Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Λέσχη Αφήγησης Βόλου: Αποχαιρετισμός του Μαγιού με συνάντηση

Η Λέσχη Αφήγησης Βόλου στη συνάντηση του Μαΐου 2024

Πραγματοποιήθηκε στον φιλόξενο χώρο του Θεατρίνη τη ΔΕυτέρα 27 Μαΐου η συνάντηση του Μαγιού για τη Λέσχη Αφήγησης Βόλου, με την πολυπληθή συμμετοχή φίλων των προφορικών αφηγήσεων.

Οι φίλοι και φίλες της αφήγησης  παρακολουθούν

Ο Κυριάκος Παπαγεωργίου

Ο Νίκος Παπαδόπουλος

Ο Δημήτρης Παταβάλης

Η Μαίρη Κοτρώτσου

Ο Νίκος Σοφιάδης

Η Μαρία Μπούχλη

Η Δέσποινα Βαράκη

Η Κατερίνα Θεοδώρου


Ο Λεωνίδας Χριστοδουλίδης

 

Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Θρύλοι για την Αγια-Σοφιά και την Άλωση της Πόλης: Επετειακή αφήγηση μνήμης και αποκατάστασης προσβληθέντων πολιτιστικών και ιστορικών συμβόλων


Το ειδικό βάρος της Άλωσης της Πόλης ως συλλογική μνήμη και ιστορικό ορόσημο για την προδρομική δρομολόγηση-κατά πολλούς ιστορικούς-του νέου Ελληνισμού από το 1453 και ύστερα, αναμφισβήτητα συνδέεται με μια σημαντική πολιτιστική παρακαταθήκη που αποτυπώνεται σε μια μεγάλη γκάμα εκφράσεων του λαϊκού πολιτισμού, όπως τα δημοτικά τραγούδια και οι προφορικές παραδόσεις αλλά ακόμη και σε μια μεγάλη ποικιλομορφία της λαϊκής τέχνης (πχ υφαντική, ξυλογλυπτική, μαρμαροτεχνία, ένδυμα).

Πέρα και μακριά από κάθε εθνικιστική διάθεση ή ιδεολογία, με ρίζες ιστορικές την μετεπαναστατική Μεγάλη Ιδέα των λογής λογής Κωλέτηδων, εμφανών και αφανών, επώνυμων και ανώνυμων, βασιλικών οίκων και προοδευτικών πολιτικών, η αναφορά στην Άλωση της Πόλης, συνδέεται αναπόσπαστα με ένα θαύμα αρχιτεκτονικής και οικοδομικής τέχνης και θρησκευτικής βαρύτητας και ιστορικής μνήμης, η οποία συμπυκνώνεται σε ένα κτίριο-σύμβολο που δεν είναι άλλο από τον Ναό της Αγίας Σοφίας.

Οι μικρομεγαλισμοί διαφόρων αναδυόμενων Σουλτανισμών, έκφραση εθνικιστικών ονειρώξεων στο φως της μέρας από ατυχείς και επικίνδυνες -αλλά σίγουρα όχι χωρίς υπόβαθρο και βαθύτερη υπόθαλψη-συμπεριφορές ανίατων γεροντικών ανοιών επώνυμων ψευταφεντίσκων της Ανατολής-διαχωρίζοντας τους λαούς απο τις κυβερνήσεις τους- άνοιξαν πρόσφατα έναν νέο κύκλο προσβολών σε πολιτιστικά -πλέον μνημεία διεθνούς αναγνώρισης από την UNESCO, μετατρέποντας ένα παγκόσμιο σύμβολο του Χριστιανισμού και μουσειακό χώρο σε τζαμί. Είναι αναμφισβήτητα το καλύτερό τους μακράν εξάλλου από όλα τα άλλα τζαμιά που έχουν οι ίδιοι οικοδομήσει, (σε λαϊκότροπη μεταφορά θα λέγαμε "Τζαμί με ξένα τούβλα"-κατά το "με ξένα κόλυβα") και το γνωρίζουν καλά, γι' αυτό εξάλλου και η πρεμούρα της προβολής φαντεζί εκδηλώσεων στον ευρύτερο χώρο. Βέβαια αυτό που βλέπουν και αντιμετωπίζουν οι άλλοι, οι ξένοι επισκέπτες της Κωνσταντινούπολης ως μουσείο, οι Έλληνες όπου γης-όσοι το επιθυμούν οικειοθελώς και το αισθάνονται ως βαθιά ανάγκη πολιτισμική-το κοιτάζουν με δέος και πολλοί με κατάνυξη, συνδέοντας το με μια ολόκληρη ιστορική περίοδο -χρονικά εκτενέστερη των χιλίων ετών-που δίνει αφορμή για πολύπλευρες προσεγγίσεις, ερμηνείες, έρευνες και συμπεράσματα. Πρέπει εδώ να υπενθυμιστεί πως οι Σελτζούκοι Τούρκοι, καθαρόαιμοι πρόγονοι των σημερινών φυλετικά και θρησκευτικά αχταρματζίδικων χαρμανιών της φίλης γείτονας χώρας, που πολλές δεκαετίες προσπαθεί να στριμωχτεί άβολα κάτω από την τρύπια και μικρή ομπρέλα του Παντουρκισμού αφού λείπει η όποια άλλη συνείδηση-"ταυτότητα" προς οικειοποίηση-γνωστοί για την πολιτισμική τους συνεισφορά στο παγκόσμιο πολιτιστικό γίγνεσθαι- ζήλεψαν κατά πολύ τους πρώτους διδάξαντες Σταυροφόρους της Δ Σταυροφορίας του 1204 που έδειξαν την πλείστη όση-κυρίως χριστιανική- αγάπη σε όμορους πληθυσμούς της Βυζαντινής πρωτεύουσας σκυλεύοντας και λεηλατώντας με περισσή και ευφάνταστη λησταρπαγή τη Βασιλεύουσα.

Οι πρόσφατες -στα προηγούμενα χρόνια-διαμαρτυρίες τουρκικών φορέων όπως της "Εταιρείας Ιστορίας της Τέχνης" για την απαράδεκτη μεταχείριση του χώρου της Αγίας Σοφίας (τοποθέτηση παπουτσιών των προσκυνητών του εκβιαστικού "τζαμιού" σε κενά του οικοδομήματος, η φθορά της αυτοκρατορικής πύλης) -στο βαθμό που είναι ειλικρινείς κι όχι μέρος ενός καθολικού εμπαιγμού της διεθνούς κοινούς γνώμης, πρακτικές που γνωρίζουν καλά οι γείτονες, δείχνουν πως είναι μονόδρομος μια διεθνής εκστρατεία διάσωσης του παγκόσμιου μνημείου, το οποίο στέκει σχεδόν χίλια χρόνια (537-1453 μ.Χ. και με πρότερη παρουσία ναού από το 360 μΧ) πριν εμφανιστούν οι κατοπινοί πολλά υποσχόμενοι υπονομευτές του.

Οι παλαιότερες αναφορές περί ξυσίματος του κονιάματος των τοίχων της Αγίας Σοφίας κι η εναπόθεσή του σε σακουλάκια από το λαϊκό στοιχείο, πώς άραγε να ερμηνεύεται;

Η "απρόκλητη" αλλά όχι τυχαία-αφού είχε προαποφασιστεί χρόνια πριν-μετατροπή και της Μονής της Χώρας σε τζαμί, μετά την Αγιά Σοφιά, αποτελεί απόδειξη των προθέσεων των γειτόνων που τόσα χρόνια "ξύνουν" την πλάτη τους και "ξύνονται" με διαθέσεις κεκαλυμμένης και άλλοτε απρόκλητης επιθετικότητας.

Η επετειακή αναφορά νίκης που επικαλούνται οι οραματιστές αυτών των τόσο-αναμφισβήτητα- καλόγουστων πυροτεχνημάτων με μια εσάνς ιστορικής άχλης και φαντασμαγορικού παροξυσμού, μας θυμίζουν αν μη τι άλλο πως επιδεικνύουν μια εξαιρετική λογικομαθηματική σκέψη και ικανότητα πρακτική, αφού κάθε χρόνο προσθέτουν +ένα έτος από την προηγούμενη χρονιά, (571 συνολικά μας λένε). Κι επειδή κάτι τέτοιες εκδηλώσεις έχουν πρότερες ιστορικές αποτυπώσεις από συγγενικά φύλα της ιδίας τοπογεωγραφικής καταγωγής, να θυμίσουμε πως στα νεότερα χρόνια της παγκόσμιας ιστορικής εμπειρίας μόνο οι Ναζί έκαναν παρέλαση κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι ως ένδειξη νίκης θριαμβευτικής, μπολιάζοντας και μεταλαμπαδεύοντας-λόγω ευγενούς άμιλλας- την ιδέα στους σημερινούς πολιτικά και διπλωματικά συνεργάτες τους, να προβούν σε ανάλογες εορταστικού χαρακτήρα εκδηλώσεις. Να τους ευχηθούμε ολόψυχα να το γιορτάζουν πάντα, για να μην ξεχνούν τη σημαντικότητα του κατορθώματος. Θα προτείναμε μάλιστα για την αποκατάσταση των ισορροπιών αλλά και την άρση των όποιων παρεξηγήσεων, να αλλάξουν πια αυτό το Ινσταμπούλ που προκύπτει από το κακοηθέστατο ελληνογενές γλωσσικά προερχόμενο "Εις την Πόλη" και να βρούν κάτι πλουσιότερο, τουρκικότερο και γλωσσικά καθαρότερο.

Οι πρόσφατοι πανηγυρισμοί των οπαδών του κόμματος που νίκησε στη γειτονική χώρα, μέσα στο χώρο του ναού, αποτελούν σημάδι του πώς αντιλαμβάνονται την τύχη των υπερχιλιόχρονων μνημείων που ποτέ τους δε θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν.

 

Το βίντεο είναι από την εκδήλωση

που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών

στην Αθήνα

Οκτώ προφορικές παραδόσεις στο δοκίμι των καιρών, σχετικές με το πάρσιμο της Πόλης, σε μια σπονδυλωτή παράθεση γεγονότων, ξετυλίγουν αντιλήψεις του συλλογικού φαντασιακού από το πριν την Άλωση - κατά τη διάρκεια της Άλωσης αλλά και μετά από αυτήν, όπως καθρεφτίστηκαν σε λαϊκά αφηγήματα που τα διέσωσε ο χρόνος, με κεντρικό άξονα τον ναό της Αγίας Σοφίας. Η προφορική λογοτεχνία του λαού συναντά την Ιστορία και ιστορίες ξαναειπωμένες αγκαλιάζονται μελωδικά με πρωτότυπες μουσικές σε παραδοσιακούς δρόμους των ρυθμών της Πόλης και της Μικρασίας, μέσα από στίχους νεογέννητους.

¨Ένα δημιουργικό συναπάντημα των τεχνών της ποίησης και της μουσικής που τείνουν το χέρι στην προφορική αφήγηση ετοιμάζεται με αγάπη, μεράκι, νοιάξιμο και ευθύνη με τη μορφή ενός audiobook όπου οι ιστορίες είναι οκτώ +μία δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα συγκίνησης.

Συντελεστές
Ποίηση - στίχοι : Δημήτρης Φιλελές
Μουσική σύνθεση - τραγούδι : Φίλιππος Πλακιάς
Αφήγηση : Δημήτρης Β. Προύσαλης

Συνδιοργάνωση :

Σωματείο Ελλήνων Υπηκόων Απελαθέντων εκ Τουρκίας
«Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη»
Απαραίτητο σημείωμα-Η έννοια και λειτουργία των θρύλων

Πέρα και μακριά από κάθε εθνικιστική διάθεση, η αφηγηματική προσέγγιση των θρύλων για την Άλωση της Πόλης αποτελεί μια ακόμη κατηγορία στις θεματικές που εμπλουτίζουν το ρεπερτόριο ενός σύγχρονου αφηγητή που "συνομιλεί" με τα γεννήματα της φαντασίας του λαϊκού στοιχείου. Οι θρύλοι ως κατηγορία της λαϊκής προφορικής λογοτεχνίας ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια των Παραδόσεων. Οι τελευταίες αφορούν πιστευτές ιστορίες που συνδέονται χωρογεωγραφικά- με έντονο το τοπικό στοιχείο- με τη ζωή στην ορατή και μη ορατή της διάσταση, σε μια ολότητα μέρος της οποίας αποτελεί και ο λαϊκός άνθρωπος και η βιωμένη εμπειρία του. Σε ένα μεγάλο τους μέρος χαρακτηρίζονται από διάθεση αιτιολογική αλλά δεν περιορίζονται μόνο σε αυτήν. Ο Νικόλαος Πολίτης, "πατέρας" της επιστήμης της Λαογραφίας στην Ελλάδα προχώρησε στη κατηγοριοποίηση των Παραδόσεων του ελληνικού λαού σε 39 διαφορετικές θεματικές, αναδεικνύοντας τον πλούτο των αφηγηματικών συνθέσεων,προβολών και δημιουργημάτων του ελληνόφωνου κόσμου μέσα από ιστορίες για τους αρχαίους, τα μνημεία, τους αγίους, τους μήνες, τις αρρώστιες, το θάνατο, τις νεράιδες, τους καλικαντζάρους, τους βρικόλακες, τα μετεωρολογικά φαινόμενα, κλπ. Σε αντίθεση με τα ποιητικότερα λαϊκά παραμύθια, που κλείνουν με μια θετική κατάληξη -"Κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα"-σε ένα πλαίσιο ψυχαγωγικό, οι λαϊκές παραδόσεις κινούνται σε πλαίσια ιστορικότερα και το τέλος τους αφήνει μια ουδέτερη γεύση μετεωρισμού που κλίνει προς τη δραματικότητα.

Οι Θρύλοι της Άλωσης Οι Θρύλοι, ως ιδιαίτερη κατηγορία των Παραδόσεων, αποτελούν την φαντασιακή πρόσληψη, αντανάκλαση και προσέγγιση πραγματικών ιστορικών γεγονότων, μνημείων κ.α μέσα όμως από το πώς ο λαός τα εξέλαβε και εκφράστηκε μυθοπλαστικά γι' αυτά. Πολλές φορές η λαϊκή φαντασία υπονομεύει την ιστορική αλήθεια των γεγονότων και άλλες τα παραποιεί δημιουργώντας υπερβολές ή παραμορφώσεις. Αυτά όμως εξάλλου είναι και ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της λαϊκής μυθοπλασίας. Συγκεκριμένα οι Θρύλοι για την Άλωση της Πόλης αποτελούν την έκφραση της λαϊκής μυθοπλασίας, η οποία προσπάθησε να "αποδεχτεί" την ιδέα της απώλειας μιας πόλης σύμβολο, που αποτέλεσε για περισσότερα από 1000 χρόνια το κέντρο αναφοράς και πολιτισμού ως πρωτεύουσα της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Η πολυεθνική και συνθετική βυζαντινή αυτοκρατορία με πολλούς αυτοκράτορες μη ελληνικής καταγωγής, ενοποιήθηκε κάτω από την επικράτηση του χριστιανισμού, τη σταδιακή καθιέρωση της ελληνικής γλώσσας και τη διοικητική και νομοθετική ενοποίηση. Η Κωνσταντινούπολη γνώρισε πολλούς επίδοξους κατακτητές να στέκονται μπροστά στα τείχη της προσδοκώντας την άλωσή της. Χειρότεροι όλων αποδείχτηκαν οι ομόθρησκοι σταυροφόροι της δύσης που έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο στα 1204 όταν κατέλαβαν την πόλη του Κωνσταντίνου και προέβησαν σε ένα πρωτοφανές πλιάτσικο αρχαιοτήτων και κλοπή έργων τέχνης. Η βυζαντινή αυτοκρατορία ακολούθησε τη μοίρα που έχουν όλες οι μεγάλες αυτοκρατορίες και παλιοί πολιτισμοί, την παρακμή.

 

Αυτό που χάνεται στα 1453 δεν είναι παρά το απομεινάρι-σαν κακόγουστο αστείο- μιας παλιάς αυτοκρατορίας που περιορίζεται πια σε μια πολύ μικρή εδαφική έκταση γύρω από το Βόσπορο, όταν όλα τα άλλα γύρω έχουν χαθεί κι ο Μωάμεθ ("Ο Πορθητής") καταλαμβάνει το φάντασμα μιας πόλης που κάποτε ήταν κάτι άλλο, αλλά παρόλη την παρακμή εξακολουθεί να ασκεί τη γοητεία του ποθητού έπαθλου. Ο λαός θρηνεί διαχρονικά όχι την ίδια την Πόλη που αλώθηκε, αλλά την ιδέα μιας πόλης-συμβόλου που χάνεται οριστικά και αμετάκλητα και ακριβώς γι' αυτόν το λόγο προκαλεί συλλογική θλίψη. Πλάθει φανταστικές ιστορίες για τούτο που δεν μπορεί κανείς να αποδεχτεί ως τετελεσμένο, γιατί αποτέλεσε τον αποδέκτη των συλλογικών προβολών ως κοινός τόπος επιθυμίας. Οι ιστορίες-θρύλοι αναφέρονται σε στοιχεία-κλειδιά τούτων των προβολών, τον ναό αναφορά του χριστιανικού κόσμου της ανατολής, της Αγιας Σοφιάς και του κόσμου της, τους παπάδες της, την Αγία Τράπεζά της, τις εικόνες της και προσώπων τραγικών όπως ο τελευταίος των Παλαιολόγων.

Για να μπορέσει κάποιος να σταθεί ισότιμα στον διάλογο επικοινωνίας και ανταμώματος με τους "άλλους", σε έναν πολυπολιτισμικό κόσμο που αλλάζει δημιουργώντας νέες πραγματικότητες, πρέπει κατά την ταπεινή μας άποψη να γνωρίζει τις ρίζες του και τη διαδρομή του λαού του στο χρόνο, άσχετα αν συμφωνεί ή διαφωνεί ή πώς στέκεται τελικά απέναντι στα ιστορικά γεγονότα, τα οποία ούτως ή άλλως έχουν πολλές προσεγγίσεις, οπτικές, αλήθειες και ερμηνείες.

Η οικειοποίηση ή μονοπώληση χρήσης κομβικών ιστορικών γεγονότων από σκοταδιστικούς κύκλους ποικίλων ιδεολογισμών από τη μια, ή η μόνιμη απαξίωση διαχρονικά από άλλους κινούμενους αντιθετικούς, αμβλύνει και αδικεί την πραγματική διάσταση των γεγονότων αδυνατίζοντας την ιστορική μνήμη που οφείλει να ελέγχεται, να διορθώνεται, να εμπλουτίζεται, να επανασυγκροτείται...

 


Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Λέσχη Αφήγησης Θεσσαλονίκης: Το αντάμωμα του Μαγιού 29/5 Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη


Την Τετάρτη 29  Μαΐου 2024 και ώρα 19.00-21.00 η Λέσχη Αφήγησης Θεσσαλονίκης επιστρέφει ξανά στον φιλόξενο χώρο της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, λειτουργώντας για τρίτη χρονιά. 
ΟΙ υπεύθυνοι της Λέσχης απευθύνουν κάλεσμα-πρόσκληση συμμετοχής  σε όσους αφηγητές και τις αφηγήτριες, θέλουν να αφηγηθούν ένα παραμύθι, μύθο, θρύλο να  επικοινωνήσουν μαζί τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
lesxi.afigisis.thess@gmail.com και στο τηλέφωνο 6973531664 ζητώντας την Ελένη Μπασδάρα. 
Η πρόσκληση είναι επίσης ανοιχτή σε όλο το παραμυθόφιλο κοινό,  όλες και όλους τους φίλες/ φίλους της αφήγησης να έρθουν στην συντροφιά.
Λίγα λόγια για την Λέσχη μας…….
Η Λέσχη Αφήγησης Θεσσαλονίκης «Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία» είναι μια πρωτοβουλία ανθρώπων με πρόθεση να δημιουργηθεί ένας σταθερός χώρος και χρόνος αναφοράς με αφηγήσεις από τον ανεξάντλητο κόσμο της προφορικής λογοτεχνίας των λαών, δίνοντας την ευκαιρία αφηγηματικής έκθεσης σε όσο το δυνατόν περισσότερο αριθμό ανθρώπων που επιθυμούν να αφηγηθούν προφορικά, σε όσους αγαπούν να λένε ιστορίες και σε όσους αρέσκονται να τις ακούν. Υποδέχεται παλιούς και νέους φίλους που επιθυμούν να ταξιδεύουν μέσα από τα λόγια των ανώνυμων πολλών, που έφτασαν μέχρι τις μέρες μας και αξίζει να ακουστούν και πάλι σε νέες συνθήκες. Ένα ανοιχτό εργαστήρι όπου μπορούν παραμυθάδες επαγγελματίες και μη, μαθητευόμενοι σχετικών σεμιναρίων, αυτοδίδακτοι, ερασιτέχνες, παραμυθόφιλο κοινό ή με οποιαδήποτε ιδιότητα να ανταμωθούν και να μοιραστούν γνωστές και άγνωστες ιστορίες (λαϊκά παραμύθια, μύθοι, μυθολογικές ιστορίες, λαϊκές παραδόσεις, συναξάρια, θρύλοι) από το μακρινό χτες για τους ανθρώπους του σήμερα.
Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη»


 

Η μαγιάτικη συνάντηση της Λέσχης Αφήγησης Αθήνας: 29 Μαΐου 2024-στο Free Thinking Zone

Ήρθε η ώρα για το μηνιαίο αντάμωμα της Λέσχης Αφήγησης Αθήνας "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία" τούτη τη φορά για τον τρέχοντα μήνα στις 29 Μαΐου, στο φιλόξενο χώρο του Free Thinking Zone. Οι συναντήσεις κινούνται πάντα με άξονα τις αφηγήσεις που έχουν ως δεξαμενή την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, σε ένα γαϊτανάκι κάθε φορά από δέκα προφορικούς  αφηγητές και αφηγήτριες που μοιράζονται  τις ιστορίες που αγαπούν. 

Πρόκειται για ένα ανοιχτό εργαστήρι, προφορικών ιστορήσεων, μια σκυταλοδρομία αφηγήσεων, όπου η παράδοση έχει τον κεντρικό πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού όλες οι αφηγήσεις αντλούν τα θέματά τους από τα είδη της προφορικής λαϊκής λογοτεχνίας όπως πχ οι Αισώπειοι μύθοι, οι μυθολογικές ιστορίες, οι λαϊκές παραδόσεις, οι θρύλοι, τα λαϊκά παραμύθια, τα συναξάρια αλλά και οι ανώνυμες λαϊκές ιστορίες.

Η Λέσχη Αφήγησης Αθήνας  διοργανώνει λοιπόν το αντάμωμά της για τον τελευταίο μήνα 
 της Άνοιξης 
Τετάρτη 29 Μαΐου 2024
Ώρες 19.00-21.00

Αποτελεί μια πρωτοβουλία της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" με έδρα το Πήλιο, για τη δημιουργία ενός σταθερού χώρου, σε περιοδικό χρόνο, όπου όλοι όσοι αγαπούν να μοιράζονται και να ακούν ιστορίες μπορούν να έχουν θέση συμμετοχής με μέγιστο επιτρεπόμενο χρόνο τα 12 λεπτά. Εραστές των λαϊκών αφηγήσεων, μαθητευόμενοι σε σεμιναριακούς κύκλους αφήγησης, εκκολαπτόμενοι αφηγητές, νέοι παραμυθάδες και νέες αφηγήτριες, επαγγελματίες του χώρου συναντώνται στον φιλόξενο χώρο του Βιβλιοπωλείου-Cafe Free Thinking Zone, στην οδό Σκουφά 64 στη συμβολή της με τον πεζόδρομο της οδού Γριβαίων-στις παρυφές του Κολωνακίου- με σκοπό να πουν και να ακούσουν ιστορίες της προφορικής παράδοσης.

στο FREE THINKING ZONE

ΣΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 
ΚΑΙ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΟΑΣΑ (επί οδού Σίνα και επί Ακαδημίας)

Το βιβλιοπωλείο προσφέρει 20% έκπτωση στις αγορές βιβλίων στους φίλους της Λέσχης Αφήγησης Αθήνας

Μικρή υπενθύμιση για τη "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία"
Η λογική και η αναγκαιότηταειτουργί της Λέσχης Αφήγησης

Πρόθεση των διοργανωτών της λέσχης είναι να δημιουργηθεί  ένας σταθερός χώρος αναφοράς με αφηγήσεις από τον ανεξάντλητο κόσμο της προφορικής λογοτεχνίας, δίνοντας την ευκαιρία αφηγηματικής έκθεσης σε όσο το δυνατόν περισσότερο αριθμό ανθρώπων που επιθυμούν να αφηγηθούν,  σε όσους αγαπούν να λένε ιστορίες και σε όσους αρέσκονται να τις ακούν. Υποδέχεται παλιούς και νέους φίλους που αρέσκονται να ταξιδεύουν μέσα από τα λόγια των ανώνυμων πολλών που έφτασαν μέχρι τις μέρες μας και αξίζει να ακουστούν και πάλι σε νέες συνθήκες.

Η Λέσχη Αφήγησης αποτελεί μια προσπάθεια για την  υποστήριξη και προώθηση της τέχνης της ιστόρησης προφορικών ανώνυμων αφηγημάτων, μοιραζόμενοι την εμπειρία της κοινής συλλογικής συνεύρεσης και την ατμόσφαιρα της παρέας  
Το πνεύμα της λειτουργίας ενός χώρου υποδοχής αφηγητών και ιστοριών, είναι να μπορέσουν να βρουν υποστήριξη νέοι αφηγητές που έχουν ανάγκη πεδίου, χρόνου και κοινού για να μοιραστούν τις ιστορίες που αγαπούν και αρχίζουν να δουλεύουν. Παράλληλα όμως δίνεται η ευκαιρία και σε παλιότερους αφηγητές να δοκιμάσουν μέσα από μια νέα ματιά την επαναπροσέγγιση ιστοριών που έχουν ήδη εκθέσει στο παρελθόν. Παραχωρείται ακόμα ένα βήμα σε όσους αισθάνονται τη ζέση να αφηγηθούν, οι οποίοι πιθανά δεν έχουν πρότερη σχέση με το χώρο της αφήγησης, θα ήθελαν όμως να μοιραστούν μια ιστορία, που πιστεύουν πως αξίζει να ακουστεί μπροστά στο κοινό.

Η λέσχη αφήγησης προωθεί  και εργάζεται επίσης πάνω στην ιδέα της γνωριμίας μεταξύ των ανθρώπων που ασχολούνται ήδη ή έχουν κατά νου να εμπλακούν με τον χώρο της αφήγησης ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά και υποστηρίζει και επιζητεί την ανταλλαγή και τον εμπλουτισμό εμπειριών, ιστοριών, απόψεων, προσεγγίσεων και ιδεών.

 Ως χώρος συνάντησης είναι ακόμη ανοιχτός σε όσους απλά επιθυμούν να ακούσουν ιστορίες δημιουργώντας φιλική ατμόσφαιρα ακροατηρίου, που θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στους αφηγητές.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Μαίρη Σιδέρη: "Η γυναίκα Σκελετός" (Ινδιάνοι Ινουίτ)

Άννα Γιάνκου: "Ο παππάς ο τσιγκούνης" (Αλβανία)

Έλλη Κούβαρη: "Τα τρία γροσάκια" (Μικρά Ασία)

Γιώτα Μωυσιάδου: "Το ξύλινο σπαθί" (Αφγανιστάν)

Γιάννης Στρίγκος: "Ο άρχοντας και το ψέμα" (Κύπρος)

Δημήτρης Β. Προύσαλης: "Ο φτωχός κι ο πλούσιος στον παράδεισο" (Γερμανία-Γκριμμ)

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΦΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΜΑ΅ΙΟΥ 2024

1. Γεωργία Αγγελή

2. Μαίρη Σιδέρη

3. Κωνσταντία Τσαλαπατάνη


4. Δημήτρης Β. Προύσαλης

5. Άννα Γιάνκου

6. Έλλη Κούβαρη

7. Παναγιώτα Μωυσιάδου

8.

9. 

10.

Με την υποστήριξη της:







 



 

Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

Η λέσχη Αφήγησης Χανίων στη συνάντηση του Μαΐου με τα παραμύθια

Τη συνάντηση του Μαΐου 2024 προγραμματίζει η Λέσχη Αφήγησης Χανίων, από τους Παραμυθάδες της πόλης των Χανίων, που συναντιέται με τους φίλους και τις φίλες των προφορικών αφηγήσεων, στο φιλόξενο χώρο του COMIXADIKO, που βρίσκεται στην οδό Γ. Ξέπαπα 15 στην όμορφη πόλη των Χανίων. Η Λέσχη Αφήγησης "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία: Δώσε φωνή στο παραμύθι" αποτελεί συνθήκη ανταμώματος ανθρώπων και ιστοριών της προφορικής παράδοσης που αγαπούν τόσο τα αφηγηματικά σώματα όσο το μοίρασμά τους στη ομήγυρη δημιουργώντας δεσμούς και κοινότητες ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα. Μύθοι, θρύλοι, λαϊκά παραμύθια λαϊκές παραδόσεις, μυθολογικές ιστορίες γίνονται προσκλητικός καμβάς για τους φίλους του είδους.

Η μαγιάτικη συνάντηση ορίζεται λοιπόν για την Κυριακή 26 Μαΐου 2024 στις 18.00 και περισσότερες πληροφορίες μπορεί κάποιος να αναζητήσει επικοινωνώντας με την υπεύθυνη λειτουργίας της λέσχης, Βάνια Σταμπολάκη στο 6977332622.

Με την υποστήριξη της 






 


 

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Αφήγηση με αφορμή τη Μέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου: 19 Μαΐου 2024-Παραμύθια απ' τις πατρίδες του Πόντου

 


Η 19η Μαΐου κάθε χρόνο αποτελεί ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, αφού η Βουλή των Ελλήνων το 1994 αναγνώρισε επίσημα με τον νόμο 2193, τη γενοκτονία 353.000 αδερφών Ποντίων από το τουρκικό κράτος. Με αφορμή την εν λόγω σημαντική ημέρα, και αφού συνέπιπτε με την προγραμματισμένη μηνιαία αφήγηση στα πλαίσια του προγράμματος "Ταξίδια στων παραμυθιών την ανάσα" που διοργανώνει η ΑΜΚΕ "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" σε συνεργασία με την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ι.Ν. Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Κυψέλης, προτάθηκε η επιλογή των άνω αναφερόμενων παραμυθιών. Το πρόγραμμα ξεκίνησε για το 2024, από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον μήνα Ιούνιο και φιλοξενείται στο χώρο του Παρεκκλησίου του Αγίου Νεκταρίου, κάτω από το ναό, στη συμβολή των οδών Καυκάσου και Λαζαράδων 2.

Επιλέχτηκαν λοιπόν επτά ποντιακά λαϊκά παραμύθια από πηγές βιβλιογραφικές που εκτείνονταν από το 1879-1880 μέχρι και το 1960 περίπου, -145 χρόνια η παλιότερη καταγραφή-από ποικίλες περιοχές της ποντιακής γης: Κερασούντα, Ίμερα, Κρηνίτα Όφι, Κάρς, Οινόη. Στην παραμυθολογική τους προέλευση-ταξινόμηση οι ιστορίες που ακούστηκαν ανήκαν στις κατηγορίες: "Μύθοι Ζώων" (ΑΤU 1-299), "Θρησκευτικά παραμύθια" (ΑΤU 750-849), "Ρεαλιστικά-νοβελιστικά παραμύθια" (ΑΤU 850-999), "Ευτράπελες-Ανεκδοτολογικές ιστορίες" (ΑΤU 1200-1999), ενώ μία ιστορία κινήθηκε στα όρια του είδους της αιτιολογικής παράδοσης.

Σε κάθε περίπτωση υπήρξε ένα όμορφο ταξίδι φανταστικό του νου, στην παραμυθιακή παράδοση του ποντιακού Ελληνισμού, θυμίζοντας κοινές ρίζες και παρακαταθήκες πολιτισμού. Τα παραμύθια επιλέχτηκαν από τις παρακάτω συλλογές, οι οποίες εκδόθηκαν με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή (1922-2022).




Με την υποστήριξη της




Σάββατο 18 Μαΐου 2024

"Ταξίδι στην ανάσα των παραμυθιών" απ' τις πατρίδες του Πόντου, στην 4η συνάντηση την Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Παραμύθια από τις πατρίδες του Πόντου,  την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, θα ακουστούν στα πλαίσια των πολιτιστικών συνεργασιών και αφηγηματικών δράσεων, που διοργανώνει η ΑΜΚΕ "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" βάζοντας σε εφαρμογή και δρομολογώντας  την υλοποίηση ενός προγράμματος κυριακάτικων αφηγηματικών συναντήσεων με προφορικές ιστορήσεις λαϊκών παραμυθιών, μετά από πρόταση και σε συνεργασία με την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Κυψέλης, ορίζοντας ένα σταθερό αντάμωμα ανά μήνα. 

Οι συναντήσεις υπό τον τίτλο "Ταξίδι στων παραμυθιών την ανάσα" ξεδιπλώνονται για την τρέχουσα χρονιά, στο διάστημα Φεβρουαρίου-Ιουνίου 2024, φιλοξενούνται στο Παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου του Ιερού Ναού Υψώσεως Τιμίου Σταυρού στην Κυψέλη και πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο στις 11.00 π.μ. μετά την κυριακάτικη Λειτουργία.

Το τέταρτο λοιπόν αντάμωμα του κύκλου, αυτό του Μαΐου, ορίζεται για την Κυριακή 19 του μήνα και συνδέεται με τη μέρα Μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, οδηγώντας την επιλογή των παραμυθιών, που θα ακουστούν στα νεοελληνικά, να προέρχονται από τα χώματα του Πόντου. Στην αφήγηση είναι ο Δημήτρης Β. Προύσαλης.

Η διεύθυνση είναι: Οδός Καυκάσου και Λαζαράδων 2 στην Κυψέλη και πληροφορίες μπορεί κανείς να αναζητήσει στα τηλέφωνα του ναού, όπου είναι απαραίτητη η επικοινωνία (210-8218110).

Με την υποστήριξη της




 


 

Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Ο Κένταυρος στην 20η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 16-19 Μαΐου 2024

Η ΑΜΚΕ "Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" με χαρά συμμετέχει στην 20η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, μέσα από την παρουσία των παραμυθιακών συλλογών που έχει υπoστηρίξει στα προηγούμενα χρόνια στην περίοδο 2009-2022, μετά τη συνεργασία του επιστημονικού της εκπροσώπου Δημήτρη Β. Προύσαλη που έχει επιμεληθεί μια σειρά εκδόσεων που αφορούν θεματικές επικεντρώσεις είτε θεματικού περιεχομένου είτε συνδεδεμένων με ιστορικά ορόσημα. Τα λαϊκά παραμύθια εξακολουθούν να συγκινούν μέσα στον 21ο αιώνα σε οποποιαδήποτε μορφή, είτε ως προφορική αφήγηση δια της ζωντνής παραστατικής υπόστασης είτε ως ανάγνωσμα και αντικείμενο έρευνας και μελέτης. Η ΑΜΚΕ κινείται πάντα με διάθεση πάντα να υπηρετηθεί το παραμυθιακό είδος -ως μνημείο λόγου και πολιτισμού, για να αναδειχθεί η σημαντικότητά του για την κοινωνική συνοχή, την προσωπική ανάπτυξη, την ψυχική ισορροπία προσώπων και κοινοτήτων, την ατομική και συλλογική διαπραγμάτευση σημαντικών στοιχείων της ανθρώπινης ύπαρξης.

Έτσι λοιπόν το παραμυθόφιλο αναγνωστικό κοινό μπορεί να βρει τις συγκεκριμένες συλλογές στο Περίπτερο Νο 13 της HELEXPO με τους παρακάτω τίτλους:

Οι συλλογές-βιβλία από τις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ  (stand 074) είναι:

"Πριν γίνουν πρόσφυγες τα παραμύθια. Δυτική Μικρά Ασία-Καπαδοκία-Πόντος. Λόγιες και επιστημονικές καταγραφές 1850-1921" (2022) 

"Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος" Ιστορίες και αφηγήσεις για το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων το 1821 (2021) και το σύντομο παιδικό διήγημα:

"Ο γαϊδαράκος των Χριστουγέννων" (2009 & 2021)

Οι συλλογές-βιβλία από τις εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ 
(stand 097) είναι:

"Παραμύθια λαϊκά απ' τα χώματα της Μάνας Μικρασίας: Του ξεριζωμού και της Μνήμης 1922-2022" (2022)

"Παραμύθια λαϊκά για να σώσουμε το Μεγάλο μας Σπίτι: Ιστορίες οικολογικής ευαισθητοποίησης" (2020)

"Παραμύθια λαϊκά ενάντια σε δύσκολους καιρούς: Για να συλλογάσαι να ελπίζεις να πράττεις" (2017, 2020)

Λίγα λόγια για την 20η ΄Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (16-19 Μαΐου 2024)

Στο επαγγελματικό πρόγραμμα της ΔΕΒΘ συμμετέχουν πάνω από 30 επαγγελματίες του βιβλίου από περισσότερες από 20 διαφορετικές χώρες. Επίσης, το «παρών» θα δώσουν τα 13 μέλη του Ευρωπαϊκού Μεταφραστικού Δικτύου ENLIT, που επέλεξε την ΔΕΒΘ, για να πραγματοποιήσει την ετήσια συνέλευσή του.

Αφουγκραζόμενη τις σύγχρονες προκλήσεις η ΔΕΒΘ εστιάζει φέτος σε ιδιαίτερα επίκαιρες θεματικές, όπως γυναίκες στο χώρο των βιβλίων, ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης, κλιματική κρίση, ο χώρος των Βαλκανίων, Πολιτική και Ιστορία.

ΩΡΑΡΙΟ

Η ΔΕΒΘ θα διαρκέσει ως την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, με είσοδο ελεύθερη και ωράριο:

Πέμπτη 16 Μαΐου 15:00 με 21:00,

Παρασκευή 17 Μαΐου και Σάββατο 18 Μαΐου 10:00 με 22:00

και Κυριακή 19 Μαΐου 10:00 με 21:00.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.thessalonikibookfair.gr/