με τους μαθητές τους.

(Γλώσσα: αγγλικά με μετάφραση)

Εισηγήτρια: Stéphanie Bénéteau  (αφηγήτρια, καλλιτεχνική. δ/ντρια  Διεθνούς Διαπολιτισμικού Φεστιβάλ Μόντρεαλ Καναδά)

Παρασκευή 10/8/2018 ώρες 10.30-14.30

Story Play: Εργαλεία-διαδρομές στο δρόμο για την αφήγηση προσωπικών ιστοριών
To Story Play αναπτύχθηκε για να προωθήσει και να ραφινάρει τις προσωπικές ιστο-ρίες. Πρόκειται για μια μέθοδο-οπτική μετά από 25 χρόνια εμπειρίας με τον κόσμο για τη δημιουργία ιστοριών χρησιμοποιώντας τον εσωτερικό μας αφηγητή και τα εργαλεία του ηθοποιού ως υλικά-σημεία επικέντρωσης προκειμένου να γίνει κατανοητή η φύση της αφήγησης και να αξιοποιηθεί το σώμα, η φωνή, η φυσική παρουσία για το μοίρασμα των προσωπικών ιστοριών (ο ακροατής, ο κουβαλητής, η ανάδυση-άνοιγμα της ιστορίας, η περίσταση και η ηχώ-αναδιήγησή της) λαμβάνοντας υπ’ όψη την προσωπικότητα του αφηγητή και το πλαίσιο έκθεσης της αφήγησης.

 (Γλώσσα: αγγλικά με μετάφραση)

Εισηγητές: Jesper La Cour Andersen & Trols Kirk Ejsing (αφηγητές/συντελεστές του  The Telling Theatre of Denmark)



Σάββατο 11/8/2018 ώρες 10.30-14.30

«Το παραμύθι ως θεραπευτικό εργαλείο»
Προσεγγίσεις ανθρωπολογικές και ψυχαναλυτικές οπτικές στην ανάδειξη της σημα-ντικότητας των λαϊκών παραμυθιών ως μέσο έκφρασης του ανθρώπινου εσωτερικού ψυχικού κόσμου και των προβολών του. Λέξεις, σύμβολα, σχέσεις, υποθέσεις από τον κόσμο του συλλογικού φαντασιακού στην πορεία του προς την προσωπική νο-ηματοδότηση, που καταδεικνύουν και επισημαίνουν το ρόλο του λαϊκού παραμυθιού ως θεραπευτικού εργαλείου.

Εισηγήτρια: Άννα Αγγελοπούλου, Ανθρωπολόγος, ψυχαναλύτρια, Παν/μιο Paris III, Sorbonne Nouvelleέλος Συντακτικής Επιτροπής Μελέτης του Ελληνικού Παραμυθιού


Κυριακή 12/8/2018 ώρες 10.30-14.30

«Άκου...να δεις»: Η δυναμική της εικονοποίησης στην αφήγηση του λαϊκού παραμυθιού. Βιωματικό εργαστήρι γνωριμίας με τη δημιουργία και λειτουργία των εικόνων αλλά και τα μικρά μυστικά τους στην αφήγηση των παραμυθιών με ασκήσεις και ενδιαφέρουσες τεχνικές. Η ανάδειξη της εικονοπλασίας στον εμπλουτισμό του λόγου και η χρήση του λόγου ως δύναμη δημιουργικής εικονοποίησης. Μυστικά και κλειδιά για την εικονιστική ενδυνάμωση των παραμυθιών και η σημασία της προσωπικής φαντασιακής προσέγγισης.

Εισηγητής: Δημήτρης Β. Προύσαλης (Υπ. Δρ. Λαογραφίας ΕΚΠΑ, εκπ/κός, αφηγητής, επιστ. Εκπρόσωπος της «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη»)
…………………………………

Διοργάνωση:

Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία





Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης και φάκελος υλικών

Αριθμός συμμετεχόντων περιορισμένος

Κόστος: Προσφορά πέντε εργαστηρίων- 110 ευρώ

Κόστος μεμονωμένου εργαστηρίου: 35 ευρώ

Δηλώσεις συμμετοχής: μέχρι 15 Ιουλίου 2018

Επικοινωνία: Δημήτρης Β. Προύσαλης 6945906008

Email: dimprousal@yahoo.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου